A naspolya, népnyelven kuckurucként is ismert az északi országrészeken

A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. Törökország, Örményország és Irán területén jelenleg is tömegesen fordul elő.
Európába a rómaiak és őseink közvetítésével került. Meghonosodott a Balkán-félszigeten, Kelet- és Dél-Európában, Franciaországban is. Északabbra is megterem. Különösen népszerű lett a brit szigeteken. A királyi konyhák különlegességnek tartották, a szarvasgombával, kaviárral emelték egy rangra.
A régebbi időkben a naspolya elterjedt volt a gazdasági udvarokban, gyümölcsöskertekben, manapság erdőszéleken, elhagyatott hétvégitelkes hegyoldalakban vadon fordul elő. Legendásan kemény és tartós fájából eszközöket, míves sétabotokat faragtak. Napjainkban a naspolyafa az ősi, szél által gyötört, ágas-bogas alakban él tovább. Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény. Ekkor még nem érdemes fogyasztani. Meg kellene várnunk, hogy beérjen, de ez éghajlatunkon nem lehetséges termesztett formájában, azonban a vadon élő egyedek a hídeg, deres idő beálltával gondoskodnak a fán-érésről. A vaddisznók is előszeretettel fogyasztják lehullott gyümölcseit. Közeli rokona az alma és a körte, egyébként a rózsafélék családjába tartozik ő is. Bízhatjuk a fagyra, hogy beinduljon a lebomlás: kivárhatjuk a fán hagyva, amíg a gyümölcsök ehetőek lesznek. Ekkor gond lehet, hogy éretten lehull a földre. A várakozásnak biztosabb módja, ha a leszedett naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tároljuk. Gyakran válogassuk, forgassuk. A megszottyosodott (lekvár állagú) egyedeket fogyaszthatjuk. Az érett naspolya rugalmas, érintésre nyomódik, belseje barna, a gyakorlatlan személőben romlott benyomást kelt. Illata kellemes, a héj nem penészes. A romlott naspolya savanyúbb szagot áraszt, penészes lehet.
A naspolya egészségre gyakorolt hatása
A naspolya gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.
Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.
Erősíti a csontot. Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. A középkorban a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlották. Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.


A naspolyasajt, mint hadianyag!
Az állagában birsalmasajtra hasonlító, csokoládészínű élelmiszerpótló rendkívül gazdag tápértékkel. Elkészítése a lekvérok, gyümölcssajtok eljárásával azonos!
  • naspolyapép (1kg)
  • cukor (6dl/kg pép)
  • őrölt szegfűbors (1 teáskanálnyi/kg pép) - Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.


Tóth János - Hernád Völgye H.H.K.