2013. február 8., péntek

Államosításra készül a kormány?

Az év eleji gáz- és áramdíjak csökkenése után a víz-, csatorna- és szemétdíjak csökkentéséről tárgyal a Fidesz frakciója gyulai ülésén. Az előzetes jelzések szerint tavasztól csökkennének a szolgáltatások díjai, átlagosan 10 százalékkal. Az eredeti javaslat kibővült a palackos gáz és kéményseprés díjainak szabályozására is.
A csökkentés szükségességéről egyetértés van a frakcióban. Vita tárgyát képezi viszont, hogy a sok esetben önkormányzati tulajdonú szolgáltatók kapnak-e kompenzációt? Az előzetes kommunikáció alapján ez nincs tervbe véve, mondván, hogy azok inkább kiadásaikat csökkentsék. Rogán Antal frakcióvezető utalt arra például, hogy a szóban forgó szolgáltatóknál a középszintű vezetők is nagy értékű szolgálati autókat használnak.
A párt elnöksége javasolja az áram-, gáz- és távhő díjainak további csökkentésére vonatkozó tanulmányok elképzelését is. A fogyasztóvédelmi szabályokat is módosítanák, védve a fogyasztókat a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal szemben. (Lásd például a visszaélésekről szóló minapi cikkünket - ide a postásos cikket kell linkelni, nem látom még fent.)
"Nyilvánvaló, hogy nem apró, nem egy-két százalékos mértékű csökkentésre gondolunk."
Ha nem értjük az eddig nem éppen szociális érzékenységéről híres kormány lépéseit, csak mögé kell nézni, mi lehet az intézkedések oka? A választás még odébb van, kampánynak korai. Stratégiai intézkedések végrehajtására viszont még van idő, itt lehet a kutya elásva. A pofátlanul nyerészkedő monopolhelyzetben lévő szolgáltatók számára ezek az intézkedések jelentős kiesést jelentenek, az eddigi aránytalan haszonnal szemben. Ezt várhatóan még tovább fogja fokozni a kormány, letörve a szolgáltatók nyerészkedését. Hogy mindezt a lakosság támogatása mellett, csak hab a tortán. A szolgáltatókat addig szorítják, míg a haszonkulcs kritikus lenyomásával alkuhelyzetbe kényszerülnek. Ez után sor kerülhet a vállalatok államosítására.
A kormány mentalitását ismerve ez nem egyszerűen a stratégiai vállalatok állami kézben tudása (ami számunkra mérvadó lenne), hanem a bennük lévő haszon - amit jelenleg a birtokló vállalatok fölöznek le - miatt fontos. Így a sikeres művelet után nem meglepő módon az árak ismét emelkedni fognak, és szép lassan - vagy gyorsan - visszakúsznak a kiinduló állapotba, vagy még a felé.
Ettől függetlenül a műveletet pozitívan kell értékeljük. Ennyivel kevesebb dolga lesz a jelenlegi rendszert váltó - remélhetőleg már nemzetérdekű - új rendnek. 
Juhász Pál

Rekviráló intézményfenntartó


Az elmúlt hetekben megszaporodtak azok a hírek, miszerint a megalakult, illetve még akkor megalakulóban lévő KIK, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egymás után járja végig az iskolákat és összeszedi, ami neki kell. 
Az új vízfej irányítója Hoffmann Rózsa, aki a magyar oktatás legtehetségtelenebb vezetője, míg Klebelsberg a legtehetségesebb volt, most úgy szedi össze az újonnan kialakult oktatási vízfej számára az eszközparkot, hogy az iskolákba mászkálva és rámutatva az eszközökre egyszerűen elviszik azokat. A KIK kormánypárti vezetői és rekviráló bandáik az iskolákból a legszebb bútorokat, legmodernebb számítógépeket és multifunkciós eszközöket vitték és viszik el. 
A KIK megalakulása után olyan szabadrablás indult meg, hogy Klebelsberg Kúnó forog a sírjában, hogy a nevével fémjelzett intézmény a nyomorult és lepusztult iskolákból, tanároktól és a tanulóktól viszi el azt, amire szükség van. Az iskolákban több helyen nincs kréta, nincsenek befizetve a számlák, volt olyan hely, ahol az internetet is kikapcsolták. 
Napjaink valóságszülte vicce: 
Két tanárnő beszélget:
- Ti hová mentek nyaralni?
- Krétára gyűjtünk…
A legnagyobb baj, hogy ez nem vicc! 
A tanárok anyagilag padlón vannak és az idegrendszerük is kezdi felmondani a szolgálatot. Az iskolák eközben késdobálók és főleg a cigányhordák iskolai garázdálkodásai miatt pedig a nem tanulás, illetve a teljes zűrzavar helyszínei lettek. Közben pedig a harácsoló-rekviráló banda a végsőkig lepusztított iskolákat fosztogatja. 
Fazekas József


Vigyázat, csalók! - Trükkös árubemutatók

"Ezen levél megírására a családunkkal  megtörtént események vettek rá, minél több emberrel szeretném megismertetni ezt a veszélyt, ami nyugdíjas szüleinket és nagyszüleinket veszélyezteti. Cégnevet és családunk nevét nem említem, hátha a cég vezetői úgy gondolják hogy jogi útra terelnék az ügyet. Célom hogy ellehetetlenítsük ezeket a cégeket és ne tudjanak több kiszolgáltatott embert átverni...
Gondolom sokan hallottak már árubemutatókról és az ott történt trükkös
vásároltatásokról. Nos egy új szintre emelték a már ismert átverést, és álcázzák magát a pontos
célt a nyugdíjasok pénzére éhes cégek.
A történet azzal kezdődött hogy telefonon folyamatosan bombázták idős szüleimet, regisztráljanak egy ingyenes állapotfelmérő vizsgálatra, ahol hőkamerás és egyéb futurisztikus módszerrel megvizsgálnák őket. Többszöri hívás után belementek hogy küldjenek egy prospektust és egyéb
anyagokat postán.
Ezek közt volt egy kitöltendő regisztrációs lap amit vissza kellet küldeni, hogy az ingyenes vizsgálatra jogosultak legyenek. Eddig ez még nem volt riasztó, így kitöltve visszaküldték a papírokat. Én ezek után szereztem tudomást a dologról és nem támogattam őket a vizsgálaton való részvételben, mivel az elmondásuk alapján elég kevés logikus vizsgálati módszert ajánlottak (a hőkamerás volt az egyetlen) és mivel ingyenes is volt, már eleve gyanakodtam.
Kértem őket hogy ne menjenek el, de édesapám nem bírta megállni és elment. Itt kezdődött a probléma amely kb. 1 hónapig borzolta az idegeinket és a kedélyeket.
Délután nem voltunk otthon édesanyámmal, közben apám lelkesen hív telefonon hogy nagy szerencse történt velünk, nyert 600.000.- forintot, és levásárolta ajándékokra. Ezen rendesen meglepődtünk és hirtelen rossz érzés fogott el. Gyorsan haza, édesapám már vigyorogva vár és mutatja az ajándékokat (?!) amiket nyert. Több porszívó és egyéb víztisztító berendezés várt ránk,
némely már kicsomagolva, beüzemelve. Ez elég fura volt, aztán megnéztük a papírokat amiket aláírattak édesapámmal és lesett az átverés.
A papírok közt egy szerződést találtunk melyen 970.000.- ft értékben vásárolt termékeket a cégtől persze 600.000.- akciós kedvezménnyel, így csak 370.000.- lett a termékek ára, amiből 30.000.- foglalót a helyszínen ki is fizettettek. A maradék részt áruhitel szerződés megköttetésével akarják kifizettetni. Ekkor átnéztem a termékeket és megállapítottam hogy kb. 100.000.- ft értéket képviselnek, így közel 4x-es áron sikerült megvásároltatni őket velünk, ráadásul áruhitellel ami kb. 2x-re növeli majd a tartozást.
Mint kiderült a vizsgálat burkolt árubemutató volt, és az ismert cég így próbál kibújni a fogyasztóvédelmi ellenőrzések alól. (csak nyugdíjasokat keres, nem árubemutatónak nevezi) Először természetesen csináltak vizsgálatokat elég felületesen, majd elővezették hogy azért ingyenes a vizsgálat mert a szponzor cég fizeti a meghívottak helyett, így meg kell hallgassanak egy bemutatót cserébe. A vizsgálat elején kiosztottak sorsjegyeket, majd ezeket az árubemutatón kinyittatták és persze szinte majdnem mindenki nyert ki többet, ki kevesebbet.
A nyeremény persze nem pénzbeli hanem ott a helyszínen elkölthető, persze csak úgy, hogy a nyereménynél több árut kell vásárolni.
Nos a bemutató felért egy kisebb agymosással, mivel édesapám még 2 napig nem fogta fel hogy nem nyert hanem veszített. Persze a szokásos nem lehet kimenni, telefont ki kell kapcsolni, a végén mindenkit külön győzködnek megoldások itt is részt vettek az elmondás alapján. Persze némi itallal is támogatták a sikeres szerződéskötést.
A végeredmény az lett hogy apám belement egy hitelszerződésbe (amit amúgy sose tenne, mert mindig ő ellenezte a legjobban a családban) igaz ebben az is közrejátszott hogy az eladók a havi részletekről is hazudtak, a kb. 15.000.- helyett 3-4.000.-ft összegeket emlegettek.
A szerződések megkötése után természetesen hazaszállították a termékeket azonnal és gyorsan be is üzemelték, átvették a foglalót készpénzben, amit idáig előlegnek hívtak.
Nos ez a kész helyzet várt amikor hazaértünk minket, és nem tudtuk mitévők legyünk.
Szerencsére volt megoldás, erről a fogyasztóvédelemnél dolgozó jó ismerősöm és pár nagyon kedves ügyvéd barátom felvilágosított. Szerencsére a jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra hogy az üzleten kívül megkötött áruvásárlásoknál a szerződéstől bárki 8 munkanapon belül mindenféle indoklás nélkül elálljon, és ebbe a szerződéskötés napja nem tartozik bele. Az elállás postai úton is elküldhető, ilyenkor ajánlott tértivevénnyel feladva a feladás napja a mérvadó.
Fontos hogy az elállás közlése után 5 napon belül vissza kell szállítani a termékeket is a cégnek, különben érvényét veszti az elállás. Lehet postai úton is küldeni, ilyenkor a feladás napja ismét a mérvadó. Amennyiben kapcsolt hitelszerződés is köttetett a vásárlás során, úgy az is megszűnik automatikusan, a hitelintézet az eladó kell értesítse a lehető leghamarabb az elállás kézhezvételétől.
Ha beüzemelték a berendezéseket, akkor sem lehet emiatt az eladónak nem elfogadni az elállást, mivel tartós fogyasztási cikknek minősülnek. (például egy vízszűrő berendezés is) Az eladó nem számíthat fel költséget a termékekkel kapcsolatban ha azokat rendeltetésszerűen használták. Persze ha valami sérül akkor azért már igen, így nagyon fontos hogy a visszaküldéskor készítsünk képeket a termékekről hogy minden részegység megvan és sérülésmentesek.
Tehát elállás megír, elküld, pár nap múlva termékek postán felad. Fontos hogy a feladás költsége minket terhel és nem lehet utánvéttel küldeni. ( a vételárat visszautalják majd) Pár nap múlva értesítés érkezik, hogy elfogadták az elállást és a termékeket visszakapták hiánytalanul. A foglalót persze nem akarják visszaadni, erre telefonon fogyasztóvédelemmel ijesztgetve meggyőzzük hogy mégis. Nagy az öröm de azért még bujkál bennem a gondolat hogy a hitellel vajon mi van.
