2013. március 25., hétfő

Emelik a polgárőrség támogatását – tűzoltás helyett füstszűrő

Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség budapesti rendezvényén bejelentette, hogy jövőre az ide 750 millió forinthoz képest egymilliárdra nő a polgárőrség éves támogatása, a hatékonyabb bűnmegelőzés érdekében. 
Erre nyilván szükség is van, az egyetlen probléma, hogy a menetrendszerűen rohamosan növekvő bűnözési hullámot hasonló intézkedésekkel (támogatások emelése, létszámnövelések, stb.) megfékezni már nem lehet. Ezek nem megelőzik a bajt, hanem gyenge reakcióként kullognak utána. 
Minden intézkedés hiábavaló, felszínes látszat, a kiváltó okokkal való szembenézés, és a problémák gyökerének megragadása nélkül. Mondhatnánk, eső után köpönyeg, de szemléltessünk egy jobb példával. Mintha tűzoltás és mentés helyett füstszűrőt osztogatnának a tűzben rekedteknek!
Az elszabaduló bűnözés gyökere (néhány kísérő mellék ok mellett, mint például a romló szociális helyzet, a társadalom morális válsága, a rendőrség elismertségének, tekintélyének és motiváltságának hiánya), legalábbis ami a társadalmat leginkább sújtja, kétségtelenül a cigánykérdés. Amíg ezzel az illetékesek nem néznek szembe, és nem kezelik a problémát (nem csupán a bűnüldözés területén), addig mindig minden ilyen reakció jellegű utóintézkedés csupán füstszűrő osztogatás. 
Más kérdés, hogy a mesterségesen kialakított etnikai helyzetért – csakúgy, mint a morális válságért, és sok másért – pontosan a hatalom szereplői a felelősök. Ezért a problémák gyökeréig hatoló megoldást, vagy annak egyáltalán elismerését ettől a rendszertől nem várhatjuk. A feladat a bukásukat követő új rendszerre vár – ha marad még ehhez életereje a magyarságnak. 
Bányai Péter

Regnum Marianum: az altemplom feltárására és egy méltó emlékhely kialakítására van esély

Az eredeti templom újjáépítését sem a katolikus egyházvezetés, sem a kormány nem támogatja - az altemplom helyreállítása és egy szakrális emlékhely kialakítása ugyanakkor nem lehetetlen. A Váralja Szövetség tavalyelőtt kezdeményezte a Rákosi Mátyás parancsára 1951-ben felrobbantott Regnum Marianum-templom újjáépítését. Most Csete György Kossuth-díjas építésszel fogtunk össze, aki már meg is tervezte a nemzeti kegyhelyet. A Váralja Szövetség támogatóinak megkérdezését követően fog dönteni a kezdeményezés folytatásáról.

A Regnum Marianum-templom a keresztény magyarság egyik kiemelkedő temploma volt. A Tanácsköztársaság bukása iránti hálából, több neves közéleti és egyházi személyiség kezdeményezésére építették fel a Városliget sarkában 1931-ben. A templom azonban útjába került a XX. század egyik leghírhedtebb, legsötétebb személyiségének: Rákosi Mátyásnak. A diktátor a magyarság engesztelő templomát 1951. szeptember 23-án leromboltatta - a Regnum Marianum-templom azóta jelképpé vált.
Az újjáépülés reményében kezdte meg munkáját a Váralja Szövetség a Regnum Marianum-templomért 2011 februárjában. Aláírásgyűjtésünkhöz a petíció lezárásáig több mint 20 ezer ember csatlakozott. Az egyházvezetés ugyanakkor már 2011. március 1-jén elhatárolódott kezdeményezésünktől, végül a korábban a templom visszaépítéséről nyilatkozó Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár sem fogadott minket, az ügy pedig fokozatosan karanténba került...
A helyzet változatlan
A Regnum Marianum-templomért indított kezdeményezésünket illetően egész mostanáig nincsen előrelépés - és nem csak azért, amiért Szőcs Géza már nem államtitkár. Sem a katolikus egyházvezetés, sem a magyar kormány nem támogatja az újjáépítést. A Váralja Szövetség számára az is kiderült, hogy ebben semmi változás nem várható: állítólag a katolikus egyházvezetés nemcsak nem támogatja, hanem egyenesen ellenzi a javaslatot.
A Váralja Szövetség egyeztetései során ugyanakkor határozottan arra jutott, hogy a magyarság engesztelő templomának ügye nem maradhat vesztegzár alatt. Amellett, hogy a XIV. kerületi városvezetés kezdettől fogva támogatná egy méltó emlékhely kialakítását, a tervezett múzeumi negyed beruházásai is érintik a Regnum Marianum-templom helyszínét. Ez annyit jelent, hogy hozzányúlnak a Városliget tulajdoni szerkezetéhez, ami jó, hiszen az egyházi vétó mellett a kedvezőtlen tulajdonjogi helyzet volt a legnagyobb akadálya annak, hogy bármi is történhessen - így a továbblépés most már csak azon múlik, hogy tudjuk-e a kormányzati terveket befolyásolni.
Altemplom, szakrális kiállítótér, 1956-os emlékmű
Így jutott el a Váralja Szövetség oda, hogy korábbi kezdeményezését felülvizsgálja. Mint ismeretes, szervezetünk kezdetben a valamikor itt állt templom eredeti tervek szerinti újjáépítését kezdeményezte, ez azonban biztosan nem valósulhat meg a közeljövőben, hiszen sem a katolikus egyházvezetés, sem a kormány nem támogatja a felvetést. (Utóbbi annak ellenére, hogy korábban Szőcs Géza kulturális államtitkár nyilatkozatai alapján a kormány a Regnum Marianum-templom újjáépítésében gondolkodott.) További probléma, hogy a templom felépítése több mint 10 milliárd forintba kerülne, amit pusztán közadakozásból nem lehet előteremteni.
Hasonló meglátásra jutott Csete György Kossuth-díjas építész is, aki élete egyik nagy céljának tartja, hogy a templom helyén egy méltó emlékhely jöhessen létre. A Váralja Szövetség most már a neves építésszel - aki időközben tiszteletbeli tagunk lett - közösen kezdeményezi a Regnum Marianum-kegyhely létrehozását. Ennek alapja az a tény, hogy a Regnum Marianum-templom máig nem szűnt meg, az altemplom ott van továbbra is a föld alatt, csak fel kellene tárni.
Eközben műemlékvédők és egyházon belüli támogatóink is jelezték felénk, hogy a templom eredeti tervek szerinti újjáépítése esetén valóban az újjászületés jelképe lenne, ugyanakkor unokáinknak már valószínűleg nem jelentene többet egy átlagos belvárosi templomnál. A Regnum Marianum-templomot éppen a szenvedéstörténete tette egyedüli történeti értékké, felkiáltójellé - hiba lenne tehát ezt eltüntetni. Többen is olyan megoldást javasoltak, amely egyszerre jelenti a szakrális funkciók megnyílását (altemplom feltárása), ugyanakkor az emlékezés biztosítását (emlékhely a felszínen).
Csete György már a leendő szakrális emlékhelyet is megtervezte. A Váralja Szövetség honlapján Csete György tervei alapján készült vázlatokat mutatunk be vizuálisabb beállítottságú támogatóink kedvéért. (Megjegyezzük ugyanakkor, hogy ezek a távlati képek nem látványtervek.)
Az altemplomban helyet kapna egy kápolna, amely a zarándokokat fogadná. Ez lenne a kegyhely elsődleges funkciója: zarándokhely, templom. Emellett létrejönne az altemplomban egy kiállítótér a szakrális képzőművészet, illetve egy az 56-osok számára. Az szabadságharc többször is megjelenik a tervekben, ugyanis a templom újjáépítése először 1956-ban merült fel.
A felszínen az emlékhelyet gyep venné körül, amelyben egy kissé megemelt kőburkolat által kirajzolódna a templom kereszt formájú alaprajza. Két oldalt a Csete György tervezte halászteleki templom egy-egy kupolájának másolata állna acél zártszelvényből, középen pedig egy 56-os zászlót ábrázoló emlékművet helyeznénk el. A Váralja Szövetség nagyon fontosnak tartja, hogy szabadságharcunk méltó emléket kapjon az egykori Felvonulási téren - a jelenlegi ún. "vaskefét" ugyanakkor nem tartjuk annak, hiszen a Gyurcsány által avatott emlékmű nem az 56-osokról szól, hanem a nemzetközi szabadkőművesség jelképét ábrázolja.
Az emlékhely mindenképpen méltóságteljes lenne, hiszen Csete György tervezte meg - eközben helyreállna maga a templom is az altemplom feltárása révén. Szerencse, hogy nemcsak a kerület részéről mutatkozott befogadó készség a javaslat iránt: a múzeumi negyed kialakításáért felelős Baán László is egyetértett Csete György elképzeléseivel.
A nemzet dönt!
A Váralja Szövetség választmánya úgy döntött, hogy támogatja Csete György elképzeléseit, hiszen a Regnum Marianum-kegyhely méltó emléket állítana a lerombolt templomnak. A végső döntést azonban nem mi fogjuk meghozni, hanem az aláírók - internetes szavazáson kérdezzük meg támogatóinkat.
A Váralja Szövetség 20 ezer embert képvisel, amikor a Regnum Marianum-templomért felemeli szavát - s azért "csak" ennyit, mert az interneten fél év alatt ennyi emberhez tudtunk eljutni. Ez hatalmas felelősség, nekünk pedig arra van felhatalmazásunk a folyamodvány szövege alapján, hogy az eredeti tervek szerinti újjáépítést képviseljük. Éppen ezért internetes szavazáson fogjuk kikérni az aláírók véleményét: tartsunk ki az eredeti tervek szerinti újjáépítés mellett, még akkor is, ha ennek nincs realitása - vagy inkább a Csete György tervezte Regnum Marianum-kegyhely megvalósulásáért dolgozzunk tovább?
A szavazás ügydöntő lesz, annak végeredményét a Váralja Szövetség kötelező érvényűnek fogja tekinteni magára nézve. A szavazást március 25-én hétfõn 8 órakor indítjuk és március 31-én vasárnap 18 órakor zárjuk le, a technikai lebonyolításról szervezetünk fog gondoskodni.

