2012. július 19., csütörtök

Újabb Bill Gates projekt: Az atmoszféra kénkezelése

A Bill Gates finanszírozásával folytatott legújabb geomódosítási kísérlet keretében az atmoszféra Új Mexikó feletti részét több ezer tonna kénrészecskével akarják bepermetezni, annak ellenére, hogy még a legrendíthetetlenebb környezetvédők is arra figyelmeztetnek, hogy az eljárás katasztrofális hatással lehet a föld ökoszisztémájára.
„David Keith azzal érvel a módszer mellett, hogy a szolár geomódosítás egy olcsó megoldásnak bizonyulhat a globális felmelegedés lassítására. Más tudósok ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a kísérlet hatása megjósolhatatlan, a következmények pedig veszélybe sodorhatják a föld időjárási rendszereit és élelmiszerellátását,” írja a Guardian.
A kísérleteket, az amerikai James Anderson közreműködésével, egy éven belül akarják elkezdeni. A tervek szerint először több ezer kilogramm részecskét engednek ki, hogy felmérjék a módszer hatását az ózonréteg kémiai összetételére és megállapítsák a legideálisabb kénpermet adagokat. Mivel a sztratoszférát, annak rendkívüli összetettsége miatt, nem lehet laboratóriumi körülmények között modellezni, Keith szerint a kísérlet arra is jó lesz, hogy rájöjjenek, miként lehet az ózonréteget megváltoztatni egy hatalmas kénpermet segítségével.
A Harvard Egyetem projektjét Bill Gates finanszírozza, aki az év elején állt a geomódosítás mellé, a föld éghajlatának módosítása érdekében. A részecskéket egy hőlégballon segítségével akarják az atmoszférába juttatni 24 km magasságban, az Új mexikói Fort Sumner felett.
A kísérlettel járó kockázatok olyan komolyak, hogy még a globális felmelegedés mantra legádázabb hívei is ellenzik. Közéjük tartozik például Doug Parr, brit tudós, a Greenpeace egyik vezetője, aki szerint a próbálkozás „bizarr” és „veszélyes”.
Egy ilyen balul elsült kísérlet rendkívül romboló hatást fejthet ki a harmadik világ amúgy is sok nehézséggel küszködő, szegénységben élő népességére. Alan Robock, a Rutgers Egyetem meteorológusa a következőket mondta:
„Az általam készített számítógépes szimuláció azt mutatja, hogy a felszín közeli kénes felhők gyengíthetik az Ázsiára és Afrikára jellemző nyári monszunokat, ami az esőzések csökkenéséhez vezetne, így veszélybe sodorná a több milliárd ember számára túlélést jelentő termést, mivel nem tudnák öntözni földjeiket.”
(Időkjelei: Bár mint kiderült, az öntözéses művelés a megszüntetendő eljárások listáján szerepel az ENSZ Agenda 21 programban, így az elit számára ez is pozitívumnak tűnhet.)
„Képzeljük el mi történne, ha aszályt és éhínséget idéznénk elő azzal, hogy hűteni próbáljuk a bolygót,” mondta Robock egy geomódosítási konferencián még 2010-ben.
Stephen Schneider, a Stanford Egyetem munkatársa, aki űrhajókat küldene az atmoszféra magasabb régióiba, hogy ezzel leárnyékolják a napot, elismerte, hogy a geomódosítás „nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, ha az egyes országok által elindított geomódosítási projektek rosszul sülnek el.”
„Ilyen hatás lehet például az ózonréteg további károsodása, az esőzés megzavarása, különösen a trópusi, szubtrópusi területeken, ami több milliárd ember élelmiszerellátását veszélyeztetné,” nyilatkozta Pat Mooney, a kanadai technológia figyelőszervezet, az ETC Csoport ügyvezető igazgatója. „Egy ilyen lépés semmilyen hatással nem lenne az atmoszférában található üvegházhatású gázok szintjére vagy az óceán elsavasodására. A szoláris geomódosítás inkább az időjárással kapcsolatos nemzetközi feszültségeket erősítené, mivel a felállított modellekből arra lehet következtetni, hogy veszélyes lenne a déli féltekére nézve.”
Az ismeretlen veszélyektől függetlenül is elég információ áll rendelkezésre a környezet kénnel történő szennyezéséről, hiszen ez az elem a savas eső egyik fő összetevője. Az EPA szerint „a tavak és patakok elsavasodását okozza és kárt tesz a magas területeken élő fákban és az érzékenyebb fajta erdei talajokban. A savas eső az építőanyagok és festékek (védett épületek, szobrok, stb.) gyors elöregedéséhez is vezet.”
Az egészségügyi kockázatok önmagukban is elegendőek lennének, hogy megkérdőjelezzék egy ilyen program engedélyezésének indokoltságát.
A kénszennyezés a következő egészségügyi hatásokkal hozható összefüggésbe:
  • Idegrendszeri és viselkedési zavarok
  • Vérkeringési zavarok
  • Szívkárosodás
  • Szem- és látáskárosodás
  • Nemzőképesség csökkenése
  • Immunrendszeri károsodás
  • Gyomor és emésztőszervi problémák
  • Máj és vesekárosodás
  • Halláskárosodás
  • Hormonháztartás megzavarása
  • Bőrproblémák
  • Fuldoklás és tüdőembólia
A LennTech weboldal szerint:
„Kísérleti állatokon végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kén súlyosan károsítja az agyi ereket, a szívet és a veséket. A kísérletekből arra is lehet következtetni, hogy a kén bizonyos formái károsítják a magzatot és vele született problémákat okoz. Az anyák az anyatejen keresztül továbbadhatják a kénmérgezést gyereküknek. A kén emellett károsítja az állatok belső enzimrendszerét.”
Még Mark Watson, a geomódosítást támogató tudós is elismeri, hogy az atmoszféra kénezése „savas esőt, ózonkárosodást és időjárási problémákat okozhat.”
Tudva, hogy Bill Gates a népességcsökkentésre specializálódott titkos elit klub tagja, nehéz lenne véletlen egybeesésre gyanakodni, amikor pont egy olyan programot támogat, ami a föld szegények lakta területeinek népességcsökkenéséhez vezethet, a legkiszolgáltatottabbak kiéheztetésén keresztül. 

Forrás: Infowars.com

A mesék példázatok, esetenként egyenesen jóslatok vagy próféciák, amelyek rendkívüli tanító erővel bírnak annak ellenére, hogy évszázadokkal ezelőtt keletkeztek. Nem csak a gyerekek számára van üzenete, hanem a szimbólumok és szóképek mögött lévő üzenet a felnőttek számára is intelmül vagy útmutatásul szolgál. Nem véletlen, hogy a sötétség is igyekezik a maga tanításait mesének feltüntetni – de legtöbbször csak eltorzult történetekre és formákra futja az erejéből. Gondoljunk csak a mai, nyugatról származó rajzfilmekre: az idiotizmus és a torzult, rosszindulatú formák jellemzik, a szereplők általában vagy átvitt értelemben is mások, a selejt megtestesítői, vagy egyenesen rosszindulatúak. Ez jelzi az igazi mesék fontosságát is. Egy jó mesét igen nehéz találni, régi könyvek közt kell kutatni ehhez, vagy visszaemlékezni a nagyszülők és dédszülők meséire.
Alapvetőnek mondhatjuk, hogy minden, ami nyugatról érkezik, fertőzött: nincs egy történet, egy film, egy eszme, egy mese, egy képregény sem, amit ne a liberalizmus amerikai szellemisége hatna át.
Amerikában minden eszme, eszmeiség és izmus keveredik, éppen úgy, mint a disznósajtban, ami mindenféle összevagdalt húst és bőrt tartalmaz.
Hogy lehet tehát a disznósajt rosszindulatú? A fizikai világban sehogy, mert ahol jól elkészítik, jóízűen is fogyasztják. De aki ismeri ezt az ételt, az tudja, hogy a rosszul elkészített disznósajt közönséges hulladék, gyorsan romlik és elhibázott ízösszeállítása vagy rossz minőségű alapanyagai miatt legfeljebb a kutya vacsorája lehet.
A demokrácia amerikai szellemisége pontosan olyan, mint a rossz disznósajt (a kisgömböc). Egy eszmei-faji keveredés, egy rakás hulladék, mérgező és ártalmas. Gyorsan megromlott és gyorsan fertőzte meg a fél világot, mindazokat az országokat, ahol a befolyása teret nyert. Vagy nem is annyira megfertőzte, mint inkább elnyelte, és az ereje és a kiterjedése tovább nőtt: az újabb adalékok hozzáadódva a benne rothadó kotyvalékhoz tovább fokozták a szellemi és nemzeti romlást. Az amerikai demokrácia befogadó: elnyel és eltorzít mindent. Ez a kettő a lényege: a befogadás és az eltorzítás.
De mi van akkor, ha valami nem tud eltorzulni?
A kés talán kis fegyver, de szakértő kezekben éppen olyan halálos, mint a kard. A kés szúrása hátulról elérheti a vesét, átvághatja a torkot, utat találhat a bordák közt a szívig. De szemtől szemben is elmondhatjuk, hogy a késhez értő ember halálos fenyegetést jelent, egy szempillantás alatt végezhet az áldozattal, a gyakorlatlan vagy képzetlen késforgatóval.
A kés a kard rövidebb változatának is felfogható. A kard pedig Isten Igéje, a Lélek Kardja, a hit fegyvere. A szellemi világ kése éppen olyan halálos az azt (és forgatóját) elnyelni szándékozó liberalizmus számára, mint az evilági megfelelője az ellenséggel szemben. Hatékony mint a megtisztító tűz, a mindent elsöprő áradat, a mennyei harag.

Pécsen egyre több lesz a "Nagytestvér" szeméből

Orwell. Bizony az. 1984...
Sokszor emlegették ezt, de újra és újra elő kell venni. A szerencsétlen polgármesterek és önkormányzatok meg sietve rávágják: még több kamera kell.
A "Nagytestvér" figyel minket. Egyre ádázabbul, egyre pofátlanabbul. Így épülget a cionisták 1984-e. Egy erkölcstelen aljas, szemét világ, a vezetőktől az utolsó pribékig, akik hatalmukat csak így tudják látszólag biztosítani. Jelentgetők, besúgók mindenütt, kamerák hada. Ez a felszín. Meg a néphülyítés. Ez az, ami semmit nem old meg.
Csakhogy! Hiába az egyre több lámpa az utcákon! Hiába egyre több a kamera! A bűnözés folyamatosan növekszik. Évtizedek alatt csak nőtt. Egy évszázaddal ezelőtt nyitott ajtóknál lehetett aludni. Sok kapun még zár sem volt. Sem lámpa az utcákon, a kameráról meg azt sem tudták mi az. És nem loptak, nem törtek be. Mert volt erkölcs! Egy biztonságos élhető országhoz nem lámpák és figyelő kamerák kellenek, hanem erkölcs. Aki pedig erkölcstelen, azt rendkívül keményen meg kell büntetni. De ez a nyomorék vezetés nem tud erkölcsre tanítani. Sőt, saját alávalóságát tudja csak ráerőszakolni az emberekre. Szép vasalt öltönyök, csillogó estélyek, megtervezett arculatok. De belül rohad minden. Orwell írása pontosan erről szól, hogy minél több a kamera, minél több a megfigyelő, annál rohadtabb az egész rendszer. Ez így igaz is. Mikor Orwell ezt megírta, nem náci, vagy nyilas, jobb vagy baloldali társadalomról írt, hanem az aljas társadalomról.
Ezzel a fennálló, belülről elrothadt vezetéssel soha nem is lesz élhető egy társadalom. Csak atomizált, kiszolgáltatott és megfigyelt. Egy élhetetlen gyalázat. Most is az. De szépen lassan szétrohadt az egész nyomorék rendszerük. Recseg ropog, és hatalmas csinnadrattával fog összenyekleni. Mert minden egyes tagja, és minden képviselője - hazudja magát jobboldalinak ,vagy liberálisnak -, semmi egyéb, mint egy köpönyegforgató erkölcsi hulladék. Tehát ez a hulladék rémuralma az emberek felett. Ezért kellenek a kamerák, és ezért kellenek a besúgók. Emlékeztek a versre? A patkánynak minden patkány! A társadalma is.
Ezért nem lehet alkudozni, ezért kell harcolni, mert ha nem küzdesz ellene, te is patkánnyá változol!
Kemény Gábor

Öngyilkos merénylő robbantotta fel az autóbuszt Burgaszban

Erre a következtetésre jutottak a bolgár hatóságok az izraeli hatóságokkal és speciális szolgálatokkal együtt. A szófiai hírügynökség megjegyzi, hogy a tettes egy hosszú hajú férfi volt sportruhában. Ennek az embernek hamis jogosítványa volt az USA-ból.
A megfigyelő videokamerák rögzítették, ahogy a merénylő egy óra hosszat járkált a repülőtér területén. A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi a saját testén vitte be a bombát a buszba. A legújabb adatok szerint a burgaszi repülőtéren elkövetett terrorakció 8 ember életét követelte és több mint harmincat megsebesített. Most a nyomozók várják a terrorista DNS elemzésének eredményét.
 Izrael Iránt vádolja az autóbusz felrobbantásával Bulgáriában
Izrael Iránt vádolja az izraeli turistákat szállító autóbusz felrobbantásának megszervezésével a bolgár Burgasz városban. Amint az ország miniszterelnöke Benjamin Netanyahu elmondta, minden nyom Iránba vezet, azonban semmilyen bizonyítékot nem mutatott fel. Szavai szerint Izrael teljes erejével válaszol a robbantásra.
A robbantás szerdán történt, 40 perccel azután, hogy a Tel-Avivból érkező izraeliek beszálltak a buszba, amelyik a Napsütötte part üdülőbe szállította volna őket. Heten életüket vesztették és több mint harmincan megsebesültek. A robbantás után lezárták Burgasz repülőterét. A nyomozók véleménye szerint a bombát azelőtt helyezték el a buszban, hogy az utasok felszálltak, vagy a poggyász részlegbe tették, amikor a holmikat rakták be.
ruvr.ru