Mivel nem kaptunk semmilyen papírt (!!) a hitelszerződésről, még azt se tudjuk hogy melyik banknál lett felvéve. Édesapám persze nem emlékszik rá, transzban volt így akármit aláírt volna csak a "nyereményt" megkapja. Levél a cégnek, persze válasz nincs, majd egyszer csak levél a banktól, amiben üdvözölnek az ügyfeleik közt. Persze azonnal telefon a bankba, érdeklődünk hogy akkor most miért is kaptunk egy köteg csekket és egyéb papírokat, mert a szerződés már egy hete megszűnt.
Az ügyintéző kedves és egy "röpke" 10 perces beazonosítás után közli hogy a hitelszerződés még él, és nem lát semmi olyan bejegyzést ami arra utalna hogy megszüntetés alatt lenne. Hamar ÁSZF elolvas, elálláskor mit kell és lehet. Kiderül hogy 14 nap van arra hogy a szerződést díj nélkül megszüntessük, és ha kapcsolt akkor is el kell küldenünk az eladó elismervényét és az egyéb papírokat az elállásról. Nos mivel a 13. napon voltunk másnap hamar posta, illetve még aznap este e-mail a banknak. Másnap a céget is felhívjuk, ők persze állítják hogy ők már szóltak a banknak aznap amikor megkapták az elállást, az átutaláshoz várják a számlát.
4 nap múlva ismét telefon a banknak, végre jó hírekkel: megszűnt a szerződés, az eladó visszautalta a pénzt. A hitel a 340.000.- ami a 4 év alatt durván 700.000.- -re dagadt volna mire visszafizetjük a 100.000.- forintos termékekért. (persze hogy gagyi műanyag noname kínai cuccok)
Konklúzió:
Ha valaki vagy szülei, nagyszülei ilyen meghívást kapna, ne vegyen részt illetve beszéljen le másokat is a részvételről. Értesítse a fogyasztóvédelmet, hogy ne is legyen lehetőségük másokat se (akiket nem figyelmeztetett senki) átverni. Ha netán valakivel megtörtént az átverés, és még 8 napon belül értesülsz róla, add át az infót neki, hogy legyen lehetősége visszacsinálni. Sajnos 8 napon túl már nem lehet semmit se tenni, még a bíróság is tehetetlen sokszor.
Az elállás során hivatalosan közölni kell, hogy adják vissza az előlegnek nevezett foglalóként számlázott összeget, illetve kilátásba kell helyezni egy esetleges fogyasztóvédelmi bejelentést is, ha nem állnának el. A termékek visszaszállításakor ha postán adjuk fel akkor csináljunk képeket a termékek hibátlanságáról és eredeti csomagolásukban küldjük őket vissza.
Ha nem kaptunk dokumentumokat a hitelszerződésről, próbáljunk minél előbb szerezni infókat róla és keressük a bankot. Számunkra némi tanulópénz kifizetésével megoldódott a helyzet, de olvastam a neten sok olyat, ahol évekig nyögik a részleteket a semmiért. ( a termékeket hiába akarjuk eladni, áruk nem fedezi a hitelt) Kérem aki úgy érzi, küldje el ismerőseinek ezt a szöveget, próbáljuk
ellehetetleníteni a csalókat.
Aki cégnevekre kíváncsi, a google keresőjével könnyedén megtalálhatja őket, elég ha az "árubemutató" szóra rákeresünk.
Köszönöm türelmedet, remélem hasznos infókat tudtam megosztani veled."
(levélben kaptuk)

ELKEZDŐDÖTT… RIADÓ!

Orbán és kormánya vigye a saját családját Ócsára, ne a miénket! A „devizahiteleseket” egy valamitől kell megmenteni, a korrupt állami bűnözőktől.

Sem a Fideszék sem az MSZP-ék ne alkudozzanak a vétlen emberek élete felett. Alig két napja írtam a Frontvonal című bejegyzésemben, hogy ha az események ezt szükségessé teszik akkor előrehozzuk a D-Dayt. Hát előrehoztuk.

2013. február 9-én déltől gyülekező Budapesten, a Kossuth téren. Mindenki öltözzön rétegesen, vastagon, sapka, kesztyű elengedhetetlen, hozzon magával kis hátizsákot a legszükségesebbekkel, hosszú ostromra rendezkedünk be ha szükséges. Csak piros, fehér, zöld zászlókat hozzanak magukkal! Mindenféle pártcsatlakozástól elhatárolódunk. Tiltakozunk a kiadott aljas közlemény ellen, tiltakozunk a magyar nép nyomorba döntése ellen és megvédjük magunkat a bankárok és végrehajtóitól valamint az általuk megvesztegetett állami bűnözőktől.

Miért nem tettek említést az okokról, miért nem említik meg az ezermilliárdokat a Nemzeti Bankból, amit a kisemmizett családoktól harácsoltak be és alig várják, hogy rátegyék a kezüket? Miért nem tesznek arról említést, hogy minden hatályos törvény a „devizahitelesek” mellett szól, miért nem tesznek említést arról, hogy köztörvényes bűncselekményeket követtek el a bankárok, miért nem tesznek említést arról, hogy törvénysértő aljas módon falaznak a hatóságok, hogy ki ne derüljön az igazság?

Azért nem tesznek említést mert részesei és haszonélvezői az egész törvénytelen folyamatnak. Most a „devizahitelesek” megmutathatják, hogy megmentik-e saját magukat, vagy várnak az eszközkezelőre, esetleg Ócsai lakóparki lakásra nyújtanak be pályázatot és megmutathatja az egész nemzet, hogy megértette-e miről van szó?

Mert nem pusztán a „devizahitelesekről” van szó, hanem arról, hogy köztörvényes bűnözők cselekedetei nyomorba taszította az országot és öngyilkosságba ezreket. Közvetetten okozói a gyilkosságoknak. Valójában nemzetpusztító gyilkosok!

Mindenkit értesítsenek, akit tudnak! Értesítsék a külföldre menekülteket, jöjjenek és csatlakozzanak, a fotelforradalom ideje elmúlt. Családanyák és családapák, helyezzék biztonságba gyerekeiket rokonoknál és csatlakozzanak. Ha most nem kényszerítjük térdre ellenségeinket akkor nem marad más hátra, mint a menekülés, a külföldön való cselédkedés, a hontalanság!
Csatlakozzanak!

Én ott leszek! Éjjel és nappal, amíg össze nem gyűlik a sereg!

Kásler Árpád ,
2013. február 8. napján, 20 óra 30 perckor

KIFOSZTOTTAK… GYÜLEKEZŐ!



Elérkezett a seregszemle ideje. Türelemmel vártunk, hogy megoldják, megpróbáltuk Isten s ember a tanúnk rá.

Láttak már nyájba maró farkasokat? Így marnak bele minden oldalról a nemzetbe. A politika teszi amit egy megvesztegetettnek tennie kell. A bírák nem tűznek ki tárgyalást, de mindent megtesznek hogy tárgyalásig se jussanak el sokan, nagyon sokan. Az ügyvédek úgy látják elérkezett az ő idejük. Nem túlzok ha azt mondom, hogy szinte mindenkit ismerek aki él és mozog ezen a területen. Önöktől tudom, kedves KIFOSZTOTTAK, hogy Önök is belesétáltak az ügyvédek hálójában nagyon sokan, Szegeden, Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Vácon, Békéscsabán…
Azok a szerencsétlenek, akik segítségért mentek, újból ki lettek fosztva. Önöktől tudom, hogy aláírattak olyan szerződéseket Önökkel az ügyvédek, hogy amennyiben elállnának a bankkal való pereskedéstől, akkor 300-500 ezer Ft-ot ki kell fizessenek az ügyvédnek az eddig befizetett összegeken felül, amiről természetesen nincs számla kiállítva, de itt vannak az Önök kézzel írott leveleik aláírva minderről. Ha nem tudják kifizetni a bírósági illetéket ami akár milliós nagyságrend is lehet és hagynák az egészet a francba, akkor nem tehetik mert jön az ügyvéd a követelésével. Jogszerű? Hát persze, ismét aláírták ugyebár. Két véglet van, a már bujkáló ügyvéd, ismerek ilyet is, annyi adóstól vett fel pénzeket és semmit sem adott cserébe, hogy bujkál és vannak a dörzsöltebbek akik támadnak.
Legutóbb Róna úr is már úgy nyilatkozott, mintha  próbálná visszatömni a szellemet a palackba. Nem Hitel, Nem Kölcsön, de attól még szerződés, attól még fizetni kell! Igen de kinek? Mit? Mikor? Hol marad a kártérítés és a büntető eljárás? Megússzák? Meg hát, ha hagyjuk. És fogjuk hagyni? Nem, Nem, Soha!
Ezzel a konstrukcióval becsapták, kifosztották az országot és a törvényeken keresztülgázoltak a bankárok, a politika, a közjegyzők, a végrehajtók, az ügyészség és bíróságok. Itt már önvédelemről van szó. Ehhez mindenkinek joga van! ÖNVÉDELEM. Ez az ami következik.
Az idő és levegő fogytán, fel kell gyorsítani az eseményeket. Új szolgáltatást láthatnak honlapunkon. Nagyon fontos, hogy mindenki a megfelelő csoportba csatlakozzon. Nagyon nagy jelentősége van ennek. Megerősíti a hitét annak aki kételkedik, hogy kevesen vagyunk és gyengék vagyunk. Ellenkezőleg, sokan vagyunk, erősek és elszántak. Ha egyszerre megindulunk, megremeg a föld alattunk.
Egyre több mocskot fognak hallani és olvasni rólam. Aki követi az eseményeket az tudja miről írok. Olvashatták már a rágalmakat, hogy 140 milliót kerestem az adósokon és azt is olvashatták, hogy most már az árvákat is ki akarom fosztani, elkezdtek a múltamban kutakodni, hol jártam iskolába, mit csináltam? Évekkel korábbi fényképeket kotornak elő kompromittáló szándékkal és keringtetik a világhálón.
Minden eddigi és jövőbeni tettemet és mondatomat vállalom. Mindez azt mutatja, hogy jó úton járunk, mint ők fogalmaztak „nemzetbiztonsági kérdés lettem”, de hol van még a vége?! A java még hátra van.
Most mindenki bizonyíthat, hogy a felhatalmazását mennyire komolyan gondolta. Vezérem menj harcolj, vagy úgy hogy vezérem mögötted vagy melletted állok?!
Kifosztottak Gyülekező!
Kásler Árpád
Kelt: Gyulán, 2013. 02. 08. napján

Házasság Hete: egymásra hangolva


Vasárnap kezdődik a Bálint-naphoz kapcsolódó házasság hete, amit világszerte 21 országban rendeznek meg, Magyarországon pedig Egymásra hangolva mottóval tartják a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.
A Magyarországon hatodik alkalommal megrendezendő eseménysorozat központi programjainak fővédnöke Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége.
Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott: a pároknak nem csak egymásra kell hangolódniuk, hanem kettejüknek is az egész társadalomra, valamint az egyéneknek is tisztában kell lenniük saját magukkal, noha „a társadalomban fokozódik az individualizmus, az ego kultusza”, amely „félti magát a felelősségvállalástól, pláne egy életre”.
A katolikus püspök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a házasság hete „az elköteleződés ünnepe”, s a házasság „nem letöri az ént, hanem kibontakoztatja”, az egyén pedig ajándékká és megajándékozottá is lesz ebben a kapcsolatban. Közölte: a házasság hete abban szeretne segíteni, hogy az egyének önmagukra találjanak, ugyanakkor „az egymásra találáshoz is idő kell”. Hangsúlyozta: a gazdaságnak, a jogalkotásnak és a politikának is középpontba kell helyeznie a családokat, mert amennyire stabilak a családok, annyira stabil maga a társadalom is.
Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke idézte a Bibliából a Prédikátorok könyvét, miszerint „jobban boldogul kettő, mint egy” , mert „kell az az egyetlen valaki, akivel az életemet teljes egészében megoszthatom (...), akiben megismerem Isten ajándékát”, mert „Isten megáldja a házasságot”, amely „egymást segítő közösség”. Megjegyezte: jó látni, hogy van Családbarát magazin a közszolgálati televízióban.
Richard Kane, a házasság hete elindítója kiemelte: a mozgalom nemzetközi konzultációját tavasszal Budapesten tartják. Úgy fogalmazott: mindannyiunknak szükségünk van a házasság megerősítésére, mert egészségesebb lesz az ember, jobb lesz az életminősége, ha házasságban él, és a statisztikák alapján még több pénzt is keres. Ha a gazdaságot növelni akarják, érdemes szorgalmazni a házasságkötéseket – tette hozzá.
Annak a véleményének is hangot adott, hogy a nem házasságban élő párok a kapcsolataikban kevésbé boldogok, és a lelkészek sokat tehetnek azért, hogy a településeiken élők házasságait támogassák. A tematikus hét jelentősége, hogy rámutasson: „van értelme dolgozni a házasságokon” – állapította meg.
Herjeczki Kornél, a programsorozat szervezőbizottságának tagja elmondta: tapasztalataik alapján évről évre egyre többen vannak, akiknek fontos a házasság, amelyre úgy tekintenek, hogy megfelelőképpen fel kell rá készülni és minőségi időt kell rá fordítani. Egyre többen vannak, akik a házasságban kialakult konfliktusaik megoldásához segítséget kérnek, és dolgoznak azon, hogy a házasságukat fenntarthassák – említette meg.
Az idei rendezvény „arcai” Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész-házaspár. Várnagy Andrea annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „egyedül úgy működhet a házasság, ha Istent hívják megoldásért, útmutatásért”. A házasság mindennapi harc, amelynek ára van, de „az ajándék hatalmas”, ugyanis az ember olyan társat kap, akire mindig számíthat – fűzte hozzá.
Mint mondta, a konfliktushelyzetek megoldásában a megbocsátásnak nagy szerepe van, ami egyúttal „megújítja a szeretetet”. Farkas Zsolt arról beszélt, hogy a szerelem érzése az évek során elmúlik, helyébe a szeretet lép, ennek felismerésében pedig nagy szerepe van az ember értelmének és akaratának.
A Magyar Kurír kérdésére Bíró László kifejtette: a házasság hete decentralizáltan zajlik a magyar egyházban. A programsorozat bekerült a köztudatba. Érezzük, hogy szükségünk van egy elbizonytalanodott társadalomban arra, hogy a házasság egyértelmű értékként jelenjen meg, hogy a házasság élhető és szép.
– Magukra vannak hagyva a párkapcsolatok – tette hozzá a püspök, aki csütörtökönként csoportban foglalkozik a házasságra készülő, fiatal párokkal. – Pedig annak nem a jegyesoktatáskor kell kezdődnie, hanem azelőtt. Sokszor tényhelyzettel találkozik a lelkipásztor, a jegyesoktatás pedig gyakran nem a házasságra, hanem az esküvőre készít fel. Ilyenkor már nem az eszme vonzása diktál. Viszont ha a fiatalok találnak egy ilyen csoportot, akkor tisztán, tudatosan élik meg a kapcsolatukat. Sok nehéz helyzettel találkoztam életemben, mindig minden azon múlott, hogy volt-e őszinte vágy arra, hogy megújítsák a kapcsolatukat. Sok lehetetlen házassággal találkoztam, de amikor el tudták dönteni, hogy újrakezdik, a legcifrább esetekből láttam kiújuló kapcsolatokat – mondta Bíró László.

A házasság hete mozgalom több mint másfél évtizede indult az Egyesült Királyságban és célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság fontosságára, népszerűsítse a család intézményét, és segítséget nyújtson azoknak, akik párkapcsolati vagy gyermeknevelési nehézségekkel küzdenek. Magyarországon egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára. Idén a házasság hete kiemelt témája a fiatalok házasságra való felkészítése lesz.
A házasság hete ökumenikus istentisztelettel kezdődik vasárnap a győri Kossuth utcai református templomban, ahol Steinbach József református püspök hirdet igét. Az ezt követő héten a központi rendezvényeknek többek között a budapesti Ráday Kollégium, a Deák téri Evangélikus Gimnázium és templom, a Wesselényi utcai baptista imaház, valamint a gazdagréti református gyülekezet ad otthont. Az országos rendezvénysorozat eseménynaptára a www.hazassaghete.hu oldalon követhető nyomon.
Az országos rendezvénysorozatot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), a Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Család Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Család Szolgálata, valamint a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin vezetőiből álló munkacsoport szervezi és koordinálja.
MTI/Magyar Kurír

