2016. január 24., vasárnap

Krím-félsziget egykor Szkíták által lakott vidéke

10685419_916509918362213_7152508681308097477_n
Krím-félsziget egykor Szkíták által lakott vidékén, az égbenyúló mészkőhegyek fennsíkjain barlangvárosok nyomait tárták fel a régészek, ahol a késő Szkíta-Alán művészet remekei kerültek elő. A helyi szkíta uralkodók a mai Szimferopol mellett fővárost alapítottak, Nea Polisz néven. Mészkő fennsík belsejében csodálatos városokat építettek.
A régészek már feltárták és az egyik városban, a mai Csufut-káléban többek között olyan csodálatos turul fejfedődíszt találtak, melynek párja az Ordoszi Hun koronán díszeleg. De előkerültek olyan hun fibulák és sólymos övcsatok, melyet nálunk gepidáknak tulajdonítanak, de a hun ötvösművészet egyéb remekei is.
A Szkíták terjesztették el egész Eurázsiában a finoman megmunkált aranyból készült használati tárgyakat. Arany volt bevarrva ruhájukba lemezek formájában, övekben. Aranyból voltak brossok, nyakláncok, kardok hüvelye, sisakok, fülbevalók, és dísztárgyak. A szkíták különös előszeretettel ábrázolták használati eszközeiken a kedvelt motívumaikat.: griffek, oroszlánok, farkasok, szarvasokat, leopárdok, sasok és növény-virágfüzérek.
A történész, William Montgomery McGovern, azt állította, "Tömeges a bizonyíték előttünk, hogy ez a Scytho-szarmata állatstílus elterjedt minden részén az ókori világban, és fontos hatása volt nemcsak a európai művészetre, hanem az ókori kínai művészetre is."
További képek, információk: kladoiskately.com/foto-galereya-goldskif