2014. június 4., szerda

Csehország: nem kell erősíteni a NATO jelenlétét Európában

Alig egy nappal azután, hogy ki lett nyilvánítva a Kelet-Európában állomásoztatott amerikai csapatok létszámának növelésére vonatkozó tervezet, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Barack Obama által mondottakra válaszul kijelentette: semmi szükség arra, hogy a NATO erősítse katonai jelenlétét Európában.
Hídfő.net | Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök
Obama a tegnapi nap folyamán jelentette be, hogy nagyszámú amerikai fegyverest küldenek Kelet-Európába. A cseh miniszterelnök elmondta, hogy minderre semmi szükség, Csehországra nem vonatkozik se az orosz katonai fenyegetés, se a nagyarányú amerikai átcsoportosítás. A miniszterelnök emellett kijelentette, hogy a NATO jelenléte a kelet-európai országokban a továbbiakban a politikai helyzet alakulásától függ. Elismerte annak lehetőségét, hogy egyes országok katonai fenyegetettségre hivatkozva további NATO csapatoknak adjanak szállást, de mint mondta, Csehországra mindez nem vonatkozik, semmi ilyesmire nincs szükség.
Kedden a Pravo cseh napilap felmérést végzett az olvasók körében annak kapcsán, hogy támogatják-e az amerikai katonai jelenlétet Európában. A válaszadók 59,2%-a határozottan elutasítja az amerikai katonai jelenlétet, és mindössze 1,8% szerint van szükség az amerikai csapatok térségünkben állomásoztatására. Eközben a válaszadók mintegy harmada nem ellenzi, de nem is támogatja az amerikai hadsereg európai jelenlétét, ami annyit jelent, hogy a gyakorlatban nincsen szó semmiféle fenyegetettség-érzésről. A NATO ugyanis arra hivatkozva fokozza jelenlétét Kelet-Európában, hogy ott orosz katonai beavatkozás fenyeget.
Április 1 és 17-e közt az Ipsos Social Research Institute készített egy felmérést, amelyben többek közt azt a kérdést is feltették, hogy "Támogassa-e az Ön hazájának kormánya egy többnemzetiségű, védelmi jellegű európai katonai erő jelenlétét Ukrajnában". Az Európai Unió 11 tagállamában készült felmérés válaszaiból kiderült, hogy a kelet-európai országok lakossága élesen elutasítja az ukrajnai katonai beavatkozást. Mindez a NATO megítéléséről is árulkodik. Az adatok Magyarországra vonatkozó részéből kiderült, hogy a magyar lakosság közel 60%-a ellenzi az ukrajnai NATO beavatkozást akkor is, ha az védelmi jellegű, és humanitárius indokra hivatkozva történne.


http://www.hidfo.net/2014/06/04/csehorszag-nem-kell-erositeni-nato-jelenletet-europaban



A V4 országok nem fogadják az amerikai csapatokat


Mostanra két kelet-európai ország is ellenzi a NATO katonai jelenlétének erősítését a térségben. Csehország után Szlovákia miniszterelnöke is bejelentette, hogy elutasítják az amerikai katonai bázisok létesítését az ország területén és nem fogadják be a további külföldi csapatokat. Mindkét ország államfője felszólalt Obama bejelentése ellen - Csehországot követően Szlovákia is annak adott hangot, hogy NATO tagállamként ellátják védelmi jellegű feladataikat, de külföldi csapatokat nem fognak állomásoztatni az ország területén, és erről nem nyitnak vitát.
Obama kelet-európai körútján jelentette be, hogy az USA további amerikai csapatokat akar küldeni a térségbe. Azonban úgy látszik, ennek politikai akadályai lesznek. Robert Fico szlovák miniszterelnök elképzelhetetlennek nevezte, hogy állandó bázisokon idegen katonai erő állomásozzon az országban. A kelet-európai politikusok számára komoly belpolitikai veszteséget jelentene a további amerikai csapatok érkezése, a Kelet-Európában egyre fokozódó nyugatellenesség miatt.
Hídfő.net | Obama Kelet-EurópábanObama kelet-európai körútján. A balti országok fogadják az amerikai haderőt, a V4 már függetlenedne
Szerdán a cseh miniszterelnök jelentette be, hogy semmi szükség az amerikai haderőre Kelet-Európában, különösen nem az ő országa terültén. Robert Fico egy nappal később tette a nyilatkozatot, és különösen érzékeny témának nevezte Obama felvetését. A kelet-európai politikusok most két tűz közé szorulnak, mert egyszerre kellene kiszolgálniuk az atlantisták elvárásait, valamint valamilyen szinten meg kell felelniük saját népük elvárásainak, ami a nyugatellenesség fokozódásával az lenne, hogy ne csak a további NATO csapatok érkezését akadályozzák meg, de a NATO-tagságról is újabb népszavazást tartsanak.
A Visegrádi Négyek országai sorban eltávolodnak a nyugattól, saját nyugati kötődéseiket igyekeznek lazábbra fogni, és ha felszámolni nem is merik, de törekednek arra, hogy ne alakítsanak ki a korábbinál is szorosabb kapcsolatot a nyugati hatalmi tömbbel. A magyar külpolitikának most különösen ügyelnie kell arra, hogy mi se maradjunk meg az utolsó csatlós szerepében.

http://www.hidfo.net/2014/06/05/v4-orszagok-nem-fogadjak-az-amerikai-csapatokat



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése