2014. április 11., péntek

"Mindenki tudja, hogy kémkednek, de hogy még leskelődnek is!"

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég figyelmeztette az európai országokat, hogy az ukrán helyzet további mérgesedése negatívan hathat Európa gázellátására. A figyelmeztetés megtette hatását, az európai országok újra kénytelenek voltak észrevenni, hogy kinél van a gázcsap. Kijev nyugati bábkormánya visszahívta a kelet-ukrajnai orosz felkelések leverésére kiküldött csapatokat, Angela Merkel német kancellár pedig bejelentette, hogy az Európai Unió komolyan veszi Putyin figyelmeztetését, amire az EU tagállamai közös választ fogalmaznak meg. Hétfőn az EU külügyminiszterei megvitatják a kérdést, és várhatóan a Gazprommal is tárgyalni fognak.
Ugyanakkor nem az Európai Unió volt az első, aki az EU-nak címzett felszólításra választ adott. Jen Psaki, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője azzal vádlota Moszkvát, hogy "az energiafüggőséget eszközként használja egy Ukrajna elleni összesküvésre".
Putyin hamar válaszolt azt amerikai vádakra. Először is "különösnek" nevezte, hogy az Egyesült Államok válaszol egy olyan levélre, amit ő az európai partnereknek küldött, nem Washingtonnak. Miután Szergej Lavrov külügyminiszter értesítette Putyint az amerikai hozzászólásról, Putyin "felettébb különösnek" nevezte azt, majd bejelentette, hogy "nem szép dolog más leveleit elolvasni". Annál is inkább, mivel az a levél Washingtont nem is érintette, az európai vezetőknek lett elküldve.
"Mindenki tudja, hogy az amerikai partnerek kémkednek szövetségeseik után, de hogy még leskelődnek is - ez már a becstelenség újabb foka"
Putyin többek között azt írta levelében az európai vezetőknek, hogy a Gazprom állami vállalat évek óta egyedül tartja vállán az ukrán terhet, és mivel az ukrán kormány tartozásainak több mint felét nem teljesítette, az európai partnereknek ki kell venniük részüket ennek a tehernek a viseléséből. Putyin felszólította az európai vezetőket, hogy minél hamarabb tartsanak találkozót az ukrán gazdaság megsegítése kapcsán.
Putyin elég világosan fogalmazott - lényegét tekintve azt közölte a nyugati vezetőkkel, hogy a nyugat műve az új kijevi kormány, emiatt ha a kijevi kormány nem fizet, majd fizet helyette a nyugat. Moszkva önszántából nem szokta növelni a földgáz árát, amit nem egy esetben piac ár alatt adnak európai partnereiknek. Könnyen lehet azonban, hogy az amerikai érdek gátlástalan kiszolgálása miatt egyes európai országokban nőni fog az import gáz ára. Vagy ezt választják, vagy a nyugati országok befizetik a kijevi gázszámlát. Végső soron az Európai Unió és Washington osztozik a felelősségen az Ukrajnában történtek miatt.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/mindenki-tudja-hogy-kemkednek-de-hogy-meg-leskelodnek

A Pentagon szerint az afganisztáni kivonulás logisztikai rémálom lesz

Az afganisztáni missziót már így is úgy emlegetik az Egyesült Államok katonai köreiben, mint a legnagyobb kihívást jelentő katonai akciót a második világháború óta. A US Army a saját bőrén tanulja meg, hogy nem a legkönnyebb egy olyan területen "stratégiai" (értsd: tönkrevertek minket, angolosan távozunk) visszavonulást végrehajtani, ahol minden bozótban ott ül az ellenség, ráadásul az Oroszország felé fekvő kivonási utakat az USA az ukrajnai eseményekhez kapcsolódó szankcióival sikeresen lezárta maga előtt.
A Pentagon előtt komoly feladat áll. 30.000 katonát, 48.000 harcjárművet és 81 millió darab különféle hadfelszerelési eszközt kell kivonniuk 2014-ig Afganisztánból. A távozó eszközök összértéke 33 milliárd dollár. Nyilván érzékenyen érintené az Egyesült Államokat, ha véletlen ezekből a tárgyi tételekből több az ellenségeik kezére kerülne.
Hídfő.net | Amerikai katona valahol AfganisztánbanAmerikai katona valahol Afganisztánban.
A legkényelmesebb szárazföldi kivonási útvonal az afganisztáni Tremez városából indul, Üzbegisztánon és Kazahsztánon át, belépve Oroszországba, majd Lettországba. Itt felpakolni a rigai kikötőben, és az Atlanti-óceánon át hazaérni. Ezzel a probléma a fent említett, miszerint az USA az ukrajnai események kapcsán sikeresen szembeállította magával Oroszországot, ezért erre már nem mehetnek, annak ellenére, hogy a felszerelések 75%-a ezen az útvonalon érkezett annak idején.
A másik potenciális útvonal Pakisztánon keresztül vezet, akivel nincs túl jó kapcsolata az Egyesült Államoknak szintén, a Bin-Laden eset miatt. Katonai és gazdasági szakértők szerint a légi kivonás hozzávetőlegesen tízszerese lenne költségek tekintetében a szárazföldinek.
Washington ismét "sikeresen" erőpolitizált. Olyannyira megmutatták mindenkinek, hogy bármit megtehetnek, hogy az afgán kalandot befejező milliárdos költségek láttán az Egyesült Államok diplomatái elgondolkozhatnak, hogy bizony lehetne ezt jobban is csinálni.

A Luganszki Népi Köztársaság referendumot fog tartani

A frissen kikiáltott Luganszki Népi Köztársaság tanácsa népszavazás megtartását javasolta. A javaslat szerint a referendum a következő kérdéseket tartalmazná:
1, Csatlakozzon-e a Luganszki Népi Köztársaság az Oroszországi Föderációhoz?
2, Csatlakozzon-e a Luganszki Népi Köztársaság Ukrajnához?
A javaslat szerint a referendumot 10 napon belül meg kellene tartani.
Hídfő.net | Új-oroszországPirossal az ún. "Új-Oroszország".
A nemhivatalos orosz sajtóban a fenti térképen pirossal jelölt területek már az Új-Oroszország elnevezés alatt futnak, ezek a területek egyben a Délkeleti Hadsereg műveleti területei is.
A Délkeleti Hadsereg az elmúlt napokban alakult meg, immáron fegyvereik is vannak, miután az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az UBSZ luganszki és donyecki épületeit az oroszpárti tüntetők ideiglenesen az irányításuk alá vonták, és a fegyvereket elvitték onnan. Becslések szerint az oroszbarát Délkeleti Hadsereg jelenleg 3000 fegyveressel, és további 2-3000 taggal rendelkezik.
Hídfő.net | A Délkeleti Hadsereg egyik osztaga a Luganski Népi Köztársaság tanácsának ülését vigyázzaA Délkeleti Hadsereg egyik osztaga a Luganszki Népi Köztársaság tanácsának ülését vigyázza.
http://www.hidfo.net/2014/04/11/luganszki-nepi-koztarsasag-referendumot-fog-tartani

Jacenyuk időt húz, hazudik, – de nem tudja mit tegyen Kelet-Ukrajnával


Fotó ruvr.ru

A “megbízott ukrán miniszterelnök” (sic!) Arszenyij Jacenyuk a donyecki régióban járt – és tárgyalások címén össze-vissza beszélt minden hülyeséget. – Ezzel rejtegetvén rafinált megvezetési kíséreteit…

“A kijevi kormány ismer egy receptet, amely biztosíthatja az ország egységét” – mondta a helyi tisztviselőkkel tartott ülésen.
Jacenyuk azért érkezett az ország keleti részére, hogy felajánlja a kijevi kormány ellen tiltakozó donyeckieknek az ukrán alkotmány módosítását és ezáltal próbálja meg elterelni figyelmüket a függetlenségi küzdelemről, de legfőképpen az Oroszországhoz való csatlakozásról.
Közben lejárt annak a 48 órás ultimátumnak a határideje, melyet a Jacenyuk kormány egyoldalúan határozott meg a donyecki orosz lakosságnak, hogy hagyják el az általuk elfoglalt kormányzati épületeket. De a tüntetők továbbra sem hajlandók kivonulni a megszállt hivatalokból sem Donyeckben, sem Luganszkban. (Ez ki is verte a biztosítékot a “megbízott miniszterelnöknél”).
Az orosz tüntetők nem vonulnak vissza, követeléseikről nem mondanak le sőt, a Nemzeti Milícia vezérkara, amely a hét elején kikiáltotta a Donyecki Népköztársaságot, most kijelentette, hogy népi hadsereget hoz létre, amelyre szavaik szerint azért van szükség, hogy megvédjék a népük, s a Donyecki Népköztársaság területi integritását.
Mára már egyre nyilvánvalóbb, hogy a kijevi junta, élén Jacenyukkal és Turcsinovval lényegében nem tudja mit csináljon a függetlenségre törekvő régiókkal, – csak kapálódzik össze-vissza, – mert már képtelen teljesen ellenőrizni Kelet-Ukrajnát. A tüntetők ellen küldött egységeinek jó része nem hajlandó teljesíteni a népellenes tűzparancsot és sorra állnak át a nép oldalára.
S, ha végül a kormány az agresszivitásával csak kikényszerítené a vérontást, akkor sem lenne számára jobb a helyzet. Sőt még rosszabb, mert a feldühödött oroszokat azután már képtelenség lenne a jogos küzdelemtől visszatartani.
Jacenyuk kínjában a donyecki tárgyalásokon ostoba frázisokat pufogtatott, mint pl. ilyeneket; “A kormány tudja mit kell tennie, hogy az emberek elégedettek legyenek életükkel.” – Mondja ezt akkor, mikor a kezdődő IMF megszorításoknak köszönhetően a háromszorosára ugrottak az élelmiszer árak az utóbbi hetekben.
Persze a mézesmadzag és a megvezetési kísérlet sem maradt el;
Jacenyuk megígérte, hogy Kijev nem tiltja be az orosz nyelv használatát, (sic!) és megpróbálja egyensúlyba hozni a hatalmat a régiók és a kijevi központ között. Azt, hogy ez pontosan mit is jelent, bővebben nem vázolta, abban azonban az orosz ajkú lakosság biztos lehet, – hogy Jacenyuk egy fikarcnyi hatalmat sem fog önként kiadni a kezéből. És bármilyen megállapodást köt, – azt esze ágában sem lesz hosszú távon betartani.
Ennek már ott a helyszínen is tanújelét adta, mert korábbi kijelentéseit nyakon csapva továbbra sem hajlandó hivatalos státuszt adni az orosz nyelvnek és szó sincs Ukrajna állami berendezkedésének változásáról sem, – vagyis a föderális államról, mely ugyan fél megoldás lenne az ukrajnai oroszoknak, – de bizonyos függetlenséget biztosítana a keleti régióknak.
A kijevi puccsisták látszólag csak némi decentralizációs engedményre lennének hajlandók, bizonyos, de lényegében elenyésző jogokat adva az orosz többségű kelet-ukrajnai régióknak.
De az igazi megvezetés az, hogy Jacenyuk keleten is megpróbálná legalizálni hatalmát, – és éppen a kelet-ukrajnai oroszok részvételével.
Valódi függetlenségről és teljes döntési szabadságról tehát továbbra sincsen szó, – ehelyett legitimizálni próbálná a donyecki oroszokkal a kijevi puccsistákat azzal, hogy csaliként fölajánlja nekik; támogatni fog a Kijevi Parlamentben egy törvényt, a helyi népszavazások elfogadásáról.
És itt jön a csavar; ezzel együtt már be is vonja a Donbasszban élő oroszokat, kijevi törvényhozási folyamatokba, – melynek a következő témája az országos népszavazás lesz az alkotmány módosításáról, hogy ezáltal lehetővé tegyék majd a május 25-i ukrajnai elnökválasztásokat. – Nagyon tartanak ugyanis attól, hogy a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok tömegesen fogják bojkottálni ezt.
Persze nem gondolom, hogy ezekbe a rafinált machinációkba akár a Donyecki, vagy Luganszki Népköztársaság (melyeket persze Jacenyuk nem ismer el), orosz többsége belemenne.
Ám, bármilyen megállapodás is születne, – azt Jacenyuk és bandája fogja felrúgni először, ha úgy gondolják; számukra kedvezőtlenül alakulnak az események.
Bár még lényegében még nem dőlt el semmi, Jacenyuk csak az időt húzza, -megvezet, hazudik és vakol, – megpróbálván mindenáron elterelni a figyelmet a kézenfekvő megoldásról; – Kelet és Dél-Ukrajna függetlenedéséről és Oroszországhoz való csatlakozásáról.
Csakhogy, hiába mesterkedik Jacenyuk, – ezek a tüntetők nem unják meg és nem mennek haza. Csak, ha majd győztek.
Szabad Riport / Fort András
Felhasznált források: Oroszország Hangja - Politikus.ru - SzRTI archivum

Nagy-Britannia retteg a dzsihadistáktól

A Szíriában harcoló dzsihadista brit állampolgároktól hangos a londoni sajtó. A félelmet az okozza, hogy az egyre jobban a végéhez közelítő szíriai háborúban az Asszad-kormányzat győzelme után az ottani terrorista alakulatokban harcoló "európai" állampolgárokkal mi lesz. A félelem nem alaptalan, hiszen ezek a brit állampolgárok terrorista mércével komoly kiképzést kaptak az Egyesült Államokból származó pénzeken.
A becslések szerint 500 brit állampolgár harcol szíriában jelenleg, a brit titkosszolgálat, az MI5 épp azt vizsgálja, hogy ezeknek az elemeknek a kijutása hogy volt lehetséges. Segítünk nekik: az USA pénzelte a kijutásukat, és havi több ezer dollár zsoldot kapnak ugyanabból a forrásból, jelenleg is. Emellett továbbá ember- és szervkereskedelemmel is foglalatoskodnak, némi plusz bevételért, természetesen. A brit MI5 pedig azért "nem jött rá" még a megoldás kulcsára, mert parancsot kaptak, hogy nem jöhetnek rá. Ilyen egyszerű ez az ügy ismét.
Hídfő.net | Az Al-Nusra kötelékében harcoló britt állampolgárok a Dzsihad fekete zászlajával - reméljük a Facebook-profiljukra is feltöltötték ezt a képet...Az Al-Nusra kötelékében harcoló brit állampolgárok a Dzsihad fekete zászlajával, Szíriában - reméljük a Facebook-profiljukra is feltöltötték ezt a képet...
"Jelenleg a Szíriából hazatérő, és ott terrorista kiképzést kapó dzsihadisták London legfőbb problémái. Mi van akkor ugyanis, ha a megszerzett tudásukat Nagy-Britanniában is kamatoztatni szeretnék?" - hangzik egy neve elhalgatását kérő londoni bevándorlásügyi hivatalnok kérdése.
Természetesen a Cameron-kormányzat nem fejezti ki aggódását akkor, amikor ugyanazek a "brit állampolgárok" gyerekeket erőszakoltak és ártatlanokat gyilkoltak halomra Nagy-Britannia hallgatólagos beleegyezésével, az USA zsoldjában. Ime a nyugati világ képmutatására az újabb kiváló példa.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/nagy-britannia-retteg-dzsihadistaktol


Hillary Rodomsky Clinton tegnap nem aratott nagy sikert Las Vegasban. Arab szokás szerint a cipővel verés, megdobálás a legnagyobb utálat kifejezése. George W. Bush is cipők elől bújt le, tért ki Bagdadban 2008-ban. Hillary Rodomsky nem élvezte azt a közönséget, amit kapott, Nevada állam lakossága nem kért belőle, s egy fehér, szőke hölgy megadta az arab tiszteletet neki.
Az eset egy konferencián történt a Mandalay Bay hotelben, ahol a szőke asszonyt azonnal letartóztatták cipő "támadás" vádjával. Hillary Rodomsky kampányát kezdte a 2016-os elnök választásra, megragadt mindent, hogy a figyelem középpontjában legyen. Most egy szemét-újrafelhasználás technológia konferencián prédikált Steve Wosniakkal. Úgy látszik, magára gondolt.

