2012. augusztus 3., péntek

A Pravda Putyint idézve jelenti, hogy Oroszország rakétákat telepít Kubába

A Pravdában megjelent cikk Vladimir Putyint idézve jelenti, hogy Oroszország stratégiai atomtöltetű rakétákat telepített Kubába, válaszul az Egyesült Államok erőfeszítéseire, hogy rakétavédelmi pajzsot építsen ki Kelet-Európában.
A cikk elmondja, hogy Oroszország célja újraéleszteni vietnámi, kubai és Seychelle szigeteki katonai jelenlétét.
2001-ben Vladimir Putyin bejelentette, hogy a szigeten felállított Lourdes rádióközpontot leállíttatta, ajándékul George W. Bush elnöknek, cserébe azért az ígéretért, hogy az USA soha nem fog rakétavédelmi rendszert üzembe helyezni Kelet-Európában.
A NATO égisze alatt Kelet-Európában folyó munkálatok és a már majdnem működőképes pajzs azt jelentik, hogy az USA nem tartotta be ígéretét.
„Oroszország betartotta a megállapodás minden részét. Sőt, még annál is többet. Nemcsak a kubai, de a vietnami Kamran-ban található központot is leállíttattam. Azért tettem, mert a szavamat adtam. Megtartottam az ígéretem. És az amerikaiak mit tettek? Az adott szó számukra nem jelent semmit. Nem titok, hogy az elmúlt évek során az USA védelmi zónát alakított ki Oroszország körül, aminek nemcsak Kelet-Európa, de a balti államok, Ukrajna és a Kaukázus is része. Erre egyetlen választ adhatunk: külföldi, de leginkább kubai katonai jelenlétünk aszimmetrikus kiterjesztését,” írja a Pravda.
„A kubai vezetés teljes beleegyezésével idén május 11-én országunk nemcsak a Lourdes-i központot indította újra, hanem a legmodernebb, mobil Oak-típusú nukleáris stratégiai rakétákat telepített a szigetre. Nem akarták barátságos módon rendezni a helyzetet, most lássuk, ezzel a lépéssel mit kezdenek,” tette hozzá Putyin.
A jelentés szerint Kuba, ahol a vezetés annak idején nem örült a rádióközpont leállításának, hozzájárult, hogy az oroszok rakétaállásokat alakítsanak ki kubai területen, a Kolumbiában található amerikai bázisok miatti aggodalmaik megnyugtatására.
Egyelőre nem tudni, hogy a Putyinnak tulajdonított szavakból mennyi igaz, mivel az eredeti Pravda cikken kívül sehol sem jelentek meg.
Az egykor a szovjet kommunista párt szócsövének számító lap sokat veszített presztízséből. Az online verziót a lap egykori újságírói szerkesztik, de a két verzió egymástól teljesen függetlenül működik.
Az orosz nukleáris infrastruktúra újraélesztésével kapcsolatos spekulációk akkor indultak be igazán, amikor arról reppentek fel hírek, hogy a kormány 5000 atombunkert épít Moszkva köré.
Illetékesek azzal magyarázták a lépést, hogy Moszkva egész lakosságának szeretnék biztosítani a lehetőséget, hogy támadás esetén perceken belül elérhessenek egy óvóhelyet.
Kína is óriási földalatti bunkereket épített, messze maga mögött hagyva az Egyesült Államokat, ahol a hidegháború alatt épült óvóhelyek ugyanabban az állapotban vannak, mint „leszerelésük” idején.
Természetesen a mostani orosz lépés mindenkinek a 1962-es kubai rakétaválságot juttatja eszébe, amikor a világ nagyon közel került a III. Világháború kitöréséhez.
Tekintettel a Pravda cikkben olvasható Putyin idézetek súlyosságára, nem leszünk meglepve, ha napokon belül hivatalos nyilatkozatban tagadják majd hitelességüket.

Forrás: Infowars.com