Paglia püspök: a házasság nem csak egy érzelem


A Család Pápai Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az egész civilizációt sodorjuk veszélybe, ha nem tiszteljük a hagyományos családot.
A házasság egy férfi és egy nő között jöhet létre, és ezt nem csak az Egyház jelenti ki, hanem az olasz alkotmány is – mondta Vincenzo Paglia püspök, a Családok Pápai Tanácsának elnöke február 3-án egy sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a tavaly júniusban Milánóban megrendezett Családok világtalálkozója dokumentumait. Hozzátette, hogy ezen kívül az együttélésnek számos formája létezik, ezekre megfelelő megoldást keresni az örökösödés és magánjog terén oly módon, hogy ne csorbuljon senki emberi méltósága

Hangsúlyozta: a házasság nem csak az érzelemről, a szeretetről szól, nem szabad semmibe venni a társadalomban, a generációk egymást követésében betöltött szerepét. „Ha a házasság alatt az érzelmet értjük, akkor mindent lerombolunk és mindannyian elveszünk” – jelentette ki határozottan.

Kijelentését neves gondolkodók érvelésével támasztotta alá. Idézte Cicerót („a család az állam kezdete”), Justinianust („a házasság egy férfi és egy nő egysége”) és a még csak nem is hívő olasz énekest, színpadi szerzőt, Giorgio Gabert („a világegyetem tudja, hogy két különböző test, két különböző ember nélkül nincs jövő”).

A Család Pápai Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ha beteges egyenlősdit akarunk, ha el akarjuk törölni a különbségeket, akkor a gyermekhez is mindenkinek joga lesz, árucikké válhat, holott a gyermek ajándék.

A homoszexuálisok házasságáról elfogadott francia törvényt így kommentálta: „ha egy fontos kormányhatalom a többség által jóváhagyott törvénnyel meg akarja változtatni a civilizációt, nyilvánvalóan rejteget valamit.” Kifejezte nagyrabecsülését a francia püspökök felé, akik bátran vitába szálltak a döntéssel és maguk is meglepődtek, mennyien melléjük álltak: a főrabbi, nem hívő vezető értelmiségiek, evangélikus vezetők, francia muzulmánok.

Paglia püspök hozzátette, hogy az Egyház számára minden ember egyforma méltósággal rendelkezik, bármilyen legyen is szexuális irányultsága. Emlékeztett arra is, hogy a világ több mint húsz országában a homoszexualitás bűnnek számít és kijelentette, hogy küzdeni kell az ilyenfajta diszkrimánició megszüntetéséért – számol be a sajtótájékoztatóról az Avvenire.

Magyar Kurír

Nyolcvan éve házasok


Már több mint 80 éve él házasságban egy pár az Egyesült Államokban. Február 9-én dísztáblával méltatja és ajándékokkal jutalmazza őket egy házasságbarát kaliforniai keresztény szervezet, a Worldwide Marriage Encounter.
John és Ann Betar együttesen 198 esztendősek: a férj 101, felesége 97 éves. A connecticuti Fairfield városában élnek. Öt gyerekük született – kettő közülük meghalt az 1960-as években –, 14 unokájuk és 16 dédunokájuk van. A pár középiskolás korában ismerkedett meg, egymással szemben laktak, és rendre John vitte kocsijával iskolába Annt. A lány apja nem nézte jó szemmel a fiút, másnak szánta Annt feleségül, ezért a pár elszökött.
A hosszú házasság titkaként felfedték, hogy nincs titok. „Egyszerűen elégedettnek kell lenni, és addig nyújtózni, amíg a takaró ér. Szerencsések vagyunk, hogy megérhettük unokáink felnőtté válását is. Ők tartanak minket életben, értük élünk” – idézte a 101 éves férjet a Yahoo amerikai hírportál.
MTI/Magyar Kurír