http://www.youtube.com/watch?v=Ivf7AEOJCCg

Nők és gyermekek futamították meg a Jacenyuk-kormányt


A Jacenyuk-kormány korábban 48 órás határidőt adott meg a Kelet-Ukrajnában kormányzati épületeket elfoglaló oroszpárti tüntetőknek, hogy hagyják el és ürítsék ki az elfoglalt épületeket. Most, hogy a határidő lejárt, a kormány visszavonulót fújt és bejelentette, hogy engedélyezi a függetlenségről kiírt népszavazások megtartását.
Az illegitim kijevi kormány korábbi fenyegetései szerint nem fogja engedni újabb területek leszakadását, és a tüntetők ellen katonai erőt vet be. Jacenyuk a Greystone amerikai magán katonai vállalat zsoldosaival töltötte fel a Kelet-Ukrajnába küldött ukrán rendőrség sorait, valamint a szélsőségesen oroszellenes Jobboldali Szektor több mint száz tagját küldték a térségbe. A határidő lejárta előtt néhány órával Donyeckben a barikádok alatt tettrekész férfiakon kívül nők és gyermekek álltak közelharci eszközökkel és védőfelszerelésekkel, az orosz nép Ukrajnában rekedt része egységesen lépett fel a függetlenségért.
A térségbe küldött több rendőri valamint elit alakulat is bejelentette, hogy nőkre és gyerekekre nem lőnek. Az ukrán fegyveres erők elitjének számító Alfa egység megtagadta a parancsot és nem foglalták vissza a felkelők kezén lévő kormányépületeket. Az Alfa kommandó egyik vezetője elmondta, ő és az emberei egy túszok kiszabadítására és terrorizmus elleni műveletekre létrehozott alakulat, a törvény nekik erre ad felhatalmazást, semmi másra.
Korábban Harkovban jelöletlen rendőri alakulatok tartóztattak le több tucat oroszpárti tüntetőt és visszafoglalták a kormányépületeket. Oroszország Külügyminisztériumának közleménye szerint ezek a Greystone magánvállalat zsoldosai voltak. Tegnap nyilvánosságot látott egy videofelvétel, amin a felkelők elfognak egy ilyen "ukrán rendőrt", aki hosszas "kikérdezése" után elmondja, hogy amerikai állampolgár. Harkovban ezek a "US citizen"-ek foglalták vissza a kormányépületeket az illegitim kijevi kormánynak.


Donyeckbe már nem volt kit küldeni, a kijevi kormánynak nincs annyi fegyveres ereje, hogy egyszerre ellenőrzése alatt tartsa az ország több függetlenedni vágyó tartományát. Donyeckbe már az ukrán fegyveres testületek alakulatai mentek, akik nem voltak hajlandóak nőkre és gyermekekre tüzet nyitni. A felkelők közt tegnap este forradalmi hangulat uralkodott, éjjelre várták az ostromot és verség esetére felkészültek arra, hogy csak a felperzselt földet hagyják maguk mögött.
Az ostrom elmaradt, ma reggelre a kijevi kormány kénytelen volt tárgyalni, mert mostanra nincs olyan ukrán alakulat, aki vállalná, hogy fellép egy szabadságszerető nép asszonyai és gyermekei, nem-egy esetben a barikádok alatt álló anyák és nagyanyák ellen. Ma reggelre megkezdődtek a tárgyalások, és mostanra úgy áll a helyzet, hogy Jacenyuk megszavaztatja a törvényjavaslatot Donyeck függetlenségéről. Kompromisszumos megoldásként a rendőri alakulatok vállalták, hogy a tüntetőkkel közös járőröket tartanak fenn a kormányépületek környékén, hogy ha valakinek valóban szüksége van a rendvédelmi erőkre, azok jelen legyenek és garantálják az állampolgárok biztonságát. Erre amiatt is szükség van, mert Donyeck térségében a Jobboldali Szektor többszáz tagját is elszállásolták, akik készen állnak akár nőkre és gyermekekre is lőni.
Eközben Harkovban rendre kiújulnak a tüntetések, az ukrán egyenruhában jelen lévő amerikai csapatok csak a mai nap több mint 50 tüntetőt vettek őrizetbe. Nem lehet tudni, hogy az amerikai zsoldosok meddig lesznek jelen a városban, - de amit a Donyeck régió véghez vitt az éjjel, az egy nép élni akarásának kifejeződése, elementáris erővel. Amit tegnap éjjel ott véghez vittek, az példaértékű minden nép számára. Ilyen, amikor egy nép egy emberként áll ki saját függetlenségéért!
http://www.hidfo.net/2014/04/11/nok-es-gyermekek-futamitottak-meg-jacenyuk-kormanyt

NATO csapatösszevonás a Fekete-tengeren

Mostanra biztosra vehető, hogy a NATO nagyobb csapásmérő erőt von össze a Fekete-tenger térségében - a USS Donald Cook, Aegis rendszerrel felszerelt romboló tegnap haladt át a Boszporuszon és belépett a Fekete-tengerre. Az amerikai Védelmi Minisztérium szerint azért, hogy ezzel "a NATO-partnereket megnyugtassák".
Steven Warren ezredes szintén ragaszkodott ehhez a magyarázathoz. Ennek ellenére az orosz hadsereg nyilatkozatai alátámasztják, hogy a NATO általános mozgósítást folytat a térségben és nagyobb csapásmérő erőt von össze. Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a NATO 2008 óta először von össze tengeri csapásmérő erőt közvetlen az orosz határ mellett. A meg nem nevezett katonai vezető szerint a következő héten a francia haditengerészet több rombolója is megjelenik a térségben. "Ennek célja, hogy morális támogatást adjon az erőtlen kijevi rezsimnek, emellett erőfitogtatás annak céljából, hogy Oroszországot meghátrálásra kényszerítsék". A forrás szerint az amerikai flotta aktív információgyűjtést folytat a Fekete-tengeren zajló orosz katonai tevékenységről, elsősorban a Krím térségében és az ukrán határ mentén. Az orosz fekete-tengeri flotta egyelőre Szevasztopolban állomásozik.
A USS Donald Cook érkezése már az év eleje óta mérgesíti tovább az amerikai-orosz kapcsolatokat, ugyanis a hajó azzal az Aegis rendszerrel van felszerelve, ami a NATO európai rakétarendszerének része. Ez amellett, hogy az orosz határhoz közeledésével fenyegetést jelent Oroszország számára, egyben fenyegetést jelent a kelet-európai országoknak is. Az Aegis rendszer Európába telepítése az újabb fázisa annak az amerikai katonai programnak, ami teljes Európa amerikai katonai ellenőrzés alá vonását jelenti. A térségünkben állomásozó amerikai csapatoknak és haditechnikának semmi köze az európai országok érdekeihez, azok az expanzív amerikai külpolitika eszközei, melyek Európán átgázolva, a térség országait saját érdekeik szolgálatába állítva végzik a felkészülést egy Oroszország elleni nagy háborúra.
Emellett az amerikai flotta fekete-tengeri jelenléte nélkülöz bármiféle jogalapot. A Fekete-tenger katonai erőegyensúlyát meghatározó nemzetközi egyezmények szerint amerikai hajó maximum 21 napot tölthet a Fekete-tengeren, így az USA jelen lévő hajói egymást váltják a térségben. Az Egyesült Államok a kijevi puccs végrehajtása ót azonban folyamatos haderő-összevonást folytat a Fekete-tenger közelében. A USS Taylor februárban és márciusban az engedélyezettnél már 11 nappal többet töltött a területen, ami világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok a térség katonai erőegyensúlyának felborítására törekszik.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/nato-csapatosszevonas-fekete-tengeren

Modern fegyverek a Krímben

Az orosz haderő a legmodernebb csapásmérő közepes hatótávolságú rakétákat telepít Krímbe. A Club-K rakéta a világ jelenleg legmodernebb ilyen jellegű fegyvere. Eredetileg "anyahajó gyilkos" fegyvernek fejlesztették ki. Ez a fegyver illeszkedik a legújabb rakétákkal szemben támasztott katonai elvárásrendszerhez, miszerint gyakorlatilag "lelőhetetlenek" legyenek. A Club-K a céltól megfelelő távolságban különböző elterelő és kitérő manővereket hajt végre, valamint - szakítva a rakétákra jellemző egyenletes gyorsuló vagy lassuló mozgással - folyamatosan változtatja a sebességét.
A Club-K cirkáló rakétája
A rakétaelhárító fegyvereknek, elsősorban az ellenrakétának egy hihetetlen nehéz feladattal kell megbirkóznia. A célra tartó rakéta több ezer kilométer/órás sebességgel közeledik, és neki ezzel szembe haladva kellene eltalálnia a rakétát. Magában a célt eltalálni lehetetlen. Ezért az elhárító rakéta nem célra talál, hanem a feltételezett ütközési pont előtt felrobban, és repeszfelhővel borítja be azt a területet. Mivel az amerikai elhárítórendszerek az orosz S-300 alapjain állnak (a jelcini hazaárulás idején Törökországnak eladott S-300-at másolták le), így az orosz fejlesztőknek nagyjából képük van arról, mit tud az amerikai elhárítórendszer. Ennek megfelelően alakították ki a Club-K manőverező képességét.
A hírek szerint 64 darab ilyen mobil rakétarendszert telepítenek a KrÍmbe, ellensúlyozandó a Fekete-tengerre küldött amerikai hajókat. A rakétakomplexum többféle rakétával felszerelhető, így nem csak hajók, hanem földi célok, gyárak, hidak, katonai létesítmények ellen is bevethetőek, 300-500 kilométeres körön belül. Maga a rakétakomplexum pontosan úgy néz ki, mint egy szállító konténer, így bárhol felbukkanhat, mint kamion vagy vasúti konténer szállítmány.
Egyszerű szállító konténerek... és ami benne lapul.
Ez már a második hír komoly csapáserő átcsoportosításáról. Előzőleg Moszkva Su-27 vadászbombázókat és tengeralattjárók felderítésére képes repülőgépeket csoprtosított át. Egyérteműen felkészülnek az USA tengeri irányból történő beavatkozásának elhárítására.

http://www.hidfo.net/2014/04/11/modern-fegyverek-krimben

Kevesebb pénzből több megújuló energia 2013-ban

Hiába csökkent a beruházásokra fordított összeg tavaly, a megújuló alapú áramtermelés továbbra is világszerte szárnyal. Itt tartunk most:
Az egy évvel korábbihoz képest 214,4 milliárd dollárral kevesebb pénzt ruháztak be tavaly világszerte a megújuló energiaforrásokat hasznosító energiatermelésbe, globális szinten mégis tovább növekedett a zöldáram részaránya a villamosenergia-termelésben – derül ki a napokban bemutatott Global Trends in Renewable Energy Investment 2014

