2012. február 10., péntek

Beperelték az Egyesült Államokat

Egy vezető amerikai jogi csoport beperelte az amerikai kormányt a célzott merényletek során külföldön megölt amerikai állampolgárok miatt. Az Igazságügyi Minisztériumnak jogi indoklást kell adnia a történtekkel kapcsolatban. Az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) pert indított a new yorki bíróságon, követelve a célzott likvidálások dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát. Példaként hozták fel az amerikai születésű Anwar al-Awlaqi esetét, aki a tavalyi évben egy drone támadás áldozata lett Jemenben.
"A terrorizmus gyanújának ürügyén történő amerikai személyek szándékos és előre megfontolt meggyilkolása több kérdést is felvet, ami nyilvános vita tárgyát kell képezze." - áll az ACLU nyilatkozatában. Az elmúlt év októberében került nyilvánosságra az Obama-adminisztráció azon titkosított dokumentuma, amely lehetővé teszi az amerikai állampolgárok vizsgálat nélküli meggyilkolását külföldön.
Az Amnesty International angliai székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet is elítélte Washingtont a Pakisztánban végrehajtott drón támadások miatt. Az emberi jogi szervezet arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy derítsen fényt a Pakisztánban elkövetett drón támadások civil áldozatainak körülményeire és a dokumentumokat hozza nyilvánosságra.
Washington azt állítja, hogy a pilóta nélküli repülőgépek célpontjai kizárólag terroristák erődítményei és azok fegyveresei, azonban az ilyen támadások áldozatai a legtöbb esetben túlnyomórészt civilek. Persze előfordult már az is, hogy a pakisztáni hadsereg támaszpontját, fegyvereseit nézték az amerikaiak "véletlenül" terroristának.
A CIA által végrehajtott drón támadások az Obama-adminisztráció alatt megduplázódtak. Az ENSZ és a pakisztáni kormány elítélte az amerikai pilóta nélküli harci gépek használatát Pakisztánban, mert az egy kirívó megsértése a nemzetközi jognak.

Sólyom Gábor


Pakisztán Iránt támogatná Izraellel szemben


Pakisztán londoni biztosa megerősítette, hogy országa Iránt támogatná egy esetleges izraeli támadás esetén.
Wajid Shamsul Hasan a brit The Sun lapnak nyilatkozva elmondta, hogy „Pakisztán számára nem maradna más opció, mint Irán támogatása, amennyiben Izrael valóban megtámadná az országot.”
„Nem szeretnénk, ha Izrael bármilyen ország ellen indított kampányának részeként tekintenének ránk. Amennyiben Izrael megtámadja Iránt, az Pakisztánra is hatással lenne,” mondta a pakisztáni biztos.
„Védenünk kell saját érdekeinket. Pakisztánban is élnek siák és ők nem néznének ölbe tett kézzel egy ilyen támadást,” hangsúlyozta Hasan.
A pakisztáni diplomata arra is figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy ideje lenne véget vetni az Egyesült Államok „drone háborújának”, amelyben több száz ártatlan ember veszítette életét.
Wajid Shamsul Hasan szerint országa kapcsolata az Egyesült Államokkal jelenleg a mindenkori mélyponton van.
„A türelmünk tényleg kezd elfogyni,” mondta.
Hasan elmondta, hogy országa támogatja Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat a terror elleni harcban, de arra sürgeti David Cameron, brit miniszterelnököt, hogy hivatalosan is ítélje el az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőkkel végrehajtott támadásait országa ellen, ami szerinte „háborús bűntettnek” minősül és nem egyéb, mint „államilag elrendelt kivégzéssorozat”. (A pakisztáni törzsi területek ellen eddig mintegy 220 amerikai rakétatámadás hajtottak végre, amelyekben 1700 ember halt meg.)
„Tisztában vagyunk a károkkal. Leromboltak iskolákat, egész közösségeket, kórházakat és rengeteg civil, köztük nők és gyerekek, egész családok haltak meg. Óriásiak a veszteségeink,” idézte Hasan-t a lap.
„Azt hiszem, fogy az idő és a pakisztáni kormány előbb-utóbb kénytelen lesz állást foglalni. Eljön az a pont, amikor a kormány kénytelen lesz büntető intézkedéseket hozni, hogy megállítsa a támadásokat. A kormány birtokában van a saját területének védelméhez szükséges eszközökkel,” tette hozzá Hasan.
Hasan arra sürgeti a brit miniszterelnököt, hogy győzze meg az Egyesült Államokat a pilótanélküli támadások eredménytelenségéről, amellyel leginkább azt érik el, hogy „az amerikai a leggyűlöltebb nép a pakisztáni emberek szemében.” 