Szíriai import ellenzék

Tunéziai fiatalokból toboroznak szíriai felkelőket
A tunéziai titkosszolgálatok már felfedték azokat a szervezeteket, amelyek tunéziai ifjak százait exportálják Szíriába, ahol azok a Szíriai Szabad Hadsereg, ill. a kormányzati csapatok ellen harcoló iszlámista csoportok sorait gyarapítják – közölte a tunéziai elnök hivatalának vezetője. A kormányzat ennek véget akar vetni – hangsúlyozta az illetékes.

Tunézia mellett más országok is aggasztónak tartják, hogy honpolgáraik a szíriai ellenzék oldalán harcolnak. Korábban hasonló nyilatkozatokat tettek a brit és holland hatóságok képviselői.
Több, mint 500 Al-Kaida fegyveres harcol a szíriai ellenzék oldalán
Az Al-Kaida titkos szerveződésének tagjai, akik ellen Szaúd-Arábia kormánya körözést adott ki, a szíriai fegyveresek oldalán harcol. A szaúdi fegyveresek száma meghaladja az 500-at, a szíriai börtönökben pedig már 300 embert tartanak fogva, akiket illetéktelen határátlépés miatt, valamint a harcok során fogtak el.
Damaszkusz és Rijád között megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok, így a tárgyalások a fogvatartottak hazatéréséről és a holttestek elszállításáról az arab sejkek közbenjárásával folynak.
Forrás: hungarian.ruvr.ru

Egy szír kormánypárti harckocsizó egy napja


A jelenleg zajló szíriai belháborúra kifejezetten igaz, hogy kamerák kereszttüzében zajlik. No persze nem csak a megszokott médiamunkásokra kell gondolni, hanem a túlbuzgó forradalmárokra vagy kormánypárti katonákra is, akik saját szórakoztatásukra vagy propaganda célokra örökítik meg a napi eseményeket.
A következő videó majd egy órás, és a különlegessége az az, hogy láthatjuk benne a szír kormánypárti erők páncélosainak manővereit, még pedig beépített területeken.
Meglepő de nem kizárólag a sikereik láthatók rajta, bár a videó nagy részében csak annyi látszik, hogy a páncélosok száguldoznak ide-oda a városban és néha oda durrantanak.
Szóval a sikerek mellett a 40. perc környékén látható, ahogy egy nyitott mezőre gurulnak ki, és a tér túloldaláról egy két-három fős felkelő csoport kilövi a vezérpáncélost. A felvétel érdekessége, hogy a túloldalról készített videóval vágták össze, és így két szemszögből is láthatjuk.

Ami még meglepő, hogy a felvételek egészen jó minőségűek. A szír csapatok meg mintha fejlődtek volna, mert pár résznél már látszanak a gyalogosok is.
Az aláírások és a felvételek alapján is, a T 72-esek az alsóbb emeleteket veszik tűz alá, míg a BMP 2-es gyalogsági harcjárművek a felsőbb szintekre tüzelnek.
Nem cserélnék azért velük. Kifejezetten sokszor érezném magamat “sitting duck”-nak (ülő kacsának) a város magas, szét lőtt épületei között. Egyébként talán növeli a túlélési esélyeiket a felkelők sokszor fegyelmezetlen vagy nem túl átgondolt technikája.
Én hasonlót, tehát harckocsi harci tevékenységét megörökítő “belső” kamerás felvételt csak 2003-ból láttam, mikor is az M1-esek végig gázoltak a bagdadi autópályán, és az út két oldalán lévő védelmet elsöpörték.


(combatgear.blog.hu)

Izraeli 'kém-sziklák' a szíriai Tartusznál


Nagyméretű izraeli kémberendezéseket találtak a szíriai Tartusz kikötőjével szemben lévő lakatlan szigeten. A kémeszközök innen kísérték figyelemmel a hadikikötő forgalmát, köztük az orosz flotta manővereit.
A megfigyelő szerkezeteket műsziklákban helyezték el, melyek teljes mértékben beleolvadtak a környezetbe. Ezeket egy izraeli különleges egység helyezte el a szíriai felségterületen. Az izraeli '13-as flotta' katonái szinte hangtalan vizi járműveikkel elsőként a szikla-maketteket telepítették, később pedig búvárok szerelték fel a kamerákat és egyéb felszereléseiket.
A szír Al-Manar TV-adó közlése szerint a kémeszközök felvételeit egy beépített műholdas berendezés továbbította az izraeli központ felé. Ezeket is bemutatta a tv-állomás a hírt közlő műsorában. A szigetek közelébe valószínűleg a Németországtól kapott, nukleáris-robbanófejekkel ellátott rakéták kilövésére is alkalmas Delfin osztályú tengeralattjáróikkal jutottak a zsidó felderítők.

A különleges egységeknek nem ez volt az első bevetése a szigeten, mivel többször is partra szálltak, hogy kőzetmintákat gyűjtsenek és fényképeket készítsenek a kémberendezések telepítésének megtervezéséhez. A szerkezet valószínűleg már hosszabb ideje szolgáltatott adatokat, mikor a szíriai kormányerők felfedezték és hatástalanították azt.
Az oroszok reakciójáról eddig még nem találtunk híreket, de minden bizonnyal nem teszik ki a kirakatba, ha lesz ilyen. A zsidó egy olyan fajta, amelyik soha nem ért a szép szóból: korábban az izraeli légtéren áthaladó tengeralattjáróról indított orosz ballisztikus rakéta - amelyet az izraeliek megkíséreltek lelőni - úgy látszik nem volt elég jelzésértékű a számukra.
Hídfő.net