2012. július 25., szerda

Internetes kampány a békéért az olimpia idején

A béke és a népek közötti testvériség szellemében, Add tovább (Pass It On) címmel internetes kampányt indított a CAFOD, az angliai és walesi püspökök tengerentúli országokat támogató ügynöksége a londoni olimpia alkalmából.
A szervezet fiatal támogatói arra kaptak meghívást, hogy tegyenek fel a honlapra videoklipeket és személyes üzeneteket azoknak, akik a világ konfliktusok sújtotta területein élnek. A kezdeményezés különösen öt országra hívja fel a figyelmet, ahol a sportot a béke és a kiengesztelődés eszközeként használták fel: Uganda, Kolumbia, Ruanda, Fülöp-szigetek és az Egyesült Királyság.
Már több mint 500 fiatal, továbbá Vincent Nichols westminsteri érsek, az angliai és walesi püspöki konferencia elnöke, Christopher Jamison atya, az országos hivatásgondozó iroda elnöke és Jason Gardener olimpiai bajnok is csatlakozott a kampányhoz. A résztvevők között van az olimpiai fáklyavivő John McBride is, aki egyben a CAFOD reklámarca. McBride személyes üzenetén túl saját kezdeményezésével is csatlakozott a kampányhoz: miután az észak-angliai Durham városának utcáin vitte az olimpiai fáklyát, Nairobiba utazott, hogy bemutassa azt a kenyai főváros szélén található nyomornegyed gyermekeinek is.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Olimpia: „Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!”

 

A közelgő olimpiai játékok kapcsán az Egyesült Királyság katolikus püspökei a július végén megrendezendő, az Egy nap az életért című program keretében az emberi test fontosságát hangsúlyozzák.
Néhány nappal a július 28-án Londonban megkezdődő olimpiai játékok előtt Írország, Skócia, Anglia és Wales püspökei Szent Pál szavaival buzdítják a katolikusokat: „Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!” (1Kor 6,20). A felhívás egyaránt szól az olimpiai játékok résztvevőihez és mindazokhoz, akik bekapcsolódnak az Egy nap az életért programba, melyet július 29-én rendeznek a szigetországban.
„Az elkövetkezendő hetekben tanúi lehetünk, ahogy az olimpiai és paralimpiai versenyzők egészen rendkívüli dolgokat visznek véghez. Hihetetlen látni, ahogy világrekordok dőlnek meg, és aranyérmek találnak gazdára hosszú évek kemény edzései, önfeláldozása és fegyelmezett felkészülése után, amikor a test olyan teljesítményt nyújt, amit lehetetlennek gondolnánk. Az ’Egy nap az életért’ rendezvénnyel arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy minden életkorban és minden körülmények között törődnünk kell a testünkkel” – mondta Peter Smith, Southwark érseke, az Egy nap az életért rendezvény szervezője.
Július 22-én XVI. Benedek pápa a következő szavakkal köszöntötte az olimpiát: „Imádkozom, hogy az olimpiai fegyverszünet szellemében, az a jószándék, melyet e nemzetközi sportesemény szül, meghozza gyümölcseit, és hozzájáruljon a békéhez és egymás elfogadásához az egész világon”. 2009-ben pedig, úszókhoz beszélve, a pápa a sportot „az emberi és a spirituális értékek iskolájának” nevezte.
A muzulmán atléták teste különösen nagy próbatételnek lesz kitéve, mivel az idei olimpia a Ramadán idejére esik. Több muzulmán sportoló is a böjt elhalasztása mellett döntött. Muzulmán szakértők egy július 24-én közzétett fetvában úgy nyilatkoztak, hogy az olimpiai játékokon résztvevő versenyzők néhány nappal elhalaszthatják a böjtöt, amíg a sportverseny véget nem ér.
Az anglikán egyház mint „házigazda” szintén hosszú ideje készül az olimpiára. Több mint egy éve közzétettek egy, külön erre az alkalomra szánt imádságot: „Örök Istenünk, (...) az olimpiára készülő sportolókért és családtagjaikért imádkozunk Hozzád” – olvasható benne.
Az olimpiai faluban egy különálló épület ad otthont az öt nagy vallásnak: keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista. Július 28-án ünnepélyes misét tartanak a Westminster-katedrálisban a katolikus versenyzőkért.
La Croix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése