
A naspolya, népnyelven kuckurucként is ismert az északi országrészeken
A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. Törökország, Örményország és Irán területén jelenleg is tömegesen fordul elő.
Európába a rómaiak és őseink
közvetítésével került. Meghonosodott a Balkán-félszigeten, Kelet- és
Dél-Európában, Franciaországban is. Északabbra is megterem. Különösen
népszerű lett a brit szigeteken. A királyi konyhák különlegességnek tartották, a szarvasgombával, kaviárral emelték egy rangra.
A régebbi időkben a naspolya elterjedt
volt a gazdasági udvarokban, gyümölcsöskertekben, manapság erdőszéleken,
elhagyatott hétvégitelkes hegyoldalakban vadon fordul elő. Legendásan
kemény és tartós fájából eszközöket, míves sétabotokat faragtak.
Napjainkban a naspolyafa az ősi, szél által gyötört, ágas-bogas alakban
él tovább. Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény. Ekkor még nem
érdemes fogyasztani. Meg kellene várnunk, hogy beérjen, de ez
éghajlatunkon nem lehetséges termesztett formájában, azonban a vadon élő
egyedek a hídeg, deres idő beálltával gondoskodnak a fán-érésről. A
vaddisznók is előszeretettel fogyasztják lehullott gyümölcseit. Közeli
rokona az alma és a körte, egyébként a rózsafélék családjába tartozik ő
is. Bízhatjuk a fagyra, hogy beinduljon a lebomlás: kivárhatjuk a fán
hagyva, amíg a gyümölcsök ehetőek lesznek. Ekkor gond lehet, hogy
éretten lehull a földre. A várakozásnak biztosabb módja, ha a leszedett
naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tároljuk. Gyakran válogassuk,
forgassuk. A megszottyosodott (lekvár állagú) egyedeket fogyaszthatjuk.
Az érett naspolya rugalmas, érintésre nyomódik, belseje barna, a
gyakorlatlan személőben romlott benyomást kelt. Illata kellemes, a héj
nem penészes. A romlott naspolya savanyúbb szagot áraszt, penészes
lehet.
A naspolya egészségre gyakorolt hatása
A naspolya gazdag ásványi
anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és
vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet
tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.
Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.
Erősíti a csontot. Antioxidáns
tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. A
középkorban a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlották.
Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását;
tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.
A naspolyasajt, mint hadianyag!
Az állagában birsalmasajtra hasonlító,
csokoládészínű élelmiszerpótló rendkívül gazdag tápértékkel. Elkészítése
a lekvérok, gyümölcssajtok eljárásával azonos!
- naspolyapép (1kg)
- cukor (6dl/kg pép)
- őrölt szegfűbors (1 teáskanálnyi/kg pép) - Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.
Tóth János - Hernád Völgye H.H.K.