2012. július 25., szerda

Küszöbön a kopt pápa megválasztása: a végső döntés az isteni akaraté

Az Al Watan című kopt napilap közzétette a választók listáját, amelyen 2 594 név szerepel. Ezzel kezdetét vette Egyiptomban az a bonyolult választási eljárás, amelynek során eldöntik, ki lesz a 118. pápa, az idén március 17-én elhunyt III. Shenouda utóda.
A választási bizottság tagjai metropoliták, püspökök, szerzetesek, laikus szervezetek képviselői, kopt közéleti személyiségek, előkelőségek, újságírók. Ami újdonság: idén a diaszpórában élő kopt közösségeknek is nagyobb szerepük lesz a választásnál, a pápaválasztásra jogosultak ötöde az Egyiptom határain kívül élő kopt közösségekből kerül ki.

A pápaválasztásra novemberben kerül sor. A bizottság több személyt is jelöl, akik közül sorsolás útján kerül ki az új pápa. Ősi hagyomány ez, amely szerint a végső döntést az isteni akarat nyilvánítja ki.

Már május végén kialakítottak egy tizenhét nevet tartalmazó ideiglenes listát. A legismertebb nevek: Bishoy metropolita, a Szent Szinódus hetvenéves titkára, aki szkeptikus volt a forradalommal szemben és nem túlságosan hajlik a muzulmánokkal való párbeszédre; és az ötvenkét esztendős Youanis püspök, III. Shenouda titkára, akit sokkal inkább lelki embernek tartanak.

A következő hetekben Pachomius metropolita véglegesíti a jelöltek névsorát, amelyen valószínűleg kevesebb név szerepel majd. A patriarchátus ekkor teszi majd közzé a jelöltekről szóló dokumentációt, amit átad a kopt televíziónak is, hogy a pápaválasztók belátásuk szerint döntsenek a kapott információk alapján – tájékoztat a Vatican Insider.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése