2013. április 4., csütörtök

Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ

Rendkívül élénk befektetői érdeklődésnek örvend az utóbbi egy hónapban a Bitcoin virtuális pénznem, amelynek árfolyama több mint 3,5-szeresére nőtt március eleje óta. A fundamentumokat és fizikai megjelenést nélkülöző pénznemet online fizetésekre lehet használni, azonban a ciprusi fejlemények miatt megrettent befektetők "menekülővalutaként" kezdték el használni. Elképzelhető, hogy egy újabb piaci buborék kialakulásának lehetünk szemtanúi.


Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin (BTN) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, fizikai megjelenése azonban nincs. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.

Az alapötlet Satoshi Nakamotótól származik, a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.

Hogyan lehet Bitcoint "készíteni"?

A Bitcoinokat egy program hozza létre, az úgynevezett Bitcoin-bányász. Ha valaki ezt futtatja a számítógépén, az a hálózat számára nyújtott számítási kapacitásért (egy szerver vagy számítógép működtetéséért) cserébe generálhat magának Bitcoinokat. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, nem szükséges értenie a technikai részleteket, tehát nem csak programozók, vagy IT-szakemberek, hanem bárki előállíthat Bitcoinokat. Az így rendelkezésre álló Bitcoinokat számítógépes játékokra, ruházati cikkekre, könyvekre, szerverbérlésre stb. lehet felhásználni online kereskedőknél és magányszemélyeknél. A PayPal például kisebb megrendeléseknél már elfogadja a pénznemet, de léteznek Bitcoin "pénzváltók" és "tőzsdék" is.

A létrehozott Bitcoinok kivétel nélkül részét képezik a "láncnak". A bányászszoftver forráskódja nyílt, így azt bárki megtekintheti. A számlák egyedi, titkos kóddal rendelkeznek, ezekkel írják alá a tranzakciókat, a hálózat pedig minden tranzakciót leellenőriz a végrehajtás előtt. A Bitcoinok száma véges, az algoritmus legfeljebb 21 millió BTN létrehozását teszi lehetővé (eddig körülbelül 11 millió Bitcoint generáltak a programmal), ami a virtuális pénznek egyfajta értékállóságot kölcsönöz.

Bitcoin-lufi - meddig lehet fújni?

A sokat emlegetett dotcom, jelzálogpiaci és más gazdasági "lufik" után elképzelhető, hogy egy virtuális pénznem, a Bitcoin lufija van kialakulóban a piacon. Azonban míg eddig a bankárokat hibáztatták a túlkapások miatt, most a Bitcoin árfolyama az ő közreműködésük nélkül zajlik.

A devizapiacokon uralkodó bizonytalanság, a Bitcoin média általi "felkapottsága" hatására közel 360 százalékos emelkedés következett be a BTN árfolyamában az elmúlt hónapban. Ebben a ciprusi események is szerepet játszottak, emiatt is élénkült meg a kereslet a Bitcoin iránt, a virtuális pénznemet ugyanis egyfajta menekülővalutaként használhatták, ez a szerep más instrumentumokhoz hasonlóan irreális méreteket ölthet. Spanyolországban például jelentősen megnőtt a Bitcoin szoftvert letöltők száma, amikor az első betétvágásról szóló hírek megérkeztek a szigetországból.

A rali bekövetkezése előtt, még tavaly egy máltai alapkezelő cég Bitcoin-alapot hozott létre. Tehetős befektetők nagyjából 1000 dollárral szálltak be az alapba, amikor egy Bitcoin még csak 13 dollárt ért, tudván, hogy akár a teljes tőkéjüket elveszíthetik. Amióta a Bitcoin átlépte a 100 dolláros árfolyamot, napi szinten 20, egyenként 100 millió dolláros befektetéseket kezdeményeznek náluk - számolt be az alap egyik menedzsere a Financial Timesnak.

Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ
Klikk a képre!


A virtuális pénz iránti keresletnövekedés 1,5 milliárd dollárra hajtotta fel a Bitcoinok mögötti tőkét. Április elsején a BTN árfolyama meghaladta a 100 dollárt, szerda reggel pedig a 147 dolláros rekordszintet, jelenleg 138,5 dollárért lehet hozzájutni egy Bitcoinhoz .

A hackerek is célba vették a virtuális pénzt

Mivel a Bitcoin mögött nem áll semmilyen fizikai eszköz, az árfolyamát a világon létrehozott kisméretű tőzsdéken történő spekuláció (keresleti és kínálati viszony) határozza meg elsősorban. Ezek közül a legnagyobb, a tokiói Mt Gox (amely működtetőinek állítása szerint a Bitcoin forgalmának 80 százalékát kezeli) technikai jellegű nehézségekről számolt be szerdán a pénznem iránti megnövekedett érdeklődés miatt, később kiderült, hogy hackertámadás érte a tőzsdét.

Csütörtökön a rekordnak számító 147 dollárról 132 dollárra zuhant, majd a jelenlegi 138,5 dollárra kúszott vissza a BTN árfolyama a hírre, hogy a virtuális pénznem legnagyobb tőzsdéjét hackertámadás érte - tudósított a CNBC. Az elektronikus pénznem árfolyama egyébként meglehetősen változékony. 2011-ben például előfordult, hogy 2 dollárról 30 dollárra emelkedett a Bitcoin árfolyama, majd újra 2 dollár körüli szintre zuhant vissza. Mivel igazi fundamentum nem áll a pénznem mögött, főleg a közösségi és online médiában terjedő hírek befolyásolják az árfolyamát.

Az EKB szerint kockázatosak a virtuális pénznemek

Az Európai Központi Bank tavalyi hatástanulmánya szerint a virtuális valuták, mint például a Bitcoin, negatív hatást gyakorolhatnak a központi bankokba vetett bizalomra a bennük rejlő bizonytalanság miatt, a felhasználók pedig magas kockázatoknak vannak kitéve. A virtuális pénznemek általában túl kicsik ahhoz, hogy a pénzügyi és árstabilitást érdemben befolyásolni tudják, azonban kihívást jelentenek a hatóságoknak a tisztázatlan jogi státuszuk, a különböző visszaélések kockázata és a pénzmosással kapcsolatos veszélyek miatt.

Az átfogó szabályozás hiánya kulcskérdés az EKB szerint, ami hitel-, likviditási-, működési- és jogi kockázatoknak teszi ki a felhasználókat. Az EKB már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy robbanásszerűen lezajló piacbővüléssel jelentős kockázatok keletkezhetnek, amelyek nyomon követése szabályozói oldalról is fontos lehet.

Forrás:Portfolio

Felszerelés világvége várók részére

Személyesen nem vagyok világvége váró, de érdekel ez a téma. Szerintem a váróknak meg van az alapos indokuk, amitől félnek, hogy az majd be fog következi. Némelyikük nem túl valószínű, de van egy pár kataklizma elmélet, ami aggodalomra adhat okot.
De kik is azok a világ vége várók?
A többségük átlagemberek, akik úgy gondolják, hogy a közeljövőben valami esemény fog bekövetkezni, mely következtében az eddigi társadalmi rendszerek összeomolnak. Ilyen esemény lehet egy nukleáris háború, piszkosbomba támadások, járvány, gazdasági összeomlás, EMP támadás, melyben megsemmisül az elektromos hálózat és legújabb divat, maja naptár vége, pólusváltás és végül, de nem utolsó sorban a régi jól bevált meteorit becsapódás. Ezek az emberek készleteket, élelmiszert és vizet, létszükségletet ellátó eszközöket, cserélhető dolgokat és főleg fegyvert halmoznak fel. Mindegyik próbálja kidolgozni a saját stratégiáját a túlélésre.
Nos, én nem vagyok ilyen, de foglalkoztat a téma és meg tudom őket érteni. Szimpatizálok velük, sok ilyen írást és bemutatót olvastam, néztem, és ha nincs jobb dolgom fejben kicsit én is eljátszok a gondolattal. Igazat megvallva csak egy hajszál választ el tőlük. Nos, ezeket a gondolatokat és összeszedett tapasztalatokat szedem itt egy csokorba. Avagy én hogyan is csinálnám! Igyekeztem ideális csomagot és célszerű eszközöket összeállítani.
Először is kérdés, hogy hol is laksz? Én városban és ez a rosszabbik verzió, úgyhogy induljunk ki ebből. Tegyük, fel van egy kis lakásod, kevés hellyel rendelkezel, ráadásul sok ember vesz körül. Ezek az emberek mind potenciális támadók! Ha gebasz lesz, tele van a város 2 millió éhes, szomjas és kétségbe esett emberrel, akik mindent meg fognak tenni, hogy ne éhezzenek se ők se a családjuk. Az embereknek és a boltoknak is csak pár napra elegendő készleteik vannak. Tudom, mert vezető beosztásban dolgozom egy áruházláncnál. Valamelyest ismerem az embereket, látom mit és hogyan vásárolnak. Szinte minden írás és film arról szól, hogy el kell hagyni a várost! Az, hogy mikor tedd meg az már más kérdés. A legjobb, ha az esemény előtt megneszeled a bajt és még a kirobbanása előtt lehúzol vidékre, rokonokhoz, nyaralódba stb. . A lényeg, hogy legyen egy Csillagkapu sorozatból ismert „alfabázis”, ahova menekülhetsz. Ez még akkor is erősen ajánlott, ha már van egy megfelelő helyed, mert lehet, hogy menekülnöd kell onnan valamilyen oknál fogva. Ha később kaptál észhez, lehetőleg ne a tömeggel menekülj, tuti bent ragadsz valamelyik dugóban, sok ingerült, esetleg fertőzött emberrel! Nehéz kérdés, hogy mikor jó menekülni, ha az egérutat elszalasztottad. Függ attól is milyen jellegű vészhelyzettel állsz szemben. Sokat sem szabad várni, mert lehet, hogy addigra nem lesz benzin, vagy bandák és fosztogatók lesnek áldozatokra, és egy autó kecsegtető célpont lehet, ha még van és üzemképes. Lehet, hogy gyalogosan kell elhagynod a várost, de az előbb említett „úriemberek” miatt ez is kockázatos, lehet, hogy öngyilkos küldetés. Úgy gondolom ez a művészet része a túlélésnek, a jó időzítő érzék, megérzések. Az is jó megoldás lehet, ha nem a szokványos utakon hagyod el a várost a tömeggel, hanem kisutcákon vágsz át, rengeteg kis út visz ki a városból, nem csak autópályákban kell gondolkodni! Javasolt több menekülő utat megtervezni, autóval, biciklivel és gyalogosan is! Jó tanács itt is, légy kreatív!
Ha már menekülsz, szükséged lesz egy jó menekülő / túlélőcsomagra!
Előbb induljunk ki a gyalogos menekülésből, ez a legnehezebb, ennél minden más már jobb.
Először is a ruházat. Télen szar menekülni, kerülendő, de ha menni kell, hát menni kell! Legyen megfelelő öltözéked, hidegben többrétegű. Télen én felhúznék egy jégeralsót, mackónadrágot, és utána van nekem egy remek kis sínadrágom, hozzá kabáttal. Persze jó meleg zokni, ha kell kettőt is húzz fel és jó cipő, azaz inkább bakancs, hótaposó csizma kellene. Felülre szintén rétegesen, sál sapka, a szokásos. Polár takaróból könnyedén csinálhatsz ponchót magadnak ezeken felül! Ne legyen figyelemfelkeltő színű egyik se! Nyáron és változékony időben gondolja arra, hogy éjjel lehűl a levegő, gyakori az eső és vihar. Érdemes nemcsak rövidnadrágban neki vágni az útnak, legyen nálad némi melegebb ruha is. Javasolt legalább 2 napi ruha, legyen váltásod, tudd kimosni az egyik ruhát, és legyen másik, amit fel tudsz venni, zokniból és alsóneműből legyen több is, „balesetek” esetére.
A ruha színe nagyon fontos! A szokásos civil ruházat városban jó, de a terepen rikítasz benne! Oda a terepruha lenne jó, de azzal az a gond, hogy míg vágsz át a városon, elég feltűnő célpont vagy. A terepruha a természet színeit és mintázatát használja, de a betondzsungelban nem működik! Tehát a városon át és a természetben is két külön ruha kellene, de az azért sok lenne. Jó megoldás, ha egyszínű, barna, homokszínű talán zöld gyakorló illetve terepnadrágot és ruhákat vennél. Ez a természetbe való beolvadást is segíti és a városban sem feltétlenül olyan feltűnő, mintha egy állig terepruhás emberke rohangálna az utcán, mint valami G.I. Joe. Még a végén valami banda azt hiszi, hogy magányos, egységétől elszakadt katona vagy akitől értékes fegyvereket lehet zsákmányolni. Olvadj be, légy átlagos! Ne légy feltűnő, lehetőleg légy olyan, mint a többi ember! Az is jó megoldás, hogy a ruháidra olyan rossz, átlagos ruhákat húzol álcaként, melyet nem sajnálsz és a városból kiérve eldobod. Az értékes eszközöket, ruháidat és készleteidet, rejtsd el, nem tudhatod, a városból kifelé menet kikkel futsz össze.
Legyen esőruhád! Két típust tudok ajánlani. Van a poncho, kb. 5.000 Forint, takaróként és sátorlapként is funkcionál, védi a hátizsákot is. Persze sátorponyvának azért elég kicsike, de megteszi. A gond vele az, hogy kell hozzá kamásli is mivel térd alatt már nem véd és a vizes aljnövényzet is tovább rontja a dolgot, így az plusz 3.000 Ft. Továbbá erős szélben lobog rajtad. A másik a ruházatra húzható kétrészes esőkabát és nadrág. Ez 3200 Ft. Értelemszerűen jól bírja az esőt és szélálló. Ez olcsóbb, bár a poncho is meggondolandó, egyszínűben is lehet kapni. Nekem mindkettő van, és mind a kettő remek megoldás, szélállóak, jól szigetelnek. Én valószínűleg a városból kifelé menet nem használnám az esőruhám, vagy csak rejtve, mert az értéke megtöbbszörözhetődik! Így célponttá válhatsz! Csövest te sem rabolnál ki, ugye? Cipőről csak annyit, hogy legyen kényelmes, terepre, betonra egyaránt jó, ne túl nehéz. Legyen vízálló, esőálló, jól szellőző. Ne szandálban és tűsarkúban menekülj. Tudj benne futni, lehet fogsz is!
A következő fontos dolog, ha már a ruházattal tulajdonképpen megvagyunk, egy remek táska. Kimondottan ideálist nem találtam, de kellékes boltban kapható csatokkal és hevederekkel, és anyagokkal kiegészíthető egy jó varrónő segítségével. Alapnak egy szintén lehetőleg egyszínű táska ajánlott, az én választásom (ami a magyar piacon megtalálható) US MOLLE ASSAULT PACK large olive-ra esett. Vízálló. 2 nagy cipzáras térrel, víztartálynak külön hely áll rendelkezésre, állítható, ergonómiailag tervezett, kipárnázott vállpántok, minden zseb 2 utas cipzárral záródik, PVC-vel bevont 600D poliészter. Méret: 51 x 29 x 28 cm , kb. 50 liter. Fontos, bár ezen a képen nem látszik, hogy van derékcsatja, de mellmagaságban nincsen kereszt csatja. Ezt én az előbb említett módon pótolnám. Továbbá hiányolom, hogy nincs pl. a tetején polifoam-nak csatlakozási pont, valamin az aljára hasonlót varratnék a sátor számára! Előnye, hogy MOLLE rendszerű, így további kis táskákat lehet hozzá kapni és lehet ráfogatni. Méretét tekintve elvileg elegendő az 50L, és egyébként sem szabad a testsúlyunk 1/3-nál nehezebb pakkot összeállítani! Ez a táska 8-9000 Ft. plusz a kiegészítése. Érdemes lehet még az egyik oldalára fogódzkodót varratni, így ha hátad, vállad már elfáradt bőrönd módjára viheted tovább.
Innentől át is térhetűnk a ruházatról a többi eszközre. Szó esett már a sátorról, polifoamról, úgyhogy folytassuk ezzel. Nekem hagyományos összetekerhető polifoamom van, ennek gondoltam a táska tetejére csatlakoztatási pontot. Ennek a polifoamnak a hátránya, hogy legtöbbször elég rikító a színe, ebből is érdemes valami zöldes-barnás színűt venni, de a legnagyobb gond az vele, hogy szélesebb a vállunknál, így szűk ösvényeken, erdőn átvágáshoz nem a legjobb. Erdőn való átvágásra azért lehet szükség, hogy elkerüld a jól bejáratott utakat, ahol találkozhatsz potenciális fosztogatókkal. Békeidőben nem ajánlott letérni az ösvényekről a vadászat miatt. Igaz, emiatt akkor is kockázatos lehet. Egy túrán jártam vele úgy, hogy mire kikeveredtünk egy szűkebb szakaszról (ösvény) a tüskés ágak alaposan összecsipkedték a polifoamunkat és kis apró morzsákat is téptek ki belőle. Továbbá, ha a táska tetején van zavar a hátra tekintésben, korlátozza a látó köröd. A másik megoldás az úgynevezett hálózsák alátét. Ez összehajtható, berakhatod a táskába, viszont fél cm vastag, szemben a polifoamakkal ami0,5-1 cm vastagságban is kaphatóak. Tehát kicsit vékony, de mindösszesen 610g, így vehetsz belőle kettőt is, de egy jó hálózsákkal nem probléma. Sajnos nincs infó milyen vastag összehajtva. Szerintem nem lehet nagy, kb. 3cm. Az önfelfújódó, kényelmesebb változatokat nem ajánlom, nehezebbek, és nehéz kipréselni a levegőt belőlük, sérülékenyek.
Következő a hálózsák. Nekem remek két évszakos hálózsákom van. Egy nagy sportboltban vettem, azt hiszem -10 fokig jó. Egy nagy problémám van vele, amit vásárláskor nem vettem figyelembe, hogy múmia hálózsák. Borzasztóan idegesít, és rohadt rosszul tudok benne aludni, mert a hálózsák velem együtt fordul, és nem a szokásos módon forgolódhatok benne, mint a takaró alatt. Ne benne akarj forgolódni, hanem vele együtt fordulj, elég zavaró. Én jobban ajánlom a négyzetes hálózsákokat, mert kiteríthetőek, és jobban lehet benne forgolódni, több helyed van benne. Ebből is próbálj meg több évszakosat venni. Hátránya, hogy a legtöbbnek nincs kapucnija, ami védené a fejed a hideg ellen, bár military boltokban elég jókat lehet kapni. A képen látható 7100 Ft. Viszont ez nem négy évszakos, de lehet olyat is kapni 7800 Ft-ért.
Szóval már van hol aludnod, már csak valami fedezék kéne a szél és eső elől. Itt is két megoldás van. Sátor vagy sátorponyva. Sátorból terepszínűt, vagy ha minden napi életben nem akarsz ennyire military buzinak tűnni, vegyél valami zöldes színűt. Figyelj a méretekre! A kétszemélyes sátrak gyakran valóban kétszemélyesek, és a csomagoknak nincs helyük benne! Az iglu sátrakban azért általában szűkösen is, de el lehet férni. Erős konstrukciók, bár a sátor cölöpök hajlamosak kijönni a földből, érdemes azokat lecserélni valami könnyű, de célszerűbb cövekekre. Egyszer sátoroztam egy hegy tetején erős szélben. Félóránként kellett felkelnem, mert a sátor második rétege, az esővédő réteg zászlómódjára lobogott a szélben. A szomszéd sátorban alvó barátaim ellenben jobb alvóknak bizonyultak, nekik reggel a bokrok közül kellett kiszedniük a sátor azon részét, kb. 100 méterrel arrébb, pedig az ő sátrukat is javítgattam az éjszaka. Esőben lehetőleg ne állítsunk sátrat, mert belső rétege vizes lesz, miközben felállítod, és mikor másnap elcsomagolod, bepenészedhet a csomagolásban. Másnap, ha lehet, ki kell szárítani, alaposan átszellőztetni. A másik megoldás a sátorponyva. Ez csak profiknak ajánlom. Hátránya, hogy kell valami külső segítség, egy fa, hogy ki tudd feszíteni. Széltől kevésbé véd, és vizes talaj ellen nem véd. Legalábbis egy ponyva biztosan nem. Ügyesebbek próbálkozhatnak függőágy és ponyva kombinációjával.
Könnyebb, mint az iglu sátor, de gyakorlat szükséges hozzá, sokat kell kísérletezni, hogy kitapasztald, hogy jó felszerelni. Ez esetben csak egy vagy két ponyvára és egy nem hálós függőágyra van szükséged, a polifoam elhanyagolható. Kreativitás és fantázia szükséges hozzá. Azért szükséges, hogy ne hálós legyen, mert állítólag reggelre szó szerint bevág a hálós, kényelmetlenebb, bár sokkal könnyebb és olcsóbb. Én személy szerint nem próbáltam még. Egy sátor 2,7kg - 3,4kg-ig terjedhet, van olyan 2 személyes, melynek külön csomagtartó része van. A képeken látható sátrak 8300 és 14990 Ft., a ponyva 1600 Ft. és a függőágy 4-5000 Ft. A ponyvás, függőágyas megoldás szerintem 1,5- 2 kg-nál nem lehet nehezebb.
Érdemes még beszerezni életmentő fóliát, két oldalút. Az egyik oldal ezüstszínű, ez a kihűléstől, a másik aranyszínű, ez a túlhevüléstől véd, Ára kb. 900 Ft.
Már van ruháid, sátrad és alvóhelyed, már csak eszközökre van szükséged.
Tőr/kés: Leginkább egy jó túlélő tőrt tudok ajánlani elsősorban. A jobb képen látható tőr markolatába a túléléshez szükséges eszközöket lehet rejteni, és jár hozzá egy kiegészítő kés a nyúzáshoz. Persze mindennel ellátott. Tartalmaz horgot, iránytűt, élezőt stb. Neve Jungle II. A tokjából csúzli is kialakítható, a tokra madzag van tekerve, mely hasznos lehet alkalom adtán. Van egy másik kivitel ebből, az drótvágó funkcióval van ellátva, fekete a pengéje is, de ahhoz nem jár a kiegészítő kés. Ez a kés akkor lenne tökéletes, ha lenne benne a drótvágó funkció is, ennek hiányát kicsit sajnálom. Én a plusz késes változatott venném meg ennek ellenére, bár a városból kijutás során jól jöhet egy drótvágó. Nyúzó kést külön i vehetsz. 8900Ft. és 7200 Ft-ért szerezhetd be.
Ezenkívül érdemes lehet még egy kis bicska is. Az lehet hagyományos kis bicska is.
Továbbá védekezésre is érdemes tőröket beszerezned. Jó vétel lehet egy maroktőr, melyet mondjuk az öveden hátul rejtesz el. Vehetsz többet, bakancsba és egyéb helyeken rejtheted el. Ára 3000 Ft körül mozog.
A védekezés további remek módja a csizmakés. Értelem szerűen egy csizmába lehet elhelyezni, méretes darab kb. 3-4000 Ft-ért már vehetsz ilyet.
Továbbá jó vétel egy machete, azaz bozótvágó. Védekezésre is használható, és a szűk ösvényeken is hasznát veheted. Akár még kisebb faágakat is lehet darabolni vele. A 37cm-est ajánlják itthoni viszonyokra, 2-3000 Ft., de drágában is kaphatsz egyedi kialakításút, melyet maga Bear Grylls ajánl neked (képen) kb. 12.000 Ft.-ért.
Továbbá érdemes lehet még megtanulnod a dobókések használatát, és egy készletettel rendelkezni, így nem kell közvetlen közelharcba bonyolódnod. A késpárbajokat ajánlott kerülni, főleg ha nincs megfelelő képzettséged hozzá! Dobókésekkel simán leteríthetsz egy bazi nagy késes támadót, mielőtt szúró távolságba érne. Ráadásul baromi vagány és a többi támadót is megfutamodásra késztetheti. Ijesztő tudás!
Ásó / balta: Ezt azért veszem egybe, mert van olyan ásó, mely balta is. pontosabban a nyélre ásó lapát helyett baltafejet is lehet fogatni, meg fűrészt és egy pengét is. Ezt interneten találtam, ára 2300 Ft, de láttam ugyanezt drágábbért is. Nem tudom milyen minőség, de praktikus megoldás, érdemes utánajárni. Fontos, hogy a baltának legyen éle és azért némi súlya is. Ha kételyünk van vele érdemesebb, akkor egy gyalogsági ásót (3-5000 ft.) és külön valami kis baltát (1-2000 Ft.) beszerezni. Az ásó szükséges a wc-hez és akár a tűzhely kialakításához, sátor körbeárkolásához is. Eddigi tapasztalataim szerint jól jön egy balta, bár lehet, hogy a bozótvágó is megteszi. Ha ketten vagytok, márpedig az ember társas lény érdemes úgy csinálni, hogy az egyiknél balta van a másiknál bozótvágó, így kiegészíthetitek egymást. Ez esetben szerintem elég egy ásó is. Az ásót és baltát szintén lehet védekezésre használni.
Fűrész: Jól jöhet egy kézi fűrész vagy egy kézi lánc fűrész, tűzifagyűjtéshez. 1.500 és 3.000 Ft.
Tűzgyújtás: Több eszköz is a renelkezésedre állhat, legyen több fajta nálad.
Hagyományos gyufa, legyen pár dobozzal.
Nem biztonsági gyufa. Előnye a hagyományos gyufával szemben, hogy szinte minden érdes felületen meggyulad, viszont drágább. 200-300 Ft.
Bengál gyufa, azaz elfújhatatan vagy vihar gyufa. Drága, de rengeteg foszfor van rajta és elég hevesen ég, képtelenség elfújni. Jól jöhet. 200-400 Ft.
Tűzgyújtó. Ez egy speciális rúd, melyen, ha fémet húzunk végig, 500 fokos szikrákat vet. 1800 Ft.
Öngyújtó. Ebből a benzinest ajánlják, mert hideg időben is működik. legyen hozzá töltőanyag. Szerintem a gázos is elég jó. Vizes kézzel szerintem egyik sem működik, én a gázossal jobban szimpatizálok, bár a benzines előnye, hogy ott a töltőfolyadék, amivel rásegíthetünk a tűzgyújtásra, viszont benzines gyújtók némileg párolognak és plusz kanóc is szükséges lehet hozzájuk. Kinek mi tetszik. Gázos lényegesen olcsóbb, fontos hogy tölthető legyen és átlátszó! öngyújtóból érdemes többet is tartani mivel értékes csere áru lehet!
Van még a magnéziumrúd, de a 4. tűzgyújtó szerintem elég jó helyette. Ára kb. 3000 Ft.
Bár nem a tűzgyújtáshoz szükséges de jól jöhet némi jó magyar házipálinka, melyel rásegíthetünk a tűzgyújtásra, fertőtlenítőszer és antidepresszáns :) , továbbá értékes csereáru! Ajánlott üvegben tartani, törékenysége és súlya elenére, mert átveszi a műanyag izét, vegyianyagokat old ki belőle idővel, de rövidtávon jó a műanyag is.
Evőeszköz/csajka/fém bögre: Szokásos kanálgép megteszi, konzervet is tudsz vele nyitni, ez fontos, ára 1-2000 Ft.
A csajka és a fém bögre közöt lehet gondolkodni. Szerintem elég egyik is. Fémből legyenek, hogy lehessen ételt melegíteni bennük. A csajka kétrészes, bár nem tudom mekkora az űrtartalmuk (magyar új: 1100 Ft.) és ételt is tudsz benne szállítani, a bögre 0,3-0,5-1L válozatban kaphatóak fedővel együtt is. 3dl: 900Ft 5dl: 1.200Ft 1l: 1.480 Ft áron. Talán a csajka jobban megéri.
Palack, vízhordó: Érdemes valami alumíniumpalackot beszerezned, amiben melegítheted a vizet, forralhatod sterilizálás céljából, és melegvizes palackként is használhatod a sátorban. Nekem van egy 1L alu Danzka vodkás palackom, érdemes ilyet beszerezi, tartós és jól bírja a forró vizet. Ráadásul a táskánál írtam, hogy van benne kialakítva víztartálynak hely, így a napi szükséglet többi részét ott tarthatod. A víztartályokat military boltban 3-6.000 Ft-ért veheted meg, fontos, hogy csak tiszta, nem túl meleg vizet tölts bele!
Víztisztítás: Ez a legfontosabb talán mindközül. Víz nélkül egy két napig bírod csak. Vannak minden féle 40-50000 Ft.-ért készülékek, melyek nagyok és drágák, bár kimondottan jók lennének a célra. Ezeket nem túrázásra tervezték. Léteznek túlélésre, túrázásra is kialakított modellek, itthon még ritkák és drágák is. Mellesleg azok is aktív szenet és 1 mikronos szűrőt használnak.
Az én ötletem ezzel szemben, bár még csak tervezési fázisban van, az egy saját víztisztító eszköz. Állna, egy mondjuk 1L műanyag palackból, melynek a kupakjában lenne egy szelep (akár bicikli szelep) és egy kb. 1-1,5 m szilikon cső. Beletöltjük a tisztítandó vizet, a szilikon csőben, ne röhögj, tampon és szénszűrős cigaretta filter, és aktív szén sorakozna. kb. 1-1,5 m hosszan. Túlélés során gyakran a legegyszerűbb megoldások bizonyulnak a legjobbnak. Ez remélhetőleg képes lenne megszűrni a vizet, utána már csak forralással sterilizálni kellene, bár az aktív szén a bacikat is megköti. Biztos, ami biztos, forralj! Ha tud az ember szerezni 1 mikronos filter, az már maga a tökély. Elvileg víztisztító eszközöket forgalmazó boltokban lehet kapni valamilyen kivitelben. Terveim szerint, ha megépítem, a Duna vizével tesztelném, persze nem magamon, hanem pl. a vízművek is vállal vízelemzést. Tulajdonképpen egy literes palack, és szilikon csőből áll, meg hozzá a szűrőkészlet, tampon, cigiszűrő (szenes) és aktív szén. Aktív szenet akár akvarisztikai boltban is lehet kapni. Ez, ha beválik, akkor kis helyen is elfér, sokszor használható. A szelep azért kell, hogy egy kis pumpával nyomást képezzünk és át tudjuk préselni a csövön a vizet. A csőben lévő szűrőeszközöket időnként cserélni kell, legyen nálunk elegendő készlet. Fertőtleníteni klór tablettával is lehet, de tudni kell a pontos adagolást.
Fegyver: Nagyon fontos, hogy legyen valami fegyvered! Magyarországon legálisan gázpisztolyt, gumilövedékes gázpisztolyt és nyílpuskát, pisztolyt szerezhetsz be, na meg légpisztolyokat. A gázpisztoly nem nagy szó. Igazinak tűnik és paprikával van töltve, így hasonló a hatása, mint egy gázspraynek. Ellenérv, hogy szembeszélben nem ajánlott használni, nem túl hatékony, leginkább ijesztgetésre jó, meg közelre. A gumilövedékes már annál inkább ajánlható. Leginkább a 18 mm-es gumigolyót ajánlják, ez pisztolyban 4 lövetű és 100 J energiát ad le, elég erőteljes. Egy-kettő az öveden és muníció elég jó alap védelem, ára 30-40.000 Ft. Van hatlövetű is, 10 mm-es gumilövedékkel, kb. 60 J energiát képes leadni. Létezik egy spécibb gumilövedékes fegyver a home defender II. Ez 10 és 15 lövéses változatban kapható, dobtáras kétkezes puska. Ez drágább, hosszadalmas tölteni, remek védelem, ára 100-120.000 Ft. szintén 18 mm-es lövedék való bele, 100 J képest leadni becsapódáskor. Ez már magabiztossá tenne :) ! Légfegyvert elég gyengének tartom, kb. 3J energiát ad le, bár az is tud fájni. Hozzávetőleg egy airsoft pisztoly 1J energiát ad le, az se kellemes, de vastag ruházat, téli kabát felfogja mindkettőt. A gumilövedékes még pufi dzsekin keresztül is komolyan fáj! A nyílpisztolyok és puskák remek vétel, bár több támadó ellen nem túl hatásosak, mivel hosszú idő újratölteni, de vadászathoz is használható, élet kioltására is alkalmas! A pisztolyok 50 és 80 font erejűek 7-15.000 Ft a puskák már 30-50.000 Ft-ért is kaphatóak 150-180 fontosak (erő), plusz nyíllak és vadászhegyek. Esetleg megtanulhatsz íjazni, jó magyar módjára, íjak 20-30.000 Ft.-tól kaphatóak. Az igazi egy jó Beretta és/vagy valami gépkarabély lenne, ez Magyarországon körülményes, engedélyköteles. tudnék díjazni egy P90-t :) ! Én alapnak megelégednék egy gumilövedékes Home defender-rel és legalább egy pisztollyal önvédelemre, de vadászatra jó lenne egy íjpuska is!
