2014. június 4., szerda

Leginkább a nyugat veszít a G8 felbomlásával

Laurent Fabius Franciaország külügyminisztere március 18-án nyilatkozta, hogy Moszkva politikája miatt zárják ki az orosz felet a G8 tagállamok közül. A kizárás szándékára mind Putyin elnök, mind Medvegyev miniszterelnök válaszolt. Putyin elnök egyértelműen kijelentette; nem érdekli, ha kizárják Oroszországot a G8 államok közül. A G8 államok Kína kivételével hanyatló országok, növekvő társadalmi és gazdasági feszültségekkel. Oroszország kizárása csak növeli ezeket a feszültségeket, nem csökkenti. Medvegyev pedig a témával kapcsolatban kifejtette, sokkal nagyobb szüksége van a nyugati országoknak Oroszországra, mint fordítva. Mindenféle szankció sokkal inkább sújtja a nyugati országokat, mint Oroszországot. Moszkvának rendkívül jó kapcsolatai vannak olyan magasan fejlett keleti országokkal, mint Kína, vagy éppen Dél-Korea. Utóbbi ország az energiahiánya miatt egyre jobb kapcsolatokat törekszik kialakítani Moszkvával, sokszor még a nyugat fenyegetései ellenére is. Dél-Korea az Irán elleni olaj korlátozást is megkerülte, hiába tiltakozott Washington.
A nyugati G8 tagállamok a júniusra tervezett, Szocsiban megrendezésre kerülő konferencia bojkottálását jelentették be még márciusban. Az is tény, hogy ugyanígy bojkottálták az Oroszországban megrendezett legutóbbi gazdasági fórumot is, ahol emiatt a nyugati cégek hatalmas üzletektől estek el sok milliárd dollár értékben, - ezeket a sok milliárdos üzleteket Kína kebelezte be.
Hídfő.net | Nagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági FórumonNagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, 2014. 05. 24.
Talán éppen a Szentpétervári Gazdasági Fórum tapasztalata mondatta az Európai Tanács elnökével, hogy Oroszország nem zárható ki a G8 államok közül, és mielőbb vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz. Ezzel már maga Herman van Rompuy is megváltoztatta a véleményét, mert egy hónappal ezelőtt még ő is a felfüggesztés mellett kardoskodott.
Mindezek a folyamatok egyre inkább arra utalnak, hogy a nyugati világ nem tud mit kezdeni az ukrajnai helyzettel. Ha kudarcot vallanak a kijevi bábkormánnyal, akkor olyan szintű tekintélyvesztés követezik be, amely harmadik vagy negyedik helyre sorolja vissza a nyugati hatalmakat. Ha győznek, akkor pedig elvesztik az egész orosz piacot, amivel többet veszítenek, mint egy összeomlott, romokban heverő Ukrajna megszerzésével. Talán az Európa Tanács elnökének szavai éppen azt tükrözik, hogy kezdenek erre ráébredni.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/leginkabb-nyugat-veszit-g8-felbomlasaval

Obama nyíltan támogatja a kijevi rezsimet

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke további 5 millió dollárnyi "segélyt" küld hamarosan az illegitim ukrán kormánynak. Március óta 23 millió dollár értékben küldtek a kijevi kormánynak "nem halálos" katonai eszközöket. Ezek közül 300 ezer darab katonai ételcsomagot már leszállítottak, most azonban lövedékálló mellényeket, sisakokat, éjjellátó felszereléseket, kommunikációs berendezéseket is eljuttatnak a "rászoruló" ukrán hadseregnek. Obama a varsói látogatása során kifejezte az USA támogatási szándékát, melyet a következőképp fogalmazott meg: "Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett az ukrán nép iránti támogatását illetően, nem csak az elkövetkező napokban, hetekben, de a jövendő években is."
Az amerikai elnök kiemelte annak fontosságát, hogy más országok is támogatják Ukrajnát és új kormányát, például úgy, hogy kiképzik hadseregét és rendőrségét.
Hídfő.net | Obama és Porosenko
Az USA államfője megerősítette, hogy további 1 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy növeljék az amerikai katonai jelenlétet a NATO keleti tagállamaiban. Ez eddig azt jelentette, hogy 600 katonájuk vett részt kisebb hadgyakorlatokon a balti államokban és Lengyelországban. A NATO azonban, mint "védelmi szervezet" nem nyújt katonai támogatást Ukrajnában, de az egyes tagországok egyénileg ezt viszont megtehetik.
Lengyelország és az USA békés támogatói szerepe erőteljesen megkérdőjelezhető a véres ukrajnai konfliktus esetében. Egyes információk szerint a Jobb Szektor tagjainak egy része is Lengyelországban kapott katonai jellegű kiképzést, valamint ott készítették fel őket a kijevi szerepükre - fegyveres politikai aktivizmusra. Lengyelország és a balti államok nagykövetségein keresztül pedig hatalmas mennyiségű, illegális pénzügyi támogatást kaptak a puccsot végrehajtó ukrán szélsőséges szervezetek.
Az ukrán multimilliárdos oligarcha, Porosenko május 25-i elnökválasztáson elért győzelmét Obama úgy értékelte, hogy "bölcs választás" volt. A hamarosan beiktatásra kerülő, leendő ukrán elnökkel külön megbeszélést is tartott az amerikai államfő, melyeken az USA által nyújtandó katonai kiképzésekről is szó esett. Porosenko a megválasztását követő napokban kérést intézett az USA-hoz, hogy komoly mennyiségű katonai eszközzel segítse a harcát a felkelők ellen, a második világháborús kölcsönbérleti szerződésekhez hasonlóan.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/obama-nyiltan-tamogatja-kijevi-rezsimet

Hogy tehettünk ilyet?

Közel 800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak a nyugat-írországi Tuam település egy régi katolikus zárdája közelében -írja az MTI. A zárda 1925 és 1961 között olyan fiatal hajadonokat fogadott be, akik házasságon kívül estek teherbe. Catherine Corless történész, a döbbenetes lelet felfedezője a helyi szóbeszédek alapján kezdett el kutatni, és így bukkant rá a 796 csontvázra. Az újszülöttek és 8 évesig terjedő korú gyerekeket koporsó vagy sírkő nélkül temették el, gyakran csak belehányták őket a beton víztisztítóba.
A jelek szerint a gyerekek közül sokan alultápláltság, tüdőgyulladás, tuberkulózis vagy bántalmazás miatt vesztették életüket, és a zárda apácái közrejátszottak eltüntésükben. Magát a tömegsírt egyébként már 1975-ben felfedezték, de azt gondolták, hogy az 1840-es évekbeli Nagy Éhínség milliónyi áldozata közül fekszenek benne néhányan.
Corless alapos vizsgálatokat folytatott a múlt század közepén élő embertelen szokásokról: a közösségek annak ellenére kiközösítették a "megesett" lányokat, hogy legtöbbször nemi erőszak következtében fogantak meg. Őket a jelentős állami támogatást élvező zárda fogadta be, de "bűneikért" szolgálóként - és mint kiderült, gyerekeik életével - kellett vezekelniük.
Ciaran Cannon gyerek- és ifjúságügyi miniszter vizsgálatot "fontolgat", de ennyi vélhetően nem lesz elég. Az országban ugyanis óriási a felháborodás, többen Enda Kenny miniszterelnök hivatalos bocsánatkérését követelik.
(MTI)

http://index.hu/kulfold/2014/06/04/800_halott_gyerek_a_katolikus_tomegsirban/

Orosz megfigyelők: a szíriai választás megfelelt a jogi normáknak

Az orosz megfigyelő misszió Szíriában legitim választásként elismerte a június 3-án tartott elnökválasztásokat, ahol a megfigyelők semmilyen problémát nem találtak, és kijelentették, hogy az megfelelt a nemzetközi normáknak.
"A szíriai választás sikeres volt. Legitim volt, jogi problémák nem merültek fel." mondta Alexej Alexandrov, az orosz Állami Duma alkotmányügyi bizottságának alelnöke, aki a szíriai megfigyelők delegációját is vezette. Az orosz megfigyelők tucatnyi választókörletet ellenőriztek Damaszkuszban és más nagyvárosokban. A delegáció részét képezte öt orosz törvényhozó, az orosz választási bizottság tagjai, valamint jogi szakértők.
Hídfő.net | Szír elnökválasztás
A törvényhozók szerint a választás megszervezése a nemzetközi jogi normáknak teljes mértékben megfelelt és igen magas szinten lett kivitelezve. Alexandrov hangsúlyozta, hogy Szíria esetében ez az első valós versenyen alapuló elnökválasztás, ami a demokrácia nemzetközi elvárásai felé tett újabb lépés, miközben Szíria továbbra is részt vesz a vegyi fegyvereket leszerelő programban, ami igen jó ütemben halad.
A szíriai háború során eddig több tízezer ember vesztette életét. A nyugati országok és arab szövetségeseik évek óta próbálják destabilizálni az országot, ami mindeddig nem sikerült és a választások is sikeresen le lettek bonyolítva. Az elnökválasztáson három jelölt indult. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a választások után koalíciós kormány alakul, amiben ellenzéki erők politikusai is részt fognak venni.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/orosz-megfigyelok-sziriai-valasztas-megfelelt-jogi-normaknak

Az “Antimajdan” mozgalom hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint Odesszában a mai napon kikáltották az Odesszai Népköztársaságot!

ode
Az Odessza Népköztársaság területén minden hatalmat az ott élő nép gyakorol-közölte honlapján az “Antimajdan”.
A mozgalom aktivistái felszólitották az odesszaiakat, hogy a város forgalmát bénitsák meg. A Yandex-térképen megjelölt153 ponton kell lezárni a forgalmat, és csak a mentőautók közlekedhetnek.
Holnap 16 órára Odessza meg kell hogy “bénuljon”-irja a közlemény. Mindenki-aki még eddig nem értette meg, meg kell hogy értse: a háború ideért hozzánk, a házunkba. Holnap álljon le a munka, álljanak le a szolgáltatások.
Odessza-egy demokratikus, többnemzetiségű, toleráns város. És itt a többség nem igényli a CIA, az FSZB, az SZBU, a kormányzók és küldöttek ténykedését.-irja a közlemény.
A közleményt a http://rusnovosti24.ru tette közzé ma, kora délután. Amennyiben pedig ha a hir igaz?-akkor bizony új front nyilt a kijevi horda ellen!

Csehország: nem kell erősíteni a NATO jelenlétét Európában

Alig egy nappal azután, hogy ki lett nyilvánítva a Kelet-Európában állomásoztatott amerikai csapatok létszámának növelésére vonatkozó tervezet, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Barack Obama által mondottakra válaszul kijelentette: semmi szükség arra, hogy a NATO erősítse katonai jelenlétét Európában.
Hídfő.net | Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök
Obama a tegnapi nap folyamán jelentette be, hogy nagyszámú amerikai fegyverest küldenek Kelet-Európába. A cseh miniszterelnök elmondta, hogy minderre semmi szükség, Csehországra nem vonatkozik se az orosz katonai fenyegetés, se a nagyarányú amerikai átcsoportosítás. A miniszterelnök emellett kijelentette, hogy a NATO jelenléte a kelet-európai országokban a továbbiakban a politikai helyzet alakulásától függ. Elismerte annak lehetőségét, hogy egyes országok katonai fenyegetettségre hivatkozva további NATO csapatoknak adjanak szállást, de mint mondta, Csehországra mindez nem vonatkozik, semmi ilyesmire nincs szükség.
Kedden a Pravo cseh napilap felmérést végzett az olvasók körében annak kapcsán, hogy támogatják-e az amerikai katonai jelenlétet Európában. A válaszadók 59,2%-a határozottan elutasítja az amerikai katonai jelenlétet, és mindössze 1,8% szerint van szükség az amerikai csapatok térségünkben állomásoztatására. Eközben a válaszadók mintegy harmada nem ellenzi, de nem is támogatja az amerikai hadsereg európai jelenlétét, ami annyit jelent, hogy a gyakorlatban nincsen szó semmiféle fenyegetettség-érzésről. A NATO ugyanis arra hivatkozva fokozza jelenlétét Kelet-Európában, hogy ott orosz katonai beavatkozás fenyeget.
Április 1 és 17-e közt az Ipsos Social Research Institute készített egy felmérést, amelyben többek közt azt a kérdést is feltették, hogy "Támogassa-e az Ön hazájának kormánya egy többnemzetiségű, védelmi jellegű európai katonai erő jelenlétét Ukrajnában". Az Európai Unió 11 tagállamában készült felmérés válaszaiból kiderült, hogy a kelet-európai országok lakossága élesen elutasítja az ukrajnai katonai beavatkozást. Mindez a NATO megítéléséről is árulkodik. Az adatok Magyarországra vonatkozó részéből kiderült, hogy a magyar lakosság közel 60%-a ellenzi az ukrajnai NATO beavatkozást akkor is, ha az védelmi jellegű, és humanitárius indokra hivatkozva történne.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/csehorszag-nem-kell-erositeni-nato-jelenletet-europaban



A V4 országok nem fogadják az amerikai csapatokat


Mostanra két kelet-európai ország is ellenzi a NATO katonai jelenlétének erősítését a térségben. Csehország után Szlovákia miniszterelnöke is bejelentette, hogy elutasítják az amerikai katonai bázisok létesítését az ország területén és nem fogadják be a további külföldi csapatokat. Mindkét ország államfője felszólalt Obama bejelentése ellen - Csehországot követően Szlovákia is annak adott hangot, hogy NATO tagállamként ellátják védelmi jellegű feladataikat, de külföldi csapatokat nem fognak állomásoztatni az ország területén, és erről nem nyitnak vitát.
Obama kelet-európai körútján jelentette be, hogy az USA további amerikai csapatokat akar küldeni a térségbe. Azonban úgy látszik, ennek politikai akadályai lesznek. Robert Fico szlovák miniszterelnök elképzelhetetlennek nevezte, hogy állandó bázisokon idegen katonai erő állomásozzon az országban. A kelet-európai politikusok számára komoly belpolitikai veszteséget jelentene a további amerikai csapatok érkezése, a Kelet-Európában egyre fokozódó nyugatellenesség miatt.
Hídfő.net | Obama Kelet-EurópábanObama kelet-európai körútján. A balti országok fogadják az amerikai haderőt, a V4 már függetlenedne
Szerdán a cseh miniszterelnök jelentette be, hogy semmi szükség az amerikai haderőre Kelet-Európában, különösen nem az ő országa terültén. Robert Fico egy nappal később tette a nyilatkozatot, és különösen érzékeny témának nevezte Obama felvetését. A kelet-európai politikusok most két tűz közé szorulnak, mert egyszerre kellene kiszolgálniuk az atlantisták elvárásait, valamint valamilyen szinten meg kell felelniük saját népük elvárásainak, ami a nyugatellenesség fokozódásával az lenne, hogy ne csak a további NATO csapatok érkezését akadályozzák meg, de a NATO-tagságról is újabb népszavazást tartsanak.
A Visegrádi Négyek országai sorban eltávolodnak a nyugattól, saját nyugati kötődéseiket igyekeznek lazábbra fogni, és ha felszámolni nem is merik, de törekednek arra, hogy ne alakítsanak ki a korábbinál is szorosabb kapcsolatot a nyugati hatalmi tömbbel. A magyar külpolitikának most különösen ügyelnie kell arra, hogy mi se maradjunk meg az utolsó csatlós szerepében.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/v4-orszagok-nem-fogadjak-az-amerikai-csapatokat



Boris elől menekülnek Mexikóban (videó)

Szélsőséges időjárás sújtja Mexikót és Chilét. Chile déli részén fekvő Aysen régióban kedden a heves esőzések okoztak kisebb áradásokat az ország egyes területein pedig havazott.
Mexikó csendes-óceáni partszakaszát elérte a Boris névre keresztelt trópusi vihar. Az ország hegyvidékes részein több száz ember volt kénytelen elhagyni otthonát, mivel a heves esőzésekkel érkező trópusi ciklon miatt ezeken területeken könnyen előfordulhat földcsuszamlás. A viharos széllel érkező trópusi vihar több száz otthonban tett kárt. Boris a következő napokban 25-50 centiméternyi csapadékot hozhat Mexikó déli területeire.

http://koponyeg.hu/hireso/827-boris-elol-menekulnek-mexikoban-video-

A Világbank ismét élelmiszerlázadásokra figyelmeztet az emelkedő árak miatt

A Világbank által kiadott friss jelentés az élelmiszerárak drasztikus emelkedésére figyelmeztet. Miközben Magyarországon erős közepes búzatermést és így változatlan árakat várnak idén, a búza átlagára 18, a kukoricáé pedig 12 százalékkal emelkedett ebben a negyedévben globálisan. Ukrajna, a világ egyik legnagyobb búza exportőre, 73 százalékos áremelkedésre számít a hazai búza árában, Argentínában pedig 70 százalékkal számolnak ugyanerre.
A Világbank szerint ezeket az áremelkedéseket elsősorban három tényező okozza: 1) a komoly igénynövekedés az élelmiszerek iránt Kínában, 2) az Egyesült Államokban tapasztalt súlyos szárazság, ami megkárosította a búzatermést és 3) az ukrajnai helyzet.

Az emelkedő élelmiszerárak élelmiszerlázadásokhoz vezetnek

A Világbank adatai szerint 2007 óta az emelkedő élelmiszerárak 37 országban összesen 51 élelmiszerlázadást váltottak ki. Ezek között volt Tunézia, Dél-Afrika, Kamerun és India is.
„Az élelmiszerárak miatti sokk konfliktusokat és bizonytalanságot okozhat,” áll a jelentésben.
A Világbank vezető közgazdásza, Jose Cuesta által „Ha nincs étel, nincs béke” címmel írt cikk szerint „igen valószínű, hogy több élelmiszerlázadást tapasztalunk majd a közeljövőben… az élelmiszerárak miatti sokk számtalanszor vezetett spontán, általában városi, társadalmi-politikai bizonytalansághoz.”
Az élelmiszerárak alakulása a világon:
World-Bank-Food-Prices-Chart
Amire a Világbank céloz, de nem igazán mondja ki, hogy az éhség forradalomhoz vezet. Amikor éhező, elégedetlen emberek járják az utcákat, a nyugtalanság gyakran erőszakhoz vezet. Ez az Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára éppen úgy igaz, mint a világ többi országára.
Ahogy Alfred Henry Lewis (1855-1914) oknyomozó riporter megállapította:
„Csupán kilenc étkezés választja el az emberiséget az anarchiától.”
Ez alatt azt értette, hogy az éhség megszünteti az udvariasság látszatát és kihozza az emberekből a legrosszabbat.
A másik irányból közelítve a kérdést, sokan csak azért engedelmeskednek a törvényeknek, és élnek a társadalmi elvárások szerint, mert tele a hasuk. Vegyük el az ételt és a barátságos társadalmi hangulat kilenc étkezés (három nap) alatt szertefoszlik. Nincs az a helyi rendfenntartó erő, amelyik képes lenne egy éhező tömeget megfékezni, függetlenül attól, hogy milyen engedelmesek voltak korábban.

Biztos élelmiszerellátás helyett monopóliumok

A világ fejlett országaira jellemző központosított, üzleti gazdálkodási modellnek köszönhetőn csupán néhány hatalmas cég tartja a kezében a termelést és a földeket. Ez éppen az ellentéte a biztos élelmiszerellátásnak.
A biztos élelmiszerellátást fontosnak tartó nemzet támogatná a kiskerteket és a decentralizált termelést, ahogyan ezt például Kuba vagy Oroszország jelenleg teszi és ezért sokkal ellenállóbbak az élelmiszerlánc összeomlásából eredő problémákkal szemben.
Az Egyesült Államokban a kisgazdákat folytonos támadások és atrocitások érik a hatóságok részéről, a Monsantohoz hasonló GMO óriások pedig mindent megtesznek a tiszta növényeket termesztő gazdák ellehetetlenítésére.
Elmúltak az amerikai kormány által támogatott háborús kertek napjai. A hatalom ma azt várja, hogy az emberek engedelmesen sorba álljanak a genetikailag módosított készételekért és hormonkezelt termékekért.

Forrás: Naturalnews.com
http://idokjelei.hu/2014/06/a-vilagbank-ismet-elelmiszerlazadasokra-figyelmeztet-az-emelkedo-arak-miatt/

Japán: Így jön az ingyen áram a zöldségeskertből

Egyszerre gyűjtheti be a zöldséget földjeiről, illetve az áramot az azok egy része felett kiépített napelemrendszerekből a japán farmerek egy része. A tokiói kormány nagy reményeket fűz a mezőgazdasági ingatlanok hasonló hasznosításához is. Az asztronauták teljesen más perspektívából nézik bolygónkat. Lézeres szemműtéttel Ön is máshogy látja majd a világot. A japán zöldségtermelők jól jártak azzal, hogy a szigetországban a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája óta állnak az atomerőművek, és ezért a kormány támogatja a zöldenergia felhasználását. Takazava Makoto és apja 1,7 millió jent (16,7 ezer dollár, 3,7 millió forint) gyűjtöttek be a Tepco áramszolgáltatótól azért az elektromos energiáért, amelyet a Tokiótól keletre lévő zöldségfarmjuk felett elhelyezett napelemekkel termeltek meg. Az áramaratással besöpört összeg majdnem kilencszerese volt annak, amelyet a napelemtető alatt termesztett terményért kaptak. Az "áramtermesztés" egyelőre isten áldása a Takazaváknak. Ők ugyanis azok közé a japán farmerek közé tartoznak, akik megélhetése a külső munkahelyen végzett alkalmazotti munkából, a kormányzati támogatásokból és a családtagok a nyugdíjából tevődik össze.
Támogatás másként
A kormány gyakorlatilag az új megélhetési forrás felé tereli a mezőgazdasági termelőket. Megszüntette a rizs termelését négy évtizeden át segítő támogatásokat és várhatóan változtatni fognak más szabályokon is. Japánt ugyanis erős nyomás alatt tartják kereskedelmi partnerei, amelyek el akarják érni a gabona 778 százalékos, illetve cukor és a vaj 300 százalékos importvámjának eltörlését. A másik oldalról enyhítették földhasználat szabályait és lehetővé tették az áramszolgáltatóknak, hogy támogatott áron megvásárolják a farmok felett termelt áramot.
Az 51 éves Takazava továbbra is teljes munkaidőben dolgozik egy gépértékesítő cégnél, miközben 78 éves nyugdíjas apja ideje nagy részét a farmra szenteli. Az ő gazdaságukon kívül 68 további farm kapott hasonló engedélyt a kettős gazdasági forma bevezetésére - idézte a Bloomberg az ország legnagyobb mezőgazdasági szakmai szervezetének adatát.
Erőmű a telken
A három méter magas póznákon álló napelemek irányítóberendezései a tartóoszlopokon vannak. A rendszer telepítése előtt kiszámolták, hogy a napfény 30 százalékát vehetik el a zöldségektől anélkül, hogy akadályoznák fejlődésüket. A kormány elvárja, hogy az áramtermelő farmerek tovább folytassák mezőgazdasági tevékenységüket is. A napelemhálózat nagyjából fél futballpályányi területet fed le, a segítségével termelt elektromos energia tíz háztartás szükségleteinek fedezésére elegendő.
A rendszer Nagasima Akira mérnök szabadalma, aki abból indult ki, hogy a zöldségek növekedését akadályozza a túl sok napfény. A napelemtetőt úgy igyekeznek kialakítani, hogy a legjobb növekedéshez elegendő napfénymennyiséget engedje át. A Takazavák tapasztalatai egyelőre alátámasztják a számításokat. Egyes növények hozama javult a változtatás bevezetése óta, mivel az árnyékot adó tető alatt a föld jobban megőrzi nedvességtartalmát.
Zöldforradalom
Japán kétszeresére, 13,5 ezer megawattra (Paks közel hétszerese) növelte napenergia-felhasználási kapacitását azt követően, hogy 2012 júliusában elfogadták az ezzel kapcsolatos programot - derült ki a kereskedelmi minisztérium év eleji adataiból. A végzetes fukusimai baleset előtt az atomerőművekben állították el az ország áramszükségletének harmadát. Jelenleg az folyékony formában (lng) importált földgáz és a szén az áram 88 százalékának forrása.
A megújulók - nap-, szél- és geotermikus energia - 2,2 százalékkal részesednek. A kiadott engedélyek nyomán a napenergia-kapacitást a jelenlegi háromszorosára növelik - az előrejelzések szerint Kína után Japánban hajtják végre a világ legnagyobb napenergia-fejlesztéseit 2014-ben. Az így előállított áram egyelőre jóval drágább, mint versenytársai. A Takazawák kilowattóránként 40 jent (87 forint) kapnak, míg a szénből előállított áram ára 9,5 jen/kilowattóra. Az állami ellenőrzés alatt álló Japan Finance Corp. 12 millió jen kedvezményes hitellel segítette a Takazawák befektetését, amelynek nagy része a napelemek megvásárlására ment el. A zöldenergia ártámogatásának csökkentése nyomán csökkenhet a kettős földhasználat népszerűsége, ám ez a megoldás szakértők szerint két ok miatt is kedvező. Nehéz önálló területet találni a nagy napelem-telepítésekhez, miközben az épületek tetejének ilyen hasznosítása viszonylag bonyolult. Az utóbbi ennek ellenére terjed az állattenyésztők körében, akiknek nagy épületeik vannak óriási tetőfelületekkel.

Hírfigyelő szolgálat - Jövőnk.info

Jövedelem és adóelemzés Magyarország és Ausztria tükrében 2010-2013 között

Bizonyára sokakban felmerült, miközben az újsághíreket olvasták: “az átlagbér emelkedett” stb., hogy vajon kik keresik ezt meg? Merthogy a legtöbben csak a statisztikai adatokban látnak ekkora összegeket, saját pénztárcájukban nem. Lerántjuk a leplet a csaló átlagbérről! Először is mennyi az annyi?
  • 2011-ben a nettó átlagbér: 141 151 Ft! A bruttó: 197 911 Ft!
  • 2012-ben a nettó átlagbér: 144 040 Ft! A bruttó: 208 636 Ft!
2013-as adózással ahhoz, hogy megkeresd a 2012-es nettó átlagbért, azaz 144 ezer forintot, bruttóban 220 ezret kell keresned! A cikk olvasói közül sokan nyilván csak hüledeznek, kik keresnek ennyit? Mert egy bolti alkalmazott örül, ha 90 ezret kézhez kap, csakúgy mint egy rendőr főtörzsőrmester, vagy egy óvónő, tanár, éttermi konyhai kisegítő, ahogy a szakácsok sem keresnek ennyit (az adatok 8 órás munkaidőre vonatkoznak)… a sort bőven lehetne folytatni… Hányan keresik meg az átlagbért? Rendkívül érdekes eredményre jutunk, ha megvizsgáljuk a részletes adatokat. Hányan keresik meg hazánkban az átlagbért? A választ a Munkaügyi adattár adja meg: az országban dolgozóknak mindössze 34%-a! Ez a szám elképesztően alacsony! Ennyien nem képesek pl. a kisvállalkozásokat életben tartani! Arról nem is szólva, ha összevetjük az árakkal! A részletes táblázat így fest:
A táblázatra pillantva elképed az ember! Pláne, mikor Orbán kihirdeti, hogy Magyarország lassan már a világnál is jobban teljesít! A táblázat alapján kimutatható, hogy a munkával rendelkezők (már akinek még van) több mint 65%-ának jövedelme el sem éri a nettó 144 ezer forintot, azaz az átlagbért! A középrétegünket egy mindösszesen 18%-os sáv alkotja! Egy működő országban 40-50%-nak kéne lennie! És felettük helyezkednek el a már jól és nagyon jól keresők! A jövedelmek az utolsó sávban sokszor meghaladják a milliós, illetve több milliós összeget is! Egykulcsos adó - az Orbán-kabinet mit tett? Hát a felső réteg fizetését emelte nettóban az egykulcsos adóval!!! Miközben lent a 65% nyomorog, ő a saját és oligarchái milliós jövedelmét emeli! Ahelyett, hogy létrehozna végre egy nemzeti középréteget, ami képes lenne legalább Ausztria szintjére emelni országunkat! De hát szegény, nem ért hozzá… és fontosabb neki a saját és káderei BMV alapítványait duzzasztani!
Én tanultam, más miért nem tanult, hogy többet keressen? Miért adózzak én ezért többet? - Na, ezek azok a tipikus megnyilvánulások, amelyek az illető értelmi képességeit a nullával azonosítják! Ma a közgazdászok tudása egyet jelent az excel tábla használatával! Fogalmuk nincsen a hitelpénz-rendszerről, az üzleti tervről, a gazdasági körfolyamatokról és sorolhatnánk… A diplomásoknak mindössze 5%-át nem tudnánk pótolni sima érettségivel rendelkező emberekkel: ilyenek a mérnökök, orvosok, gazdasági informatikusok, jogászok és a valóban kőkemény statisztikai számításokat végző közgazdászok! A többi diplomás nem az iskolában tanultakból él, mert már vizsgák után sem tudnák felmondani a tételek 5%-át sem! Amit a 6 hónapos gyakorlati idő alatt a fejébe vertek, azokat a részfeladatokat végzi, általában egy jól felépített excel táblázatban molyolva egész nap, néha tovább molyolva a semmit nem érő meetingeken! És akkor jön a nagy kérdés: ha mindenki ugyanazt tanulná, hogy sokat keressen, ki tanítana meg másokat a "jól kereső" szakmákra? Ugyanis senki nem tanulna tanárnak (havi 110-ért)! Ki szüretelné le neked a paradicsomot, etetné az állatokat, vágná le és készítené el mindazt, amit megeszel? Ki menne rendőrnek, tűzoltónak, ápolónak, mentőtisztnek havi 90-110 ezerért? Kinek sírnál, amikor kirabolnak?
Sajnos ma a jól kereső diplomások (és vállalkozók) többségének annyi esze van, mint a falnak! Arrogánsok, agyatlanok és fogalmuk nincsen a gazdaságról! A kapitalizmus egy egymásra közvetlenül és közvetetten is ható társadalmat feltételez és igényel! Azért kell a többet keresőnek többet adóznia, mert nem az ő érdeme, hogy annyit kereshet, amennyit! Ezt a hitelpénz-rendszerben kizárólag mások kárára teheti meg! Magyarul: kifosztja a másikat, hogy neki több jusson! Az, hogy anno a hitelpénzrendszer kitalálóit nem börtönnel jutalmazták, hanem törvényesítették, más kérdés… Nem lehet rajta jelenleg változtatni! Később úgyis összedől magától… Viszont a társadalmi felelősség keretében a jobban keresőnek többet kell adóznia, ugyanis maga a rendszer érdeme, amit elért, nem pedig az övé! Aki nem hiszi el, vándoroljon ki Észak-Koreába, meglátjuk, ott mit ér a flancos diplomájával (vállalkozásával) az illető!!! Semmit! Ugyanis a rendszer ott nem engedi meg a túlzott jómódot, kivétel persze a politikai elit tagjait… Na ezért kell többet adóznia a jobban keresőnek! Mert nem az ő érdeme a nagyon jó kereset, hanem a rendszeré!
Csányi Sándornál (OTP elnök, Magyarország leggazdagabb embere) százszor okosabb embereket tudunk felmutatni! Abszolút nem az ő érdeme a milliárdos vagyon, hanem a Rothschild-féle hitelpénz-rendszeré, ami megengedte a részleges tartalékok módszerét, magyarul, hogy a bankok teremthessék a pénzt a semmiből egy jövőbeni (még nem létező) fedezetre, amelyben a keletkező kamatokra sosem képződik forrás! (Épp ezért fog önmagába roskadni idővel ez a rendszer, melynek jeleit már most láthatjuk: Ciprus, Görögország stb.) Arról nem is beszélve, mit kezd egy ember 50 milliárddal? Mi a fenének, miközben mások éheznek??? A világ vagyonának 80%-át a nép 20%-a birtokolja! Ennek semmi köze a tehetséghez, ez a törvényesített rablás!
Tanulság, ha jól kereső diplomás vagy és abszolút fogalmad nincsen erről a pénzügyi rendszerről, ne az arroganciádat emeld, hanem a befizetett adódat!
Csak mert a közvélemény-kutatási és a népszámlálási adatok szerint Magyarország lakosságából 5,5 millió vallotta magát kereszténynek, köztük a Fidesz is ezt hirdeti a bekebelezett KDNP-vel karöltve:
Biblia Márk 12, 41-44.
“És leülvén Jézus a templomperselynek átellenében, nézi vala, hogy a sokaság miként vet bele pénzt. Sok gazdag pedig sokat dob abba. És egy szegény özvegyasszony is odajövén, két fillért, azaz egy negyed pénzt dob bele. Akkor előszólítván tanítványait, monda nékik: Bizony mondom néktek, hogy ez a szegény özvegy asszony többet adott, mint a többi, akik a perselybe dobtak. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak, ő pedig az ő szegénységéből, amije csak volt, mindet beledobta, az ő egész vagyonát.”
Máté 6, 19-24. – Lukács 16,14-15.
“Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a Földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják;
Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok nem ássák. Mert ahol a kincsetek, ott van a ti szívetek is. (…) Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és Mammonnak.”

