2009. február 19., csütörtök

A Hamász nem fél Izraeltől

Egy palesztin politológus elemzése
Mkhai mar Abusada, a gázai Al-Ahzar Egyetem politológus professzora szerint Izrael nem érte el a céljait a Hamász elleni háborúban: a palesztin szervezet nem gyengült meg, rakétatámadásai sem fejeződtek be. A Hamász számára a következő választások jelentik a katonai csapásoknál is nagyobb fenyegetést - szögezi le a német gazdasági napilap, a Handelsblatt vendégszerzője.
A Palesztin Törvényhozó Tanács 2006 januári választásán aratott győzelme után a Hamászt elszigetelődés, támadások és szankciók vették körül. A 2007. júniusi, a Palesztin Autonómia-hatóság ellen végrehajtott puccsát pedig a mostani háború követte. Mindez azonban csak növelte a népszerűségét, főként az arab és muszlim világban. Gyengülhet viszont a támogatottsága - írja -, ha nem tud javítani a gázai lakosság életkörülményein.
Egyiptom erőfeszítéseket tesz, hogy a jelenlegi törékeny tűzszünetet hosszú távú megállapodás váltsa fel. A Hamász akkor hajlandó erre, ha Izrael feloldja a blokádot, és megnyitja az átkelőhelyeket, amiért viszont az utóbbi a 2006 júniusában elrabolt katona, Gilad Shalit szabadon engedését követeli. Ezért cserébe pedig a Hamász akarja elérni Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását.
A patthelyzet egy további mozzanatát abban látja a szerző, hogy az izraeli választás győzelmi esélyese, Benjamin Netanjahu a gázai Hamász-rendszer megdöntéséről beszél, amit a másik fél nem vesz komolyan, tudván, hogy Izrael számára előnyös a Jordán nyugati partvidékének és Gázának a szétválása.
Ezután áttér a palesztin professzor a Hamász helyzetének a taglalására. A szervezet korábban még hajlandó lett volna tárgyalni Mahmud Abbász palesztin elnökkel, aki a Fatah első embere is, aztán bekeményedtek a pozíciói. Most már az Izraellel történő tárgyalás elutasítását szabja a dialógus feltételéül, ami véget vetne Izrael és a Palesztin Autonómia-hatóság biztonságpolitikai együttműködésének a Jordán folyó nyugati partvidékén. Mi több, Khale Mesál Hamász-vezér új palesztin szervezet létrehozását tervezi, hogy megtörje a Palesztin Felszabadítási Szervezet hegemóniáját a nemzetközi elismertség terén.
De tisztában van a Hamász azzal is, milyen árat kell fizetnie a nemzeti dialógus elutasításáért és azért, hogy akadályozza az egyiptomi béke-erőfeszítéseket - véli a Handelsblatt vendégszerzője. Egyre növekvő belső nyomás nehezedik rá, miután annak idején a „változás és reform" jelszavával hódította el a szavazataikat. Ehelyett csak blokád és egy borzalmas háború jutott ki nekik. Ha a Hamász nem lát neki lendületesen az újjáépítésnek, elveszítheti az elgyötört gázaiak bizalmát. Mármost három feladatot kell elvégeznie egy időben: a fegyvernyugvást Izraellel, a nemzeti párbeszédet a Fatahhal és az újjáépítést a Gázai-övezetben. Hogy képes lesz-e előrelépni, az napokon belül ki kell, hogy derüljön. Így vagy úgy, a palesztinok felelősségre vonják a 2010-es parlamenti választásokon - vonja le a következtetést Mkhai mar Abusada a Handelsblattban.
http://www.handelsblatt.com/politik/gastbeitraege/die-hamas-hat-keine-angst-vor-israel;2147447;0