Elsősegély csomag: Legyen benne ragtapaszok, ragtapasz szalag, géz, géz lapok és fásli. Tulajdonképpen egy B kategóriás csomag jó alapja lehet. Továbbá kell fájdalomcsillapítók, antibiotikumok (ez fontos, mivel egy vágás is vérmégezést, szepszist okozhat), széntabletta és egyéb hasfogók, bélfertőtlenítők. Legyen nálad Reni rágótabletta. Ez savlekötő, éhség ellen átmenetileg jó lehet, szétbontja a gyomorsavat vízre és egyéb természetes alkotóelemeire. Pár órára elcsapja az éhséget. Továbbá érdemes lehet berakni még érfogót és sebvarráshoz eszközöket. Betadine is legyen benne fertőtlenítés céljából, de helyettesíthető a nálunk lévő, már említett jó magyar pálinkával is. A betadinről tudni érdemes, a közhiedelemmel ellentétben, hogy azt lehet a sebbe is rakni, nem csak köré! Az alkohol elég fájdalmas a sebben. Persze határ a csillagos ég, hiszen láthatjuk, hogy egy jól felszerelt mentőautóban mennyi eszköz és gyógyszer arzenál van. Mi most épp menekülünk, nincs kapacitásunk több kilónyi életmentő eszközre. A menedékeden lehet több minden! Mindenesetre érdemes elvégezni egy jó elsősegély tanfolyamot, és a megtanulni valahogy a sebvarrást.
Egészségügyi csomag: Igyekezzünk csak a legszükségesebbeket vinni! Tusfürdő vagy szappan között kéne választani először. A tusfürdő habzik és károsabb a környezetre. A szappannak meg ki kell tudnia száradni használat után és kell egy jó tok neki. Talán a szappan kisebb helyett foglalna, mint a tusfürdő. Kellhet még borotva, arcszesz kerülendő, mert az egész erdő érezné a jelenléted. A pálinka is jó erre, és utána vízzel leöblíted az arcod, hogy ne legyen pia szagod. Kell még némi zsebkendő és wc-papír, fogkefe és fogkrém. Persze ezek nem feltétlenül kellenek az életben maradáshoz, viszont a pszichés állapotod megőrzéséhez ajánlott, és higiéniai szempontból sem árt. Ha mocskos vagy és megvágod magad, borítékolható a szepszis! Ráadásul büdös leszel, így az egész erdő érezni fogja a jelenlétedet újfent. Érdemes a szokásosnál ritkábban tisztálkodni, kétnaponta is elég, és alkalmad sem mindig lesz rá, legfeljebb patak partján, tó mentén (remélem, bírod a hideg vizet :) ). Az ivóvíz drága kincs erre! Gondoskodj a ruháid tisztán tartásáról. Az elején említettem (ha figyeltél :) ), legyen nálad kétnapi ruha, hogy legyen váltóruhád. Legyen nálad mosószer, erre a célra szerintem a szappan vagy a tusfürdőd is megteszi, nem kell külön cuccot vinned hozzá. Ezekből is tarthatsz jelentősebb készlet a menedékeden!
Lámpák, elemek, tőltő: Elemlámpából mindenképpen legyen egy fejlámpa. Rendkívül hasznos, szabadon marad a kezed! Ezen kívül legyen egy kézilámpa, rásegítés és tartalék céljából. Lehetőleg, ne nagy reflektorokat vegyünk, hanem elegendő pár ceruza elemes, lehetőleg ledes (kevés energiaigény, nagy fényerő) kézilámpa. Ha hagyományos izzós az sem rossz, de abba érdemes venni egy halogénes izzót, és tartalékizzó sem árthat. Jól jöhet még valami felakasztható, oldalirányú világítással, de szerintem az más picit sok.
Elemekből tölthető legyen, tartalékról is gondoskodj! Útközben szükséges lehet tölteni az elemeket. a töltést nappal tudod megoldani valamilyen napelemes töltővel. Ebből elég sok kapható, a legtöbb usb eszközökre (pl. fényképezőgép) lett kitalálva, így kell hozzá venned egy usb-s elemtöltőt. Ezzel a kettővel töltheted menet közben az elemeidet. Fontos tulajdonság, usb in és usb out funkcióval rendelkezzen a töltő, azaz a töltő áramot kapja usb-n keresztül illetve elemekből töltsön eszközt usb-n át. Usb in funkció mindenképpen legyen rajta! A töltő 4-8000 forintba kerül, a napelemes modul további 5-10.000 Ft. Ha ügyesen keresgél, az ember talál olyan napelemes töltőt is, ami közvetlenül tudja elemeinket tölteni, de elég drágák. Fontos, hogy senki ne akarjon barkácsolni, mert a tölthető elemek érzékenyek a túltöltésre és a mélykisülésre egyaránt, a töltők vezérlik is a töltési folyamatokat. Figyelj arra, hogy több fajta elemeket is tudj tölteni, általában 4 AA és 4 AAA elemeket tudnak kezelni ezek a töltők.
Kötél: Jó, ha van álad némi kötél, madzag, spárga. Nem tartom szükségesnek, hogy mászókötelet vigyél, Magyarországon nem olyan a domborzat és nehezek is. Elegendő a ponyva kifeszítéséhez és egyéb hasonló esetekre alkalmas madzag.
Kommunikáció: Ha többen is mentek, nem árt, ha van nálatok egy-egy walkie-talkie. Valószínűleg a telefonhálózatok már nem fognak működni, úgyhogy a mobilod csak zsebnehezéknek jó. Arra meg minek?! Ha ketté kell válnotok, esetleg elszakadnátok egymástól, tarthatjátok a kapcsolatot. Kicsit több pénzért már egész jó és ügyes kis készülékeket lehet kapni, persze nem kell profi méregdrága kütyü. Elég a szabadon vásárolható polgári változatok. Ezek 5-15.000 esetleg 20.000 Ft. körül mozognak. A jobbak 10-20.000 Ft. között mozognak. Fontos a hatótávolság, van, amelyik akár 7-8 km-ig elvisz. Nem szükséges, de jó, ha van hozzá headset, kerülendő, azaz eset, mint a filmekben, hogy az illető lapul valahol és hirtelen megszólal a rádiója és már mindenki tudja, hol van. Fontos, hogy elemről működjenek, különben körülményes lesz tölteni őket!
Térkép, iránytű: Szerintem magától értetődő, hogy legyen egy jó térképed, autós és turistatérkép a tájról. Hozzá érdemes beszerezni egy térképtartót, mely védi az esőtől és a mechanikai behatásoktól, nagyon praktikus. Az egyik legnagyobb hipermarket láncnál lehet szettben is kapni, iránytűvel, 1.500 Ft-ért. Az iránytűből, szerintem a műanyag vonalzós, nagyítós változat a jó, mert segíti a térképen való tájékozódást. A nagyító nem csak a térkép apró részeit teszi láthatóvá, de akár tűzet is gyújthatunk vele. Ja, és tudd használni azokat!
Eddig leginkább a gyalogos menekülésről beszéltünk. Mint mondtam ez a legrosszabb módja, mivel lassú és fárasztó. Következő lehetőség esetleg a kerékpár. Itt nem mennék bele túlzottan, sok a választék az olcsótól a méregdrágáig. A képen látható kicsit túl van szerelve. Én nem feltétlenül vinnék ennyi táskát. Szerintem elegendő csak a csomagtartón elhelyezkedő táskák is kb 40-60 L, és amúgy is rajtunk van még a hátizsákunk is. Azt egyébként gumipókkal, madzaggal felfogathatjuk a csomagtartóra, így kényelmesebb. Ne legyen málhás szamár módjára megpakolva a canga, tudj lehagyni egy futó embert, nehogy gyalogosan utol tudjanak érni! Legyen nálunk gumijavító eszköz, vagy a régimódi ragasztóskészlet, esetleg a modernebb hab, de az csak pár km erejéig jó, szükséges utána a sérült gumit lecserélni! A ragasztóst ajánlom én, időigényes, de tartós megoldás! Legyen nálad pumpa, némi szerszám a kerékjavításhoz és a csavarok meghúzásához. Csak a legszükségesebbek! A szelep lehet akár autós is, a lényeg legyen nálad átalakító, így akár kerékpárpumpával, akár autóspumpával is felfújhatod a kereket. A kerék külső gumija legyen alkalmas utakon és terepen való haladásra egyaránt. fontos a megfelelő világítás! Na, nem azért, hogy jól látható legyél, inkább azért, hogy te lásd az utat. Elég drágák tudnak lenni a kerékpárlámpák, én inkább törekednék valami noname, olcsó, de ennek ellenére jó lámpák beszerzésére. A lámpát a kerék közelében is elhelyezheted, így jobban világítja meg az utat, viszont szükség esetén nehezebb lekapcsolni! A dinamóst nem ajánlom, nekem mindig csak gondom volt vele. Legyen kényelmes a nyereg hosszú távon is! Kerékpárral konditól függően akár 10-15 km-t is megtehetsz óránként, ezzel szemben gyalogosan csak 3-5 km-t. Nem létszükséglet, de jó hasznát veheted egy kerékpár computernek, mivel mérheted a sebességed és a megtett távolságot, segíti az utad tervezését. Egy jó kerékpárzárat is vigyél magaddal!
Autóval sokkal jobb a helyzeted. Rengeteg utat tehetsz meg, kényelmes. Kinek milyen autója van, azt használja. Legyen plusz benzined is! Rengeteg módja van, hogy a fogyasztást csökkentsd, illetve több üzemanyagod legyen több útra. Az első a vegyes üzem, azaz benzin/gáz üzemű. Van a gyári benzintartályod és általában a pótkerék helyére raknak gáztartály. Két különböző üzemanyaggal fog működni az autód, sokkal több km-t tehetsz meg. Ajánlott kitanulni a csínját-bínját, ismerd a szerelését. Abszolút nem veszélyes, olcsóbb a gáz, mint a benzin. Leginkább benzines autókat lehet vele felszerelni. A következő megoldás a HHO generátor, ami az autó elektromos rendszerének segítségével vizet bont oxigénre és hidrogénre, ezt adagolják a benzin mellé, így kevesebbet fogyaszt az autó benzinből, és mellékhatásként tisztítja állítólag a motort is. Érdemes beleásni magunkat ebbe is. Nincs információm, hogy ezt benzin/gáz üzemű autóknál is lehet-e alkalmazni, mert az maga lenne a mámor, de benzineseknél biztosan működik! Legyen jól felszerelve az autód, pótkerék, szerszámok stb. Ha nincs autód és most gondolkodsz vásárláson, akkor én, ha tehetném egy pickup-t vennék. Kényelmesen elfér benne 4-5 ember és ott van a rakodótér is, ráadásul lehet neki még tetőcsomagtartója. Új autót, úgy tudom, nem alakíthatsz át, vagy legalábbis a garancia elvesztése nélkül biztosan nem! Ha autóval mész én azért felpakolnám a kerékpárokat is!
Menedék, avagy „Alfabázis”: Ez a lényeg, ide akartunk eljutni. Hosszú távon nem élhetsz erdőben az időjárás viszontagságainak kitéve. Ez lehet egy nyaraló távol a várostól, egy pár hektáros tanya, ahol tudsz zöldséget, hüvelyeseket termelni esetleg állatot tartani. Fontos, hogy milyen ingatlan áll rendelkezésedre, vagy ha nincs, milyet vennél és hol? Esetleg a jelenlegi ingatlant lecserélheted egy erre a célra (is) alkalmasabbra. Még mielőtt megvennéd a telked, tanyád, nyaralód érdemes az elhelyezkedést kiválasztani. Tanulmányozd a megyék statisztikáit, hol a legtöbb jelenleg a bűnözés, munkanélküliség, domborzati adottságok, mezőgazdasági adottságok stb. Ez azért fontos, mert ahol most sok a bűnözés, a rendőrség megszűntével még több lesz! Az elhelyezkedésnél még fontos, hogy ne egyedül legyél, legalábbis a legtöbben nem ajánlják az elszigetelődést. Legyen egy micro közösség. Segíthetitek egymást és védekezni is könnyebb. Másik megoldás, ha te építesz ki valamilyen közösséget, pl. baráti társasággal, csak érjenek el ők is a menedékre, különben fennállhat az a helyzet, hogy túl kevesen lesztek. Így olcsóbban is kijöhettek.
