2012. július 25., szerda

A kanadai konyhakertek is veszélyben

Az emberek éhesek, a gazdasági helyzet pedig egyre romlik. Az ilyen problémákra régen megoldást jelentett, ha az emberek megpróbáltak önellátásra törekedni. Amerikában így született a mára legendává vált Victory Gardens. Kanadában úgy tűnik, egyesek minden erejükkel azon vannak, hogy ellehetetlenítsék az önellátást.
Valami furcsa okból kifolyólag az Egyesült Államok és Kanada kormányai nem akarják lehetővé tenni az öngondoskodást, még az ember saját ingatlanán sem. Ami ennél is furcsább, hogy pont a kisebb hatalommal bíró helyi önkormányzatok kerülnek egymás után a média figyelmének középpontjába, az ingatlantulajdonosok jogainak folyamatos megnyirbálásáért, a mindenható helyi szabályzatok nevében.
Josée Landry és Michel Beauchamp, gazdasági és egészségügyi megfontolásból úgy döntöttek új kertet építenek városi otthonuk elé, a folyamat dokumentálására pedig egy blogot hoztak létre. Új hobbijukat „Rosa” névre keresztelték, Rosa Parks polgárjogi aktivista emlékére, aki nem volt hajlandó elfogadni az akkori kormány diktálta helyét a társadalomban.
A pár nem sejtette, hogy egy másik alapvető polgárjogért lesz kénytelen harcba szállni: az ételhez való jogért. Ahelyett, hogy hagynák, hogy kertjük virágozzon, örömet és egészséges termést hozva néhány embernek, a helyi önkormányzat ősztől be akar tiltani minden előkerti konyhakertet, így „Rosát” is „kigyomlálnák”.
Az otthoni kiskertek elleni támadás egyre nagyobb erővel folyik a fejlett országokban. Az Egyesült Államokban egy asszonyt 93 nap börtönbüntetéssel fenyegettek, mert paradicsomot termesztett előkertjében, Tulsában egy másik nő ellen bírósági eljárást indítottak, miután egy nap arra ért haza, hogy gyógy- és konyhakerti növényeit kiirtották saját kertjéből. Bizonyos esetekben hatalmi harcról van szó, és a hatóságok csak akkor hátrálnak meg, ha az ügy elegendő negatív médiafigyelmet kap. Miután a kedélyek kicsit csitulnak, a hatóságok visszatérnek és egy teljesen más jellegű, apró szabályzati vétség miatt perelik be áldozatukat.
A kanadai eset is hasonlóan zajlott. Az önkormányzat az előkerti (máshol konyhakertnek nevezett) kiskertekre vonatkozó helyi szabályzatra hivatkozott, ami szerint a növényzet nem haladhatja meg a 30 százalékot. Ki akarhat ilyen szabályt a Quebec-i Drummondville-ben? Nem kellene esetleg más szempontokat is figyelembe venni? Mint például azt a tényt, hogy az érintettek saját ingatlanáról van szó, a megtermelt zöldségeket a helyi közösségnek ajánlották fel nyereség nélkül, a kert esztétikus, olyannyira, hogy komoly visszhangot kapott a médiában szerte a világon és számos híres kertészeti weboldal is írt róla.
Az önkormányzat nemcsak a szóban forgó pár kertjét akarja megsemmisíteni, de komolyan fontolgatják, hogy minden konyhakertet betiltanak a jövőben. A javaslat szerint a már meglévő kertek maradhatnának, amennyiben megfelelnek a maximum 30 százalékos szabálynak.
A „Rosa” kert tulajdonosai napi 100-300 dollár közötti bírságra számíthatnak, amennyiben július 23-ig kertjük nem felel meg a szabályzatnak. A CBCNews szerint „a házaspár nem szándékozik eleget tenni a városi önkormányzat felszólításának.”
Szokás szerint a hatóságok valamilyen meg nem nevezett szomszéd általi homályos „bejelentésre” utalgatnak. Claude Proulx, az egyik városi vezető pedig „a városkép egységére” hivatkozott.
Így készült a kert:
Michel Beauchamp azonban rendkívül jó viszonyban van szomszédaival, akik vele együtt élvezik a kert gyümölcseit. Elképzelni sem tudja, hogy bárkinek ellenvetése lenne a szép és finom kerttel kapcsolatban. „Imádják. Mindenki ledöbbent, hogy  a friss zöldségeknek ilyen íze is lehet,” mondja Michel.
A szomszédokat a városi kertészpáros külsejében bekövetkezett változások is lenyűgözték. Michel és Josée együtt csaknem 50 kilót fogytak, amióta a saját kertjükben termelt zöldségeket és gyümölcsöket eszik.
Roger Doiron, városi kertészaktivista és blogger, a pár mellé állt a harcban és komoly akciót szervezett az ügy érdekében. A mai napig több mint 11.000 aláírás érkezett az általa indított petícióra.
Mellesleg Doiron volt az a személy aki Michelle Obamát az elnöki kert kialakítására bátorította. Amint azonban a kanadai kertről szóló cikk megjelent weboldalán, a több száz dolláros bírság kiszabásával fenyegető felszólítások elindultak.
Mi kell ahhoz, hogy a hajthatatlan önkormányzati uralom erejét megfékezzük? A fentiek alapján úgy tűnik az önkormányzatra nézve negatív média visszhang, sok feldühödött ember és a következő választás elvesztésének veszélye együttesen sokat nyomnak a latban. Michel és Josée szeptember 1-ig kaptak haladékot, amikor is a hatóságok döntenek majd az ügyben. Az aktivizmus működik.
Legalább a kert termését learathatják addig. Mi történik azután? Vajon az emberek elfeledkeznek a hatóságok eredeti szándékáról, hogy minden hasonló kertet betiltsanak? Ez a baj azzal, amikor elhalasztanak egy döntést. A hatóságok abban reménykednek, hogy a kedélyek lenyugszanak, a média pedig kivonul a képből.
Ne feledkezzünk meg az ügyről! A saját betevő falatunk múlhat ezen.
„Ha ez a kert illegális, akkor nyakig vagyunk a tudod miben.” – Roger Doiron
Az alábbi videót egy barát készítette a kertről:
 Forrás: Activist Post

Irán nyílt háborúban áll Izraellel - jelentette ki Simon Peresz a CNN-nek.

Peresz hangsúlyozta, hogy Izrael elegendő hírszerzési információval rendelkezik ahhoz, hogy a Bulgáriában elkövetett merényletet Iránhoz és a Hezbollahhoz kösse. Meggyőződése, hogy további terrorcselekményekre készülnek.
Peresznek feltehetően semmilyen hírszerzésre nincs szüksége, hogy megállapítsa, ha bomba robban a zsidóság (segg) alatt, az csak iráni pokolgép lehet.
Netanjahu azt nyilatkozta a CBS amerikai televíziónak, hogy az iszlám köztársaság és a libanoni militáns szervezet az elmúlt 2 év alatt 24 országban tervezett merényleteket izraeli és nyugati célpontok ellen. Most sajnálatra és támogatásra játszik az öreg, hogy a forgatókönyvüket pontosan betarthassák?
A kérdésre, hogy a bulgáriai akcióval nem az iráni atomtudósok meggyilkolását akarják-e megbosszulni, azt mondta Peresz, hogy azokért a gyilkosságokért Izrael soha nem vállalta a felelősséget.
Volt már olyan ügye Izraelnek, amiért vállalta a felelősséget? Ezt a pofátlanságot más nem engedheti meg magának, nekik ennyi elég. Természetesen az elengedhetetlen izraeli mondat most is elhangzott, joga van megvédeni állampolgárait!
Azt állítja, hogy ők nem kezdeményeznek terrort, ők nem tesznek ilyet, de az önvédelem minden nép joga és kötelessége. Rámutatott Izrael politikája inkább a megelőzésre, mintsem a megtorlásra épül. Megelőzésképpen irtják a palesztinokat, szítanak háborút, de nem kezdeményeznek terrort? Ezt a zsidó retorikát igen nehéz értelmezni!
Az elnök szerint, ha valakiről elegendő információ áll rendelkezésre, hogy civil életeket akar kioltani, azt nyilvánvalóan meg kell akadályozni. Az elegendő információ azt jelenti, akire ők azt mondják terrorista, azt kell likvidálni.
Szíriával kapcsolatban azt mondta, ha felmerül annak veszélye, hogy a vegyi fegyvereket Izrael ellen akarják felhasználni, vagy terroristák kezére juthat, akkor kénytelen lesz lefoglalni! A vegyi fegyverek léte vagy nem léte attól függ, mi a tervük Szíriával.
Interjúját 1 nappal az után adta, hogy megemlékeztek a 40 évvel ezelőtti müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportoló haláláról. Láthatjuk, szegény zsidókat ártatlanul érik a terrortámadások, ők csak védekeznek!
Remélem, egyre több ember látja, hogy ők nem az ártatlan áldozatok, hanem az elkövetők!
Pilisi Zsálya


Izrael a lángok martalékává válik

 

Tel Avivban a kormány gazdaságpolitikája elleni tüntetések hatására újabb két tüntető gyújtotta fel magát. Ezzel az elmúlt néhány hét során összesen négy zsidó égette a halálba magát tiltakozásul a kormány politikája ellen, Tel Avivban lassan szokássá válik az ilyesmi. Tegnap délelőtt egy rendőrállomás mellett gyújtotta meg magát egy 50 körüli férfi, a tüzet a rendőrök eloltották, de már elkéstek vele. Később egy 40 éves zsidó égette el magát a főtéren. A média röviden tárgyalta a történteket, azt mondják a zsidóknak anyagi gondjai voltak.
Vasárnap Tel Avivtól néhány kilométerre egy buszmegállóban gyújtotta meg magát egy az izraeli hadseregtől leszerelt férfi, azt követően, hogy gondja támadt a hatóságokkal. Az orvosok szerint a testének 80%-a megégett. Pár óra múlva eltemették Moshe Silmont, egy másik zsidót, aki alig több mint egy hete gyújtotta fel magát. Ő a kormány elleni tüntetések egyéves évfordulóját kívánta emlékezetessé tenni ilyen módon, ami sikerült is neki, mert a média egy hétig ezzel az esettel foglalkozott.
Az első öngyújtó zsidónak a teste 94%-a megégett, de csak egy héttel azt követően halt meg, közben a hírek folyamatosan ezzel az esettel foglalkoztak. Az izraeli zsidók lassan kezdenek rájönni, hogy ez az Izrael valójában nem is a zsidóság érdekeit képviseli (mostmár késő…). Izraelben ugyanis egyre drágább a lakhatás, és a szegényebb zsidónak nem tetszik, hogy lassan már ugyanolyan életszínvonalon él, mint az elnyomott palesztin kisebbség. Folyamatosak a tiltakozások, az első önégetéses esetet követően a tüntetők felgyújtották az állami biztosító épületét, mert a hivatalt tették felelőssé az első öngyilkosságért.
Ez az Izrael már nem „az” az Izrael. Lassan már nincs mit elvenni. Hiába volt nagy a jólét a honfoglaló zsidóság körében - ami Izrael helyén volt, azt évtizedek alatt felélték, elpusztították a földeket felvásárló zsidó telepesek. Most, hogy már mindent feléltek, csak az maradt, amit magukkal vittek a birtokba vett területre: nyomor, pusztítás, szenvedés. Lassan majd kiderül az is, mi a baj az izraeli kormányzattal: hogy zsidók vezetik!
Fenyvesi Áron

Internetes kampány a békéért az olimpia idején

A béke és a népek közötti testvériség szellemében, Add tovább (Pass It On) címmel internetes kampányt indított a CAFOD, az angliai és walesi püspökök tengerentúli országokat támogató ügynöksége a londoni olimpia alkalmából.
A szervezet fiatal támogatói arra kaptak meghívást, hogy tegyenek fel a honlapra videoklipeket és személyes üzeneteket azoknak, akik a világ konfliktusok sújtotta területein élnek. A kezdeményezés különösen öt országra hívja fel a figyelmet, ahol a sportot a béke és a kiengesztelődés eszközeként használták fel: Uganda, Kolumbia, Ruanda, Fülöp-szigetek és az Egyesült Királyság.
Már több mint 500 fiatal, továbbá Vincent Nichols westminsteri érsek, az angliai és walesi püspöki konferencia elnöke, Christopher Jamison atya, az országos hivatásgondozó iroda elnöke és Jason Gardener olimpiai bajnok is csatlakozott a kampányhoz. A résztvevők között van az olimpiai fáklyavivő John McBride is, aki egyben a CAFOD reklámarca. McBride személyes üzenetén túl saját kezdeményezésével is csatlakozott a kampányhoz: miután az észak-angliai Durham városának utcáin vitte az olimpiai fáklyát, Nairobiba utazott, hogy bemutassa azt a kenyai főváros szélén található nyomornegyed gyermekeinek is.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Olimpia: „Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!”

 

A közelgő olimpiai játékok kapcsán az Egyesült Királyság katolikus püspökei a július végén megrendezendő, az Egy nap az életért című program keretében az emberi test fontosságát hangsúlyozzák.
Néhány nappal a július 28-án Londonban megkezdődő olimpiai játékok előtt Írország, Skócia, Anglia és Wales püspökei Szent Pál szavaival buzdítják a katolikusokat: „Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!” (1Kor 6,20). A felhívás egyaránt szól az olimpiai játékok résztvevőihez és mindazokhoz, akik bekapcsolódnak az Egy nap az életért programba, melyet július 29-én rendeznek a szigetországban.
„Az elkövetkezendő hetekben tanúi lehetünk, ahogy az olimpiai és paralimpiai versenyzők egészen rendkívüli dolgokat visznek véghez. Hihetetlen látni, ahogy világrekordok dőlnek meg, és aranyérmek találnak gazdára hosszú évek kemény edzései, önfeláldozása és fegyelmezett felkészülése után, amikor a test olyan teljesítményt nyújt, amit lehetetlennek gondolnánk. Az ’Egy nap az életért’ rendezvénnyel arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy minden életkorban és minden körülmények között törődnünk kell a testünkkel” – mondta Peter Smith, Southwark érseke, az Egy nap az életért rendezvény szervezője.
Július 22-én XVI. Benedek pápa a következő szavakkal köszöntötte az olimpiát: „Imádkozom, hogy az olimpiai fegyverszünet szellemében, az a jószándék, melyet e nemzetközi sportesemény szül, meghozza gyümölcseit, és hozzájáruljon a békéhez és egymás elfogadásához az egész világon”. 2009-ben pedig, úszókhoz beszélve, a pápa a sportot „az emberi és a spirituális értékek iskolájának” nevezte.
A muzulmán atléták teste különösen nagy próbatételnek lesz kitéve, mivel az idei olimpia a Ramadán idejére esik. Több muzulmán sportoló is a böjt elhalasztása mellett döntött. Muzulmán szakértők egy július 24-én közzétett fetvában úgy nyilatkoztak, hogy az olimpiai játékokon résztvevő versenyzők néhány nappal elhalaszthatják a böjtöt, amíg a sportverseny véget nem ér.
Az anglikán egyház mint „házigazda” szintén hosszú ideje készül az olimpiára. Több mint egy éve közzétettek egy, külön erre az alkalomra szánt imádságot: „Örök Istenünk, (...) az olimpiára készülő sportolókért és családtagjaikért imádkozunk Hozzád” – olvasható benne.
Az olimpiai faluban egy különálló épület ad otthont az öt nagy vallásnak: keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista. Július 28-án ünnepélyes misét tartanak a Westminster-katedrálisban a katolikus versenyzőkért.
La Croix

"LIBORgate" - A történelem legnagyobb bankbotránya?

A június végén, Londonban kipattant kamatmanipulációs botrányt többen jellemezték már úgy: jelentőségét nehéz túlbecsülni. A skandalum valóban, már csak az ügy szálainak kiterjedtségét, globális jellegét tekintve is világrengetőnek bizonyulhat, ám az általa föltáruló összefüggéseket a mélyen tisztelt főáramú média egyelőre nem nagyon firtatja. (Arról nem beszélve, hogy hazánkban, de még a sokkal közvetlenebbül érintett Egyesült Államokban is a súlyához mérve igen keveset foglalkoznak a témával).
Barclays--008.jpg A szóban forgó ügyet röviden összefoglalva: bizonyítást nyert, hogy a Barclays Capital, a világ egyik legnagyobb pénzügyi cége a 2008-as krízist megelőző és az azt követő években is manipulálta a bankközi kamatszinteket, többek között a LIBOR referenciamutatót (London InterBank Offered Rate – londoni bankközi kínálati kamatláb). A szinte a teljes világgazdaságra közvetetten hatást gyakorló irányadó kamatok manipulálásáért a Barclays-t rekordösszegű, 290 millió angol fontnyi (453 millió USD, kb. 110 milliárd HUF) bírsággal büntették, elnöke és vezérigazgatója is lemondásra kényszerült. A botrány hatalmas felháborodást keltett a brit közvéleményben, például az a videó volt a legnézettebb a BBC weboldalán június utolsó napjaiban, amelyben egy színész a bankárok emberiességét is megkérdőjelezi. Ismét fölerősödött a bankok és a pénzügyi rendszer romlottságáról, illetve a szigorúbb szabályozásról és a büntetőjogi felelősségről szóló vita. A kormány nyilvános vizsgálatot indított az ügyben, parlamenti meghallgatásokat tartottak, miközben egyre több ügyfél fordul el a nagy cégektől és viszi pénzét inkább ún. etikus pénzintézetekhez, helyi takarékszövetkezetekhez, közösségi bankokhoz.
Azonban mindez csupán a kezdet. Hamar nyilvánosságra került, hogy a botrányban nem csak a Barclays érintett, több mint egy tucat vezető globális pénzintézet ellen folyik nyomozás, olyanok ellen, mint a Citigroup, a JP Morgan Chase, a HSBC, a Deutsche Bank, a Credit Suisse, az UBS vagy a Bank of America. Bob Diamond, a Barclays lemondásra kényszerülő feje még a brit központi bankot, a Bank of England-et is hírbe hozta az üggyel kapcsolatban, azt állítva, hogy ők bíztatták cégét manipulációra. A most nyilvánosságra került információk egy évek óta folyó nyomozás eredményei, amely szerint a csalássorozat, legalább három földrészt érint és Észak-Amerikában, illetve Ázsiában bejegyzett kereseteken alapul.
Ugyan az ügy Nagy Britannián kívül egyelőre nem igazán keltett jelentőségének megfelelő, általános fölzúdulást, - hála a vezető médiumok hathatós közreműködésének - a pénzügyi világ alaposan fölbolydult és a felügyelet, illetve az igazságszolgáltatás szervei sem tétlenkedhetnek. Végre olyan, például a deregulációval kapcsolatos kérdések vetődnek föl a legnagyobb sajtóorgánumok részéről is, melyeket már évek óta feszegettek egyes szakértők, aktivisták és filmkészítők. 558309_362921843779234_1316848416_n.jpgMi, akik a pénzvilág és a felső tízezer, avagy az 1% megregulázását is sürgető civil mozgalmak résztvevői vagyunk önigazolást és egyben a paradigmaváltást elősegítő új lehetőséget látunk ebben az egyre terebélyesedő botránysorozatban.
A legnagyobb bankok érintettségén túl fölmerült, hogy az egyébként az Egyesült Királyságban a magyarországihoz hasonló, kiugróan magas üzemanyagárakat szintén manipulálhatták, közben pedig – a Goldman Sachs tavaszi és a Vatikán bankjának nyár eleji botrányai után – rendkívül súlyos vádak fogalmazódtak meg a nemzetközi bankóriás HSBC-vel szemben is: drogüzlettel kapcsolatos pénzmosással és terrorszervezetekkel való üzleteléssel vádolja a bankot az amerikai szenátus egy jelentése. Fény derült a londoni City által lobbizásra fordított hatalmas összegekre, a hitelkártya cégek és bankok közös üzelmeire, miközben a legnagyobb pénzügyi vállalatok egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek. Néhány napja jelent meg a hír, hogy Európában és az USA-ban is küszöbön állhatnak a LIBOR-üggyel kapcsolatos letartóztatások, ahogy a leggazdagabbak által adóelkerülés révén „megtakarított”, minden eddigi becslést fölülmúló összegekről szóló jelentés híre is. A jelentés szerint a vagyon eloszlása a világban még az eddig becsültnél is egyenlőtlenebb lehet és azt is megmutatja, hogy a fejlődő országokból micsoda összegek vándorolnak ki csupán az adóelkerülés révén. Nem mellékes körülmény, hogy hazánk előkelő helyet foglal el a leginkább érintett országok sorában. Végigtekintve ezen eseményeken, mintha egy egyre terebélyesedő dominó-effektust látnánk.

A korrupt pénzügyi-gazdasági rendszer valódi arca

2011 őszén, a világméretű rendszerkritikus tüntetéshullám kellős közepén jelent meg egy svájci kutatócsoportnak a világgazdaság megdöbbentő koncentráltságáról szóló tanulmánya. A tudósok szuperszámítógépek segítségével, hálózatelemzés útján bebizonyították, hogy a világ vagyonának és gazdasági hatalmának túlnyomó része multinacionális óriásvállalatok már-már hátborzongatóan kicsiny csoportjánál összpontosul. A tanulmányt - a LIBOR-botrányhoz hasonlóan – jelentőségénél jóval kisebb figyelem övezte a mainstream médiában. Jellemző, hogy a szinte egyetlen magyar nyelvű cikk szerzője is „az önszabályzó szabad piacok” szükségszerű, már-már természetes állapotaként igyekszik beállítani mindazt, amit a tanulmány megállapít, illetve több figyelmet szentel az „összeesküvés-elméletekkel” való élcelődésnek, mint a tanulmányban szereplő megállapítások súlyosságának.
A kutatók a világ mintegy 43 000 multicége közti kapcsolatokat elemezve saját megdöbbenésükre kimutatták, hogy egy aránytalanul kicsi, 1318 vállalatból álló mag közvetlenül ellenőrzi a világgazdaság mintegy 20, az általa tulajdonolt további cégeken keresztül pedig további 60 százalékát. Tovább vizsgálva az adatokat fölismerték, hogy ezen a magon belül létezik egy csupán 147, egymással szoros összefonódásban álló cég alkotta „szuper-entitás” és végső soron itt összpontosul a világgazdaság fönt említett 80%-a fölötti ellenőrzés. Ezen cégek mintegy háromnegyede a pénzügyi szektorból kerül ki. Érdemes még megemlíteni, hogy a tudósok által a hálózatra gyakorolt befolyásuk mértéke alapján összeállított (a tanulmány 33. oldalán található) lista első helyén a LIBOR-ügyben már bizonyítottan vétkes Barclays Capital áll és általában is elmondható, hogy a kamatmanipulálási és a többi aktuális botrány által érintett cégek szinte egytől-egyig a lista előkelő helyein szerepelnek.

super-entity.jpg

A legnagyobb pénzintézeteknek a „LIBORgate-ügyben” való érintettsége, a manipulációban való összejátszásuk lelepleződése a gyakorlatban bizonyíthatja a svájci kutatók által fölvázolt, a leghatalmasabb, szorosan összekapcsolódó cégek alkotta „megatröszt” létezését. Csaknem mindegy, hogy összeesküvésnek, vagy egy elszabadult, a fejünkre nőtt vállalati struktúrának nevezzük, amivel itt szemben állunk az egy globális, végletesen koncentrált hatalmi szerkezet, amely az egyre csak gyűlő bizonyítékok alapján, finoman szólva is velejéig korrupt.
Az összefüggésekről jóval részletesebben ITT.

forrás: valodidemokraciatmost.blog

Küszöbön a kopt pápa megválasztása: a végső döntés az isteni akaraté

Az Al Watan című kopt napilap közzétette a választók listáját, amelyen 2 594 név szerepel. Ezzel kezdetét vette Egyiptomban az a bonyolult választási eljárás, amelynek során eldöntik, ki lesz a 118. pápa, az idén március 17-én elhunyt III. Shenouda utóda.
A választási bizottság tagjai metropoliták, püspökök, szerzetesek, laikus szervezetek képviselői, kopt közéleti személyiségek, előkelőségek, újságírók. Ami újdonság: idén a diaszpórában élő kopt közösségeknek is nagyobb szerepük lesz a választásnál, a pápaválasztásra jogosultak ötöde az Egyiptom határain kívül élő kopt közösségekből kerül ki.

A pápaválasztásra novemberben kerül sor. A bizottság több személyt is jelöl, akik közül sorsolás útján kerül ki az új pápa. Ősi hagyomány ez, amely szerint a végső döntést az isteni akarat nyilvánítja ki.

Már május végén kialakítottak egy tizenhét nevet tartalmazó ideiglenes listát. A legismertebb nevek: Bishoy metropolita, a Szent Szinódus hetvenéves titkára, aki szkeptikus volt a forradalommal szemben és nem túlságosan hajlik a muzulmánokkal való párbeszédre; és az ötvenkét esztendős Youanis püspök, III. Shenouda titkára, akit sokkal inkább lelki embernek tartanak.

A következő hetekben Pachomius metropolita véglegesíti a jelöltek névsorát, amelyen valószínűleg kevesebb név szerepel majd. A patriarchátus ekkor teszi majd közzé a jelöltekről szóló dokumentációt, amit átad a kopt televíziónak is, hogy a pápaválasztók belátásuk szerint döntsenek a kapott információk alapján – tájékoztat a Vatican Insider.

Magyar Kurír

Moszkva nem támogatja az újabb szankciókat Szíria ellen

Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában kijelentette, hogy nem támogatja a Szíria ellen bevezetett újabb kényszerítő intézkedéseket, ami a gyakorlatban tengeri és légi blokádot jelentene, és így a nyílt katonai beavatkozás kezdő lépése lett volna. Ezzel azt is kijelentették, hogy csak újabb egyoldalú intézkedésről lehet szó, ENSZ határozat nem lesz belőle. Nem az első alkalom, Oroszország eddig is megvétózott minden javaslatot, ami kimondta volna, hogy katonai erővel kell beavatkozni a szíriai helyzetbe.
Mostanra az orosz vétójog már annyi problémát okozott a nyugati cionista tömörüléseknek (EU, USA), hogy lassan terítékre fog kerülni a játékszabályok megváltoztatása. Ezt mindeddig csak és kizárólag amiatt nem merték meglépni, mert a jogi háttér megváltoztatása egyben azt is bejelentené, hogy az orosz érdekképviselet csak egy púp az ENSZ hátán, ami hátráltatja a világmegváltó öldökléseiket.
Nyugaton nagyon jól tudják, hogy mi lenne ennek a következménye. Moszkvában is tudják – de az orosz külpolitika jóval türelmesebb annál, minthogy a nyilvánvaló dolgokat egyértelműen, a maga nyers valójában kijelentse. Az orosz diplomácia türelme hosszú távon gyümölcsöző lesz, mert remekül kiegészíti a nyugati cionisták agresszivitását és gátlástalan hatalomvágyát. Az orosz félnek ezekben a konfliktusokban sokszor elég a passzív fél szerepét felvállalnia, mert csak idő kérdése, és a zsidók türelmetlensége közellenséget csinál az Egyesült Államokból és az Európai Unióból.
Molnár István


A Nyugat Szíriára szabadítaná a társadalom mocskát


A pár nappal ezelőtti, Szíriáról szóló orosz elemzés nagyon hamar alátámasztásra került. Az elemzés rámutatott, hogy a Nyugat egyre nagyobb bajban van a terrorcsoportok emberanyaggal való ellátásában. Most új taktikát eszeltek ki, a felforgató csoportok megpróbálják a börtönöket elfoglalni, és az elítélteket maguk mellé állítani.
Több helyen a városokban a börtönök környékén folynak harcok, Homsz városában börtönlázadás tört ki. A karhatalom 15 elítéltet lőtt le. A börtönök fogvatartottai a társadalom szemétje, és el lehet képzelni micsoda világ lenne, ha a sok ezer gyilkos, erőszaktevő rászabadulna a városokra. A Nyugatnak azonban semmi sem drága, főleg nem a szír, iraki, vagy iráni vér. A stílus, a módszer azonban jellemző. Ahogy annak idején az Amerikába kimenekült szicíliai maffiát rászabadították Szicíliára az amerikai partraszálláskor, ahogy az ÁVO a börtönökből és a zsidóságból állította fel tagságát, úgy most is folytatnák a dicső sorozatot cionék.
Ezzel feltehetően egyet fognak elérni, a szíriai hatalom minden fogvatartottat tarkón lő bent a börtönben és mindennemű hasonló kísérletet meghiúsít. Ellenkező esetben könnyen elképzelhető, hogy sikerül a banditák és gyilkosok hadát rászabadítani a szíriai társadalomra.
Kemény Gábor

Törökország lezárja a határt Szíria felé


A török kormány bejelentette, hogy a szír határ mentén az összes határátkelőhelyet lezárják, ami részét képezi annak az újabb „szankció-csomagnak”, amit az Asszád-rendszer ellen nyugati utasításra életbe léptetnek. Törökország és Szíria 900 kilométer közös határral rendelkezik, melyen összesen 13 határátkelőhely van. A polgári közlekedés mától fogva az összes átkelőhelyen megszűnik.
Nem vonatkozik ez a Szíriából érkező menekültekre - Törökország három újabb menekülttábor létrehozását tervezi a határ mentén, és valószínűleg a török határon napi szinten átjárkáló terroristákra sem vonatkozik, akik a hatóságok teljes együttműködését élvezik, sokszor a török hadsere járműveivel viszik át őket a határon.
A határok lezárása egy valamit jelent: nemsokára a megvétózott ENSZ határozatok ellenére is nyílt katonai beavatkozás indulhat Szíria ellen. Ezt alátámasztja Hillary Clinton mai bejelentése is, miszerint a szír ellenzéknek készen kell állnia egy átmeneti kormányzat létrehozására. Könnyen lehet, hogy Törökország és szövetséges arab államok a nyilvános beavatkozás elől kihátráló amerikai féltől függetlenül fogják lerohanni Szíriát.
Molnár István

Ismételten alátámasztást nyert az orosz katonai szakértő szíriai elemzése. Miközben a Nyugat egyre inkább sürgeti a katonai beavatkozást, Washington már a menekülési útvonalat tervezi. A múlt heti damaszkuszi nyilatkozat, miszerint Szíria vegyi fegyverekkel rendelkezik igencsak felkavarta a kedélyeket. Ugyan Damaszkusz 1992-ben nem írta alá a korlátozó egyezményt, de az 1962-es, katonai bevetést korlátozó egyezményt igen. Moszkva ezért felszólította Asszadot, hogy semmiképpen se vessen be vegyi fegyvereket. Damaszkusz katonai vezetése kilátásba helyezett egy vegyi csapást arra az esetre, ha megtámadnák az országot.
London egyre erőszakosabban követeli a katonai beavatkozást. A CIA és a Moszad szintén nyakig benne van az ügyben, mi sem jelképezi ezt jobban, mint a menekülő terrorista banda Izrael felé menekült, belépve a demilitarizált Golán-fennsíkra.
A Washington Post nevű újságnak az amerikai titkosszolgálat azonban ezzel ellentétes nyilatkozatot tett. Állításuk szerint fogalmuk sincs kik a lázadók, honnan és hogyan szerveződnek, nem tudják hányan vannak, ki a vezetőjük. Azt is kijelentették, hogy eddig nem látták el őket fegyverekkel, és nem is fogják. Csupán rádiótechnikát juttattak el a lázadóknak, de hogy pontosan kihez került, nem tudni.
Ez a nyilatkozat már a hátsó ajtó kinyitását jelenti. Mosakodnak, hogy nekünk valójában semmi közünk az egészhez. Ha kivonulnak, és a lázadókat térdre kényszerítik, ők mossák kezüket. Jellemző. Éppen úgy, mint 1956-ban hazánkban. Ment a nagy etetés, hogy rögtön jövünk segíteni, csak tartsatok ki, miközben a külföldi politikai erőkkel, köztük a hungaristákkal is közölték az első percben, semmiféle katonai segítségnyújtás nem lesz. Ennek köszönhető, hogy már időben fel tudtak készülni a menekültáradat fogadására.
A szíriai lázadás bukfencnek ígérkezik. Az azonban világos, hogy ez az arab világ teljes felfordulásához fog vezetni. Ha nem tudják az Asszad-rendszert bármi áron térdre kényszeríteni, akkor a válasz sem várat magára. Az arab világ despota uralkodói rendszereinek ugyanis igen nagy a belső ellenzéke, melyeket hatalmas pénzekkel és terrorral tartanak elnyomva. Esetleg Szíria és Irán majd ezeket támogatja meg egy kicsit, fejre állítva az egész arab világot. Az arab országoknak tehát létkérdés a szíriai rendszer megbuktatása. Az USA-nak csak pénzkérdés. Megéri - nem éri. Ha nem éri meg, hagyja az egészet.
Izraelben amúgy is sokkal nagyobb gondok vannak, mint azzal foglalkozni, hogy a 40 éve békében Izrael mellett élő szírekkel mi a helyzet. Olyan súlyos gazdasági és morális problémák vannak magában Izraelben, ami előrevetíti az egész zsidó állam rendszerének, és fennállásának a végét. A zsidók már nem bírják sokáig azt a hatalmas nyomást, amit a palesztin népesség nyomása, a világgazdasági nyomás, és a belső feszültségek okoznak. Tehát az USA most igyekszik résnyire nyitni a menekülési útvonalat. Hátha futni kell. Ahhoz úgyis olyan jól értenek...
Kemény Gábor

