2011. november 21., hétfő

Idegen helyen kórházban fekvő sebesült imája

Téged magasztal ajakam, szabadító Isten!
Ki megmentettél engemet a koporsótól és nem hagytál ott a csatatéren vérző sebeimmel. Te küldötted megtartásomra az ápoló kezeket, melyek ide hoztak most már engemet!
Áldott légy Uram kegyelmességedért, mely megőrzött, áldott légy jóságodért, mely bűneimet nem nézte. Áldott légy védelmező hatalmadért, mely kiterjeszti reám két kezét itt ez idegen földön is, hol te rajtad, örök szereteten kívül minden olyan ösmeretlen előttem.
De ezekben az ösmeretlen arcokban is a te parancsolataidat végrehajtó szolgákat látom és áldom őket s ő bennök tégedet! Fogadd el azért jóságodért hálaimámat áldozatul és fogadásomat, hogy a Jézus parancsolata szent lesz előttem!
Gyógyíts meg Uram engemet és én meggyógyulván, nem vétkezem többé ellened. Engedd meglátnom újra apáim földjét, hol az én szeretteim ölelő karral várnak engemet. Bajtársaimat védjed s segítsed, hogy legyőzzék a gonosz ellenséget és visszaadják édes hazánknak a tőle elvett drága békességet.
Ezeket kérem Atyám én tetőled, óh teljesítsd be az én könyörgésemet a Jézus érdeméért. Ámen.
Szolnoky Gerzson református lelkipásztorHáborús idők imádságos könyve hadbavonultak és azok családjai számára, 1916

Oroszország figyelmezteti a NATO-t: felkészült egy nukleáris háborúra

Az orosz hadseregtábornok, Nikolai Makarov elmondta, hogy a NATO keleti irányú terjeszkedése annak veszélyét rejti magában, hogy megnövekszik azon helyi konfliktusok száma, amiben Oroszország is érintett lesz. Makarov az orosz fegyveres erők tábornoki karának feje, ami jelenleg a legmagasabb katonai pozíció az orosz fegyveres erőknél.
A Varsói Szerződés megszűnését követően több kelet-európai állam - amely egykor része volt a szovjet érdekszféra befolyási övezetének - csatlakozott a NATO-hoz, ami hosszú távon sérti Oroszország érdekeit. Az orosz vezetés úgy hiszi, kifejezetten azért álltak össze ezek az országok, hogy körülfogják Oroszország nyugati határait.
A tábornok elmondta: a helyi fegyveres összetűzések kirobbanásának valószínűsége az egész határ mentén jelentősen megemelkedett. Bizonyos feltételek mellett a helyi és térségi konfliktusok egy jóval nagyobb léptékű háborúvá szélesedhetnek, ami felveti a nukleáris fegyverek használatának lehetőségét is.
A NATO a korábbi háttérmegállapodásokat megszegve, keleti irányba előrenyomulva bekerítette Oroszországot
Lengyelország, Magyarország, Csehország, Lettország, Észtország, Litvánia azok közt az országok közt vannak, amelyek a Varsói Szerződést NATO-tagságra cserélték. Oroszország hadilábon áll azzal is, hogy az Egyesült Államok egy amerikai rakétavédelmi pajzsot tervez Európa fölé.
"Az európai rakétavédelmi pajzs ma egy igen komoly probléma" - mondta Makarov tábornok.
A nukleáris fegyverek megoszlása országonként
Oroszországnak szintén nagyon feszült kapcsolatai vannak Grúziával, a 2008-as, két vitatott tartományt érintő háború miatt. Grúzia aktívan NATO-tagságra törekszik. Makarov tábornok külön kiemelte, a NATO terveiben szerepel az, hogy tagságot ajánl Grúziának és Ukrajnának, ami potenciálisan fenyegeti Oroszországot.
A nemzet katonai irányelve kimondja, hogy nukleáris fegyver használható arra, hogy megakadályozzon egy nukleáris támadást Oroszország vagy egy szövetséges ellen, vagy hogy megakadályozzon egy széleskörű hagyományos támadást, ami Oroszország létezését fenyegeti. Oroszország úgy látja a NATO terjeszkedését, beleértve a hajdani szovjet tagállamokat és a szovjet-blokk egykori tagjait Kelet- és Közép-Európában, mint a legnagyobb fenyegetést Oroszország biztonságára.
Makarov tábornok korábban szakaszparancsnok volt a kelet-német területen állomásozó Szovjet Hadseregben, és több stratégiailag fontos területen is Moszkva szolgálatában állt. A Szovjetunió idején a szovjet erőknél szolgált Szibériában, és a vörös zászló bukása után a tadzsikisztáni orosz erők vezérkari főnöke volt.
A tábornok Vlagyimir Putyin szövetségese. Az Oroszországban zajló politikai változásokkal együtt kerültek előtérbe kemény nézetei is, amelyek szívesen látnák Putyin elnökként való visszatérését a Kremlbe. Putyin, aki korábban a KGB állományában szolgált, egyre több kritikát fogalmaz meg a Nyugat imperialista törekvéseivel és zsákmányszerző háborúival kapcsolatban, valamint a világon élősködő amerikai pénzügyi rendszer vonatkozásában.
Bár a Szovjetunió összeomlásakor, a 90-es évek elején Oroszország egy csődbe jutott, gyenge államnak tűnt, és úgy is kezelték, mint egy olyan hatalmat, amit legyőzött a NATO, azóta a NATO nem csak hogy felfalta az Oroszország holdudvarát képező államokat Kelet-Európában, de még 1998-ban Jugoszláviát is bombázták, Oroszország legközelebbi szövetségesét Európában.
Ehhez nem kell magyarázat és nincs mit hozzáfűzni...
Vlagyimir Putyin 2000-ben lett Oroszország elnöke. Kormányzása alatt az orosz gazdaság hatszorosára nőtt és a hetedik legnagyobbá a világon. Putyin alatt az orosz ipar 76%-al nőtt, a befektetések 125%-al bővültek, a reálbevételek majdnem megduplázódtak, és a havi átlagfizetés hétszeresére nőtt 80$-ról 640$-ra. 2000-től 2006-ig a fogyasztási hitelek negyvenötszörösükre nőttek és a középosztály 8 millióról 55 millióra bővült. A szegénységi küszöb alatt élő emberek száma a 2000-es 30%-ról 14%-ra csökkent 2008-ra.
A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO)
Nyolcéves kormányzása alatt nagyobbrészt helyreállította az orosz katonai erőt és befolyást. Szövetséget kötött Észak-Koreával, Kínával, Mongóliával és Kazahsztánnal, hatékonyan biztosítva Oroszország keleti és déli határait.
Oroszország ma éles ellentétben áll 20 évvel ezelőtti önmagával. Az ország többé nem szegény, felhalmozott 516 milliárd dollár valutatartalékot, ami a harmadik legnagyobb a világon, csak Kína és Japán előzi meg. Oroszország leelőzte Szaúd-Arábiát, a világ legnagyobb olaj-exportőrét, ami azt is eredményezte, hogy a világ legnagyobb gázexportőreként Oroszország energiahordozók terén szuperhatalom lett. Oroszország egy erősen tudományos, repülőgép ipari és hadiipari nemzet, általános vélekedések szerint a világ második legfejlettebb haderejével bír az USA után.
Rengetegen szeretnék látni a gyakorlatban is, hogyan kormányozná tovább Putyin Oroszországot egy új, megváltozott világban - amiben a NATO már a múlté.
Fenyvesi Áron