Forrás: Press TV

Miért vannak magyar MIG29-ek Izraelben?

Egyszer már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Annak kapcsán vetődött fel a dolog, hogy miért gyakorlatoznak Izraeli repülők Románia felett. Akkor azt a kérdéskört boncolgattuk, hogy valószínűleg az iránihoz hasonló magashegyi viszonyokat gyakorolják, a magyar gépekkel pedig a sivatagi körülmények között az Irán elleni légi harcot, mivel Irán rendelkezik ezzel a repülőgép típussal.
A történések mostani tükrében azonban sokkal veszélyesebb értelmet nyert a MIG gépek Izraelbe vitele. Ugyanis sokkal logikusabbnak tűnik az, hogy a magyar gépeket rövidesen beáldozzák. Irán ugyanis láthatóan nem olyan bolond, hogy önként beleugorjon egy háborúba úgy, hogy megtámadja az őt fenyegető amerikai hajókat. Megteszik ezt a magyar gépekkel az izraeli pilóták.
Olyan iráni színekkel és felségjelekkel ellátott gépekké alakítják át őket, mintha Iráni gépek lennének. Látványos, jól rögzített támadások az USA hajók ellen, melyen látható az iráni felségjel - elegendő ok lenne, hogy a világ közvéleménye és a NATO azonnali válaszcsapást követeljen. Még le is lőnének egyet-kettőt közülük, hogy a TV riporterek közvetlen közelről leadhassák az iráni felségjelekről készült képeket. Az elfogott katapultált pilóták pedig mindenki szeme láttára bevallanák, hogy ők bizony iráni pilóták. Ezzel a háború elkerülhetetlen, és jogilag is megalapozott. Irán hiába is fejtené ki az ellenkezőjét, senkit nem érdekelne, mert nyugaton alig várnak már valami apró ürügyre.
Könnyen lehet, hogy ez lesz az új Pearl-Harbor eset, és ezért vonszolta Irán közelébe magát az a pár kiselejtezésre váró rozzant bárka.
Kemény Gábor