Kisebb égőáldozat


Újabb információk kerültek napvilágra a burgaszi robbantás elkövetőjéről. Egy bolgár hírportál szerint az elkövető egy algériai férfi, aki Svédországban nőtt fel, majd Guantanamót is megjárta. Az elkövető ennek megfelelően svéd útlevéllel rendelkezett. Csakhogy a svéd illetékesek később tagadták, hogy az illetőnek svéd személyazonossága lenne. Marad tehát az elkövető, aki állítólag Algériából származik, hamis személyazonossággal rendelkezik és valamit csinált az Egyesült Államokban, ami a média szerint a Guantanamóban raboskodás, vagyis semmilyen adat nincs arról, hogy az elkövető bármit is csinált volna az Egyesült Államok területén – ennek alátámasztását szolgálja a Guantanamo történet. Majd kiderült, hogy az elkövetőnél egy hamis amerikai járművezetői jogosítványt találtak, amivel viszont senki nem kelt át az ország határán. Nem nehéz felismerni, hogy újabb CIA és/vagy Moszad szervezésű merényletről van szó.
A kérdés az, hogy mit akarnak a cionisták Bulgáriától, mint leggyengébb láncszemtől. Újabb kárpótlást? Nem feltétlenül, mert ahol a saját embereiket választtatják meg, ott a kárpótlás címén kiutalt pénz egy kis tüsszentésre is magától jár, ehhez nem kell újabb zsidókat feláldozni.
Majd előkerültek az újabb adatok, miszerint az elkövető Pakisztánban is járt és ott Iszlám jogot tanult. Így már világos, hogy a felrobbantott zsidók kapcsán újabb vallási uszításra kell számítani. Bulgária ugyanis jóval mélyebb gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, mint a nyugat bármely államával. Mivel a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés tagja, az Európai Unió széthullásával elsőként csatlakozhatna az Oroszország kezdeményezésére létrehozott Eurázsiai Unióhoz, és annak szerves részét képezné. Ezért a cionista most nem csak azon fáradozik, hogy az EU széthullását követően egy vallási/etnikai alapon a lehető legjobban elmélyített ellentétekkel bíró ország kerüljön ki az unióból, hanem hogy saját pozícióit is rendezze, még mielőtt idő van. Kíváncsian figyeljük, milyen engedményeket fognak kicsikarni a szegény zsidók felrobbantására hivatkozva. Újabb NATO radar, amerikai rakétarendszer? Zsidó csoportok fegyveres önszereződésének legitimálása, mint Magyarországon?
Talán már a zsidók egy része is tisztában van vele, hogy a cionisták gátlástalanul bármelyik pillanatban lelőhetik, felrobbanthatják, ha így ürügyet tudnak teremteni egy újabb pozíció megszerzésére. De mostmár késő a másik oldalhoz sorolni. Tessék megkérdezni a rabbit, hogy a későbbiekben milyen tervei vannak, nehogy rossz helyen legyen rossz időben, mert egy-egy kisebb égőáldozatra mindig számítani kell.
Fenyvesi Áron


Irán a bulgáriai terrorakció elkövetésével vádolja Izraelt



Az iráni vezetés elutasította azt a vádat, hogy terrorakciót követett el Bulgáriaban, ahol a közelmúltban felrobbant egy izraeli turistákat szállító autóbusz.
Mohammed Khazaee Irán állandó ENSZ képviselője a csütörtökön elhangzott beszédében klijelentette, hogy Teherán „elítéli a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását", és semmilyen köze sincs a Bulgáriában történt terrorista támadáshoz.
„Ezt a terrorista akciót csak ugyanaz a rendszer tervezhette meg és hajthatta végre, amelynek rövid története tele van terrorista akciókkal és merényletekkel, amelyeknek az a célja, hogy belevonjon másokat is a saját szűk politikai játékaiba,” mondta Khazaee.
ruvr.ru

Globális változások: valóban megkezdődött a hét pecsét feltörése?

Vajúdik a természet, elhatalmasodott a bűn, a hitetlenség, pusztítják az életet és a családot. Az idők jelei, az egyházatyák és a pápák figyelmeztetéseivel összhangban, a hét pecsét zűrzavaros időszakának közeledtére utalnak. Egy mélyen elkötelezett világi katolikus, a kanadai Mark Mallett gondolatait ismertetjük.
Szent János Jelenéseinek könyvében (6-8. fejezet) a Bárány feltöri a hét pecsétet, amelyek Isten igazságosságának előhírnökei. A látomás leghelyesebb értelmezése, ha úgy tekintjük, mint ami a múltban, a jelenben és a jövőben egyaránt bekövetkezik, végigsöpör minden koron, minden generáción, itt is, ott is valamilyen szintig végbemegy, míg végül globális szinten is beteljesül.
„A Jelenések könyve titkokkal teljes könyv, és sok dimenziója van... az a feltűnő benne, hogy pont akkor, amikor már azt hinnénk, tulajdonképpen ez a vége, megint elölről kezdődik az egész.” (XVI. Benedek pápa, A világ világossága c. interjúkötetének 18. fejezete)

Ma egy hatalmas lelki vihar, egy globális felfordulás előszelét érezzük, amely itt is, ott is feltámad, majd világméretűvé válik. „A mindenhatóság lehelete fölkel ellenük és forgószél módjára széthányja őket. Az istentelenség így pusztává teszi majd az egész földet, és a bűn felforgatja az uralkodók trónját.” (Bölcs 5,23)
A Szentírás szerint a hitehagyás törvényszegése hozza elő e globális felfordulás törvényszegő vezetőjét, az Antikrisztust (ld. 2Tessz 2,3), de ez vezet végül Isten Báránya teljes uralmához.

Az első pecsét

„Ekkor láttam, hogy a Bárány feltörte a hét pecsét közül az egyiket, és hallottam, hogy a négy élőlény közül az egyik mennydörgő hangon szólt: 'Jöjj!' Erre a szemem előtt egy fehér ló jelent meg. A lovasnak íja volt. Koszorút nyújtottak át neki, s ő diadalmasan kivonult, hogy győzelmet arasson.” (Jel 6,1–2)

A szent hagyomány szerint a lovas maga az Úr: „...akiről  János is mondja Jelenéseiben: 'Diadalmasan kivonult, hogy győzedelmeskedjék.'” (Szent Irenaeus: Az eretnekség ellen IV. könyv 21,3)  
„[A lovas] Jézus Krisztus. Az evangélista [Szent János] nemcsak a bűn, a háború, az éhínség és a halál pusztítását látta, hanem elsősorban Krisztus győzelmét.” (XII. Piusz pápa 1946. november 15-i beszéde)

Jézus tehát megelőzi az Apokalipszis többi lovasát. Az igazságosságot megelőzi az irgalom. Erről beszélt Jézus Szent Fausztinának: „Mielőtt eljövök mint igazságos Bíró, előbb szélesre kitárom irgalmam kapuját. Aki nem akar az irgalom kapuján átmenni, annak igazságosságom kapuján kell áthaladnia.” (Szent Fausztina Naplója 1146) 

Kezében íjat tart, „miután ugyanis az Úr felment a mennybe, és mindent megnyitott, elküldte a Szentlelket, akinek szavait nyílvesszőkként hirdették a prédikátorok, hogy eltalálják az emberi szíveket, s azok legyőzzék a hitetlenséget.” (Szent Victorinus: Kommentár a Jelenések könyvéhez, 6, 1-2)
Az utolsó nyílvesszők az Úr utolsó, megtérésre hívó szavai, mielőtt az Apokalipszis többi lovasa végső vágtára indul a világban. Sokan meghallják ma ezeket az üzeneteket, ám ez már nem elég ahhoz, hogy megállítsa az erkölcsi romlást, amely a halál civilizációjához vezet. „Az emberiség el tudta indítani a halál és a félelem körforgását, de megállítani már nem tudja.” (XVI. Benedek pápa 2010. május 13-án Fatimában elhangzott homíliája)

A második pecsét

„Amikor a második pecsétet feltörte, hallottam, hogy a második élőlény szólt: 'Jöjj!' Erre előjött egy vörös ló. Aki rajta ült, hatalmat kapott, hogy megbontsa a földön a békét, hadd gyilkolják egymást az emberek. Hosszú kardot adtak neki. (Jel 6,3–4)

Évszázadok óta titkos társaságok” dolgoznak azon, hogy káoszt előidézve megdöntsék a fennálló rendet. A szabadkőművesek jelmondata pedig a káoszból megteremtendő új világrendre utal: Ordo ab chao (rend a káoszból).  
„Manapság pedig azt tapasztaljuk, hogy a gonosz irányzatok pártolói mindnyájan összeesküdve, kettőzött erővel működnek, amiben őket a 'szabadkőművesek' elnevezés alatt ismeretes, világszerte elterjedt és erősen szervezett szövetkezet nemcsak ösztönzi, hanem hathatósan támogatja is. Terveiket ugyanis többé nem is titkolva, a legnagyobb vakmerőséggel Istennek szent tekintélye ellen felbujtogatják egymás...  végcéljuk nem egyéb tudniillik, mint alaposan felforgatni a keresztény intézmények által megteremtett vallási és állami rendet, s helyébe saját kényük szerint a puszta természetelvűség tanainak alapján újat létesíteni. (XIII. Leó pápa Humanum genus enciklikája a szabadkőművességről, 1884. április 20.)

Egy esemény vagy eseménysorozat erőszakot fog kirobbantani, amely megfosztja a Földet a békétől”. E pontról nem lesz többé visszatérés; ez az a pillanat, amelyet közel egy évszázada próbál feltartóztatni közbenjárásával a Szűzanya. De vajon nem lehetséges, hogy a terrorizmus, a közel-keleti háborúk, a szemünk láttára kirobbanó forradalmak bizonyos tekintetben már e vörös ló mennydörgő patáinak közeledtét jelzik?

A harmadik pecsét

„Amikor feltörte a harmadik pecsétet, hallottam, hogy a harmadik élőlény szólt: 'Jöjj!' Ekkor fekete lovat láttam, lovasa mérleget tartott a kezében. Úgy hallottam, mintha a négy élőlény közt szózat hallatszott volna: 'Egy mérő búza egy dénár, három mérő árpa egy dénár. De az olajat és a bort ne bántsd!'” (Jel 6,5–6)

A pecsétek nem feltétlenül időrendi sorrendben követik egymást; mondhatjuk, hogy egyik áttűnik a másikba. Egy globális válság döntő hatással lesz az országok élelmiszerkészletére is; de máris nyakig benne vagyunk egy növekvő globális élelmiszerválságban, mivel az élelmiszerhiány és a mezőgazdasági katasztrófák miatt növekednek az élelmiszerárak és csökkennek a tartalékok.
„Sok szegény országban az élet szélsőséges mértékben bizonytalan, és a helyzet még veszélyesebbé válhat. Ez az élelmiszerhiány következménye: az éhezés képtelenül nagy számban szedi áldozatait a Lázárok között, akiknek nem adatik meg, hogy helyet foglaljanak a gazdag ember asztalánál... Mindemellett az éhezés megszüntetése a mai globális korszakban a Föld békéjének és biztonságának megőrzése szempontjából is követelménnyé vált.” (XVI. Benedek pápa: Caritas in veritate 27)

A világ egyes részein máris tanúi lehetünk éhséglázadásoknak. A harmadik pecsét az élelmiszerkorlátozás, amit a világ nagy részén ténylegesen be fognak vezetni.

A negyedik pecsét

„Amikor feltörte a negyedik pecsétet, hallottam a negyedik élőlény hangját, amint így szól: 'Jöjj!' És láttam: íme, egy fakó ló, a rajta ülőnek neve Halál, és a Pokol követte őt; és hatalom adatott nekik a föld negyedrészén, hogy öljenek karddal, éhínséggel és döghalállal, és a föld vadállatai által.” (Jel 6,7–8)

Míg a második és a harmadik pecsét társadalmi nyugtalansággal és zűrzavarral sújt, a negyedik pecsét magát az alvilágot engedi szabadon: a földön elszabadul a pokol. S erre kaptunk már egy figyelmeztetést: az 1994-es ruandai eseményeket. A mészárlás egyik túlélője így írta le a történteket: „Nem maradt ördög a pokolban; mind ott van Ruandában.” (Egy misszionárius nyilatkozata a Time magazinnak; 1994. május 16.)
Fontos megjegyezni, hogy a Szűzanya 12 évvel korábban megjelent a ruandai Kibehóban, és borzalmas látomásokban mutatta meg a fiatal látnokoknak a jövőt, a vérfolyamokat". Azt mondta nekik: „Gyermekeim, mindezeknek nem kell megtörténniük, ha az emberek visszatérnek Istenhez” (A Szűzanya az egyik látnokhoz; Immaculée Ilibagiza: Bárcsak hallgattunk volna rá című könyvéből).
Immaculée Ilibagiza, az öldöklés túlélője elmondta: meggyőződése, hogy a kibehói jelenés és a ruandai eseménysorozat „az egész világnak szóló figyelmeztetés”.

A fakó ló lovasa éhínséget és döghalált hoz. A szakemberek szerint jó ideje reális eséllyel számíthatunk egy világméretű járvány kitörésére. Érdekes ugyanakkor Szent János utalása a föld vadállatainak” pusztítására. Az Egyesült Államok védelmi minisztere 1997-ben figyelmeztetett, hogy egyes országok biológiai fegyvereket fejlesztenek:
„Értesüléseink szerint egyes országok az Ebola-vírushoz hasonlót próbálnak előállítani, ami nagyon veszélyes dolog volna, hogy a legfinomabban fejezzem ki magam... egyes tudósok fajspecifikus kórokozók előállításával próbálkoznak, célzottan bizonyos népcsoportok és fajok kiirtására; mások olyan rovarok létrehozásán dolgoznak, amelyek bizonyos fajta terményeket képesek tönkretenni; sőt létezik az ökológiai terrorizmus, mellyel nagy távolságból elektromágneses hullámokkal meg tudják változtatni az időjárást, illetve földrengéseket és vulkánkitöréseket tudnak előidézni.” (William S. Cohen amerikai védelmi miniszter 1997. április 28-án elhangzott beszédéből, www.defense.gov)

Mindezek fényében vajon hidegen hagyhatnak-e a Szűzanya könnyei, aki újra meg újra figyelmeztetni akarja az évszázadok óta a sötétség útján tévelygő emberiséget, s hívogat, hogy térjünk vissza Szent Fiához?

Az ötödik pecsét

Mint XIII. Leó pápa rámutat, e globális forradalom célja nemcsak a politikai szervezetek megdöntése az elit által irányított új világrend felállítása céljából, hanem mindenekelőtt „a kereszténység által megteremtett világ” lerombolása. A francia forradalom nemcsak a korrupt urak, hanem a korruptnak látott Egyház elleni lázadás is volt. A Katolikus Egyház elleni újabb lázadásra pedig talán még sohasem volt annyira érett a helyzet, mint napjainkban. A hitehagyás, a pedofília szennyfoltjai és az intolerancia vádja már az Egyház tekintélye elleni lázadás előkészítése. „Most is szorongatnak minket. Ma is azzal fenyeget a hatalom, hogy minden lehetséges formában lábbal tiporja a hitet.” (XVI. Benedek pápa, A világ világossága c. interjúkötetének 16. fejezete)     

A másodiktól a negyedik pecsétig tartó események sorozata az Egyház elleni lázadásba torkollik: ez az ötödik pecsét.

„Amikor feltörte az ötödik pecsétet, az oltár alatt azoknak a lelkét láttam, akiket az Isten szaváért és tanúságtételükért öltek meg. Nagy szóval kiáltották, mondván: „Urunk, te szent és igaz, meddig vársz még az ítélettel? Mikor állsz bosszút a vérünkért a föld lakóin?” Mindannyian fehér ruhát kaptak, azzal, hogy egy kis ideig legyenek még türelemmel, míg teljessé nem lesz szolgatársaik és testvéreik száma, akiket szintén megölnek, akárcsak őket.” (Jel 6,9–11)

„A jók vértanúk lesznek, a Szentatyának sokat kell szenvednie...” (Fatima üzenete, www.vatican.va)

E viharfelhőkként sűrűsödő támadások a szólásszabadság megszüntetésére, illetve az egyházi tulajdon és különösen az egyházi személyek ellen irányulnak. A Krisztus papsága elleni támadások végül nagy pillanathoz vezetnek: maga a Főpap lép közbe a hatodik pecsét feltörésével.

A hatodik pecsét

„Amikor feltörte a hatodik pecsétet, láttam, hogy nagy földrengés támadt. A Nap olyan fekete lett, mint a szőrzsák, a Hold pedig olyan, mint a vér. Az ég csillagai a földre hullottak, mint amikor a fügefa hullatja éretlen fügéit, ha erős szél rázza. Az ég összehúzódott, mint egy felgöngyölt könyvtekercs. Minden hegy és sziget elmozdult a helyéről. A föld királyai, nagyjai és vezérei, a gazdagok és a hatalmasok, mindenki, rabszolga és szabad elrejtőzött a barlangokban és a sziklák közt. És így szóltak a hegyekhez és a sziklákhoz: 'Szakadjatok ránk, s rejtsetek el bennünket a trónon ülő és a Bárány haragja elől! Eljött haragjuk nagy napja, ugyan ki állhat meg előttük?'” (Jel 6,12–17)

A fehér ló Lovasa figyelmeztetőleg közbelép egy olyan világméretű eseménnyel, amelyhez fogható az özönvíz óta nem volt. Szent János következő soraiból világos, hogy nem Krisztus második eljöveteléről van szó, hanem arról, hogy Krisztus jelenléte valamiképpen megnyilvánul a világban, és jelzésszerűen előrevetíti minden ember különítéletét, végső soron pedig az utolsó ítéletet. „Az Úr, [az Isten] megjelenik fölöttük, s nyilai repülnek, mint a villám.” (Zak 9,14)

A kortárs katolikus prófécia ezt az eseményt lelkiismereti megvilágosodásnak vagy figyelmeztetésnek nevezi, de jóval korábbi említése is található: „Nagy napot hirdettem... amelyen a rettegett Bíró minden ember lelkiismeretét feltárja, és próbára tesz minden embert, tartozzék bármely fajhoz vagy valláshoz. A fordulat napja ez, a nagy nap, amelyet előre kijelentettem, amely örömteli a jóknak és rettenetes az eretnekeknek.” (Boldog Campion Ödön 16. századi angol jezsuita vértanú, in: Cobett’s Complete Collection of State Trials…, Vol. I, p 1063)

Isten Szolgája, a nemrég elhunyt Maria Esperanza írta: „E szeretett nép lelkiismeretének alaposan meg kell rendülnie, hogy 'rendbe tegyék a házukat'... Nagy pillanat közeleg, a világosság nagy napja... a döntés órája az emberiség számára.” (Isten Szolgája Maria Esperanza, in: Fr. Joseph Ianuzzi: Antichrist and the End Times p 37)

Szent Fausztinának is volt egy látomása erről a „figyelmeztetésről”: „Mielőtt igazságos Bíróként megjelennék, először eljövök mint az igazságosság Királya. Mielőtt az igazság napja elérkezik, az embereknek a következő jel adatik az égen: kialszik minden fény az égen, és nagy sötétség lesz az egész földön. Akkor megjelenik az égen a kereszt jele, és az Üdvözítő kezeinek és lábainak sebhelyeiből hatalmas fénysugarak áradnak ki, melyek egy ideig bevilágítják a földet. Ez röviddel a végső nap előtt történik.” (Szent Fausztina Naplója 83)

Másutt így ír: „megláttam lelkiállapotomat úgy, ahogyan azt Isten látja. Egészen világosan megláttam mindazt, ami nem tetszik Istennek. Nem tudtam, hogy ezekről a legapróbb árnyakról is el kell számolnunk Isten előtt. Micsoda pillanat! Ki írhatja ezt le? A háromszor szent Isten előtt állni!” (Szent Fausztina Naplója 36)   

A megvilágosodás pillanatával megkezdődik a bűnbánók és a megátalkodottak végső szétválasztása. „Ezután négy angyalt láttam, a föld négy sarkán álltak. Feltartóztatták a föld négy szelét, hogy ne fújjanak a földön, sem a tengeren, sem semmiféle fán. Majd láttam, hogy napkeletről egy másik angyal száll fel, az élő Isten pecsétje volt nála. Nagy hangon kiáltott a négy angyalnak, akiknek hatalmuk volt rá, hogy ártsanak a földnek és a tengernek: 'Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak, míg meg nem jelöljük homlokukon Istenünk szolgáit!'” (Jel 7,1–3) 

