2012. január 23., hétfő

A brit lakosság nem fog tudni a háborúról - betiltották a Press TV-t Angliában

A Brit-Izraeli Kommunikációs és Fejlesztőközpont (Bicom) és a brit állami médiahivatal együttműködésének eredményeként az Egyesült Királyságból már nem elérhető a Press TV iráni hírportál. Korábban Sarkozy kijelentette, hogy már nincs sok idő a diplomáciára, az Irán elleni agresszió nemsokára "elkerülhetetlen lesz". Ezért a Press TV ellehetetlenítése az Egyesült Királyságban a háború előszelének tekinthető.
Korábban hírt adtunk arról, hogy az Olimpia idejére az angol hadsereg teljes készültségben lesz. A biztonsági óvintézkedésekkel ez már nem indokolható, mert nem csak a főváros belbiztonságának szavatolásáról van szó, az előkészületek a flottát is érintik, és föld-levegő rakétákat is készenlétbe helyeznek "London védelmére". A Daring brit romboló alig két hete vette az irányt a Perzsa-öböl felé.
A brit lakosság a mai napig nincs tudatában annak, hogy Líbia lerombolásának idején az ország háborúban állt, és a nyugat-európai média mindent meg is tesz azért, hogy az embereknek fogalmuk se legyen a jelenleg is zajló háborús történésekről. A Press TV betiltásával gyakorlatilag az egyetlen olyan, széles körben ismert internetes forrást szüntették meg, amin keresztül a brit lakosság tudomást szerezhetett volna a közeljövőben várható iráni háború valós történéseiről.
"Az Irán elleni szabotázsakcióknak megvan a maga napirendje. A Bicom közelről együttműködött az Ofcommal a Press TV ellehetetlenítésének ügyében." mondta Ismail Salami, iráni szerző és közel-kelet szakértő, aki a Press TV honlapján is publikál. Az Ofcom visszavonta a Press TV engedélyét és eltávolította a csatorna számára elérhető szervereit, mondván hogy a Press TV tevékenysége sérti a hírközlési törvényt. A brit médiaszabályozó ezen felül 100000 font büntetés befizetésére kötelezte a Press TV-t.
"A brit királyi családdal szoros kapcsolatban lévő Ofcom gyakorlatilag a kormányzat és a legbefolyásosabb csoportok döntését mondta ki, ennek semmi köze a hírközlési törvényhez. Ez a bizonyos "londoni székhelyű" cég a cionista politikai ideológia végrehajtó gépezete, ugyanis a Bicom rendszeresen támogatja azokat, akik valamilyen úton érintettek az Irán elleni tevékenységekben." mondta a Press TV- is rendszeresen publikáló iráni író.
"Eltekintve a cionista rezsim brit támogatásának szervezésétől, a Bicom a Moszad és az MI6 közt is egyfajta hídként szolgál. A szervezet jelenlegi vezetője Lorna Fitzsimons a Labor Friends of Israel (LFI) parlamenti lobbicsoport tagja."
Az eset önmagáért beszél. Az iráni háború esetére is a líbiaihoz hasonló, előre leforgatott tudósításokkal készülnek?

Bahrainban tartózkodó brit technikusok blokkolják az iráni állami hírközlést a "Hotbird" műholdas kiszolgálón. A Press TV hírei szerint az átviteli jelek blokkolása január 17-én kezdődött. A blokkolt csatornák közé tartozik számos térségi csatorna, illetve több nemzetközi adás is, mint például a Press TV, Al-Alam, Al-Kowsar, Jame-Jam és a Sahar hírszolgáltatók. Az Eutelsat nem adott választ az Iszlám Köztársaság kérdéseire az állami adók blokkolásával kapcsolatban.
Molnár István

A járási rendszer kiépítése 20 milliárd forintba kerül

A járási rendszer kiépítése 20 milliárd forintba kerül. 15-20 milliárd forintba fog kerülni a járási rendszer kialakítása, amelynek hivatalai a megyei kormányhivatalok kirendeltségeiként fognak működni. A járások vezetőit nem a helyi települések lakói választják. Az utóbbi időben több település elégedetlen a tervezett beosztással.
A kabinet döntése értelmében a járási kormányhivatalok létrehozása kiemelt kormányzati projekt, s ennek sikeres megvalósítása érdekében döntöttek arról, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokból átcsoportosít a területi közigazgatási rendszer teljes körű átalakítására – közölte lapunkkal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Ez mindennel együtt – nyolc uniós projekt összehangolását figyelembe véve – 15-20 milliárd forintba kerül – tették hozzá. A KIM szerint ebben nemcsak a járások kialakítására fordítandó összeg van benne, hanem minden egyéb olyan kiadás is, amely a teljes rendszer átalakításával kapcsolatban felmerülhet.
A járási hivatalok a megyei kormányhivatalok kirendeltségeiként működnek majd 2013. január 1-jétől. Létrehozásuk része a Jó Állam koncepciójában megfogalmazottak szerint a területi közigazgatás átalakításának érdekében, s azért szükséges, hogy az elmúlt húsz évben a területi közigazgatásban kialakult átláthatatlan feladat- és szervezetrendszer, az önkormányzati és állami igazgatás összemosódása megszűnjön – állítja a minisztérium.
A KIM közléséből kiderült, hogy az államigazgatási feladatokat az állam a saját szervezetrendszerén keresztül fogja elvégezni, míg az önkormányzatnál a helyi ügyekkel kapcsolatos feladatok maradnak. A járási hivatal feladata a jelenlegi jegyzői feladat- és hatáskörök, valamint a kormányhivatalok körzeti, városi kirendeltségeinek feladatait fogják ellátni. Miután a járás nem önkormányzati, hanem államigazgatási egység, a vezetője sem választott képviselő lesz, hanem megfelelő végzettséggel rendelkező szakember – tudatta a minisztérium.
A járások beosztása kapcsán az utóbbi időben egyre több vita merült föl, aminek kapcsán Navracsics Tibor, a KIM első embere úgy fogalmazott, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján január 29-ig jelezhetik a települések, ha a tervezetthez képest más járáshoz akarnak tartozni. „Ez a járások számát nem érinti, a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni”.
Ezzel kapcsolatban csütörtökön derült ki, hogy önálló járás kialakítását kéri a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) a leendő gödöllői járáshoz sorolt Veresegyház, illetve a térségében elhelyezkedő további kilenc település. Pásztor Béla, a települést 1965 óta vezető polgármester szerint kezdeményezésük a majdani gödöllői járás tehermentesítését is szolgálja.
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, korábban SZDSZ-es politikus, szerdán azt írta: nem szeretnének a majdani budakeszi járáshoz tartozni. Kérik, hogy a tervezett járás központja Budaörs legyen, vagy Budaörs székhellyel Törökbálint, Herceghalom és Biatorbágy településekkel jöjjön létre önálló járás.
Hasonló a helyzet Dorogon is, ahol Tittmann János MSZP-s városatya szeretné elérni, hogy önálló járássá alakuljon a dorogi kistérség. „A nyilvánosságra került tervek szerint Dorogot az esztergomi járáshoz csatolnák, annak ellenére, hogy a település és kistérsége évek alatt együttműködő és takarékos gazdálkodással közös intézményrendszert működtet, és mindenben megfelel egy önálló járás követelményeinek.”
Tiltakozik a járási rendszer tervezete ellen Balatonalmádi, a település járási központ szeretne lenni – közölte Keszey János (Fidesz–KDNP) polgármester. Furcsának tartja, hogy a tervezett balatonfüredi járásban négy város is lenne: Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Balatonkenese, amire máshol nincs példa. Az is szokatlan a polgármester szerint, hogy Balatonalmádinál kisebb városok – Devecser, Sümeg, Zirc – járási központtá válhatnak. (mno.hu)


168 járás lesz Magyarországon 2013-tól, a járások számán nem lehet változtatni. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: a járások száma 168, hét fővárosi körzet lesz, ezen nem lehet változtatni.
A tárcavezető, aki egy turisztikai rendezvényen vett részt, hozzátette: megkezdődött a konzultáció a járásokról, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján január 29-ig jelezhetik a települések, ha a tervezetthez képest más járáshoz akarnak tartozni.
"Ez a járások számát nem érinti, a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy abban megyében egy másik járást kell megszüntetni" - magyarázta a miniszter.
Megjegyezte: sorolhatná, hogy az országban hány város szeretne a tervezetten felül járásszékhely lenni, de "a pénz is véges, nekünk az a célunk, hogy hatékony rendszert hozunk létre. (...) Az államigazgatásban a hatékonyság az elsődleges szempont" - hangsúlyozta Navracsics Tibor. (MTI)