2008. november 22., szombat

A világ 2025-ig: válság válság hátán


The Times
Amerika világpolitikai szerepének és hatalmának csökkenése, állandósuló terrorfenyegetés, a demokratikus államok meggyengülése, környezeti katasztrófák, víz-, élelmiszer- és energiahiány: ismerteti a londoni lap az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács ma nyilvánosságra hozott Global Trends 2025 stratégiai előrejelzésének címszavait.
Az Egyesült Államok hírszerzése szerint komoly esély van rá, hogy egyes országok - köztük atomhatalmak is - terrorista szervezetek irányítása alá kerülnek, és több közel-keleti állami is atomfegyvereket fejleszthet. Valószínű, hogy a jövőben sor kerül nukleáris fegyverek stratégiai bevetésére. A globális felmelegedéssel járó víz- és élelmiszerhiány miatt konfliktusok törhetnek ki - áll a kijózanító jelentésben, amelyet a hírszerzés azért állított össze, hogy Barack Obama január közepén hivatalba lépő elnök világos képet kaphasson a legfontosabb kihívásokról és feladatokról.
A stratégiai  elemzés kiemeli, hogy a víz- és élelmiszerhiány népvándorlást indíthat el. A szegény országok leszakadása és a túlnépesedés komoly világpolitikai feszültségeket okozhat.
„2025-re a világrend aligha fog hasonlítani a maira" - figyelmeztet a jelentés. A keleti nagyhatalmak egyre tehetősebbek és befolyásosabbakká válnak. Bár az Egyesült Államok marad a világ legerősebb országa, előnye még a katonai ütőképesség terén is csökkenni fog. A dollár szerepe csökkenni fog. A nagyhatalmak közötti versengés következtében kiújulhat a fegyverkezési verseny. Európa világpolitikai jelentősége gyengülni fog.
A hírszerzési szakértők kitérnek rá, hogy Oroszország és egyes közép-kelet európai államok szervezett bűnbandák irányítása alá kerülhetnek.
A jó hír az, hogy 2025-re elterjedhetnek az alternatív energiaforrások, és megszűnhet az olajfüggőség.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article5202497.ece