2013. október 27., vasárnap

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

Feltalálása óta hullámvölgyek és hegycsúcsok övezik a Bitcoin történetét, az elmúlt hetekben újra egy Mount Everestet hozott létre a digitális arany árfolyama. Mindenkori csúcsát megközelítve alig három hét alatt 230 dollárig ralizott a legkedveltebb virtuális pénz, a lufi azonban úgy tűnik megint kipukkant: jelenleg már csak 190 dollár körül jár a BTC jegyzése. A Silk Road FBI általi lerohanása újra a figyelem középpontjába helyezte a Bitcoint: a digitális arany új hívei repíthették egekbe az árfolyamot. A kínaiak is ráleltek a BTC-re, ami ugyancsak a buborék kialakulását segítette.


Mi történt a Bitcoinnal?

A virtuális készpénz a most látható buborék előtt legutóbb idén áprilisban futott csúcsra. Akkor az év eleji 13 dollár körüli árfolyamról 266 dollárig ralizott egyre gyorsuló ütemben, majd hirtelen 50 dollárig zuhant. Ezt követően is változékony maradt a szuperpénz árfolyama, de az áprilisihoz hasonló újabb csúcs felé október elején, a Silk Road bezárása után indult el újra a BTC-kurzus.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?


A hagyományos devizáknál (vagy az értékpapíroknál) megszokott fundamentális tényezők hiányában a Bitcoin árfolyamát rövid távon leginkább a virtuális pénzről szóló hírek, pletykák, a szabályozókkal vívott csata aktuális állása, egy-egy BTC-tőzsde bezárásavagy újranyitása, esetleg egy új Bitcoin-startup elindulása befolyásolja. Összességében a virtuális pénz iránti kereslet akkor fut fel látványosan, amikor a figyelem középpontjába kerül a nemzetközi médiában: részben ezúttal is ez állhat a rali hátterében.

Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, és már fizikai megjelenése is van. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

Az alapötlet Satoshi Nakamotótól származik, a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.


Október elején nagy port kavart, hogy az FBI több más hatósággal együtt lecsapott a Silk Road nevű online piactérre, ahol az anonimitást digitális környezetben is biztosító Bitcoint használták többek között drogokért, hackerszolgáltatásokért és illegális gyógyszerekért való fizetésre. Az FBI akkori (140 dolláros) árfolyamon 3,6 millió dollárnyi Bitcoint utalt át saját számlájára, így foglalták le a piszkos virtuális pénzt. A hírre először 140-ről 110-dollárig esett a BTC árfolyama, ezután azonban felfelé vette az irányt a szuperpénz. Az FBI BTC-számlája mára majdnem 5 millió dollárra hízott.

Átrendeződik a BTC-piac

A Bitcoinokat hagyományos devizákra váltó tőzsdék közül a legnagyobb az MT Gox japán tőzsde, a Bitcoin árfolyamát is az itt jegyzett kurzusával szokás azonosítani. Az MT Goxon lehet a legtöbb hagyományos devizára (USD, JPY, EUR, CAD, CHF, GBP stb.) váltani a virtuális pénzt, ez a tőzsde számít a BTC legfőbb nemzetközi börzéjének.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

A Bitcoin-forgalom adatait közlő Bitcoinity.org nevű oldal szerint az elmúlt fél évben ez a tőzsde bonyolította a forgalom több mint 60 százalékát, a második helyezett amerikai Bitstamp pedig egy nagy szakadékot követően 15 százalékos forgalom-részesedést tudhat magáénak. Az orosz Btce 10 százalék körüli stabil forgalom-részesedésével a harmadik legnagyobb BTC-tőzsdének számít. Az utóbbi hetekben azonban egy eddig kisebbnek számító szereplő, a kínai BTC China hihetetlenül gyors piachódításba kezdett, az elmúlt héten már a tőzsdei BTC-forgalom közel negyedét bonyolította, amivel a piacvezető MT Gox közelébe ért.

A kínaiak veszik, mint a cukrot

A BTC China vezérigazgatója, Bobby Lee szerint a most látott lufi a kínai BTC-kereslet hirtelen megugrása miatt fújódott - derül ki a WIred magazinnak adott interjúból. A Silk Road bezárása miatti felhajtás mellett szerinte Kínában az is segítette az árfolyamot, hogy sajtóértesülések szerint az ország legnagyobb keresőmotorja, a Baidu is elfogadja majd a Bitcoinokat. Emellett a kínai eBay-en, vagyis a Taobao.com-on is egyre több kereskedő fogadja el fizetéseknél a virtuális pénzt. "A kínaiak úgy tekintenek a Bitcoinra, mint egy kiváló digitális értékhordozóra, valamiféle digitális aranyra. Nagyon tetszik nekik ez a megtakarítási forma" - tette hozzá Lee.

Megint eldurrant egy Bitcoin-lufi - Mi áll a háttérben?

A kínai keresletben rejlő erőt mutatja, hogy a Bitcoin hálózatot működtető kliens szoftverek összesített letöltési számát tekintve az Egyesült Államokat Kína követi, majd sorrendben Nagy-Britannia, Németország és Oroszország következik. Magyarország egyébként az elmúlt egy év letöltései alapján világviszonylatban alacsonynak számító lakosságszáma ellenére viszonylag elöl, a 31. helyen áll. E tekintetben megelőzzük például Görögországot, Japánt és Törökországot is.

A befektetők hisznek benne

Ahogy legutóbbi cikkünkben is jeleztük, a Bitcoin-sztori nem ért véget, éppen csak elkezdődött. Olyan neves befektetési guruk hisznek a digitális arany jövőjében, mint például a Winklevoss fivérek, akik megalapították saját tőzsdén kereskedett Bitcoin alapjukat. Az előző negyedévben összesen 7 jelentősebb befektetést eszközöltek Amerikában kockázati tőke befektetők 12 millió dollár értékben, ami jóval magasabb összeg az időszakot megelőző negyedév 2 millió dolláros befektetéseihez képest.

A Bloomberg tudósítása szerint nemrégiben a Fortress Investment Group vezérigazgatója, Michael Novogratz is közölte, hogy a cégnél már elkezdték a Bitcoin beárazását, vagyis lehetséges befektetési célként tekintenek a virtuális pénzre. "Vegyél némi Bitcoint, hagyd pihenni néhány évet. Rengeteget kereshetsz rajta. Nekem csinos kis Bitcoin-pozícióm van. Elég nagy ahhoz, hogy mosolyogjak a duplázódása láttán" - fejtette ki a befektetési guru egy tegnap tartott konferencián
Fapipa 

Zsirinovszkij korlátozná a kaukázusiak születését

Vlagyimir Zsirinovszkij orosz nacionalista politikus, az oroszországi nemzetiségi problémákra utalva kijelentette, korlátozni kellene a kaukázusiak születését és szögesdróttal kellene elkeríteni a Kaukázust Oroszország többi részétől. 
Reagált Zsirinovszkij szavaira reagálva Ramzan Kadirov csecsen vezető kijelentette, hogy szerinte nem kell túl komolyan venni a pártelnököt, mert Putyin úgysem engedi meg, hogy a nemzetiségi feszültségek eszkalálódjanak. 
Oroszországban egyre erősödik a bevándorlók elleni ellenszemv. Nemrégiben a moszkvai Birjulevó kerületben bevándorlók megöltek egy helybéli fehér fiút. Az eset miatt másnap tüntetések kezdődtek, melyek zavargásokká fajultak. 
Orosz nacionalista fiatalok és civilek bevándorlókat lincseltek meg. A tüntetők nacionalista jelszavakat kiáltoztak. 
A rendőrségnek végül sikerült úrrá lennie a helyzeten. Több mint 460 személyt vettek őrizetbe. Az eset jó és komoly figyelmeztetés volt az orosz vezetésnek! Ha nem karolják fel az fiatal hazafiakat, ha nem oldják meg sürgősen a bevándorló kérdést, Oroszország is bármikor lángba borulhat.
Juhász Pál

A kurdok Szíriában visszafoglalták a határállomást az iszlamistáktól

Szíria észak-keleti részén a kurdok átvették az irányítást az iraki határon lévő határállomás felett, kiszorítva az iszlamistákat.
Közölték, hogy a határállomást a kurdok három napon át tartó az Al-Kaidával kapcsolatban álló csoportokkal folytatott összecsapások után foglalták el. 
Szíria északi részén a kurd lakosság igyekszik nem beleavatkozni a kormány és a felkelők között zajló polgárháborúba. De amikor az utóbbi hónapokban az iszlamista felkelő csoportok átmentek azokba a régiókba, amik kurd irányítás alatt állnak, az összecsapások gyakoribbá váltak. 
(Oroszország Hangja)

Zajlik a központosított megszállás emberek

Míg a birkák menetelnek az “Élő Isten”-ként elhíresült cionista helytartó miniszterelnök után, addig folyamatosan darálják befelé a jövőnket és naponta iktatják az újabb és újabb kiszolgáltatottságunkat, ellehetetlenítésünket, szétkergetésünket segítő törvényeket – persze a “szabadságharcolás” jegyében.
Miközben “megmentenek” minket a fehérgalléros – eddig és ezután is – kifosztók a maffiaköztársaság és Sintér elvtárs védelmező szárnyai alatt. NeszTEK.
11mentőöv- Nem furcsa, hogy az európai rendőr-akadémia Budapesten kap helyet?
És közben Tavares ágál ellene az EP-ben, nehogy már itt legyen, ahol sárba tiporják az emberi jogokat. Mi pedig a szabadságharc jegyében annál jobban akarjuk, me’ nehogy má’ az mondja meg. Jó kis színjáték, igaz, Te büszke magyar? És már kapjuk is nyakunkba az idegen katonákat, aztán nyisd ki szádat, majd megtudod.
- Nem furcsa, hogy annak lesz ingyenes a készpénz felvét, aki regisztrálja bankszámláját egy központi adatbázisban?  
Ejj, Rogán Tóni…
Idézek: “…havonta összesen 150 ezer forinthoz két részletben díjmentesen az a magánszemély juthat, aki nem bánja, ha bankszámlaszáma központi nyilvántartási rendszerbe kerül. Olyanba, aminek mibenléte még nem is igazán ismert. A javaslat szó szerint így fogalmaz: „annak nyilvántartására, hogy a fogyasztó tett-e (…) nyilatkozatot, illetve igényelte-e annak módosítását, 2014. december 31-ig központi nyilvántartási rendszert kell létrehozni, amelynek működésére vonatkozó részletes szabályokat külön törvény állapítja meg … A készpénzfelvételi kedvezményt először 2014. február 1-től lehet igénybe venni, amihez legkésőbb 2014. január 20-ig kell nyilatkozatot tenni.”  (VG.hu)
- Azok a rablók, akik eddig kifosztottak minket, most megmentenek.
Vagyis aki lopja a kertünkből az uborkát, most már kevesebbet fog belőle elvinni, különben nem lesz mit ennünk és akkor hogy termelünk újra? Jövőre nem lesz mit lopni…na. Maradsz rabigában.
Én biztos nem kérek majd ilyen mentő…izé..övet:
“Egy, a hírműsornak nyilatkozó szakember szerint létezik olyan megoldás, amellyel csökkenhetnek a törlesztőrészletek, és amivel a bankok sem kerülnek nehéz helyzetbe. (Ó, de sajnálom őket. A mintha-deviza adósok nem baj, hogy térdre kényszerültek, ugye?) Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke szerint ilyen lehet például a kamatok csökkentése, hiszen hosszú éveken keresztül a bankok folyamatosan emelték a kamatokat, és így jelentős bevételre tettek szert. “Másik lehetőség a kezelési költségek csökkentése. Korábban devizában számolták el a kezelési költségeket, ami árfolyam- veszteséget eredményezett, és növelte a törlesztőrészletet is. Ha ezt forintosítják, akkor az a törlesztés csökkenéséhez vezethet” – magyarázta Kézdi Zsolt.” (azenpenzem.hu)
És a lényeg!
11Margit hídA Margit-híd felújítása egy újabb Trianon sötét képzetét vetíti előre – hangzik a cikk címe. (http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/media-befolyasa/713-a-margit-hid-felujitasa-egy-ujabb-trianon-soetet-kepzetet-vetiti-elre)
A híd felújítása kapcsán olvastam ezt a cikket és eltettem magamnak. Akkor még nem láttam ilyen tisztán, hogy Trianon 2.0-át írjuk, és hogy a II. Világháború sem fejeződött be – Kubínyi Tamás nyári előadása alapján. De hogy ismét Kubínyi Tamást idézzem: „A birka magyar pedig megy utánuk, mert nem hiszi el, hogy idegen gondolkodású, idegen vérű magyargyűlölők előtt hajbókol, tőlük várja sorsa jobbra fordulását.”
“Ami kicsiben az van nagyban. Ezért hozták létre ezt a gusztustalan szimbólumot, hogy a Szent Korona szellemisége úgy meg legyen bilincselve, mint ahogy a hídon lévő másolata megvan. Ugyan erről szól a Korona alá beszúrt kard is. Az Igazság és Isten szabaddá tesz tőlük! Csak kérnetek kell, hogy megszabadítson az ilyen csoportoktól és személyektől örökre.”
Emberek! Nem tudom elmondani, milyen nyomasztó érzés az a tehetetlenség, ahogy ezt végig kell nézni és közben programozott agyú droidjaink legyintenek egyet – “áhh, bolond vagy!”
A családok életébe beköltözött egy új lakó is, a politika személyében és álnok módon vitát generál,  megoszt – bár rezsicsökkentést hozott. Azt sugallja, hogy ne hagyd magad, csak vitatkozz, győzni fogsz a másik akarata felett. Innen már csak egy lépés a válóper és a széthúzás, a többet nem költözik hozzám senki filozófiája, és az üzenet a gyereknek: „valósítsd meg önmagad és vedd el, ami jár neked!” És már el is veszett a múltunk és a jövőnk a következő generációval.
De sokunknak már nyitva a szeme, ám ez lassú folyamat.
Tény: jogfolytonosságot állított helyre a magyar nemzet I. Lipót korában, II. József után, 1791-ben, 1867-ben, 1920-ban. De 1944-ben ismét próbálkoztak az idegenek, a Margharete I. terv szerint bevonultak a náci tankok és… mindössze 69 éve nincs érvényben ősi alkotmányunk és széthordták mindenünket, amit egy ezredév után örökségül hagytak ránk eleink. Földkérdés kipipálva, láthatáron a víz kérdése.
Ismétlem: “Az Igazság és Isten szabaddá tesz tőlük! Csak kérnetek kell, hogy megszabadítson az ilyen csoportoktól és személyektől örökre.”
A megoldás tehát itt van a kezünkben. Egymás kezét millióan megfogva…. Ma még békésen, szervezetten rendezhető ez a kérdés?! Azonban minél később következik be a kritikus tömegnél a felismerés, annál fájdalmasabb lesz…és annál véresebb. Talán soha ennyire nem voltunk egymásra utalva emberek!!!
„A Jóisten azért engedi az ördög tobzódását a világban, mert csak így tudja felmérni, hogy mi lakozik az ember lelkében. Mert az ember isteni eredetű, ám a Földön összekeveredve a gonosz erőivel már csak lelkiismerete mélyén őrzi az elküldő parancsát. Akiben nem ébred fel a lelkiismeret, az megérdemli a sorsát…” (Kubínyi Tamás)
Ez a felvilágosult, méltóságukért kiálló emberek forradalma lesz!
A HAZA NEM ELADÓ!

Madaras János 

Erősen csíkozott égboltra ébredt vasárnap Közép-Magyarország

Erősen csíkozott égboltra ébredt vasárnap Közép_Magyarország

Első észlelés: reggel 8 óra 0 perc.

Közép-magyarországi tudósítóink jelentették, – hogy 2013. október 27-én vasárnap reggel 8 órakor, – döbbenten tapasztalták; az égbolt kifejezetten erős csíkozását.

Ahogy körbenéztek az égen, észak-dél, majd kelet-nyugat irányban; nem kevesebb mint 30 (kondenz?) csíkot számoltak össze. – De, mivel a messzebb lévőket, – (olykor az égen akár 50-60 kilométerre is ellátni), – nem tudták már teljesen megszámolni az elmosódottságuk miatt, – becslésük szerint; úgy majd 40(!) csíkot észleltek az égbolton körkörös irányban, – melyek viszonylag jól elkülönültek egymástól.
Az égen levő távolságokat figyelembe véve, a jelenséget észlelni lehetett; Dél-nyugat Pest, Ferihegy, – Vecsés, Üllő, Monor, Pilis, Albertirsa, Cegléd, – valamint Dabas, Újlengyel, Nyáregyháza és Káva térségében.
Az alábbi képeket helyi fotósunk készítette, – szó szerint az észlelés kezdete után rohamtempóban, – mivel az égi felvételeknél másodpercek alatt megváltozhat a látott kép. – Az első három fotó elkészítése alatt a kamera automata lencsefedője még ki sem nyílt rendesen, – de már dolgozott a gép, – ezért fotósunk elnézést is kért. – Ám mi ezeket a fotókat is közöljük, mert a lényeg azért így is látható:
9 órára, az egymástól addig jól elkülöníthető csíkok, – elkülönülése megszűnt, összemosódtak, – s fátyolfelhőkké álltak össze. Az idokep.hu 8.30-as radar animációja szerint, Közép-Magyarország felett számottevő felhő nincs, – esőnek a kialakulása kizárt. Folyamatos a déli légáramlás.
10 óra után, a polgári légitársaságok repülőgépeinek pillanatnyi pozícióját jelző repülési radar, a flightradar24.com szerint; 10.35-kor, 2 polgári repülőgép húzott át nagy magasságban a térség fölött.
A Tarom légitársaság Prága-Bukarest járatának Boeing 737-ese; észak-nyugatról dél-keleti irányban, – valamint az Ukraine International Airlines Boeing 737-ese; észak-keletről dél-nyugati irányban. – Ezek a regisztrált és bárki által visszaellenőrizhető polgári repülőgépek ugyanolyan vastag kondenzcsíkokat húztak maguk után, mint amilyeneket a kollégáink korábban észleltek nagy mennyiségben, reggel 8 órakor.
Elképzelhetőnek tartjuk tehát ezért, hogy ezen a napon a nagy magasságban áramló levegő páratartalma miatt a nagy sebességű repülőgépek eleve ilyen kondenzcsíkokat húznak maguk után.
De ez csak egy feltételezés, – viszont az észlelések konkrétak voltak; 2013 október 27-én délelőtt, Közép-Magyarország felett.
Mindezek mellett azért számtalan kérdést felvet ez a ritkán tapasztalt jelenség, – még akkor is, ha polgári repülőgépek húztak egyszerű kondenzcsíkokat. – De mindjárt 40-et, – viszonylag rövid idő alatt?
Mindenesetre arra az óhatatlanul felmerülő kérdésre, – melyet így fogalmazhatnak meg most többen is; “Akkor chemtrail ügyben fellélegezhetünk?”
Mi, azért erre nem feltétlenül válaszolnánk igennel.
Szabad Riport Tudósító Iroda

