2013. október 31., csütörtök

Ötletelés bolondulásig! Éjszakai vizsgálat

Jelenleg majdnem 63 ezer beteget tartanak nyilván a 35 különböző, központilag nyilvántartott várólistán. Az egészségbiztosító szerint azonban a valóságban ennél kevesebben kénytelenek várni az egészségügyi ellátásra, illetve a nyilvántartásban szereplő várakozási időknél rövidebb idő alatt sorra kerülnek a páciensek.
A kórházak nem minden esetben vezetik naprakészen a lajstromokat – véli a szaktárca és a szakállamtitkárság is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már áprilisban hozzálátott a várólisták „megtisztításához”, amelynek nyomán néhány hónap alatt 68 ezerről 58 ezerre csökkent a várólistás betegek száma. Szeptemberben további szigorítást vezettek be, az óta a várólistán szereplő, illetve a már ellátott betegek adatait havonta összefuttatják. A várólistákat hibásan vezető kórházakat pedig novembertől tételenként már 30 ezer forintra meg is büntetik.
A központi várólistán döntően csak műtétek szerepelnek, a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokról, nem vezetnek ilyen módon statisztikát. Pedig a modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, ha nem sürgős az eset, szintén heteket-hónapokat kell várni – derül ki az egyik legnagyobb hazai szolgáltató, a Diagnoscan (a mostanáig Euromedic Diagnosztika néven működött társaság) adataiból. Az országban 11 centrumot működtető cég vezérigazgatója, Kardos Lilla azt mondja, az MR-, CT-, ultrahang-, röntgen-, csontsűrűség-, mammográfia, angiográfiai és izotópdiagnosztikai vizsgálatokból is csak annyit végezhetnek egy-egy hónapban, amennyire az egészségbiztosító finanszírozást biztosít. Emiatt azonban az MR-vizsgálatokra átlagosan 86, CT-vizsgálatokra 66, az ultrahang-vizsgálatokra 60 napot, de még a csontsűrűség-vizsgálatra is csak az előjegyzést követő 20 nap múlva tudják fogadni a pácienseket. Annak ellenére, hogy a sürgős eseteket előre veszik, ez azt jelenti, hogy a betegek állapota a várakozás közben akár rosszabbra is fordulhat.
A Diagnoscan ezért várólista-rövidítési akciót hirdet, ami azt jelenti, hogy november 9-én és 16-án éjjel is végeznek majd MR-vizsgálatokat. Ezekre minden, már időponttal rendelkező páciens jelentkezhet. A kezdeményezés nyomán 250 beteg hamarabb kaphat leletet, míg az így felszabadult időpontokat új pácienseknek adhatják. Az „éjjeli műszakot” az egészségbiztosító által finanszírozott kereten felül vállalja fel a cég, amelynek ez nagyjából tízmillió forintjába kerül.
(vg.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése