2014. február 27., csütörtök

Janukovics törvényesíti az orosz csapatok bevonulását?

Viktor Janukovics ukrán államfő közleményt adott ki, amiben kinyilvánította, hogy továbbra is ő Ukrajna legitim vezetője, és figyelmeztette az atlantistákat a fegyveres konfliktus lehetőségére. Egyben kérte Oroszországot, hogy szavatolja az ő biztonságát az Ukrajnában a hatalmat megkaparintó extrémistákkal szemben.
"Az ország megannyi városában teret nyert az extrémizmus. Az én biztonságom és az államhatalomhoz hű politikusok testi épsége is veszélyben forog. Emiatt kénytelen voltam az orosz hatóságokat felkérni, hogy személyes biztonságomat garantálják."
Janukovics kijelentette, hogy a déli és keleti területek nem fogadják el legitim kormánynak a puccs által hatalomra jutott atlantistákat, valamint hogy ő egyelőre nem szólítja fel a hadsereget a helyzetbe beavatkozásra.
Janukovics egyben azt is kijelentette, hogy az ellenzékkel és az európai delegációval február 21.-én aláírt megállapodás feltételei nem teljesültek, emiatt azt semmisnek kell tekinteni.
Ez a nyilatkozat, az orosz Külügyminisztérium állásfoglalása, valamint a Dimitrij Medvegyev által mondottak körvonalazzák, hogy Ukrajnában előkészületek zajlanak az orosz csapatok törvényes bevonulására. Mindegy, mit csinál a nyugat, ha a törvényes államfő az országban zajló puccs kiteljesedését követően behívja az orosz csapatokat. Az orosz külügy már kinyilvánította, hogy a Nyugat-Ukrajnában formálódó atlantista kormányt nem tartja legitim hatalomnak.

http://www.hidfo.net/2014/02/27/janukovics-torvenyesiti-az-orosz-csapatok-bevonulasat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése