2008. november 10., hétfő

A recesszió a hadiipart is érinti

The Boston Globe
A bostoni lap beszámol róla, hogy a Pentagon tanácsadói arra figyelmeztették Barack Obamát, hogy a védelmi minisztérium pénzhiány miatt kénytelen lesz több fegyverkísérletet leállítani. A gazdasági válság idején elkerülhetetlen jelentős megszorítások következtében a hadsereg csak a legfontosabb feladatokat tudja ellátni, a költséges kísérletekre nem marad forrása. Az iraki és az afganisztáni háború elsőbbséget élvez az arzenál fejlesztésével szemben.
Nem lehet pontosan tudni, hogy a katonai vezetők és Obama találkozóin pontosan melyik projektek leállítása vetődött fel. A The Boston Globe katonai szakértőkre hivatkozva az új F-35-ös vadászgépek, a hadihajóprogram és egyes szárazföldi fegyverek fejlesztésének berekesztését valószínűsíti.
A lap emlékeztet rá, hogy a katonai programok leállításának gazdasági következményei lesznek. Azt is valószínűsíti, hogy a tervezett megszorítások sértik egyes lobbicsoportok érdekét, és ezért minden bizonnyal nagy ellenállásba ütköznek.
A bostoni lap megemlíti, hogy a katonai kiadások a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta folyamatosan emelkedtek, és idén - az iraki és az afganisztáni háború költségeit nem számítva - elérik az 512 milliárd dollárt. Katonai források és költségvetési szakértők szerint az új fegyverek kifejlesztésére a Bush-kormány gyakorlatilag korlátlan összeget biztosított.

http://www.boston.com/news/politics/2008/articles/2008/11/10/pentagon_board_says_cuts_essential/