2008. szeptember 28., vasárnap

Pénzügyi válság - német prognózisok


Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung
 
A tartósnak tűnő amerikai pénzügyi válság félelmet kelt a prognózisok átértékelésére készteti a német politikai köröket. Michael Gros gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter, Peer Steinbrück egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy a 2009-re prognosztizált 1,2 százalékos gazdasági növekedés valószínűleg nem teljesíthető. A Német Szakszervezeti Szövetség elnöke, Michael Sommer munkahely-megszűntető intézkedésektől és bércsökkentési hullámtól tart. Sommer a válság okaiként a menedzserek gondatlan és felelőtlen „kaszinó-kapitalizmusát" jelöli meg, és azt látja, hogy a kárcsökkentés ismét a munkavállalók rovására történik majd. Az elbocsátások először a banki és biztosítói szférát érintenék, s aztán átterjednének a gazdaság többi ágazatára is, véli Sommer.
Peer Steinbrück képszerűen fogalmaz: az amerikai paciens „tüdőgyulladással fekszik az intenzívosztályon". Ez azt jelenti, hogy az európai gazdaságoknak is „súlyos felfázással" kell számolniuk, ami a növekedési ráta lényeges módosítását teszi szükségessé.  A hesseni miniszterelnök, Roland Koch a frankfurti bankszférában várható adókiesésekre figyelmeztet. Koch azt állítja, hogy a pénzügyi válság következtében csaknem minden német bank kárt szenvedett. A hátrány azonban nemcsak a banki szférát érinti, hanem az ún. reálgazdaságot is (gépipar és más ágazatok). Koch, aki egyúttal a CDU helyettes elnöke, annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy a szociális piacgazdaság nem mehet el szó nélkül a globalizáció negatív következményei mellett. Ez nem azt jelenti - nyilatkozta Koch -, hogy megfeledkezhetünk a globális gazdasági együttműködés előnyeiről.
A Süddeutsche Zeitungban  Nikolaus Piper a pénzügyi válságból adódó következményeket mérlegeli. Abból indul ki, hogy a demokraták által lényegesen módosított 700 milliárdos csomag a héten törvényerőre emelkedik.
Véleménye szerint a konzervatívok a csomagban a „kapitalizmus végét” látják, az Egyesült Államokon kívül pedig éppen az amerikai egyeduralom végét várják. A cikk szerint  a válság nem jelenti a kapitalizmus halálát, de kétségtelen, hogy jobb piaci szabályozókra van szükség.
A reform egyik pontja az intézmények felügyeletének új szabályozása. Az államnak joga és kötelessége, hogy megteremtse a működés biztosítékait és regulálja a banki tevékenységet. Eddig ez alól kivételt képeztek a befektetési bankok, a hedge fundok és bizonyos más pénzintézetek: a jövőben viszont a felügyeletnek minden bankot azonos alapelvek szerint kell ellenőriznie.
A másik fontos pont: a pénzgazdaság modern termékeinek –  vagy ahogy Warren Buffet nevezi: „tömegpusztító fegyvereinek” – a reformja.
Nem csak a Wall Street szorul reformra, hanem az egész globalizált világgazdaság – zárja cikkét Nikolaus Piper.

http://www.faz.net/s/Rub58241E4DF1B149538ABC24D0E82A6266/Doc~E52EB2E1A24BB425FB08BFC62BDC6D9A1~ATpl~Ecommon~Scontent.html;http://www.sueddeutsche.de/finanzen/104/312021/text/