[komment] (0)

Székely autonómia? Minden, amit erről tudni kell

Ma, vasárnap van Erdélyben a Székelyek Nagy Menete nevű demonstráció Kökös és Bereck nevű települések, Gábor Áron születési helye és hősi halálának helyszíne között. Az akcióval Székelyföld helyzetére, az itt többségben élő magyar nemzetiségű közösség autonómiakövetelésére szeretnék felhívni a figyelmet. Milyen területről is beszélünk, az autonómiát kik és miért támogatják, illetve kik és miért ellenzik? – megválaszoljuk, ahogy azt is, volt-e már erre példa a történelemben, és van-e rá példa a mai Európában. - Index összeállítás

Mi az a Székelyek Nagy Menetelése?
A Székely Nemzeti Tanács tüntetése Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, illetve Székelyföld területi autonómiája mellett. A demonstráció során egy egybefüggő menetoszlopot alakítanak ki Bereck és Kökös, az 1848-49- es forradalom és szabadságharc hőse, Gábor Áron szülőfaluja és halálának helyszíne között, 54 kilométer hosszúságban. A tüntetésre mintegy 150 ezer embert várnak Erdélyből és Magyarországról.

Milyen autonómiát szeretnének a székelyek?
Terület autonómiát, Székelyföld nemzeti alapú eurórégióvá alakítását. A fő cél Székelyföld Önkormányzatának megalapítása saját törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatósággal. A Székely Nemzeti Tanács szerint ez nem sértené Románia területi integritását és nemzeti szuverenitását. Hivatkoznak az Európa Tanács 1993/1201. számú ajánlására is, amely előírja, hogy ha egy régióban a kisebbségek a lakosság számához viszonyítva többségben vannak, autonóm vagy helyi hatóságokkal, vagy saját történelmi és területi feltételeknek megfelelően, sajátos státussal rendelkezzenek.
Mely romániai magyar pártok támogatják a vasárnapi demonstrációt?
Az összes romániai magyar párt támogatja az eseményt, és részt is vesz azon. Az RMDSZ például 50 busz indításával vesz részt a menetben. A szervezők szerint nem lehet előre tudni, mely pártok hol kapcsolódnak be, kivéve az Erdélyi Magyar Néppártot, amely előreláthatóan Maksára – és környékére – koncentrál, ahol ők adták a polgármestert.
Mely magyarországi pártok támogatják?
Az MSZP-től a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.
A Demokratikus Koalíció szerint ezek a magyarországi megmozdulások nem segítik a székelyföldi autonómia ügyét, sokkal inkább hátráltatják azt: „A székelyföldi autonómia a romániai magyar közösségek és a többségi társadalom ügye, amelyet a romániai politikai erőknek és szervezeteknek közösen kell megoldaniuk”. A DK az autonómiát egyébként támogatja.
Az Együtt-PM Szövetség azt írta, támogatja Székelyföld kulturális autonómiatörekvéseit: „A tagjaink és aktivistáink maguk dönti el, a felvonuláson való részvétellel is kifejezik-e ezt az álláspontunkat”.
A Jobbik támogatja a menetet, október 26-án a párt vezetői és tagjai buszokkal indulnak a vasárnapi menetelésre. A párt két busszal körülbelül 100 emberrel vesz részt.
Az LMP is az ügy mellé áll, egy kisbusszal és néhány személyautóval mennek a helyszínre.
A Fidesz is támogatja demonstrációt, ezért minden tagját és támogatóját arra kérik, hogy vegyenek részt vasárnap a Székelyföld területi autonómiája melletti budapesti szimpátiatüntetésen. A párt külön delegációt nem küld a székelyek nagy menetelésére: "a székely autonómiát Romániában kell kivívni, így az erdélyi megmozdulást az ottani magyar szervezetek alakítják" - nyilatkozta Hidvégi Balázs országgyűlési képviselő.

Mi történt az elmúlt tíz évben az autonómiával kapcsolatban?
2004-ben a Székely Nemzeti Tanács a romániai parlament elé terjesztette a Székelyföld autonómiájának - egyik - tervezetét. A törvényjavaslatot a képviselőház és a szenátus is elutasította. 2006. március 15-én közfelkiáltással fogadta el mintegy húszezres tömeg a Székely Nagygyűlés autonómia-kiáltványát a romániai Székelyudvarhelyen. Ugyanebben az évben nem hivatalos népszavazást tartottak Székelyföld autonómiájáról: 254 településen 395 008 ember szavazhatott, az igenek aránya 99,31 százalék volt. Decemberben először tanácskoztak a román parlament épületében az autonómiáról magyar és román politikusok, szakértők, egyetemi tanárok, politológusok és újságírók.
2013. március 10-én világszerte tüntettek Székelyföld autonómiájáért. Az erdélyi (marosvásárhelyi) megmozdulással egy időben több magyarországi, nyugat-európai és észak-amerikai nagyvárosban is demonstrációkat tartottak. Májusban Törvénytervezetet nyújt be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román törvényhozásban Székelyföld területi autonómiájáról. Az RMDSZ a küszöbönálló romániai alkotmánymódosítás kapcsán kérte: államalkotó tényezőkként ismerjék el a nemzeti kisebbségeket, biztosítsák a nemzeti, közösségi szimbólumok használatát. A szervezet javasolta, hogy a román nyelv mellett a nemzeti kisebbségek nyelvét is hivatalos nyelvként lehessen használni egyes régiókban.
Mit mond Orbán?
Orbán Viktor 2010-ben azt mondta:
„Az autonómia ügye egy nagyon nehéz európai ügy. Vannak ellenlábasai. Nemcsak a többségi nemzetek részéről Európa keleti fertájáról, hanem a nyugati részről is. Az autonómiáért harcolni kell. Minden nap”.
Idén július 23. és 28. között a székelyföldi Tusnádfürdőn rendezték meg a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amelyen több magyarországi és erdélyi politikus bírálta azt a bukaresti közigazgatási átszervezési tervet, amely a Székelyföldet román többségű régióba olvasztaná be. A román sajtóban nagy visszhangot kapott Tőkés László azon javaslata, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyiek felett úgy, mint Ausztria Dél-Tirol felett.

Hogyan reagáltak erre a románok?
„Az a tény, hogy ilyen múltba forduló politikai nézetek a magyar kormány első számú képviselőinek a jelenlétében hangzottak el, megingathatja a román állampolgárok bizalmát a magyar-román stratégiai partnerség szilárdságában és aláássa a kétoldalú együttműködést”
– olvasható a román külügyi közleményben. A román kormány szerint Tőkés László nem érti a mai európai konstrukciót, és nem képes meghaladni a szűk etnikai szempontokat, ha „népirtásnak" nevezi a kormány közigazgatási átszervezési tervét. Traian Basescu, román államfő korábban azt nyilatkozta, hogy elvileg létezhet magyar többségű régió, de Kovászna és Hargita nem tudja eltartani magát: „Hallottam, a marosvásárhelyi tüntetésen azt követelték, hogy maradjon helyben az adó. Ha abból kéne megélniük, amit abban a két megyében termelnek, a legszegényebbek lennének európai szinten".
Miért vörös posztó az autonómia a románoknak?
A kilencvenes évek elején két szomszédos állam, a Szovjetunió és Jugoszlávia szétesése is táplálta a román politikai elit területi autonómiával szemben támasztott félelmeit. Akkor azt gondolták, hogy Székelyföld területi autonómiája egy későbbi kiválás felé tett első lépés lehet. Sérelem még, az 1953-tól '68-ig tartó székely autonómia, amit Sztálin erőszakolt rá Romániára, és ilyet még egyszer nem akarnak átélni.
De ugyanilyen elutasítást vált ki az is, hogy egy olyan országgal szemben szerezte meg mostani területi egységét Románia, ami az 1900-as években teljesen figyelmen kívül hagyta a román autonómia-törekvéseket. Sokan azt is problémásnak tartják, hogy a rendszerváltás óta kidolgozott autonómia tervezetek egymásnak ellentmondó tervezetek, amelyek kidolgozásánál nem vontak be elismert román szakembereket, illetve megismertetésük a közvéleménnyel gyakorlatilag nem iskerült.
Mitől tartanak a románok?
A román többség szerint a területi autonómia megbontaná Románia jelenlegi közigazgatási egységét, ráadásul ha egy kisebbséget különleges jogokkal ruháznak fel, akkor az a többi kisebbséggnek is példa lehet. De Koszovó páldája is ijesztő lehet Romániának: egyre több állam ismeri el az autoonóm területet önálló államként.
Emellett valószínűleg egy román politikus sem jönne ki jól a román választópolgárok előtt abból, ha a székely autonómiát támogatná. Illetve egy autonóm térségben sokkal szorosabb kapcsolatot tudnának kialakítani a romániai magyarok az anyaországgal, amivel Románia úgy érezhetné, Magyarország ezzel komolyan bele tudna szólni a román belügybe.
Mitől tartanak a magyarok?
A román fejlesztési régiók közigazgatási szervekké való átalakítása azért számít kulcskérdésnek, mert a romániai magyarok félnek attól, hogy ez gyengíti majd a megyei autonómiat, illetve attól, hogy ez alkalmat ad a Hargita, Kovászna és Maros megyékben még létező magyar etnikai többség nagyobb egységekben való feloldására.
Mekkora a Székely autonómia támogatottsága a romániai magyarok között?
Az elmúlt 20 évben több ilyen felmérés is született: általában elmondható, hogy 85 százalék fölötti az autonómia támogatottsága.
Mekkora az autonómia támogatottsága a románok között?
Tíz és tizenöt százalék között mozgott az elmúlt években. Ennél magasabb sohasem volt.
Megvannak-e jelenleg Romániában az autonómia jogi keretei?
Jelenleg a törvényi keretek nem teszik lehetővé az autonómiát. A kulturális autonómia kapcsán az RMDSZ beadott egy törvénytervezetet, ami a román parlament előtt van. Vannak, akik szerint ezzel több gond is van. Az egyik, hogy ezt a romániai magyarok többsége nem érezni valódi kulturális autonómiának, a másik, hogy ez leginkább az RMDSZ vezető szerepét erősítené. Ráadásul a román fél részéről semmilyen nyitottság nem mutatkozik az elfogadására. A területi autonómia pedig elképzelhetetlen alkotmánymódosítás nélkül.
Van olyan vélemény, hogy a régiókat lehetne esetleg úgy alakítani, hogy az a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegye az etnikai határokat, de a román állam ezt is elutasítja. Ahogy azt is, hogy az alkotmányban szerepeljen a speciális státuszú régió fogalma.

Volt-e valaha székely autonómia?
Igen. Már a XIII. századból vannak írásos utalások a székelyek sajátos területi önrendelkezésére. A székek területi önkormányzatként működtek, a székelyeknek emellett önálló jogrendszere volt, melyeket elsősorban a székely nemzetgyűléseken elfogadott törvények, rendeletek alapoztak meg. A székelyek az uralkodónak nyújtott katonáskodásért cserébe előjogokat (például adómentesség) élveztek. A székely önrendelkezést már az Erdélyi Fejedelemség, majd a Habsburgok is különböző eszközökkel igyekeztek megnyirbálni. A székelyek önrendelkezési joga az 1867-es kiegyezés utáni közigazgatási átszervezéssel szűnt meg.
Hosszú idő után érdekes módon Sztálinnak köszönhettek egyfajta névleges autonómiát a székelyek. 1952-ben addig nem hagyta jóvá az új román alkotmányt, amíg abban nem szerepelt a Magyar Autonóm Tartomány létrehozása. A Marosvásárhely központtal egészen 1960-ig működő területen 780 ezren laktak, a lakosság háromnegyede magyar volt, és a legfontosabb tisztségeket is ők töltötték be. Később 1960-ban megváltoztatták a tartomány területét, amivel a magyar lakosság arányát 77 százalékról 62 százalékra csökkentették. Ekkor jött létre a Maros-Magyar Autonóm Tartomány, amit az 1968-as közigazgatási átszervezéskor Ceasuscu kezdeményezésére végleg felszámoltak. Helyét a nem etnikai alapon szervezett három megye Hargita, Maros és Kovászna vette át.
Milyen nemzetközi példák vannak az autonómiára Európában?
Európában számos jól működő területi autonómiára találunk példát, és az önrendelkezéshez jutott régiók legtöbbször érzékelhető gazdasági fellendülésnek indultak. Beszélhetünk kulturális és területi autonómiáról. Magyarország például teljes kulturális autonómiát biztosít az itt élő kisebbségeknek szabad nyelvhasználattal, anyanyelvi iskolákkal, önálló kulturális élettel.
Európában számos jól működő területi autonómiára találunk példát:
Olaszország északi részén a német többségű Dél-Tirol teljes területi autonómiát élvez: az adók 90 százalékát visszakapja, hivatalos kétnyelvűség van és az olasz és ladin kisebbséget semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti.
Spanyolország 17 autonóm közösségre tagolódik, amelyek közül a legmagasabb szintre Galícia és Andalúzia mellett Katalónia és Baszkföld jutott. Az alkotmány elismeri a régiók önkormányzáshoz való jogát, nyelvhasználatát, zászlaját, sőt saját igazságügyi szerveit is.
Korzika Franciaország 26 régiója közül az egyik, de a többiekhez képest szélesebb köru területi és közigazgatási autonómiát élvez, önálló döntéseket hozhat az oktatásügy, a regionális fejlesztés, a környezetvédelem és a kultúr-politika területén, de törvényeket nem alkothat.
Sajátos autonómiát élveznek Finnországon belül a svéd többségű Aland-szigetek, amelyeknek saját kormányzója van, és az anyanyelvhasználat és a tartományi választójog mellett az alandi ingatlantulajdont is védelem illeti.
Igaz-e hogy a székelyföldi magyarság a legnagyobb egy tömbben élő kisebbség Európában, akiknek nincs autonómiájuk?
Igaz. Európában egyébként a legnagyobb arányban az albánok laknak anyaországuk határain kívül, a legnagyobb számban pedig az oroszok.
Mit nevezünk egyáltalán Székelyföldnek és ott milyen arányban élnek magyarok?
Székelyföld Kovászna és Hargita megye, Maros megye egy része (Marosszék), Fehér és Kolozs kisebb területeiből (Aranyosszék), valamint néhány településből áll Neam? és Bákó megyékben. Területe 10 000 négyzetkilométer. Az itt élő 808 739 lakosból 609 739 magyar nemzetiségű, azaz a lakosság 75 százaléka.

Autonómia törekvések milyen áldozatokkal jártak más országokban, Európában?
Az ETA baszk terrorszervezet a hatvanas évek elejétől Baszkföld Spanyolországtól való teljes elszakadását követelte. Főként rendőrök és állami hivatalnokok ellen követtek el gyilkosságokat, bombamerényeleteket, embereket raboltak el vagy vonatokat siklattak ki. A legvéresebb évben, 1980-ban 118 halálos áldozatot írtak az ETA számlájára.
Székely autonómia a neten
2009-ben Székely Nemzeti Tanács lefoglalta a .sic legmagasabb szintű doménnevet, amit a doménnevek kiosztását és felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet, az ICANN általában országoknak ad meg. A sic a siculitas rövidítése, amelynek fordítása székelység. A SZNT honlapján az szerepel, hogy „az ICANN kilenc másik régió doménium- (legmagasabb szintű tartomány) nevével egy időben hagyta jóvá a Székelyföldét, a hírekben így kerülhet egymás mellé Székelyföld, Quebec, Skócia, Baszkföld, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galícia, Wales és Leon”. A .sic a használható legfelsőbb szintű doménnneveket felsoroló legfrissebb adatbázisban azonban nem szerepel.
(index)

Antonescu: Elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása Románia területén! De miért is?


Elfogadhatatlan egy székelyföldi enklávé létrehozása Románia területén – jelentette ki Crin Antonescu, a román liberális párt elnöke a Székelyek nagy menetelése elnevezésű megmozdulás kapcsán. Bogdan Diaconu román szociáldemokrata párti képviselő vasárnap felszólította a romániai parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat.
A román kormánykoalíció részét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Crin Antonsecut az Agerpres hírügynökség idézte vasárnap. A kelet-romániai Focsani városban tartózkodó politikus újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a tüntetést bölcsen, de határozottan kell kezelniük a hatóságoknak. “Elfogadhatatlan, és remélem, mindenki számára elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása, akárcsak színlelése is Románia területén” – mondta Antonescu, aki a román szenátus elnöke is.
Hangsúlyozta, hogy Románia “egységes állam”, és a román hatóságok elsődleges kötelessége megvédeni ezt az egységet, valamint az államiságot, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, vagy ki az államfő – tette hozzá.
A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben állást foglalt a rendőrség központosított irányításának megszüntetése ellen. A kormány decentralizációs tervei között ugyanis felmerült, hogy a rendőrség is kerüljön át önkormányzati hatáskörbe. “Lehet, most egyesek világosabban megértik, miért ellenezte a liberális párt a rendőrség decentralizációját” – mondta Antonescu. A PNL elnöke a héten egy televíziós műsorban is kijelentette, hogy a rendőrség decentralizációja az állam egységét veszélyeztetné.
Bogdan Diaconu román szociáldemokrata párti képviselő vasárnap felszólította a romániai parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat. A kormánypárti képviselő államellenesnek tartja az ilyen demonstrációkat – hangzott el vasárnap a Székelyek menetéről élőben tudósító Duna televízió adásában. A Duna központi stúdiójából nagyjából a menet indulása után egy órával azt jelentették be, hogy a menet résztvevőinek létszáma már százezer felett van.
Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke a tévének Rétyen nyilatkozva úgy reagált: úgy látszik, ez a képviselő azért jött a parlamentbe, hogy mindennap feljelentse a magyarságot, az RMDSZ-t. “Ne rontsuk el a jó hangulatot” – mondta a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diaconu közleményét kommentálva. Az RMDSZ alelnöke azt mondta, hogy számára két üzenete van a megmozdulásnak. Az egyik az, hogy minden magyar szíve együtt dobban, a másik pedig, hogy nincs lehetetlen.
Kiemelte: Brüsszelnek muszáj meghallania üzenetüket, mert – mint mondta – ott az állampolgári kezdeményezés nem csak a magyarokról szól. Száz nemzeti kisebbség él Európában, amely százmillió európai uniós állampolgárt jelent – fejtette ki az RMDSZ alelnöke, hozzátéve: azt tervezik, hogy jövő tavasszal szerte Európában, de több mint 7 országban biztosan aláírásgyűjtési akciót indítanak. Céljuk, hogy az Európai Unió alapokmányaiban is megjelenjen az őshonos kisebbség joga az anyanyelv használatára.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak vasárnap Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követeli. Az SZNT, akárcsak a többi romániai magyar politikai szervezet, nem ért egyet azzal, hogy a bukaresti kormány egy román többségű közigazgatási régióba akarja besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket.
A székelyföldi autonómiáért a világ több mint húsz városában, köztük Budapesten tartanak szimpátiatüntetést.
(MTI)
Bal-Rad komm : 1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. Bár a románok döntése később „hivatalosan” megfelelt a wilsoni elveknek, a valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogát.
-Nos, hát hasonló alapon ez ma is működhet. A romániai magyarok egy nemzetgyűlésen deklarálhatják szándékukat!
Az, hogy Erdély mint autonóm terület legyen, vagy Magyarországhoz csatlakozzon. (Cigányaik nélkül!)