Kadarkúti Égi Üzenetek 153. Jézus véleménye az Ószövetségről

ÉGI ÜZENETEK
2012-07-24
Jézus véleménye az Ószövetségről
Drága Testvéreim! Egy különös élményemet szeretném megosztani veletek. Mivel befejeződött Jézus Krisztus személyiségéről szóló tanítássorozat, most egy önálló, de fontos téma következik.
Az Ószövetséget eddig csak hol itt, hol ott kinyitva olvasgattam, a közelmúltban elhatároztam, hogy ezután sorban végigolvasom. A Teremtés könyvénél nem is volt semmi gondom, de amikor belemélyedtem a Kivonulás könyvébe, és a többibe, egyre jobban felháborodtam. Értetlenül álltam a sok vérengzés előtt. Mielőtt meghallgatnátok a mi bölcs Jézusunk magyarázatát erre, felolvasok néhány idevágó részletet a Bibliából.
1.) Utasítás Kánaán elfoglalására: Az Úr így szól Mózeshez: Ellensége leszek ellenségeidnek és szorongatni fogom azokat, akik téged szorongatnak. Akkor angyalom előtted fog járni, elvezet az amoritákhoz, a hetitákhoz, a perizitákhoz, a kánaániakhoz, a hivvitákhoz, és én kiírtom őket. Ne imádd isteneiket, ne hódolj előttük! Inkább rombold le bálványaikat és törd össze emlékoszlopaikat… Előre félelmet keltek irántad és zűrzavart támasztok azokban a népekben ahová mégy, és megfutamítom előtted ellenségeidet.
2.) Amikor Izrael Sittimben táborozott, Izrael fiai kikezdtek a bálványimádó Moab lányaival. Részt vettek áldozati lakomáikon és leborultak isteneik előtt. Izrael Baalnak szolgált. Feltámadt az Úr haragja Izrael ellen, és az mondta Mózesnek: Gyűjtsd ide a nép vezetőit mind, és nyársaltasd fel őket fényes nappal az Úrnak, hogy lecsillapodjék Izrael ellen fölgerjedt iszonyú haragja. Mózes tehát megparancsolta Izrael bíráinak: Mindegyiketek ölje meg emberei közül azokat, akik Baalnak szolgáltak. 24 ezer izraelitát öltek meg. Közben Mózesék felé közeledett egy izraelita fiú egy pogány nép leányával, egy midiánita lánnyal, hogy rokonaihoz vigye bemutatni, de Áron unokája, Pinkász lándzsát ragadott, utánuk ment és mindkettőjüket átszúrta ágyékukon. Ekkor az Úr azt mondta: Pinkász elfordította haragomat Izrael fiaitól.
3.) Mivel a bálványimádó midiánita nők, Moab lányai bálványimádásra csábították az izraelitákat, ezért az Úr így szólt Mózeshez: (Háború Midián ellen) Állj bosszút a Midiánitákon Izrael fiaiért. Így Izrael ezreiből 12 ezer harcost állítottak ki, minden törzsből egy ezredet. Ahogy az Úr Mózesnek megparancsolta, minden férfit megöltek. A legyőzöttek között megölték Midián királyait is…. Akkor Izrael fiai fogságba hurcolták Midián asszonyait és gyermekeit, elhajtották barmaikat és nyájaikat s elvitték mindenüket zsákmányul. Városaikat, sátraikat felgyújtották. A foglyokat és a zsákmányt Mózes elé vitték. Mózes haragra gerjedt a parancsnokok ellen. Rájuk förmedt: Csakugyan életben hagytatok minden asszonyt? Épp ők voltak azok, akik bálványimádásra csábították Izrael fiait. Tüstént öljétek meg az összes fiúgyermeket, és ugyanígy öljétek meg az összes olyan asszonyt is, aki már volt együtt férfival. De a fiatal lányokat, akik még nem voltak együtt férfival, hagyjátok magatoknak életben.
Kedves Testvéreim! Értetlenül és feldúlva álltam e bibliai részletek felett. Lázadoztam, csalódást éreztem. Arra gondoltam, hogy bizonyára a zsidók, akik írták az Ószövetséget, ők találták ki ezt a vérengző Istent, aki népirtásra kényszeríti saját népét. Mindez, amit olvastatok ellenkezik a 10 parancsolattal, amit Isten az izraelitáknak adott. Nem létezik, hogy gyilkolásra bíztassa saját választott népét! Így tépelődtem magamban, de nem sokáig. Gondoltam, itt van az Én drága Jézusom, aki válaszol kérdéseimre. Így szóltam: Jézusom, ugye látod a homályt, ami bennem van? Nem akarok kételkedni Isten legszentebb szavában, a Szentírásban. Tudnom kell, hogy valóban Isten szavára cselekedett Mózes? Isten végtelenül jó és igazságos Atyának képzelem el, aki mindenkit, minden nemzetet egyformán szeret.
JÉZUS: Drága Évám, megértem, hogy háborog a lelked. Ez azért van, mert a ti gondolataitok nem a Mi gondolataink. Ti rövidlátók vagytok, csak azt látjátok meg, ami előttetek van. A jövőre, a következményekre nem tudtok gondolni. Ne feledd, hogy az Ószövetség minden szava szent és igaz. Nem a régi zsidók találták ki, hanem Mózesnek valóban Isten adta a szavakat a szájára. Ő diktálta, hogy az Egyiptomból való kivonuláskor a Kánaánhoz vezető úton minden bálványimádó népet semmisítsenek meg. Tudod-e miért? Mert különben kiirtották volna őket a pogányok. Eltűnt volna a zsidó nép a Földről, mint egyetlen egy Istent imádó nép, akikből Jézus Krisztusnak, Megváltótoknak származni kellett volna. Ha pedig nincs megváltás, a világ népei, nemzetei mind pogányok maradtak volna. Így minden ember az elkövetkező évezredekben elkárhozott volna. Csak úgy tudott megszületni a kereszténység, hogy elpusztultak az útban lévő pogány népek.
Én: Jézusom, most már értem, hogy a nagyobb jó céljából, az emberiség megváltására megtörténjen. Megtette Isten a kisebb rosszat. De azért én mégis sajnálom azt a sok-sok bálványimádót. Mi történt a lelkükkel, hiszen ők tudatlanságukban imádtak más isteneket?
Jézus: Nem kárhoztak el, hanem lelkük a pokol tornácára került. Amikor Én, a Megváltó feltámadtam, rájuk is gondoltam. Meglátogatta őket és megkérdeztem, jönnek-e velem az Örök Életre vagy a kárhozatot választják? Lelküket megvilágosítottam, és mindnyájan követtek Engem. Ha viszont e népek legyőzték volna és kiirtották volna a zsidó népet, leélték volna rendesen az életüket és természetes halállal haltak volna meg, megváltás nélkül, mindnyájan ma is a pokolban égnének. E helyett már régen élvezik a mennyei dicsőséget.
Én: Most már látom, hogy sokkal jobban jártak a megölt pogány népek, mintha életben maradtak volna. Csak azt szeretném megkérdezni Uram, hogy Isten miért volt olyan kemény saját népével, hogy a bálványimádás miatt 24 ezer izraelitát kivégeztetett. Hiszen ma is vannak pogányok, akik nem Istent, hanem a pénzt, a szexet, a hatalmat, a sikert és önmagukat imádják. Mégsem öleti meg őket, hanem türelmesen a megtérésükre vár.
Jézus: Ha Atyám nem lett volna ilyen szigorú választott népéhez, úgy megfertőzték volna egymást a bálványimádás bűnével, hogy ez az egyetlen Istent imádó nép beleolvadt volna a pogányok közé. Ez is keresztülhúzta volna a megváltás tervét.
Végezetül az Úr Jézus szeretne szólni hozzánk. Drága engesztelő Gyermekeim! Míg eszközöm beszélt, az első perctől kezdve itt voltam köztetek. Előttetek állok itt az asztalnál, hatalmas méretben. A fejem a mennyezetig ér. Fehér, hosszú ruha van rajtam és fölötte egy piros köpeny. Két kezemmel felemelve tartok egy nagyon nagy aranyszínű könyvet becsukva. Tetejére tűzszínű lángoló betűkkel fel van írva: BIBLIA. Két tenyeremre fektetve kinyitom a könyvet és fehér lapjait egy láthatatlan szellő forgatja, lapozza. Így láthatóvá válik, hogy aranyszínű szavakkal van teleírva minden oldal. A közepénél megállítom a lapozást, és most oda megyek közétek. Egyenként mindegyiketeket ráhelyezlek a nyitott Szentírás tetejére. Akkora, hogy mindnyájan ráfértek. Így szólok hozzátok: „Gyermekeim, az Ószövetség teljes megértéséhez kegyelem kell. Szentlelkem segíteni fog. Hívjátok Őt azzal a templomi énekkel, hogy „Jöjj Szentlélek Úristen…” Nézzétek már itt is van. Nagy, hófehér galamb alakjában érkezett, és ahogy álltok a nyitott Biblia tetején, a fejetek fölött lebeg és kiterjesztett szárnyai alól annyi ragyogó fehér fénysugarat lövell rátok, ahányan vagytok. Ez a fény megnyitja értelmeteket és az Én szememmel fogjátok olvasni Isten szavait. Megértitek az ok-okozati összefüggéseket, nem lesz homály bennetek, nem fogtok kételkedni. Eszközöm, Éva azzal, hogy megosztotta veletek az Ószövetséggel kapcsolatos gondjait, segítségetekre volt, mert ha ezután kezetekbe veszitek e legszentebb könyvet, most már az Én isteni értelmemmel és szívemmel tudjátok olvasni.
Most Kicsinyeim a helyetekre viszlek benneteket, leültetlek a széketekre. Becsukom a Könyvet és egy kereszttel a levegőben megáldom. Az értelem és bölcsesség ajándékával nagy szeretetemben megáldalak titeket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.
Tisztelt Nemzeti Média-És Hírközlési Hatóság
Alulírott Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ, 5711 Gyula, Fehér-Körös u. 69, nyilvántartási száma 2817) elnöke, panaszt kívánok tenni a Napi Gazdaság nevű, üzleti és pénzügyi hírlap ellen.
Panaszom oka és tényállása a következő:
2012.07.24-napján, Nagy László Nándor újságíró által fémjelzett cikk látott napvilágot, ”Rossz hír a devizahiteleseknek-fontos döntést hozott a Kúria” címmel, amelynek tartalma nagymértékű csúsztatásokat és valótlanságokat tartalmazott, ezáltal pánikszerű hangulatot keltett az egyébként is pattanásig feszült légkörben a devizaadósok körében. Mint ismeretes a társadalom meghatározó része, kilátástalan helyzetbe került, az úgynevezett devizahitelezések következtében. Az OTP ellen, általam kezdeményezett bírósági perben, az adósokat kedvezően érintő ítéletet az OTP bank nem fogadta el és jogorvoslati kérelemmel fordult a Kúriához. A devizaadósok „társadalma” feszült figyelemmel kíséri az ezzel kapcsolatos híreket. A helyzet komolyságának alátámasztására, a tisztelt Hatóság tudomására hozom, hogy számtalan öngyilkosság, kilakoltatás, kivándorlás és családi tragédia történt már ebből kifolyólag. Éppen ezért, ezt a témát felelőtlenül kezelni nagyon veszélyes és megengedhetetlen magatartás. Megengedhetetlen, hogy  ismeretlen percemberkék, a pillanatnyi hírnév reményében, valótlan dolgokat állítsanak vagy írjanak le, amelyet nagy nyilvánosság előtt híresztelve tovább fokozzák, az egyébként is súlyos tragédiát, aki ezt teszi az magát az újságírást szégyeníti meg.
A fent nevezett  Napi Gazdaság hírlap, olyan színben és olyan elferdített szövegkörnyezetben tálalta a Kúria egy korábbi állásfoglalását, egy konkrét ügyben, amely egyébként áprilisi, de a hírlap megtévesztő módon tette közzé, mintha új állásfoglalása lenne a Kúriának, ezen túlmenően elvi határozatnak nyilvánította azt.
A  Kúria Gfv.IX.30.275/2011.számú ügyében hozott határozatát maga a Kúria sajtószolgálata tette közzé.
A fenti tájékoztató alapján megállapítható, hogy az országot ezzel a hírrel telekürtölő újságok egy három és fél hónappal ezelőtt kihirdetett egyedi ügyben hozott  Kúriai döntést elvi határozatnak állították. A Napi Gazdaság nyomán nagyon sok újság és tévécsatorna is leközölte az álhírt.
A  Kúriai Tájékoztató a kivastagított résznél azt írja, hogy
II. Annak a Hpt. által biztosított lehetőségnek – mely szerint a pénzügyi intézmény a hitel/kölcsön szerződéseket az ügyfél terhére egyoldalúan módosíthatja – a kölcsönszerződésben történő szerepeltetése önmagában nem tisztességtelen, nem minősíthető a szokásostól eltérő gyakorlatnak.”
míg a Napi Gazdaság és a többi újság ennek alapján a következőket ismertette:
“A bíróság szerint hasonló okból önmagában nem sérti a jogszabályokat az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége sem, mivel a hpt. 210-es paragrafusa − kizárólag a kamat és a költségelem esetében − előzetes meghirdetés és meghatározott feltételek mellett változatlanul lehetővé teszi az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást.”
Ugyanis a két szöveg összehasonlításából megállapítható az, hogy a Napi Gazdaság újságírója a cikk írása közben a Kúria döntését kiegészítette olyan szavakkal, amelyek teljesen más értelmet adtak neki, mint például
“nem sérti a jogszabályokat”,
“210-es paragrafusa”,
“kizárólag kamat és költségelem esetében”,
“előzetes meghirdetés és meghatározott feltételek mellett”,
“változatlanul lehetővé teszi”,
hiszen jól látható az, hogy ezek a kifejezések, mondatrészek a tájékoztató szerinti egyedi Kúriai határozatban sehol nem olvashatóak.
Tisztelt Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, futótűzként járta be a Magyarországi sajtót ez a hír, internetes portálok, újságok, tévék és rádiók leközölték, hatalmas pánikhangulatot keltve. Kétségbeesett emberek hívták az érdekvédelmi szervezetünket naphosszat. Ki felel ezen emberek közérzetének negatív befolyásolásáért és a pánikhangulat keltéséért?!
Engedelmükkel bemásolom a Büntető törvénykönyv rendelkezését:
Btk. 270. § “Aki … nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
A Napi Gazdaság cikke teljes mértékben kimerítette a Btk.-ban foglaltakat, holott weblapjukon ezt írják magukról:
„A Napi Gazdaság független üzleti és pénzügyi hírlap, az üzleti élet egyik legfontosabb hírforrása. Tárgyszerű és mértéktartó írásaival a gazdasági és vállalati irányítók, a pénz és tőkepiaci befektetők döntéseit támogatja. Mondandóját, hangnemét és stílusát visszafogott és megbízható szakszerűség jellemzi.
Tisztelt Médiahatóság, a közelmúltban nagy port kavart az a hír, hogy Schweitzer ex főrabbit a lakásához közeledve egy személy verbálisan szidalmazni kezdte és azt mondta „utálok minden zsidót”, amely kijelentéssel nem lehet azonosulni eléggé baj hogy ez Magyarországon előfordulhat. Itt lényegében egy embert ért szóbeli atrocitás, ennek ellenére maga a Köztársasági Elnök személyesen járt el az ügyben, a sértettet lakásán is felkeresve.
Azt nem várjuk el, hogy minden félrevezetett adóst maga a Köztársasági Elnök keressen fel személyesen a lakásán, de azt elvárjuk, hogy a Tisztelt nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a szükséges intézkedéseket megtegye és kötelezze a sajtó orgánumokat, hogy akik ezt az álhírt leközölték, korrigálják hibájukat.
Ami pedig a Napi Gazdaságot és annak újságíróját illeti, példás szankciót követelünk. Az újságírói igazolvány megvonása, a minimum ami elvárható.
Tisztelettel, Kásler Árpád    BAÉSZ
Kelt, Gyulán, 2012.07.25 napján

http://kaslerarpad.hu/?p=1422#more-1422



Napi Gazdaság avagy Napi Kacsa


Ha a Napi Gazdaság adna a színvonalra, – de mint látjuk nem ad, – akkor páros lábbal rúgná ki a cikk szerzőjét, aki egy pillanatnyi felkapottság reményében , az amúgy is tűrőképességük határán lévő emberek kedélyeit borzolta. Aljas kis pitiáner cselekedet volt, hogy egy április 11-i eseményt, ügyesen elferdítve úgy tálaltak mintha az egy mostani állásfoglalása lenne a Kúriának, nem méltó egy sajtó munkatárshoz, persze bocsánatkérésre senki se számítson ez itt a Liberális Magyarország. A szóban forgó tájékoztató a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete előtt látott napvilágot és nem befolyásolta azt.
Kapott anyag, változtatás nélkül leközlöm: Kásler Árpád
Tájékoztató
a Kúria Gfv.IX.30.275/2011.számú ügyében hozott
határozatáról
A fogyasztónak minősülő felperes keresetében a felek között 2007. október 16-án megkötött hitel és zálogszerződés egyes rendelkezései részleges érvénytelenségének megállapítását kérte részben a hivatkozott rendelkezések jóerkölcsbe ütközése miatt részben arra hivatkozva, hogy azok tisztességtelen kikötést tartalmaznak.
Az alperes a kereset elutasítását kérte. A perben eljárt elsőfokú bíróság keresetet elutasító ítéletét a másodfokú bíróság helybenhagyta.
A felperes felülvizsgálati kérelmében keresetének megfelelő határozat meghozatalát kérte, részben a Hpt. illetve a Pp. részben uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva.
A Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta, az alábbi elvi megállapításokat tette.
I. A hitel/kölcsön szerződésben a pénzügyi intézmény nemcsak kamatot, hanem díjat és költséget is felszámíthat, ezek felszámítása önmagában jó erkölcsbe ütközőnek nem
tekinthető.
II. Annak a Hpt. által biztosított lehetőségnek – mely szerint a pénzügyi intézmény a hitel/kölcsön szerződéseket az ügyfél terhére egyoldalúan módosíthatja – a kölcsönszerződésben történő szerepeltetése önmagában nem tisztességtelen, nem minősíthető a szokásostól eltérő gyakorlatnak. Hivatalból nem kötelezettsége az eljáró bíróságnak az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő konkrét szerződési feltételek esetleges jogszabályba ütközésének, jó erkölcsbe ütközésének  vizsgálata, ha az adott feltételek a peres iratok részévé nem váltak, a feltételek jogszabályba, jó erkölcsbe ütközésére a felperes nem hivatkozott.
III. Az árfolyam lehetséges változásának becslése a hitel/kölcsön szerződésnek nem kötelező tartalmi eleme.
Budapest, 2012.április 11.
A Kúria Sajtótitkársága

A fenti tájékoztató alapján az a legkevesebb, hogy az országot mai nap ezzel a hírrel telekürtölő újságok egy három és fél hónappal ezelőtt kihirdetett egyedi ügyben hozott  Kúriai döntést elvi határozatnak állították.
Ha esetleg ezeket a cikkeket közreadó újságírók nem tudják azt, hogy mi a különbség a kettő között, kérjék meg a Bankszövetséget arra, hogy magyarázza el azért, mert a Bankszövetség tart továbbképzést még a Bíróságoknak is.
A nagyobb baj az, hogy a Kúriai Tájékoztató a kivastagított résznél azt írja, hogy
II. Annak a Hpt. által biztosított lehetőségnek – mely szerint a pénzügyi intézmény a hitel/kölcsön szerződéseket az ügyfél terhére egyoldalúan módosíthatja – a kölcsönszerződésben történő szerepeltetése önmagában nem tisztességtelen, nem minősíthető a szokásostól eltérő gyakorlatnak.”
míg a Napi Gazdaság és a többi újság ennek alapján a következőket ismertette:
“A bíróság szerint hasonló okból önmagában nem sérti a jogszabályokat az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége sem, mivel a hpt. 210-es paragrafusa − kizárólag a kamat és a költségelem esetében − előzetes meghirdetés és meghatározott feltételek mellett változatlanul lehetővé teszi az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást.”
Ugyanis a két szöveg összehasonlításából megállapítható az, hogy a cikket közlő újságírók, de különösen a Napig Gazdaság újságírója a cikk írása közben a Kúria egyik olyan bírájának gondolta magát, akinek van joga kiegészíteni a Kúriai döntés olyan szavakkal, hogy
“nem sérti a jogszabályokat”,
“210-es paragrafusa”,
“kizárólag kamat és költségelem esetében”,
“előzetes meghirdetés és meghatározott feltételek mellett”,
“változatlanul lehetővé teszi”,
hiszen jól látható az, hogy ezek a kifejezések, mondatrészek a tájékoztató szerinti egyedi Kúriai határozatban sehol nem olvashatók.
Javaslom azt nekik, hogy legközelebb az ilyen cikkeket író újságírók ne fáradjanak a Kúriai döntés megismerésével, hanem ők maguk alkossák meg a határozatot. Úgy ahogy nekik tetszik.

Egyébként pedig ezt a cikket közreadó újságíróknak, de különösen a Napi Gazdaság ujságírójának feltehetőleg görcs bántotta a kezét akkor, amikor pedig a Tájékoztató szerinti Kúriai egyedi döntésben olvasható alábbi szövegrészt nem tudta leírni:
“önmagában nem tisztességtelen”

http://kaslerarpad.hu/?p=1416 

Lelki békénk

Amikor az ember eljut odáig,  hogy képes a szívével gondolkodni és az agyával érezni, vagyis intellektuális erejét a szeretet szolgálatába állítja, akkor végre tudatos építőjévé válik a kozmosznak. Teremt, mint egykor teremtett...
Elhasználódási folyamatok
-Hogy vagy?
-Kösz, hát mit mondjak?
Miközben tele vagyunk a feszültség, stressz, szorongás, alvási zavarok problémáival.  Állunk a tükör előtt reggel és bámulunk magunkra és közben bizonytalan gondolataink ébrednek.  A legmeghatározóbb sok estben stressz, ami  önmagában nem rossz. Ahogyan Sellye János, a stresszkutatás magyar úttörője meghatározta:
„… a stress az élettel járó elhasználódási folyamatok egysége.” Az életünk során pedig nem csak rossz dolgok „használnak el” bennünket. (Elég, ha csak az izgatottságra gondolunk.) Akkor valljuk magunkat izgatottnak, amikor félünk valamitől, bosszankodunk valami miatt, idegesek vagyunk, vagy konfliktusba kerültünk valakivel. Ugyanakkor izgatottságnak nevezzük azt a mindent elsöprő érzést is, amit szeretkezés közben átélünk…
A stressz tulajdonképpen nem más, mint az a mód, ahogyan a szervezetünk egy kiváltó tényezőre reagál. Eredendően azt a célt szolgálta, hogy megvédjen bennünket és felkészítsen váratlan krízishelyzetek sikeres megoldására.
„Küzdj, vagy menekülj!”
Amikor az ember még sokkal közelebbi kapcsolatban élt a természettel, élet és halál múlt a stresszreakción. Amint Vilma és Frédi az erdő szélén sétáltak, és hátulról rájuk rontott egy barlangi medve, akkor a stresszreakció felgyorsította a légzésüket, hogy minél több levegő juthasson a szervezetükbe. A pulzusszámuk megemelkedett, hogy nagyobb sebességgel áramolhasson a vér a meneküléshez nélkülözhetetlen testrészekbe. A pulzusszámmal együtt a vérnyomásuk is megemelkedett, és a vérükben több adrenalin, noradrenalin és más hormon szabadult fel, az emésztésük pedig lelassult, hogy az emésztőszervek ne vegyék el az energiát a futáshoz létfontosságú szervektől. Egyszóval: megszólalt a riasztó, és testük minden lehetséges energiát felszabadított az ellenséggel való szembesülésre, illetve az elmenekülésre. A szakzsargon ezt hívja „küzdj, vagy menekülj!”-állapotnak. Ennek köszönhetjük azt, hogy veszélyhelyzetben sokkal nagyobb fizikai teljesítményre vagyunk képesek, mint nyugodt körülmények között: gyorsabban futunk, magasabbra ugrunk vagy éppen erősebbet ütünk. Vilma és Frédi naponta hálás lehetett ezért az adottságért, ugyanis a túlélésüket biztosította.
Riadó!!!
Mi váltja ki bennünk a riadókészültséget? Mindennek a hátterében a vegetatív vagy autonóm idegrendszerünk áll. Az „autonóm” megnevezés arra vonatkozik, ami ennek az idegrendszernek az egyik legfontosabb jellegzetessége, vagyis az, hogy akarati úton nem tudjuk befolyásolni. Automatikusan, vagyis magától működik. Sehol sincs rajtunk egy gomb, amit megnyomva a feszültségünk, az idegességünk és felbőszültségünk alábbhagyna, és átváltanánk ellazult, nyugodt, békés üzemmódba. Ezért csupán egyetlen lehetőségünk van a nyugalmi állapot helyreállítására: meg kell értenünk a vegetatív idegrendszer működését, és meg kell tanulnunk indirekt módon befolyásolni azt!
Szimpatikus, paraszimpatikus
A vegetatív idegrendszer hasonlóan működik, mint egy informatikai vezeték, amelynek két szála van. Az egyik szál a szimpatikus, a másik pedig a paraszimpatikus idegrendszer. Mindkét szál összeköttetésben áll szerveinkkel, és információkat közöl azokkal. Amikor a szimpatikus idegrendszer által továbbított információk kerülnek túlsúlyba, a szerveink ráhangolódnak a „küzdj, vagy menekülj!”-állapotra:
• a szív ekkor azt a parancsot kapja, hogy gyorsabban verjen
• az izmok azt az utasítást kapják, hogy feszüljenek meg
• az emésztőrendszerünk pedig tudomásul veszi, hogy takarékra kell állítania magát, mert az élet mentése fontosabb a táplálék megemésztésénél.
Ha a paraszimpatikus hatások dominálnak, akkor a szervek pontosan ellenkező parancsokat kapnak: átváltanak pihenésre, megnyugvásra, feltöltésre.
  TUDTA?  Nyugalmunk vagy zaklatottságunk a vegetatív idegrendszer két szálának egyensúlyától függ.
Egyszer-kétszer – vagy folyamatosan…
Frédi és Vilma esetében megállapítottuk, hogy a stresszreakciónak életmentő szerepe volt, hiszen az életüket fenyegető veszélyhelyzet hatására mindketten felszabadították összes energiájukat, hogy elmeneküljenek a kiéhezett medve elől. Ha ez naponta csak egyszer-kétszer történt, az normálisnak és egészségesnek tekinthető. Ha viszont egész nap teljes erőbevetéssel, őrült módjára rohangálniuk kellett volna – ha a pulzusszámuk és a vérnyomásuk az egeket verte volna, ha vérük állandóan tele lett volna adrenalinnal, ha az emésztési folyamatukat mindig megszakította volna a menekülés, a légzésük pedig folyamatosan gyors és felületes lett volna –, akkor az már károsította volna az egészségüket.
Úgy, mintha mi, mai modern világunkban mindig úgy vezetnénk az autónkat, hogy a fordulatszámmérő mutatója folyamatosan a piros mezőben lenne…
Ilyen esetben a motor rövid időn belül túlpörögne, és olyan károsodások következnének be, amelyek miatt nagyon mélyen bele kellene nyúlnunk a zsebünkbe.
Ha Vilma és Frédi folyamatosan 120%-on pörgött volna, akkor számítaniuk kellett volna:
• étvágytalanságra
• rejtélyes hangulatingadozásokra
• szexuális zavarokra
• rémálmokra
• szorongásos megbetegedésekre
• immunitászavarokra és hasonló problémákra.
Nézzük, mi stresszel bennünket!
Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg velünk, rendkívül fontos, hogy szembenézzünk a bennünket érő stressztényezőkkel, felismerjük gyenge pontjainkat, és felfegyverezzük magunkat olyan módszerekkel, amelyek segítségével ellenőrzés alatt tarthatjuk feszültségünket és megőrizhetjük nyugalmunkat olyankor is, amikor nem segít bennünket a harckészültségi állapot kialakulása. Egy vizsgán a stresszreakció nem támogat bennünket a szituáció sikeres megoldásában, sőt! Amint azt Ági esetében is láttuk, inkább gátol és bénít.
GONDOLJUK MEG!
Frédi és Vilma világához képest a mi életkörülményeink lényegesen megváltoztak, de biológiai örökségünk megmaradt. Ennek az örökségnek a kezelésében nyújtanak segítséget a különböző relaxációs eljárások. Most induló sorozatunkban ilyen technikákat mutatunk be. Megvizsgáljuk a testünkre és lelkünkre gyakorolt hatásaikat, valamint segítséget nyújtunk abban is, hogy miként építhetjük be a relaxációs gyakorlatokat mindennapi életünkbe, hogy kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá és egészségesebbé váljunk.
Mihalec Gábor  
Önvédő eszközök stressz ellen
Fontos, hogy szembenézzünk a bennünket érő stressztényezőkkel, felismerjük gyenge pontjainkat, és felfegyverezzük magunkat olyan módszerekkel, amelyeknek segítségével ellenőrzésünk alatt tarthatjuk feszültségünket, és megőrizhetjük nyugalmunkat olyankor is, amikor még a teljes harckészültségünk sem segít bennünket.

A zeneterápia szerepe belső egyensúlyunk megteremtésében
   A zeneterápia a zenét, mint eszközt alkalmazza a megelőzés, a személyiségfejlesztés, önismeret, korrekció, gyógyítás, és a rehabilitáció területén.
Cél egy katartikus állapot elérése.
Ez egy különös élmény, amely szinte "átfesti" bennünk az önmagunkról és a világról kialakított képet, a változás lehetőségét hordozza. A zene hatását évezredek óta használjuk.
A központi idegrendszer az a közvetítő, amely hatásmechanizmusát is összetetten érvényesíti. A zene a rezgéseivel érinti, átjárja az egész embert csontjaiban, üregeiben, lágy részeiben, nedveiben. Tehát, a zene több lelki jelenségre hat, azokat befolyásolja. 
A zene elemei, a ritmus, melódia, dinamika, hangszín, hangközök stb., vagy mint sajátos rezgések összessége különös lelki, élettani hatást érhetnek el. Akár izom ellazulást, érfal kitágulást, egyenletes lassú szívverést, így vérnyomás csökkenést képes kiváltani egy muzsika, akár izom feszülést, szapora légzést és szívritmust és vérnyomás emelkedés egészen az eufória és extázis állapotáig.
Nem túlzás azt állítani, tehát, hogy a muzsikának univerzális hatása van. A zene elemei által kiváltott testi-lelki reakció a kulcsa zene terápiás hatásának. Ezekre épült a zenével segítés, gyógyítás, vagyis maga a zeneterápia. Enyhet ad a bajban, társ az elhagyatottságban, elviselhetővé teszi a bánatot és megoszthatóvá az örömöt.
Összetett, csodás és törékeny, ez a varázslatosnak tűnő módszer. A zenés időutazásban, az addig még fel sem bukkanó képek, hiányok és örömök, tervek és remények életre keltek. És ebben a zenének jelentős, sőt kiváltó, ill. feloldó szerepe volt. 
A zene valóban felszabadít, nem csupán hangulatilag, hanem a fejletlen, szunnyadó képességeket is. A zene eltávolítja a gondokat, én-erőt ad, az átélhető öröm élményével vesz körül. Megélhetővé válik a csend, általa kap értéket a hangzás, a hangzás által kap lehetőséget a lélek.
A harmonikus lélek adja az élet értelmének élményét.
A zene lélekformáló, felemelő varázsával teljes belső békét biztosít!
http://www.gyornet.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=190