2012. július 15., vasárnap

A gazdagok nem teremtenek munkahelyeket

Egy TED előadás, ami nem került adásba. Nick Hanauer, milliomos Seattle-i üzletember kivívta maga ellen milliomostársai haragját. Azt állítja, a gazdagok nem teremtenek munkahelyeket. A TED illetékesei úgy döntöttek, előadása túl ellentmondásos és túl sok vitát váltott ki, úgyhogy végül nem tették fel weboldalukra.

Százmilliós büdzsék - Így adják el magukat a fesztiválok!

Minden fesztivál másképp népszerűsíti magát, visszatérő elem azonban a közösségi oldalakon való jelenlét erősítése, de volt, akin egy koncert lemondása segített. A Sziget mintegy egymillió eurót fordít reklámra.

A magyar fesztiválpiacon a legnagyobb marketingkerettel nem meglepő módon a Szigetet, a VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot szervező Sziget Kft. rendelkezik. A nagyságrendileg 1 millió eurós (jelenlegi árfolyamon közel 300 millió forintos) tényleges marketingkiadásunk és az ennek sokszorosát kitevő barterfelületek bevonása során fontos szerepet kap a közösségi és online média, de klasszikus plakátokkal, tv-hirdetésekkel, rádióreklámmal és aktív pr-kommunikációval is operálunk − árulta el érdeklődésünkre Kádár Tamás cégvezető. A Sziget Kft. marketingkiadásainak "fontos részét" − javarészt a Sziget fesztivál okán − külföldön költik el: az országhatáron túli jegyértékesítőkkel olyan megállapodást kötnek, hogy a saját országaikban ők promotálják a fesztiválokat, amit a Sziget Kft. az eladásaik függvényében támogat.

Amíg a VOLT Fesztivál népszerűsítése során leginkább a hazai közönségre és a közeli országokra, így például Ausztriára és Szlovákiára fokuszálnak, addig a Balaton Sound már egyre több látogatót vonz Nyugat-Európából is, így ez utóbbinál a marketingtevékenységüket kiterjesztették többek közt Hollandiára, Németországra és Angliára is.

Más a helyzet az idén 20. alkalommal jelentkező Szigettel, mellyel Kádár szavai szerint "egész Európát igyekeznek megszólítani". Ennek népszerűsítése során országonként eltérő marketinggel próbálkoznak: külföldön igyekeznek olyan felületeken kommunikálni, ahol jobban be lehet mutatni, hogy miről is szól a Sziget, míg itthon elsősorban az imázshirdetések, a line-up kommunikáció, illetve idén az új, különleges látványosságok kapnak hangsúlyt − mondta Kádár.

Közösségi és célzott marketing
Ennél jóval kisebb összeget, mindössze fél-egymillió forintot költ marketingre a Fishing on Orfű, ezenkívül barterszerződésekkel igyekszünk erősíteni a jó hírünket − mondta Egyedi Péter sajtófőnök. Az összeget leginkább plakátokra, internetes bannerekre, újsághirdetésekre költik, de jut a keretből a közösségi oldalak, így a Facebook-jelenlét erősítésére is. Hasonló marketinghúzásokat említett Barota László, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) marketing- és kommunikációs vezetője, illetve Bukovinszky Béla, a Borsodi Hegyalja Fesztivál főszervezője is, ám mindketten megemlítették, hogy ezen kívül print-, online-, rádió- és tv-hirdetésekre is költenek pénzt. Barota hangsúlyozta azonban, hogy a legsikeresebb megjelenést mégsem ezek, hanem a "jól célzott felsőoktatási event aktivitások jelentették", így például az, hogy a felsőoktatási road show-n is megjelentek.

A fesztiválozók elérésében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a Word of Mouth marketing, azaz a szóbeszéd által terjedő reklám − mondta Bukovinszky, aki hozzátette, hogy a témagenerálás és a pr-vezérelt tartalmak, interjúk is szerves részét képezik a fesztivál kommunikációjának. A főszervező elmondta, hogy a Borsodi Hegyalja Fesztivál teljes költségvetése 320 millió forint, médiaértéke +/−200 millió forint, amihez még egy hasonló nagyságrendű pr-érték adódik. Külföldi megjelenésekben sem az Fishing on Orfű, sem az EFOTT szervezői nem gondolkodnak, ugyanakkor Egyedi kiemelte, hogy a jelentősebb magyarlakta települések médiumain keresztül igyekeznek elérni a határon túli magyarokat is. A Hegy' főleg a Tokaj 100 kilométeres körzetében található külföldi nagyvárosokra koncentrál Bukovinszky szerint, a programokról szóló információk és hirdetési anyagok így több száz határon túli médiumban jelennek meg.
A botrány is segíthet Bár a Fishing on Orfű fesztivál viszonylag csekély és már kialakult közönsége miatt nemigen használ speciális marketingfogásokat, de Egyedi elmondta, hogy amikor egy korábbi balhéja miatt lemondták a Kolin nevű zenekar koncertjét, akkor olyan médiumokba is eljutott a fesztivál híre, "ahova addig nem feltétlenül".
 http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szazmillios_budzsek_igy_adjak_el_magukat_a_fesztivalok.525388.html
A legnagyobb baj, hogy az emberek már nem tudják azt sem, hogy mi a REND. Azt gondolják, hogy a szabályok és a törvények betartása. De ha a szabályok és a törvények a rendetlenség szellemében készültek, akkor eleve nem lehet rend akkor sem, ha betartja mindenki. A REND egy vezérlő fogalom, az élhető ÉLET, mely minden természetes és ember alkotta emberi létezőt igyekszik teljes összhangba hozni. Ezért ki kell zárni a REND világából mindent, ami természetellenes és embertelen. Ezért a kíméletlen tisztulási folyamat, annak minden kegyetlen megnyilvánulása ellenére is nagyon emberséges, mert a RENDET, és így a közjót szolgálja. A büntetés aránytalansága a REND ellen hat, mert nem igazságos. Ezért kell a súlyos és embertelen bűncselekményeket súlyosan és embertelennek látszó módon megtorolni, nem pedig hamis humanitást hazudva a bűn (nem a bűnöző) mellett kiállni. A bűn maga a RENDETLENSÉG, és így maga a pusztulás, a HALÁL.
Bánfalvi Béla