2012 után 2013 egyébként már a második olyan év volt, amikor mérséklődött a megújuló-energetikai beruházások pénzügyi volumene. A rekordévet jelentő 2011-hez képest tavaly már közel negyedével – 23 százalékkal – kevesebb pénzt költöttek a befektetők és beruházók a zöldáram-termelésbe. Nem kell azonban kétségbe esni: a jelentés szerint ugyanis azon túl, hogy csökkent a beruházási volumen, kirajzolódtak olyan trendek, amelyek azt jelzik, hogy a megújuló energiatermelés továbbra is globálisan vezető ágazat lehet a jövőben. kiadványból. A beruházási összegek zuhanása két okra vezethető vissza: egyrészt jelentősen csökkentek a fotovoltaikus rendszerek árai, másrészt az egyes országokban jellemző bizonytalan szabályozói környezet számos befektetőt is elriasztott az új projektek megvalósításától.
Az első, és legfontosabb ezek közül, hogy összességében – a nagyméretű vízerőművek nélkül – az új megújuló alapú erőművek a globálisan üzembe állított kapacitások 43,6 százalékát adták, amivel a zöldáram a világ villamosenergia-termelésének 8,5 százalékát adta az egy évvel korábbi 7,8 százalékkal szemben. Ezzel a növekedéssel 1,2 milliárd tonnával sikerült mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátás növekedését.
A második ilyen kedvező jel a fotovoltaikus rendszerek árának zuhanása volt, amely a beruházási volumen csökkenéséből csaknem 16,4 százalékkal (mintegy 35,1 milliárd dollárral) vette ki részét.
A harmadik az a tény, hogy a tiszta energiával foglalkozó vállalatok részvényeinek ára globálisan mintegy 54 százalékkal emelkedett a tavalyi év során, ami a vállalati beruházások tőkebevonását segítheti a jövőben.
És végül a jelentés kiemeli, hogy egyre több olyan napelemes és kontinentális szélerőművi projekt valósult meg világszerte, amelyek már mindenféle államilag garantált szubvenció nélkül életképes, megtérülő fejlesztésként működnek. Ahol a megfelelően magas napsütéses órák száma, illetve az egész évben megfelelő szélerősség erre alkalmas karakterű fogyasztói igénnyel találkozik, ott ezek a beruházások már a fosszilis energiaforrások számára is versenyképes konkurenciát jelentenek.
Sok vesztes és egy nyertes technológia
Az elmúlt évben egyedül a geotermiára alapozott energiatermelésnek sikerült növelnie a befektetési összegeket az előző évihez képest. Ennek a technológiának az esetében 38 százalékkal emelkedett a befektetett pénz összege 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel globálisan elérte a 2,5 milliárd dollárt.
Minden más technológia viszont rosszabbul járt 2013-ban:
CHP_20140411_pic1.jpgKína surranópályán előzi Európát!
2013 volt az első év, amikor Kína beelőzte Európát a megújuló-energetikai beruházások volumenét tekintve. Habár Kínában is csökkentek a beruházási összegek közel 6 százalékkal, még így is 56 milliárd dollárt fektettek megújulós projektekbe. Ez 8 milliárd dollárral több, mint amennyi pénzt Európában költöttek ilyen célokra a befektetők és beruházók. A tavalyi évben rögzített 48 milliárd dollárnyi európai befektetés egyébként 44 százalékkal(!) kevesebb annál, mint amennyit 2012-ben fordítottak hasonló célokra az öreg kontinensen.
Az Egyesült Államokban a 10 százalékos visszaesését követően 36 milliárd dollár ment megújuló-energetikai projektekre, miközben Indiában 15 százalékkal csökkent ez az érték (összesen 6 milliárd dollárra), míg Brazília esetében 54 százalékos volt a visszaesés (összesen 3 milliárd dollárnyi befektetés 2013-ban).
Vannak régiók, ahol viszont növekedésről lehet beszámolni. Ilyen az amerikai kontinens Brazília és az Egyesült Államok kivételével, illetve az óceániai térség Kína és India kivételével. Ebben az utóbbi régióban egyébként Japán vitte a prímet 80 százalékos növekedéssel, amit elsősorban a fotovoltaikus beruházások tavalyi megugrásának köszönhetnek.
A megújuló veri a fosszilist, csak az a kérdés, honnan nézzük
Habár a nagy vízerőműveket is belefoglalva, a megújulós beruházások és befektetések volumene (összesen 227 milliárd dollár) tavaly is alatta maradt a fosszilis energiaforrások kiaknázásába fektetett összegeknek (270 milliárd dollár), a képet azért árnyalja, hogy a megújulók 227 milliárd dollárja közel a duplája annak a beruházási összegnek, amit új fosszilis erőművekbe fektettek, ezek csak a régi kapacitások kiváltására, modernizálására fordított összegek miatt előzik be a megújulókat.
(chikansplanet.blog )

Munkabérek: a régió legmohóbb állama Banditisztán!

Hazánkban a negyedik legnagyobb az adóék, vagyis a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya az OECD-tagok rangsorában. Csakhogy azokban az államokban, ahol Magyarországhoz hasonlóan csaknem a teljes összeg fele a költségvetésbe vándorol, összehasonlíthatatlanul magasabb az életszínvonal.
Magyarországon az adóék 49 százalék volt 2013-ban, ami az OECD-országok között a negyedik legmagasabb. Az adatok gyermektelen, átlagos fizetéssel rendelkező dolgozóra vonatkoznak.
Az első helyen Belgium áll 55,8 százalékkal. Őt követi Németország 49,3 és Ausztria 49,1 százalékkal. Hasonló arányokkal számolhatnak a francia (48,9), és az olasz (47,8) dolgozók is, csakhogy míg Magyarországon az éves nettó bér 6 ezer euró körül mozog, addig Olaszországban a 20 ezret közelíti, Belgimuról, Németországról és Ausztriáról nem is beszélve. A régió országai közül Csehország követ minket 42,4 és Szlovénia 42,3 százalékkal. A lengyel állam pedig már nagyságrendekkel kevesebbet (35,6) von el a dolgozóktól. Az OECD-országok átlaga 35,9 százalék, ebben benne van Chile a maga 7 és Új-Zéland a 16,9 százalékával.