Modernizálják Oroszország nukleáris rakétapajzsát

Az orosz hadiipari komplexum operatív-taktikai és stratégiai rakétákat gyártó votkinszki üzeménéll (Udmurtföld) megkezdődött a nagyszabású felújítás és az új termelőegységek építése. Az új üzemeket a légvédelmi rendszereket gyártó Almaz-Antej konszern szereli.
A már épülő hőmegmunkáló üzemben korszerű berendezéseket egyebek között vákuum komplexumot szerelnek fel. Az új technológiák bevezetésével csökkentik a termelési ráfordításokat és stabil maradhat a rakéták ára. Oroszország nukleáris rakétapajzsának korszerűsítése alapján feltételezhető, hogy a stratégiai rendeltetésű rakétacsapatoknál az új komplexumok aránya 2016-ra eléri a 60 százalékot. Ezek a Topol-M és a Jarsz komplxumok. A vállalatnál gyártják az Iszkanderokat is, amelyek telepítése lehetséges válaszintézkedés az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elhelyezésére.
A vállalat termelési bázisát kibővítik annak érdekében, hogy a régi, kiszolgált rakétákat minél előbb újakra cseréljék fel – mondta Viktor Baranyec, a Komszomolszkaja Pravda napilap katonai szemleírója.
- Ha sikerül másfélszeresére növelni a termelést, minden szempontból nyerünk. Több új rakétánk lesz, amelyeket hadrendbe állíthatunk, miközben a régebbieket kivonjuk. A termelési kapacitások kibővítésével részint új munkahelyek teremhetők, részint ez a lehetőség a tervezőket, a mérnököket új technológiák kidolgozására ösztönzi. Ezzel aktívabbá válik Oroszország stratégiai nukleáris pajzsának megreformálása.
Az orosz hadiipari komplexum korszerűsítése jelenti a már meglevő vállalatok rekonstrukcióját éppúgy, mint új üzemek létesítését. Az Almaz-Antej konszern a közeli években két vállalatot hoz létre több mint egy milliárd dollár értékben.
Napjainkban az Almaz-Antej mintegy 60 vállalatot, tervezőirodát, intézetet és üzemet egyesít, és gyakorlatilag előállítja a légvédelem és a rakétavédelem valamennyi eszközét.
Az Orosz Hadiflotta fokozza erejét
2012-re elkészül az orosz haditengerészeti erő növelésének programja. Amint Dmitrij Rogozin, az orosz kormánynak a hadiipari komplexum témájában illetékes alelnöke elmondta, a kormány előkészíti a Flotta fejlesztésének 30 éves tervét.
Tíz év során 100 hajót kap a hadiflotta, egyebek között 35 korvettet és 14 fregattot. A szakértők szerint Oroszországnak jelenleg nincs elegendő vízfelszíni hajója. Az Északi Flottánál a „Nagy Péter” az egyedüli cirkáló, a többit javításra szorul. Ezen kívül van még néhány tengeralattjáró elleni hajó és vannak őrhajók. Ezért, amikor hajóosztag indul az Atlanti-óceánra vagy a Földközi-tengerre, a hajókat különböző flottáktól kell összegyűjteni.
Az orosz Haditengerészeti Flottának különféle hajókra van szükségük: stratégiai atommeghajtású víz alatti cirkálókra, több funkciós atom tengeralattjárókra, Dízel-meghajtású nem atom tengeralattjárókra. Ugyancsak szükségesek vízfelszíni atomcirkálók, amelyek óceánokat járhatnak, repülőgép-hordozók, fregattok és korvettek – mondja Viktor Litovkin, a Független katonai szemle felelős szerkesztője.
-Szükség van minderre, hogy védjük gazdasági érdekeinket a partok mentén, hogy küzdeni tudjunk a kalózokkal. Ez zászlónk demonstrálása a világóceánon. Oroszország tengeri nagyhatalom, így nem maradhat a parthoz kötve.
Az orosz Haditengerészeti Flotta újra felszerelésére a 2011-2020-as években 4,7 trillió rubelt (több mint 150 milliárd dollárt) költenek. A szakemberek meg vannak győződve, hogy a modernizált orosz flotta választ tud adni minden fenyegetésre és kihívásra.


Rogozin: "Folyamatos készültségben kell lennünk, hogy elkerülhessük a harmadik világháborút."


Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön Szibériában tett látogatása során a védelmi ipar frissítését sürgette. Utazása során több tudóssal, és diákokkal találkozott.
Kijavítani a szovjet hibákat
A nacionalista ex-NATO nagykövet kritizálta a Szovjetunió biztonsági stratégiáját, mondván hogy a Szovjetunió tévesen értelmezte a biztonsági fenyegetéseket, és hozzátette, hogy se a szovjet hadsereg, se a szovjet haditengerészeti flotta nem érte el a nemzetközi viszonyok átlagos színvonalát, nem felelt meg a korszak állította követelményeknek, nem volt kellően mozgékony, és összességében csak terhet jelentett a költségvetés számára.
"Az Egyesült Államokkal és a NATO-val kialakult fegyverkezési verseny során a szovjet vezetés helytelenül értékelte a külső és belső nemzetbiztonsági fenyegetések természetét" mondta a helyettes miniszterelnök az Orosz Tudományos Akadémia szibériai központjában összegyűlt hallgatóknak és tudósoknak.
Rogozin, aki 2011 decembere óta felelős az ország védelmi iparáért, elmondta, hogy az állam nem fordít kellő figyelmet a nem-katonai természetű védelemre, beleértve a diplomáciát, az információáramlást és a pszichológiai módszereket.
"Ennek eredményeként egy olyan hadsereg és egy olyan haditengerészet jött létre, melynek szervezete nem illeszkedik a modern elvárásokhoz a nemzetközi hadszíntéren és általánosságban a reakcióképesség terén" mondta Rogozin.
A Nyugattal szembeni ellentétről azt mondta, korábban a Szovjetunióban kialakult egy önálló technológiai pajzs, de a vasfüggöny leomlásával kiderült, hogy az ország számos területen elmarad a nyugati vetélytárssal szemben.
Rogozin azt mondta, Vlagyimir Putyin miniszterelnök emiatt választotta a repülőgépipart, a távközlési technológiát és a gyógyszeripart elsődleges színtérnek az ország gazdaságának fejlesztése szempontjából.
A miniszterelnök elmondása szerint bizonyos sürgős intézkedések nélkül Oroszország el fog maradni a rivális gyártókkal szemben az elektronikai alkatrészek, a precíziós fegyverek, lézerrendszerek, a hiperszonikus technológia terén és több más ágazatban.
Független vezetőség
Rogozin azt mondta a Novosibirsk Állami Egyetem hallgatóinak, hogy Oroszország Európa egyetlen állama, mely független vezetőséggel rendelkezik.
"Oroszország az egyetlen állam Európában, melynek vezetését nem közvetlenül az amerikaiak irányítják."
Felkészülni a lehetséges veszélyekre
Rogozin kijeletette, hogy Oroszország lakosságát meg kel háromszorozni - ötszáz millió főre - és az országban a lakosságnak öt fő geopolitikai központ körül egyenletesen kell eloszlania.
"Száznegyven millió még mindig kevés. A kiút abban rejlik, hogy ... több gyermek kell. A gyermekvállalási hajlandóság növelése nélkül nem áll majd rendelkezésre az az ötszáz milliós populáció, amelyre majd szükségünk lesz."
Kijelentette, hogy a közeljövőben minden eddiginél vonzóbbá kell tenni az orosz hadiipart a fiatalság számára magasabb bérekkel és az átlagosnál jóval kedvezőbb hitelezéssel.
"A béreknek 20%-al magasabbnak kell lennie a védelmi iparban, mint a civil gépiparban."
Rogozin azt mondta, a védelmi szektorban dolgozók magas bérezése kell biztosítsa, hogy Oroszország tökéletesen kiképzett és megfelelő mennyiségű hivatásos fegyveres erővel rendelkezzen.
"Folyamatos készültségben kell lennünk, hogy elkerülhessük a harmadik világháborút. Ha hagyjuk hogy gyámoltalan taknyos orrú pacifistává szelídítsenek, minket is hamar eltörölnek a Föld színéről."
Újítási alap a védelmi ipar számára
Az orosz kormány egy hét múlva dönt egy "innovációs alap" létrehozásáról, ami a védelmi ipar számára az eddigieknél jóval több forrást fog biztosítani.
"Ez már csak hetek kérdése" mondta, majd hozzátette, hogy ez már nem kérdés, az egyeztetéseken szinte már csak az alap elnevezését és külső kereteit beszélik át.
Rogozin elmondása szerint az alapot Dimitrij Medvegyev kezdeményezésére hozták létre, "ez tisztán elnöki projekt".
Az orosz kormány katonai ipari bizottsága hétfőn dönt a szükséges dokumentumok ügyében és az alap létrehozásáról a védelmi fejlesztési projektekért felelős vezetők elvárásainak megfelelően.
Atom-tengeralattjáró ügy
Oroszország nyomozóbizottsága kivizsgálja a Jekatyerinburg atom-tengeralattjárón történt tűzesetet. December 29-én a negyedik osztályú tengeralattjárón tűz ütött ki javítás közben a Murmanszk térségben lévő kikötőben. A legénység hét tagja sérült meg a tűz oltása közben. Radioaktív szivárgást nem észleltek.
Rogozin szabotázsra gyanakszik, és kihangsúlyozta: "Mi nem felejtünk, és a bűnösök súlyos árat fognak fizetni ezért".
Molnár István