2008. október 16., csütörtök

Brazília, Dél-Afrika és India közös demokrácia-modellje


El País
Brazília, India és Dél-Afrika vezetőinek intézményesített csúcstalálkozóján is a fő téma a nemzetközi hitel és pénzügyi válság volt, bár a három államfő igyekezett hangsúlyozni, hogy országaikat szerencsére eddig csak kis mértékben érintették az események. Ugyanakkor a brazil Luiz Inácio Lula de Silva kijelentette: hosszú távon ők sem mentesülhetnek a következményektől, így érdekük egy „új nemzetközi rendszer megteremtése”, mely ellen tud állni a globális bizonytalanságnak.
Az immáron harmadik alkalommal, ezúttal Új-Delhiben megrendezett találkozón az államfők egyetértett abban, hogy a gazdag országok által keltett válságnak elsősorban a szegény országok az áldozatai. Nem tűrhető tovább – jelentette ki Lula –, hogy „felelőtlen spekulánsok az egész világgazdaságot egyetlen óriási kaszinóvá változtassák”.
Manmohan Singh indiai miniszterelnök ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a három, legdinamikusabb gazdasági bővülést mutató fejlődő ország együttműködése máris sikertörténet. Kapcsolataik szilárdságát a közös értékek és elkötelezettségek adják. Singh annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Brazília, Dél-Afrika és India által felmutatott közös eredmények a fejlődő országok számára egyfajta demokrácia-modellként szolgálhatnak.
A nemzetközi porondon most bemutatkozó új dél-afrikai elnök, Kgalema Motlanthe főként a déli államok összefogásának szükségszerűségét hangsúlyozta, mely mára már „a nemzetközi politika egyik megkerülhetetlen pillérévé vált”.
A három vezető szerint a krízis leküzdése nem lehetséges azáltal, hogy gyors intézkedésekkel csillapítsák a pánikot; határozott, globális reformok szükségesek, valamint a nemzetközi rendszerben az etika érvényének helyreállítása, illetve az átláthatóság biztosítása.
A csúcstalálkozó intézményes formáját a három ország 2003-ban hozta létre, kifejezetten azzal a céllal, hogy a fejlődő országok demokrácia-modelljeinek, illetve a multikulturalitásnak nagyobb hangsúlyt biztosíthassanak a nagypolitikában.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Lula/pide/Nueva/Delhi/nueva/arquitectura/internacional/elpepuint/20081016elpepuint_3/Tes