Az adóék nagyon leegyszerűsítve három elemből tevődik össze. A személyi jövedelemadóból, a munkavállaló által fizetendő járulékokból és – amit a bruttó bérünk már nem tartalmaz – a munkáltató költségeiből. Az OECD mindhárom elemet a teljes bérköltségre vetítve számolja. Így lehetséges pl., hogy Magyarországon a személyi jövedelemadó aránya nem 16, hanem 12,45 százalék, amivel jobbak is vagyunk, mint az OECD átlaga.
A fenti számok, ahogy már említettük, egy keresős gyermektelen háztartásokra vonatkoznak, az átlagbérre vetítve. Ha az átlagbér 67 százalékával számolunk, akkor még rosszabb a helyzetünk. Magyarország 49 százalékkal „ezüstérmet” kap, de a minket megelőző Belgium is már csak 50,1 százalékot von el a szegényebbektől. Jobban állunk ugyanakkor ha egy átlagos bérből élő egy keresős háztartást nézünk 2 gyerekkel. Így már a “csak’ a 10. legmagasabb az elvonás mértéke 34,1 százalékos aránnyal.

Ha az adóék 2012-es évhez viszonyított változását nézzük, akkor látható egy fél százalékpontos csökkenés Magyarországon, amely a szuperbruttó kivezetésének eredménye a bruttó 202 ezer forintot keresők esetében. Ezzel két helyet tudtunk javítani a tavalyi második helyezésünkhöz viszonyítva. Látható, hogy a tendencia az inkább az adóék növelése volt a többi országban, azonban Magyarország még ezzel együtt is sereghajtó a régióban az adóék mértékét illetően.
2005-ben volt a legalacsonyabb az adóék
Az OECD ezredforduló utáni statisztikáiból kiderül, hogy az adóék az átlagos, gyermektelen keresők esetében Magyarországon 2001-ben volt a legmagasabb 55,8 százalékkal, míg a legalacsonyabb 2010-ben 46,6 százalékkal.
Az alacsony jövedelműek elvonása 2000-ben volt a legmagasabb 51,4, 2005-ben pedig a legalacsonyabb 43,1 százalékkal. A 2010-es 43,8 százalék óta folyamatosan emelkedett a mostani 49 százalékra.
Az átlagbér 167 százalékát kereső gyermektelenek esetében 2000-ben és 2008-ban volt a legmagasabb, 59,1 százalékkal, 2009 óta pedig folyamatosan csökkent.
Az egy keresős, két gyermekes háztartások esetében átlagbérrel számolva 2000-ben és 2001-ben 43,9, 2007-ben pedig 44 százalék volt az adóék. 2009 után hatalmasat esett, a legalacsonyabb 2011-ben volt 33 százalék és azóta is csak kismértékben emelkedett.
A visegrádi országokkal összevetve elmondható, hogy az ezredforduló óta minden jövedelmi szinten alacsonyabb volt az állam által elvont pénzek aránya a régióban. Kivételt képez a legrosszabb helyzetben lévő, az átlagbér 67 százalékát kereső két gyermekesek csoportja, ahol jelenleg a lengyel és a szlovák állam is többet vesz el, mint a magyar.
(mfor)

A BRICS országok beállítják a kétpólusú világot

A közeljövőben az IMF el fogja veszíteni a pénzügyi világrendőr szerepét mint a Rotschild család államközi, szuronyokkal védett pénzbehajtó szervezete. A BRICS országok - Brazília (B), Oroszország (R), India (I), Kína (C) és Dél-Afrika (S) - bejelentették, hogy nincsenek megelégedve az IMF és a Világbank kölcsön- és gazdaságpolitikájával, ami lényegében az USA és az EU financiális érdekeit hivatottak képviselni és érvényesíteni szerte a glóbuszon.
Hídfő.net | BRICS-csúcs 2013BRICS-csúcs 2013
A BRICS országok megalapították a BRICS Fejlesztési Bankot, amit nyíltan egy IMF alternatívának szánnak, azonban a pénzszivattyú megoldás helyett az új világbank a nevében is szereplő "fejlesztés" szóra fog koncentrálni. Vadim Bows, az orosz külügyminisztérium különleges gazdasági nagykövete kifejtette, hogy "a BRICS tagországok összesen 100 milliárd dollárral járulnak hozzá a Fejlesztési Bank megalakulásához, jelenleg már azon mennek a tárgyalások, hogy a törzs 100 milliárdból 50 milliárdot azonnal kihiteleznek a parnereknek. A részarányok: 41 milliárd USD Kínától, 18 milliárd USD Oroszország, Brazília és India részéről, 5 milliárd pedig a Dél-afrikai Köztársaságból érkezik."
Az IMF jelenlegi forrása a hitelezésekre 369 milliárd USD. Láthatjuk tehát, hogy a BRICS Fejlesztés Bank az indulásakor már 1/3 összeggel rendelkezik, és ez a szám a világ két gazdasági óriásának (Oroszország, Kína) részvételével prognosztizálhaóan az első 3-5 évben megkétszereződik. A Fejlesztési Bank a tervek szerint nem ad kölcsönt EU országoknak se az Egyesül Államoknak, kifejezetten a dél-amerikai régióra és a világ egyéb, nyugati imperializmus által elhanyagolt és kizsákmányolt régióira kíván koncentrálni - természetesen a legvégső cél a fogyasztás növelése a megfizetett munkán keresztül. Azonban az IMF-hitelekkel élő országok a kulcshibát ott követik el, hogy ideiglenes népéjóléti intézkedésekre költik a pénzt (pl.: Medgyessy kormány, Gyurcsány kormány, Bajnai kormány, Orbán kormány), jellemzően az épp aktuális politikai vezetés népszerűségének növelése céljából. A Fejlesztési Bank Stratégiája ezzel szemben az lesz, hogy 8-10 éves termelő és előálító üzem- és ipari fejlesztéseket végeznek, tartós foglalkoztatottság kialakítása a cél, nem zsigerelt éhbérért, hanem a tervek szerint prosperáló fizetésért.
Prosperáló fizetés -Hídfő.net fogalom- pedig az a fizetés, amit a háztartás két felnőtt tagja képes megkeresni végzettségtől függetlenül a család többi tagjának a tárgyhóban való élelmezésére és rezsiköltségeik, továbbá az adott hóra leosztott éves költségek (gyerekek iskoláztatása, stb.) fedezésére, külső forrás, azaz hitel felvétele nélkül, úgy, hogy a hónap végi családi kassza nem mozdul minuszba, ellentétben, a családfenntartók által megkeresett összegből a kiadások levonása után legalább 3-5% tartalék marad. Kiemelt, hogy a család nőtagjának gyerekvállalása esetén a kieső terhet az állam pótolni köteles.
Természetesen ez nem kivitelezhető jelenleg az anti-állampolgárrá nevelésre fókuszáló, történelmi mocsárban leragadt kormányzat számára, úgy, hogy a családok nagy része azért nem képes a népességi többlet képzésére (2+1 gyerek), mert dolgozni nem kívánó néprétegek zsigerelik állami és magán szinten is a népesség termelő részét. Az állami szintű zsigerelés alatt a jogtalan és "nyugtonmaradási" segélyeket értjük, a szociális ellátórendszer kicselezését, és az örökbefogadási renszer, mint pénzkereseti lehetőség igénybevételét. A magán szintű zsigerelés alatt azt értjük, hogy amikor a dolgozó ember elmegy a munkahelyére, a lakását kirabolják, feltörik, értéktárgyait elhordják. Természetesen senkinek nincs kedve a tolvajokra dolgozni.

Nagy Kálmán

Felejtse el a műanyag hőszigetelést, ajánlják német fakutatók


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_fahab.jpgA közeljövő szigetelőanyagainak egyszerre kell rendkívül hatékonynak és környezetbarátnak lenniük. A német Fraunhofer Intézet által kifejlesztett fahab hosszú távon leválthatja a kőolaj alapú műanyagokat.
Az épületek homlokzati szigeteléséhez manapság túlnyomórészt polisztirol lemezeket használnak, mert hatékonyan megakadályozzák a falakon keresztül történő hővesztést, illetve egyszerűen előállíthatók és olcsók. Ám mivel alapanyaguk a kőolaj, az egész eljárás kevéssé nevezhető fenntarthatónak, és érdemes figyelembe venni azt a korszakot is, amikor már gazdaságtalanul drága lesz kitermelni a fogyatkozó olajat. Ezért foglalkozik mind több kutatás a megújuló forrásokból készíthető anyagokkal.
A német Fraunhofer Társaság Wilhelm Klauditz Faipari Kutatóintézete (WKI) ígéretes eljárás kifejlesztésén dolgozik, amellyel fából készítenének habosított lapokat. „Termékünk ugyanúgy használható, mint a hagyományos műanyag hablemezek, ám ez teljes mértékben természetes anyag, amelyet megújuló nyersanyagból állítottunk elő” – nyilatkozta Volker Thole professzor. Kutatócsoportja először is olyan finomra őrölte a fahasábokat, hogy anyaguk masszává alakult a faanyag. Ehhez a későbbi megkeményedés érdekében különféle természetes eredetű adalékot kevertek, majd a keveréket gázzal habosították.
A fahablemezek előállítására ezzel párhuzamosan egy másik módszert is teszteltek. Az eljárás leginkább ahhoz hasonlított, mint amikor a sütőporral kevert tésztamassza a sütés folyamán „levegősre” emelkedik meg a nedvesség hatására benne képződő gázbuborékoktól.
A fa alapú hőszigetelő anyagok nem újak, de a jelenleg kapható termékek számos hátránnyal indulnak a versenyben a műanyagokhoz képest. A farostokból készült hagyományos szigetelő lapok szálai idővel rezgés hatására széttöredeznek, vagyis a lemez kevésbé formatartó a műanyaghoz képest. A hőingadozás és a nedvesség miatt az aljzatba lefektetett farost alapú szigetelő lapok süllyedésnek indulhatnak, amitől csökken a hővisszatartó képességük.
Ezzel szemben a WKI-ban kifejlesztett fahab éppoly kiváló, mint a polisztirol. „Termékünket alávetettük a szigetelőanyagokra vonatkozó szabványvizsgálatoknak. Az eredmények szerint a fahabnak kiváló a hőszigetelő képessége, és a mechanikai értékek mellett higrikus paraméterei is jók, azaz kellően ellenállnak a nedvesedésnek” – mondta Volker Thole.
A kutatócsoport jelenleg azt teszteli, mely fafajták volnának a legmegfelelőbbek a fahabkészítéshez, és hogy a terméket hogyan lehetne nagyüzemi körülmények között gyártani. Az új fahab előtt nemcsak az épületszigetelésben van nagy jövő, hanem a csomagolástechnikában is, hiszen kiválthatná a szintén kőolaj alapú polisztirént, amelybe többek között a törékeny-sérülékeny háztartási elektronikai eszközöket burkolják.
Út a Jövőbe