Többkulcsos adót alkalmazó EU-államok (2012-2013)

Ausztria
0% 0 – 11.000 €
36,5% 11.000 – 25.000 €
43,21% 25.000 – 60.000 €
50% >60.000 €
Németország
0%
 0 – 8.004 €
14% 8.005 – 13.469 €
23,97% 13.470 - 52881 €
42% 52.882 – 250.730 €
45% >250.731 €
Nagy-Britannia
0%
 9440 £
20% 9441 - 32010 £
40% 32.011 - 150000 £
50% >150000 £ (2013 április 6-tól levitték 45%-ra)
Hollandia
1,95%
 0 – 18.945 € (2013-tól 5,85%)
10,8% 18.946 – 33.863 €
42% 33.864 – 56.491 €
52% >56.492 €
Franciaország
0%
 0 – 5963 €
5.5% 5,964 – 11,896 €
14% 11,897 – 26,420 €
30% 26,421 – 70,830 €
41% >70,831 €
Milyen érdekes, hogy ezen államokban fel sem merült az egykulcsos adóra váltás, miközben láthatjuk: a legmagasabb adókulcs 50-52%! És mégsem háborog senki! Nem jönnek azzal, hogy miért nem tanul mindenki jó szakmát! Ezekben a kitömött, relatív "jóléti" államokban az egész adószerkezet teljesen más, mint nálunk! Ezért működik jobban(nem jól, csak jobban)! Az egymást váltók (Fidesz és MSZP) arra is képtelen volt 23 év alatt, hogy lemásolja, ha már olyan nagy kapitalisták! Mindig az ellenkezőjét tették annak, amit kellett volna! Ha véletlenül egy jó lépésük volt is, rögtön száz másikkal mondtak annak ellent!
És hogy mindenki tisztában legyen a dolgokkal: sem Ausztriában, sem Németországban nem gyűlöli senki a jobban keresőket! Nincs arról szó, hogy mindenkit vérig adóztassanak! Az egész adórendszer olyan, ami segíti az elviselhető, élhető élethez jutást – a társadalmat kiegyenlítve! Elég megnézni, évi 11 000 euróig nincsen SZJA! Ez havi 275 000 forintos bért jelent! Eddig nem adózik senki! Nem az a cél, hogy ne éljél normálisan! Ez csak Magyarországon cél, mert a politika nem ért a gazdasághoz, ezért a kisebb keresetűeket sanyargatja, a gazdagokat viszont támogatja, akik ezt meghálálva pénzt tesznek vissza a pártba! Ez egy világi körforgás része! Magyarországon is többkulcsos adó volt, miért nem működött? Mert Ausztriában a többkulcsos SZJA egészen más, mint nálunk volt! Ausztriában havi 275 ezerig nem adózol! (Látható, hogy a többi államban is az első kulcs 0% vagy a körüli, hogy a minimális jövedelmeket ne adóztassák!) Utána viszont azonnal magas adósávba esik a 275 ezren felüli jövedelmed! Nálunk Magyarországon a többkulcsos adó nem így nézett ki! Ez a nagy különbség többkulcsos adó és többkulcsos adó között! Ausztriában az egész adórendszer más, ezért működik! De nálunk a 23 éve stagnáló szerencsétlen politikai elit még lemásolni sem képes ezt az egyébként rendkívül egyszerűen megérthető rendszert! Arányosság, már ha kapitalista világban kell hogy éljünk most még egy darabig... És akik még mindig nekiállnak vitatni a többkulcsos adórendszer jogosultságát, azoknak nem árt az általános iskolai matekot feleleveníteni, ha már arányosságról beszélünk!
2013-as adózással:
150 000 forint bruttó jövedelemből (tanárok, rendőrök, tűzoltók, közterület-felügyelők, diplomás közalkalmazottak, mentőápolók stb.) nettóban kézhez kapsz 98-99 ezer forintot! (24 000 Ft ebből az SZJA). Az arányosság kedvéért, ebből az összegből is mindenkinek ki kell fizetni a rezsit, amit nem lehet megúszni, minimálisan 40 000 forint! Tehát az illető fizetésének 40%-a a rezsi! Enni is kell, számoljunk napi 1000 Ft-tal, ami havi 30 000 forint! Fizetésének a 30%-a megy el ennivalóra! Ezek mind az alapszükségletek csoportját képezik! 1 700 000 Ft bruttó jövedelemből (Vitézy Dávid, Orbán Viktor, Zsiga Marcell, Rogán Antal, Kövér László stb…) nettóban kézhez kapnak 1 110 000 forintot! Tételezzünk fel ebből egy sokkal jómódúbb költekezést, úszómedencével stb. A havi rezsiköltség mondjuk 120 000 forint! Fizetésüknek a 11%-a! Enni is kell, nyilván finomabb ételeket vásárolnak, drágábbakat, de napi szinten ők sem fognak 20 000 kalóriát megenni, tehát étkezésre elmegy 100 000 forint, és akkor már bélszínnel, kaviárral, pezsgővel kalkuláltunk! Ez fizetésüknek a 9%-a!
150 000 Ft bruttó fizetésből:
- rezsi: 40%
- étkezés: 30%
- SZJA: 16%
1 700 000 Ft bruttó fizetésből:
- rezsi: 11%
- étkezés: 9%
- SZJA: 16%
Jó lenne felébredni végre, a többkulcsos adó pontosan az arányosságot jelenti! Ugyanis ez egyenlíti ki az előbb említett aránytalanságot! Valamint azt az aránytalanságot, hogy a felsővezetőkre – ugyan szükség van -, ám távozásuk nem okozna sok esetben katasztrófát, ugyanis a társadalmi értékük a fizetésükkel ellentétes! Mi történne, ha egyik napról a másikra kirúgnánk a BKK vezért? Az ég adta világon semmi! Mi történne, ha egyik napról a másikra kirúgnánk az alsóbb szinten dolgozó rendőröket, ápolókat, orvosokat, mentőtiszteket, tanárokat, kukásokat? Az utca bűzlene, az emberek meghalnának, megbetegednének, nem értenének semmihez, és mindenki csak siránkozna, mikor kirabolják az utcán! Az alsó réteg társadalmi fontossága 1-10-es skálán 8-10-es, a felsővezetés fontossága 1-10-es skálán 1-3-as! (Bármennyire is szeretné elhitetni magáról egy felsővezető, mennyire fontos a munkája, valójában a társadalomra nézve nem az. Van a néhány kivétel, amit elsoroltam.) Mivel társadalmi fontosságuk eltörpül, a minimum, hogy magasabb adózással pótolják ezt vissza a társadalomnak! A fura, hogy ezt Ausztriában értik!
2010 esztendejében Magyarországon, a következőképpen módosították az adózást, bevezetve az egykulcsos adót is.
150 000 Ft bruttó bérből nettóban maradt a dolgozónál:
- 2010-ben: 107 ezer forint
- 2013-ban: 98-99 ezer forint
1 700 000 Ft bruttó bérből nettóban maradt a gazdag dolgozónál:
- 2010-ben: 800-900 ezer forint
- 2013-ban: 1 millió 110 ezer forint
Igen! Lehet örülni Orbánnak, ahol a gazdagok egyre jobban és jobban teljesítenek, miközben a szegényebbeket még inkább elszegényítik! Lehet örülni a 10%-os rezsicsökkentésnek, miközben látható, mennyivel keresel kevesebbet! És a gazdag mennyivel keres többet! Orbánék Barzília szintre hozzák az országot! A medián - szeretnék még egy gazdasági fogalmat elmagyarázni, ami pedig a medián átlagbér! A mediánt pont azért találták ki, hogy kimutatható legyen az adórendszer esetleges hamissága, a keresők kettészakadásának mértéke! A sima átlagbér ugyanis nem más, mint egy számtani átlag, ahol a gazdagok bére felhúzza a szegényebbekét, miközben azok vannak többen, akik rosszul keresnek, de ezáltal úgy tűnik, mintha milyen “jó ország” lennénk, ahol az átlagbért simán meg lehet keresni! Láthattad, a nemzetgazdaságban a dolgozók több mint 65 %-a nem keresi meg az átlagbért, azaz 2012-ben a nettó 144 000 forintot! Ausztria statisztikai hivatala nem is használja a sima átlagbért! Azonnal a mediánt közli: “im Mittel (Median) 1.732 Euro netto im Monat (inkl. anteiligem Urlaubs- und Weihnachtsgeld)”. Senkit nem szeretnék még jobban elkeseríteni, de Ausztriában minden dolgozónak jár 13. és 14. havi fizetés! Ezt ott nyaralási pénznek hívják, hiszen gyakorlatilag ebből az extra jövedelemből mennek nyaralni! A medián átlagbér a középen elhelyezkedőket mutatja meg! Más szóval a valóságot! Ebben az esetben ugyanis hiába emelik a gazdagok bérét, az NEM HÚZZA FEL a medián átlagbért! A medián átlagbérre NINCSEN hatással, ha egy réteg bérét felhúzzák! Azt a bért mutatja, amit egy normális iskolai végzettséggel ténylegesen meg lehet keresni!
A legdurvább következik: Magyarországon a KSH nem számít és nem közöl medián átlagbért! Hiszen a politika célja Magyarországon, hogy mindenkit átverjenek! A medián átlagbér MINDIG kisebb, mint a sima átlagbér! Gondolj bele, milyen lenne Orbánnak, ha nem hazudozhatná, mennyivel emelkedett a sima átlagbér, amit a 65% soha nem kereshet meg!

Mekkora a medián átlagbér? Mivel a KSH nem számít és nem is közöl mediánt, kikértem az adatot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügy Adattárától. Megdöbbentő! Ők sem hozzák nyilvánosságra ezt az adatot! Ki kell kérni! Hihetetlen ez az ország, komolyan mondom! Ausztriában a KSH azonnal a mediánt közli! Magyarországon a KSH-nak fogalma sincsen erről az adatról, a Munkaügyi Hivatal pedig rejtegeti a nagyközönség elől! De meg kell jegyeznem, rendesek voltak, azonnal megadták a kért adatot.

Sima átlagbér
- 2011 bruttó: 197 911 Ft
- 2011 nettó: 141 151 Ft
- 2012 bruttó: 208 636 Ft
- 2012 nettó: 144 040 Ft
Medián átlagbér
- 2011 bruttó: 157 589 Ft
- 2011 nettó: -
- 2012 bruttó: 168 000 Ft
- 2012 nettó: 110 000 Ft
Szemmel láthatóan éles a különbség a kettő között! Sajnos, mintha a médiában dolgozó újságírók soha életükben nem fogtak volna kezükbe gazdasági tankönyvet! Eszükbe nem jut írni a mediánról! Mire jó a sima átlagbér? Az ég adta világon semmire! Össze lehet hasonlítani az előző évivel, és annyi! Esetleg más régiókkal összevetni, de ekkor is mindig közölni kéne a medián összevetést is! A medián az a bér, amihez mérni lehet és kell az árakat! 2012-ben 110 000 forint, amihez hasonlítani kell a BKV bérlet árát: több mint 10 000 forint, a fizetés majd 10%-a! Egy felnőtt mozijegy 1 600 forint, a vidámparki belépő 5 000 forint stb. Lehet örülni ebben az országban Orbánnak, Gyurcsánynak, Mesterházynak, ezekkel nem előre, hanem hátra haladunk! Egy ország irányításához őszinteség, lelkiismeret és komplex látásmód szükséges! Mindez az osztrák politikusokban megvan! Nem csoda, ha a fiatalok harmada el akar vándorolni ebből az országból! Amikor ez bekövetkezik, akkor nézhet a sok tulok, aki folyamatosan erre a két semmirekellő pártra szavaz, hogy majd ki fogja eltartani az országot? Akkor majd lehet imádni a koporsóból tovább szüntelenül ezt a két pártot!
Várhegyi Kálmán-Dr. Madarasi Pál

Gyurcsány bomlasztással külön frakciót alapítana a parlamentben

Aránytalan helyzet alakult ki Gyurcsány Ferenc szerint az áprilisi választásokat követően, - a DK vezetője azt nevezte aránytalannak, hogy a Demokratikus Koalíció és Bajnai Gordon pártja nem tudott külön frakciót kialakítani a parlamentben. Gyurcsány szerint jobb lenne, ha három baloldali frakció működne az Országgyűlésben, amihez a szocialistáknak áldozatot kell hoznia.
Hídfő.net | Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány célja feltehetőleg az, hogy az MSZP országgyűlési képviselőinek átpártolását kikényszerítse. Így a DK-nak több képviselője lenne a parlamentben, mint amennyire a választók feljogosították, és különálló frakciót alapíthatna. A Demokratikus Koalíció Gyurcsány agresszív retorikájából ítélve ajánlatott tett Bajnai pártjának az MSZP megsemmisítésére, - az MSZP közös erővel felbomlasztásán keresztül Gyurcsány és Bajnai is további országgyűlési képviselőket állítana maga mellé, vagyis mindkét párt külön frakciót alapítana.
A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által képviselt radikális atlantizmus így a választók megkerülésével beszivárogna a parlamentbe, és ott demokratikus felhatalmazás nélkül a magyar államiság felszámolása érdekében tevékenykedne. Emlékeztetőül: az Európai Egyesült Államok megalapításával kampányoló Gyurcsány pártja a választásra jogosultak összesen 2,79%-ának támogatását tudta megszerezni az EP-választásokon. Ennyien támogatták az Európai Egyesült Államok megalapítását. Vagyis alapvetően az lenne aránytalan, ha Gyurcsány külön frakciót szerezne az Országgyűlésben.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/gyurcsany-bomlasztassal-kulon-frakciot-alapitana-parlamentben



A Magyar Nemzet az Európai Bizottság egy magát megnevezni nem akaró tagjára hivatkozva azt állítja, hogy a Koppenhágában rendezett Bilderberg konferencián Magyarország a nacionalizmus erősödése kapcsán került szóba. A forrás szerint a Fideszt annak hangoztatásával akarják gyengíteni, hogy az a háttérben együttműködik a Jobbikkal. Ennek terjesztésével pedig elriasztanák a befektetőket az országból, így a kormány mozgástere csökkenne.
Hídfő.net | Bajnai Gordon
A történteknek lehet valóságalapja, mert a Templeton Alapkezelő a közelmúltban rekord mennyiségű magyar államkötvényt dobott vissza, ami egy hazánk elleni átfogó gazdasági támadás előszelét jelenti. A dezinformáció azonban azt is hozzáteszi, hogy Brüsszel és Washington nem nézi jó szemmel a kormány ténykedését. Mivel Brüsszel és Washington megítélése Magyarországon fokozottan negatív (ami már a közutálat határát súrolja), emiatt okkal feltételezhetjük, hogy a Bilderberg konferencia témájának napi szintű közéletben tartásával valójában a kormánypárt erősíti saját pozícióit. A Fidesz annak hangoztatásával, hogy Brüsszel és Washington ellenséges vele szemben, valójában saját belpolitikai hitelesítését végzi.
A bizonyos "forrás" szerint a koppenhágai találkozón Bajnait több európai média, többek között az osztrák Der Standard is támogatásáról biztosította. Ez nem nagy újdonság, mivel a nyugati média többnyire eddig is ellenséges volt minden magyar párttal, leszámítva a magyar államiság felszámolását hirdető radikális atlantistákat.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/napi-bilderberg

Berendelték hazánk norvégiai nagykövetét

Berendelték hazánk norvégiai nagykövetét a Norvég Alaptól érkező pénzek megszerzéséért kialakult konfliktus miatt. Jeszenszky Géza, Magyarország norvégiai nagykövete szerint ennek az lehet közvetlen kiváltó oka, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hétfőn ellenőrzéseket hajtott végre a Norvég Alap pénzeit elosztó konzorcium tagjainál.
A Norvég Alap hivatalosan a civil szervezetek támogatását végzi, azonban Magyarországon ezek a pénzek jórészt az LMP holdudvarához tartozó civil szervezetekhez összpontosultak. Nem egy esetben a Norvég Alaptól érkező pénzeket olyan szervezetek kapták, melyeknek vezetői korábban az LMP tagjai voltak, vagy jelenleg is azok.
A Norvég Alap civil támogatásainak geopolitikai háttere összetett, azonban nagy vonalakban kijelenthető, hogy Norvégia Európában olyan szervezeteket részesít kiemelt anyagi támogatásban, melyek a megújuló energiaforrások kihasználásában érdekeltek, valamint a földgáz- és olajimporttól való függőség ellen lobbitevékenységet folytatnak.
Ennek amiatt van jelentősége, mert ma Európa földgázimportjának tekintélyes része Oroszországból érkezik. Az orosz import után pedig Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgáz- és olajkitermelője, így abszolút monopóliumot szerezne az európai gázpiacon az orosz import kiiktatása után. Erre az egyetlen indokra vezethető vissza, miért támogatja Norvégia a megújuló energiaforrások mellett lobbizó civil szervezeteket, vagyis áttételesen az orosz import, a konkurencia kiiktatását. A magyar kormány pedig a Gazprommal kötött megállapodások mellett döntött, ami Norvégia hosszú távú külgazdasági érdekérvényesítését akadályozza térségünkben.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/berendeltek-hazank-norvegiai-nagykovetet



Kereskedelmi háborút hirdetünk Norvégia ellen?


Betiltotta négy füstöltheringkonzerv forgalmazását határérték feletti benzolszármazék-tartalomra hivatkozva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A közlemény szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság laboratóriumában 36 tételt vizsgáltak a szakemberek, ezek közül négy halkonzerv kereskedelmi forgalmazását azonnali hatállyal megtiltották.

Az intézkedés a Pif-Trade Com Kft. által forgalmazott, származási helyét tekintve Lettországból érkező "Riga Gold Füstölt hering olajban" nevű termékeket érinti. Azonban a Riga Gold a Balti-tenger halállományának megfogyatkozása miatt 2011 óta többségében az Atlanti-óceán Norvégia közeli vizein halászott heringet használja alapanyagként. A konzerv előállítási helye ugyan Lettország, de az alapanyag Norvégiából származik, vagyis a további korlátozások bevezetése nem csak a lettországi üzemet, hanem a norvég export jó hírnevét is sújtaná.
A magyar hatóságok "ellenőrzései" nem csak a lett vállalat, hanem a norvég beszállító hírnevét is rombolják. Ennek közvetlen előzménye lehet, hogy Norvégia behívta a nagykövetet a Norvég Alaptól érkező civil támogatások fölötti ellenőrzés kapcsán kibontakozott vita miatt. A kormány rátenné a kezét a főként LMP-s civil szervezetekhez érkező norvég forrásokra. Norvégia erre diplomáciai úton reagált, amire úgy tűnik, a magyar kormány üzleti téren tett jelzésekkel fogalmaz meg fenyegetést Norvégia felé, hogy a diplomáciai bonyodalom ne gyűrűzzön tovább.

http://www.hidfo.net/2014/06/04/kereskedelmi-haborut-hirdetunk-norvegia-ellen


Kijev kész regionális nyelvként elismerni a magyart, de nem ad autonómiát a kárpátaljai magyaroknak

A kijevi kormány kész megszilárdítani a kisebbségi nyelvek jogait, de nem hajlandó autonómiát biztosítani Kárpátaljának - írja a mukachevo.net a Natalia Galibarenko Népszabadságban megjelent interjújára hivatkozva. galibarenko Natalia Galibarenko ukrán külügyminiszter-helyettes elutasítóan beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kárpátaljai magyarok autonómiájával kapcsolatos nyilatkozatairól. Az ukrán külügyminiszter-helyettes leszögezte, hogy bárminemű autonómia Ukrajna egységének megbomlásához vezetne.
– A nemzeti kisebbségek nyelveit az ukránnal egyenrangúként használhatják az oktatási és hivatalos szférában, amennyiben a kisebbség az adott régió népességének jelentős részét képezi – nyilatkozta Galibarenko a Népszabadság június 3-i számában.
Az ukrán külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában hozzátette, hogy Ukrajna partnereinek tartózkodniuk kell az autonómia és a kettős állampolgárság kérdésétől.
– Ha vannak problémáink a kisebbségi jogok kérdésében, létezik kétoldalú fórum a megvitatásukra. Bánjunk óvatosan a szavakkal, óvjuk a baráti kapcsolatainkat! – olvashatjuk a Népszabadságban közölt interjúban.
Kárpátalja.ma