A hetedik pecsét

„Amikor feltörte a hetedik pecsétet, csönd lett az égben, úgy egy félórára. Ekkor hét angyalt láttam, az Úr előtt álltak, és hét harsonát kaptak. Jött egy másik angyal, megállt az oltár előtt, aranyfüstölő volt nála. Sok tömjént kapott, hogy az összes szent imádásával tegye az aranyoltárra, amely az Isten trónusa előtt állt. Az angyal kezéből a tömjén füstje a szentek imádásával felszállt az Isten elé. Most az angyal fogta a füstölőt, megtöltötte az oltár parazsával, és leszórta a földre. Erre mennydörgés, égzengés, villámlás és földrengés támadt. A hét angyal pedig, akinél a hét harsona volt, felkészült, hogy megfújja a harsonát.” (Jel 8,1–6)

A rövid csönd elmúltával megszólalnak a nagy szenvedések harsonái; bekövetkezik az Egyház szenvedése, halála és feltámadása. A Hajnal eljövetele előtti sötétség pillanata ez, a Vadállat és a Hamis Próféta felemelkedéséé, a végső megpróbáltatásé.
„Krisztus eljövetele elõtt az Egyháznak át kell mennie egy utolsó próbatételen, mely sokak hitét meg fogja ingatni. Az üldözés, mely kíséri az Egyház földi zarándokútját, fölfedi a 'gonoszság misztériumát' egy vallási megtévesztés formájában, mely az embereknek problémáik látszólagos megoldását kínálja föl cserében azért, hogy elpártolnak az igazságtól. Az Egyház az Ország dicsõségébe csak ezen utolsó Húsvéton át léphet be, melyben követi Urát halálában és föltámadásában.” (A Katolikus Egyház Katekizmusa 675, 677) 
 
„A választott lelkeknek meg kell küzdeniük a sötétség fejedelmével. Borzalmas zivatar ez! Nem, inkább orkán, mely pusztít, s még a választott lelkek hitét és bizalmát is el akarja pusztítani. De a most készülõ rettenetes viharban érezni fogják Szeretetlángom fel-felvillanó és eget-földet bevilágító fényességét, melyet a lelkek sötét éjébe kegyelmi hatásának kiáradása által nyújtok.” (A Szűzanya szavai Kindelmann Erzsébethez; a magánkinyilatkoztatásokat Erdő Péter bíboros jóváhagyásával a Szent István Társulat adta ki; Szeretetláng lelki napló, Bp. 2010, p. 188)

Íme, az Isten Báránya

Az idők végén azok, akik ragaszkodtak Jézus Szent Szívéhez, győzedelmeskednek: „akik nem borultak le sem a vadállat, sem képmása előtt, sem bélyegét nem viselték homlokukon vagy karjukon... ezer évig uralkodtak Krisztussal.” (Jel 20,4)

„Így a legfenségesebb és leghatalmasabb Isten Fia... megsemmisíti a gonoszságot, véghezviszi nagy ítéletét, és életre támasztja az igazakat, akik... ezer éven át uralkodnak nagyon igazságos uralommal.” (Lucius Caecilius Firmianus Lactantius 4. századi keresztény író, apologéta: Divinae institutiones)

„A megjövendölt áldás kétségkívül [Krisztus] Országának idejére vonatkozik, amikor az igazak feltámadnak és uralkodni fognak; amikor a teremtés, újjászületvén és megszabadulván a megkötöttségtől, bőségben terem majd táplálékot az ég harmatából és a föld termékenységéből, amint a vének emlékeznek. Olyanok mondják, akik találkoztak Jánossal, az Úr tanítványával, hogy tőle hallották, hogyan tanított és beszélt az Úr azokról az időkről.” (Lyoni Szent Iraeneus /140–202/ egyházatya: Az eretnekség ellen V. könyv 33.3.4)
*
Új eget és új földet láttam. Az első ég és az első föld ugyanis elmúltak, és tenger sincs többé. Akkor láttam, hogy a szent város, az új Jeruzsálem alászállt az égből, az Istentől. Olyan volt, mint a vőlegényének fölékesített menyasszony. Akkor hallottam, hogy a trón felől megszólal egy hangos szózat, ezt mondva: 'Íme, Isten hajléka az emberek között! Velük fog lakni és ők az ő népe lesznek, és maga az Isten lesz velük’” (Jel 21,1–3)


A szerző, Mark Mallett kanadai katolikus, nyolcgyermekes apa. Televíziós karrierjét 2000-ben egy imádság közben kapott indítás hatására feladta. Azóta – lelkivezetője útmutatását követve – a minden idejét az evangelizációnak szenteli: keresztény énekesként, dalszerzőként lemezeket ad ki, énekel, országszerte előadásokat tart, lelkigyakorlatokon szolgál.
*
A szentírási szakaszok a Szent István Társulat bibliafordításában szerepelnek; a Jel 6,7–8 a Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliájának magyar fordítása.
Ménesi Krisztina/Magyar Kurír

Franciaország kilépne a NATO-ból?

Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a NATO meg tudja-e őrizni Franciaországot tagállamként. Ez év januárjában, mikor a korábbi elnök, Sarkozy bejelentette, hogy 600 helyett 1000 katonát vonnak ki Afganisztánból, egyben azt is bejelentette, hogy 2013 végéig minden csapatukat kivonják, és minden kapcsolatukat felszámolják a NATO-val. Sarkozy érthető módon elvesztette a következő választásokat.
Most Francois Hollande (új) francia elnök utasította a korábbi külügyminisztert, hogy elemezze és készítsen átfogó jelentést Franciaország NATO tagságáról és annak minden vonatkozásáról, mert felülvizsgálják a NATO-val való viszonyukat. Hollande korábban már a beiktatását követőn magyarázkodni kezdett és minden médiumnak bejelentette, hogy Franciaország a NATO tagja marad. Ezekkel a nyilatkozatokkal elsősorban a kampányt pénzelő személyeket akarta biztosítani, hogy megérte befektetni a pénzt a kampányba – nyilván azok a személyek, akiknél az egyébként is túl sokat kellemetlen dolgot tudó Sarkozy már kegyvesztetté vált.
Ezek a személyek most a Hollande bábuval is rosszul jártak. Úgy tűnik, Franciaországban határozottan megvetette lábát egy olyan lobbi-tevékenység, ami a francia NATO kilépést sürgeti, és ennek érdekében pénzt nem sajnálva szervezi be a francia vezető körök tagjait. Mindegy, hogy Kadhafi embereinek bosszúja, a Muszlim Testvériség lobbi-tevékenysége, vagy a NATO működésképtelensége okozza a NATO felbomlását, de előbb vagy utóbb ez bekövetkezik. Több nyugati lapban is arról cikkeznek, (bár egyelőre nem sok alapja van) hogy Franciaország a közeljövőben újra kiléphet a NATO-ból.
Intő jel ez a nemzetközi szabadkőművesség számára: tetszettek volna nem politikai prostituáltakra alapozni! Mostmár imádkozhatnak (ha tudnak), hogy nekik legyen több bevonható anyagi forrásuk, és ne az ellenérdekelt lobbinak!
Molnár István