Orbán szerint Ukrajna csatlakozni fog az EU-hoz

Orbán Viktor szerint Ukrajna a jövő hónapban csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Szerinte van még pár elvarratlan szál, de lényegében minden sínen van.
Egyes hírek szerint, mellyel mára tele lett a keleti sajtó, a megvesztegetett ukrán vezetés 30 milliárd eurót kap kézbe, ha aláírja a megállapodást. Nem mondható, hogy szűkmarkú lenne az atlantista vezetés, de hát szükség van a keleti terjeszkedésre, a több rabszolgára, és nem utolsó sorban tér kell hozzá, hogy tovább zülleszthesse a fehér embert, mindenféle bevándorló senkiházival, cigánnyal, és persze zsidókkal. Arról nem is beszélve, ha Izrael veszélybe kerül és onnan futni kell, akkor is kell a terület és az elegendő hely a cionisták cégeinek.
Egy a gond, úgy néz ki, hogy az ukrán kommunista párt által elkezdett aláírásgyűjtés sikeres lesz. Az aláírásgyűjtésbe benevezett a szélsőjobb, és sok orosz nemzeti szervezet. Jelen állás szerint elegendő aláírás gyűlik össze ahhoz, hogy kiírják a népszavazást a belépésnről. Ezzel egyrészt időt nyernek a belépés ellenzői, másrészről remélhetően a nagyon magas orosz nemzetiségi, és összességében az ellenzők elegen lesznek ahhoz, hogy leszavazzák a belépést. Számunkra a legnagyobb vicc a dologban, hogy Ukrajna szerte az EU ellenzői éppen velünk, magyarokkal példálóznak a legtöbbet, mondván nézzétek meg ezt a szerencsétlen bandát, ezek is beléptek, most meg éhbérért dolgozik az egész magyarság, csicskások lettek a saját hazájukban, nyakukban 10 százalék cigánnyal. Ezt akarjátok?
Orosz politikai elemzők szerint, ha Ukrajna belép, akkor rendkívül nagy belpolitikai válsággal kell számolniuk, melynek a végén valószínűleg a jelenlegi vezetés vagy a börtönökben végzi, vagy rosszabb lesz a sorsa. Több elemző szerint a jelenlegi belépési szándék csak Moszkva ijesztegetése akar lenni, hogy a nagy tél előtt komoly árengedményeket csikarjanak ki. Az ukrán vezetés már most politikai válságba sodorta az országot. A botrány pedig a küszöbön áll.
Orbán Viktor olyan nyíltan ül egy fenékkel két lovat, hogy az már a feltűnőbbnél is feltűnőbb. Kérdéses, mikor vonja magára Moszkva haragját a háttértevékenységek miatt. Felesleges abba a tévhitbe ringatnia magát miniszterelnökünknek, hogy Moszkvának szüksége van rá. Orbán Viktor jelenleg olyan retorikát folytat, ami miatt nem dobják ki az ajtón, de azzal is tisztában kell lenni, hogy az orosz gazdasági kapcsolat eddíg hazánknak 5 milliárd dollár veszteséget termelt. Orbán Viktor Putyinhoz ment könyörögni (mármint a fullajtárokat küldte), hogy az öt milliárdos deficitet valahogy faragják lejjebb. Vagyis nem igazán jött be hazánknak ez a Fideszes keleti nyitásos történet. A magyar államháztartás rendkívül rosszul áll, mindenféle hurráoptimista nyilatkozat ellenére, és újra csak a Franklin Templeton, a legnagyobb cionista befektető bank húzza ki hazánkat a bajból, egy sok milliárd dolláros állampapír csomag megvásárlásával. Ha a magyar állampapírokat, kötvényeket az atlantista cion bankok nem vásárolnák fel, hazánk már réges-régen csődbe ment volna. Természetesen elég beszédes az, ha az állami alkalmazottak nem kapják meg a bérüket időben, vagy éppen a túlórák kifizetésére hónapokat kell várni, de egyelőre még az állam nem jelent csődöt.
Fent áll itt egy hatalmas ellentmondás. Hogy lehet az, hogy miközben Orbán a cion bankokat támadja (minden eredmény nélkül persze), Moszkvával szemezget miközben a Nyugatot bírálja, eközben a nyugat újra és újra hitellel, állampapír felvásárlásával kisegíti kormányunkat a bajból. Ennek csak egyetlen oka van. Az atlantistáknak életben kell tartania az Orbán rendszert, és magát Orbánt is, hogy eggyel több csatorna legyen, amelyik becsempészi a cion tőkét a keletre. Jelenleg látható, hogy amíg Moszkva húzza a nagyobb hasznot a dologból, addig nem fognak bajlódni ezzel a kis törpe kormánnyal. Amint eldurvulna a benyomulás, vagy megkezdődne a szokásos cion térnyerés, Viktorunk addig tudott parolázni a moszkvai ügyekkel, mert abban a pillanatban szárnyat köthet a hátára, úgy fog repülni hazáig. A keleti nyitásban hatalmas lehetőségek vannak, ahogy ők is mondják. Ez így is van, de ők ezt is elbaltázzák, mint ahogy mindent elbaltáztak eddig kivétel nélkül. Nincs semmi más, csak egy nagy média reklámkampány a kormány mellett, némi nemzetieskedő mázzal nyakon öntve. Csakhogy az idősebbek emlékeznek arra, hogy volt már egy korszak, amely hajszálra pontosan ugyanilyen volt, néptáncosokkal, nagy magyarnak hazudott tervekkel, persze mellette fekete lefüggönyözött autókkal, állandó megfigyelésekkel és spicliskedésekkel, éppen mint most. Úgy hívták: Rákosi korszak. A vége is olyan lett, amilyen, és pontosan Moszkvából fúrták meg.
Kemény Gábor

Itt az új kormányzati propaganda-eszköz: a családi adókedvezmény kalkulátor

A 2014-es kormányzati kampány legfontosabb eleme (természetesen a rezsidémon elleni harc után) a családi adókedvezmények további bővítése. Nem véletlen, hogy bár már júliusban ígéretet tett erre a kormányszóvivő, csak most, október végén lépik meg: hatásait épp a választások évében érzékelheti majd az, akit érint. Ennek örömére, új propaganda-eszköz került fel a kormányzati portálra: a családi adókedvezmény kalkulátor. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csak az tudja használni, akit pozitívan érintenek a változások.
kalkulátor.png
A gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége 2014. január elsejétől kiszélesedik. A módosítás következtében azok a szülők, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni, azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd. A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16%-áról annak 33%-ára (16% szja + 7% egészségbiztosítási + 10% nyugdíj-biztosítási járulék) növekszik. A kedvezmény kiterjesztése várhatóan 260-270 ezer háztartást érint majd. Ezzel a kísérőszöveggel került fel a kormany.hu – ra a kormányzati propaganda legújabb eszköze, a „családi adókedvezmény kalkulátor.” Létrehozásának indoka, hogy jövő év január elsejétől kibővítik a családi adókedvezmények körét. Hiába szajkózta ugyanis mindenki, hogy az egykulcsos adóval és az eddigi kedvezmények körével csak a legjobban keresők jártak jól, kormányzati oldalról makacs tagadás volt a válasz.
Most viszont még Giró-Szász András is beismerte, hogy a „kiskeresetűek adócsökkentése a családi adókedvezményt újabb 260 ezer családra terjeszti ki”, vagyis a gyermekeket nevelő családok teljes körére – eddig mintegy 600 ezer családot érintett, a jövőben viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra terjed ki a kedvezmény.
Azaz: eddig a kiskeresetűek nem tudtak élni a kedvezményekkel, erre januártól lesz lehetőségük. Ez eddig rendben is van, mindig nagy öröm, ha megpróbálnak helyrehozni valamit, amit elcsesztek. Azt is értjük, hogy miért kell a mérő a kormányzati portálra.
Az viszont több mint nevetséges, hogy a kalkulátor csak korlátozottan használható. Így például egy gyerekkel nem lehet számolni (eszerint a családnak nem csak az a kritériuma, hogy férfi és nő szövetsége blablabla, de minimum két gyerek kell hozzá) és 120 ezer forintnyi bruttó jövedelemnél magasabbat sem lehet rajta beállítani.
Ennek oka, hogy mindkét esetben az derülne ki: rosszabbul járnak azok, akiknek kevesebb, mint két gyermekük van és 120 ezer forint fölötti a jövedelmük (mindkét szülő!).
Jó kis propaganda-eszköz lehet tehát az új kalkulátor, csak aztán nehogy arra a sorsra jusson, mint az államadósság-nyomásmérő.
(egyenlito )