Joseph Candel: Az eljövendő gazdasági összeomlás

Sok gazdasági elemző és elismert gazdasági szakember figyelmeztet rá, hogy a jelenleginél is nagyobb, mindent elsöprő, világméretű gazdasági összeomlás közeleg. A Bibliában ugyan ez nincs így szó szerint megjövendölve, ám a fontosabb végső időkről szóló próféciák ilyesmit sugallnak. Egy gazdasági összeomlás minden bizonnyal felgyorsítaná a végső idők eseményeit. Különösen az Antikrisztusként emlegetett világuralmi diktátor megjelenését segítené elő, és azt, hogy bevezesse világméretű hitelrendszerét, a Fenevad bélyegét („666").
A modern gazdasági rendszerek javarészt hitre épülnek. Az emberek hisznek abban a pénznemben, amit használnak; ám ez a hit célt tévesztett. Nincsenek tudatában annak, hogy az adott pénznem mögött nincs elegendő vagyoni vagy tárgyi fedezet - arany vagy ezüst - és, hogy gyakran olyan kormány bocsátja ki, mely igencsak el van adósodva. Amikor az emberek csalódnak az általuk használt pénznemben, akkor annak árfolyama zuhanni kezd; a részvények ára leesik, és az ország egész gazdasága összeomlik.
Az Internetes kereskedelem korát éljük. A világgazdaság és a tőzsdék szervesen kapcsolódnak egymáshoz: ha egy jelentősebb tőzsde hirtelen drasztikus zuhanásnak indul, az világméretű pánikot idézhet elő, amitől aztán az egész világgazdaság kártyavárként omolhat össze.
Egy lehetséges forgatókönyv: tegyük fel, hogy az amerikai gazdaság egy nemzetközi konfliktus miatt - például jelentősebb háború robban ki a Közel-Keleten, vagy súlyos olajhiány lép fel - meggyengül. Ebben az esetben a világ gyorsan elveszti az USA dollárba vetett hitét. A dollár, a más, dollár-alapú valuták, valamint a nemzetközi részvények értéküket vesztik; és ennek eredményeképpen a bankok és a pénzügyi piacok is valószínűleg világszerte csődbe mennek. Egy ilyen gazdasági összeomlás minden bizonnyal világméretű politikai és társadalmi zűrzavarhoz vezetne.
Egy másik lényeges tényező a nemzetközi szintű adósság-törlesztési válság. A Világbankon és a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül szinte minden nemzetet behálózott már valamilyen befolyásos nemzetközi pénzügyi spekuláns. Az ilyen spekulánsok hatalmas kölcsönöket adnak, de olyan magas kamatra, hogy az illető nemzeteknek lehetetlen legyen visszafizetni az adósságukat.
Vajon milyen megfontolásból ad több milliárdos kölcsönöket a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, vagy bárki más, mikor tisztában van vele, hogy sosem kapja vissza? Abból a megfontolásból, hogy ha egy nemzet fizetésképtelenné válik, és nem törleszti a kölcsönöket, akkor az, akinek tartozik, ráteheti a kezét az illető ország gazdaságára. Ahogy a Biblia is mondja: „az adós szolgája a kölcsönadónak" (Példabeszédek könyve 22,7b). Tehát elsősorban ezért adnak kölcsönöket a pénzügyi spekulánsok ezeknek az országoknak, hogy irányításuk alá vonják őket!
Manapság a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap alakítja a különböző országok gazdasági- és belpolitikáját. Ők irányítanak gyakorlatilag mindent: a kormányt, az ipart, és a bankokat is. Hivatalosan pénzügyi nyomást gyakorolnak a kormányokra, így befolyásolják őket. Ha egy pillantást vetünk azokra a gazdasági problémákra, amelyek pl. Argentínát és más országokat sújtottak az utóbbi években, világosan kiderül, hová vezet mindez.
A világon a jelenlegi gazdasági nehézségek nem véletlenül alakultak ki, és nem is a „piaci nagyhatalmak munkálkodásának" eredményeképpen jöttek létre, mint ahogy azt a híradóban oly gyakran hangoztatják. Manipulálják a világ pénzügyi gazdaságát; gondosan felépített pénzügyi csődöt idéznek elő, melyet aztán rövid fellendülés követ, majd újabb, még súlyosabb csőd. A világ pénze így egyre kevesebb ember kezébe vándorol, miközben egyre több nemzet kerül a csőd szélére, és kényszerül átadni gazdaságának irányítását külföldi kölcsönökért cserébe.
Az idő előrehaladtával a helyzet csak rosszabbodik; a gazdasági stabilitás egyre gyengül a világ pénzügyi piacain, és példátlan ingadozások jönnek létre a jelentősebb országok gazdaságában. Amikor majd mindez bekövetkezik, az emberek megváltó után fognak kutatni. Paul Henri Spaak, az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének legelső elnöke, egyszer kijelentette: „Megfelelő kaliberű embert szeretnénk, aki engedelmességre bír minden népet, és kihúz minket abból a gazdasági fertőből, melybe egyre inkább belesüppedünk. Ilyen emberre várunk, és ha eljön - legyen akár olyan, mint az Isten, vagy olyan, akár az ördög - tárt karokkal fogadjuk majd."1 És a világ pontosan így fog reagálni.
Az emberek szerte a világon olyan pénzügyi varázslót keresnek, aki stabilitást és fellendülést tud elérni. Ezért amikor az Antikrisztus a világ porondjára lép, és látszólag elvégzi mindezt, hősként fogják ünnepelni, és örömmel hódolnak majd be neki és az új gazdasági rendszernek. Abból a gazdasági romlásból „menti" majd ki az embereket, melybe ő maga juttatta őket; és a terve sikert is fog aratni - egy ideig.
Már most fel kell készülnünk ezekre a hamarosan bekövetkező eseményekre. Kezdjük azzal, hogy ha eddig nem tettük volna még meg, elfogadjuk Jézust megváltónknak. Aztán tanuljunk meg imában kapcsolatot létesíteni Jézussal, hogy ez által vezetni tudjon minket, és gondoskodni tudjon rólunk az eljövendő zűrzavaros időszakban. Tanulmányozzuk, mit mond a Biblia az Antikrisztus eljövendő világméretű uralmáról és más végső időkkel kapcsolatos eseményekről, hogy ne érjen minket váratlanul, amikor mindezek bekövetkeznek; és hogy ne tudjanak majd meggyőzni bennünket arról, hogy az Antikrisztust kell követnünk. Aki jól értesült, könnyebben tud védekezni. Jézus megígérte: „Békességet hagyok nektek: az Én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. … Most mondom ezt nektek, mielőtt megtörténik, hogy ha majd megtörténik, higgyetek" (János Evangéliuma 14,27.29).
http://vegsoidok.hu/vgsidk/az-eljovendo-gazdasagi-osszeomlas

Az első keresztényüldözés története

Pontosan 1948 évvel ezelőtt, időszámításunk szerint 64-ben tűz ütött ki Rómában a július 18-ról 19-ére virradó éjszakán. A lángok hat napig tomboltak, de a gyújtogatással megvádolt Nero haragja még rettenetesebb volt, és ehhez bűnbakokat is talált: elindította a történelem első keresztényüldözését. A történteket Dominic Sandbrook brit történész, a BBC History állandó szerzője idézi fel.
Senki nem tudja, hogy kezdődött a római tűzvész. Sokan gyújtogatókra fogták, mások egy különös keleti szekta tagjaira. Megint mások pedig egyenesen arra vetemedtek, hogy magát a császárt hibáztassák. Néhány évtizeddel később Tacitus arra a következtetésre jutott, hogy a tűz a Palatinus-dombhoz közel, a hatalmas Circus Maximus területén ütött ki.
Az aréna nem tartozott éppen a tűzbiztos helyek közé: Tiberius uralkodása idején a lelátó déli oldala alatt, egy kosárfonó üzletében csaptak fel a lángok, majd átterjedtek a többi, fából készült helyiségre is. Akkoriban a császár maga kártalanította a kereskedőket az elszenvedett károkért. Ám ezúttal sokkal nagyobb volt a pusztítás. „A cirkusznak azon a részén lobbant fel (a láng) – írta Tacitus –, amely a Palatinus- és a Caelius-heggyel érintkezik: a bódék sorában, amelyekben lángot tápláló áru volt felhalmozva, egyszerre kezdődött a tűz és máris erőre kapva és a széltől szítva, a cirkuszt egész hosszában magával sodorta, mert sem tűzfalakkal körülvett paloták, sem falakkal övezett templomok vagy egyéb akadályok nem voltak közben.” (A Tacitus-idézeteket Borzsák István fordította.)
Fél évszázaddal korábban Augustus császár azt a szellemességet engedte meg magának, hogy ő Rómát téglából épült városnak ismerte meg, ám márványvárosként adja tovább. Ám ez távol állt a valóságtól: a város nagy része továbbra is düledező viskókból állt, amelyek között szűk sikátorok kanyarogtak. Az elképzelhető legrosszabb környéken tört hát ki a tűzvész, és a rettegés azonnal pánikba csapott át.

Hat napig égett

Tacitus szerint „…a félénk asszonyok jajveszékelése, a megfáradt öregek és tapasztalatlan gyermekek, és akik magukkal és akik másokkal gondoltak, miközben vonszolják az erőtleneket, vagy várakoznak rájuk, egy részük a késlekedéssel, más részük a kapkodással mindent megakadályozott. És míg hátratekintenek, oldalról vagy elölről gyakran már körül is voltak véve; és ha a legközelebbi helyre kijutottak, a tűz azon is elharapózott, így a távolinak hitt részeket is ugyanolyan veszedelemben találták. Végül nem tudván, hogy mit kerüljenek, merre igyekezzenek, megtöltötték az utcákat, elterültek a földeken; némelyek elvesztvén minden vagyonukat, egy napra való eleségüket is, mások szeretteik miatt, akiket kimenteni nem tudtak, még ha nyitva állott is a menekülés útja, a halált választották. De gátat sem mertek vetni a tűznek…”
A tűzvész Róma legkedvezőtlenebb arcát tárta fel. Mindenhol fosztogattak, és a krónikás szerint a felfegyverkezett bandák nem csupán akadályozták az oltást, hanem még fáklyákat is hajigáltak, hogy tovább táplálják a lángokat.
A tűz hat napig tombolt Rómában. Házak, szentélyek, szórakoztatásra rendelt csarnokok, műhelyek mind-mind áldozatul estek a tűzvésznek, vagy súlyosan megrongálódtak, és sok százan maradtak fedél nélkül. A 26 éves Nero császár a tűz kitörésekor éppen antiumi villájában pihent. A rosszindulatú pletykák szerint csak akkor tért vissza a fővárosba, amikor már a saját palotája forgott veszélyben. „De vigasztalásul a kizavart és menekülő népnek megnyittatta a Mars-mezőt és Agrippa épületeit – írja a javára Tacitus –, sőt még a maga kertjeit is, és sebtében épületeket húzatott a nélkülöző sokaság befogadására; Ostiából és a közeli községekből közszükségleti cikkeket szállíttatott fel s a gabona árát mérőnként három sestertiusra csökkentette.”

Állatbőrbe varrva, lángoló kereszten

Nero minden törekvése ellenére pocsék volt a közhangulat. Városszerte az a hír járta az ivókban, hogy mialatt egekig csaptak a lángok, a császár felhágott palotájának tetejére, a tűzben gyönyörködött, sőt még a lantját is elővette, és a Trója pusztulásáról szóló dalt énekelte, Róma vesztéhez hasonlítva azt. Olyanok is voltak, akik szerint maga Nero állt a gyújtogatás mögött, hogy teret nyerjen gigantikus építkezéseihez, a Domus Aurea, azaz az Aranyház felhúzásához. Az elfogulatlansággal korántsem vádolható Suetonius azt írta, Nero kóccal és fáklyával felszerelkezett szolgákat küldött a tervezett Domus Aurea tőszomszédságába, ám néhány kőből épült terményraktárt előbb hadigépekkel kellett összerombolni, mielőtt felgyújthatták volna.
Ezek a híresztelések azonban minden valószínűség szerint hamisak voltak, ám Nero számára mégis komoly fenyegetést jelenthettek. Tekintetét hát egy kicsiny keleti szekta felé fordította, amely sokak szemében szálka volt. A kedélyek lecsillapítása érdekében a császár „a legválogatottabb büntetésekkel sújtotta azokat, akiket a sokaság bűneik miatt gyűlölt és Christianusoknak nevezett”. Összefogdostak közülük jó néhányat, majd „az ő vallomásuk alapján hatalmas sokaságra nem is annyira a gyújtogatás vádját, mint inkább az emberi nem gyűlöletét bizonyították rá”, állítja Tacitus.
A halálra ítélteket állítólag vadállatok bőrébe burkolták és a kutyák elé vettették, vagy keresztre feszítve meggyújtották, így biztosítva éjszakai világítást. Egyesek szerint Nero maga szembetűnő élvezettel szemlélte a kivégzéseket. Ám Tacitus úgy gondolja, a császár kissé túllőtt a célon. Ugyanis – jegyzi meg a történetíró – „ebből, bár bűnösök voltak és a legsúlyosabb büntetést is megérdemelték, szánalom támadt, mivel nem a közjó érdekében, hanem egy ember kegyetlensége miatt kellett pusztulniuk.”
Az első keresztényüldözés tehát korántsem érte el célját: a keresztény vallásnak egyre több híve támadt a Római Birodalomban, Nerón pedig máig rajtaragadt a gyújtogatás vádja.
(BBC History Magazin)