Léteznek már Magyarországon ökofalvak, érdemes lehet hozzájuk csatlakozni. Bár ők elvileg direkt kiköltöztek a városból és önfenntartó módon élnek, többé-kevésbé. Persze lehet egy telked a közelükben, esetleg a szomszédságukban, ha te az eseményig nem akarsz a városi életmódodat leváltani. Ki kell találni mi lenne a jó és a működőképes. Én valami ökofaluval venném fel a kapcsolatot, barátkoznék velük, sokat segíthetnek. Földet művelnek, állatot tartanak, lehet nekik gyapjújuk és tudásuk mellyel segíthetnek. Segíthetnek megtanulni az önfenntartó életet, segíthetnek nagy állatokkal vetni, aratni stb. Biztos te is tudnál segíteni nekik. Az elhelyezkedés után ki kell találni milyen jelegű bázist gondolsz magadnak. A legalkalmasabb valami tanya-féle. A telked méretét illetően kb. 1-2 hektár kell egy 5-6 fős családnak, bőségesen elég kisállat tartással, gabonatermelésre kb. +1-2 hold. Ha kereskedelemre is akarsz termelni, akkor persze több kell, de több munkaerő is több kell hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a földműveléshez komoly eszközök is kellenek. Gondolok itt traktorra, bálázógép, aratógép, kombájn stb. Nem biztos, hogy ezek a rendelkezésedre állnak, vagy, mert nincsen neked (miért lenne, városban laksz?), vagy, mert nincs hozzá üzemanyag, vagy, mert ha van is minden, de túl feltűnő és kockázatos használni. Itt jönnek a képbe az igavonó állatok, amihez nem csak állat kell, de hozzá szükséges eszközök is. Elvileg az ökofalvak rendelkezhetnek ilyennel. Bár azért a legtöbbjük nem tagadja meg a gépeket, nem az amishok magyarországi megfelelőjére kell gondolni! Ahogy tapasztaltam, ők is kisállatokat tenyésztenek inkább. Szóval fel kell készülni a földművelésre. A veteményes, zöldséges, hüvelyeseket kézi szerszámokkal is lehet termeszteni, a gabona az, amihez szükségesebbek a gépek. De régen is megoldották, nem igaz?
Szóval tudjuk, hogy hol, és, hogy mekkora. Most már beszélhetünk a felszereltségről. Legyen itt elrejtve ivóvíz, élelem és mindenképpen vetőmagvak! Valamint további egészségügyi és elsősegély ellátmány. Így el tudod kezdeni az önellátást. Állatot idővel majd csak szerzel valahonnan, esetleg vadászol, vagy megszokod a vega étrendet. Ugyanis, ha városból menekültél ide, nem lesz állatod, mivel nem volt ki gondozza. Megoldás lehet egy jó szomszéd, aki némi pénzért gondozza neked, míg el nem jön az esemény, de ezt elég nehezen tudom elképzelni. Vagy a már említett ökofalvak jelenthetnek esélyt számodra. Ezek eddig az úgymond készletek, amik segítenek téged elindulni. A termesztés nem rögtön megy végbe, időbe telik. Kell, hogy rendelkezzél addig is készletekkel, különben éhen halsz, míg fejlődik a frissen vetett paprikád. A következő a rendelkezésre álló eszközök. Kell, hogy legyen elrejtve eszközök. gondolok itt arra, hogy ne egy üres házba érjél be, legyen bútoraid, mosogatód, esetleg gépek (a működtetésükről pár sorral lejjebb), ruhák (elvileg a csomagodban csak kétnapi ruha van!), edények, szerszámok (láncfűrész, ásó, kapa, szerelési szerszámok stb.) és minden, ami kell.
Jó lenne, ha fel lenne szerelve az épület napelemekkel, napkollektorokkal és szélgenerátorral. A napelemek és szélgenerátorok egymást kiegészítve termelnek elektromosságot számodra, szivattyúk, gépek működtetésére, akár melegvíz előállításra is használhatod (bojler). Ezek elvileg akkumulátorok révén éjjel nappal, télen-nyáron tudnak számodra elegendő energiát termelni, tárolni. Szélgenerátorokat házilag is lehet készíteni akár autógenerátorokból. Érdemes kitanulni a szakmát. Rendkívül értékes csereárut készíthetsz, és nem a tiédet akarják majd elvenni, vagy ha elvették, készíthetsz másikat! Fontos megjegyezni, hogy itt is szükségesek a töltésvezérlő egységek! Ezekhez hagyományos autóakkumulátorokat szoktak használni, azok sem bírják az össze-visszatöltést. Napkollektor a fűtést és meleg vízellátásban lenne hasznos. Vannak még a hőszivattyús megoldások, ezek az épület alatt a földben helyezkednek el, senki sem tudna róluk. Persze tudom ezek még kimondottan drágák. Én személy szerint, ha lenne egy ilyen menedékem, természetesen a napelemek, kollektorok és szélgenerátorok, el lennének rejtve, és csak akkor szerelném fel, mikor megérkezem. Persze szükséges egy jó kályha, kandalló is és hozzá tűzifa, melyet akár frissen is beszerezhetünk az erdőből. Ezek az eszközök, tárgyak legyen rejtve lehetőleg, mert, hát mind tudjuk Magyarországon, hogy mennek a dolgok. Nehogy úgy járj, hogy már szétlopják a menedéked még békeidőben! Légy kreatív, és ne legyenek feltűnő biztonsági megoldások! Légy átlagos, rejtegess! Én kialakítanék valami titkos, rejtett pincehelységet és ott dugnám el a készleteket, eszközöket, tárgyakat. Első ránézésre üres legyen a ház, még ha be is törnek, akkor se legyen mit elvinniük.
Most már beszélhetünk a szükségleteinkről, amiket eddig szolgáltatások formájában rendelkezésre állnak. Itt, most olyanra gondolok, mint pl. a víz. Fűtésed, áramod elvileg az előbb említett módokon lesz. A telkeden legyen földbe süllyesztett esővízgyűjtő és fúrt kutak is egyaránt. Ezen túl rád hárulhat a vízellátás problémája! Itt már lehet egy már említett 40-50.000 Ft.-os, vagy még drágább víztisztító készüléked. Rendkívül fontos, hogy a mai vízellátást is áram révén biztosítják. A csövekben lévő nyomást szivattyúk segítségével jön létre, különben csak csordogálna a víz a csövekből! Ezt te házi vízművel tudod pótolni, vagy valami gravitációs megoldással, de ahhoz sok víz kell, mivel az összegyűjtött víz tömege adja a nyomást. A gravitációs megoldás problémásabb, de technikailag egyszerűbb. Szerelj fel egy hordót a zuhany fölé és merd tele meleg vízzel. 5 perc zuhanyzás rengeteg munkáért! Gondoskodnod kell az öntözésről is, erre több módszer is van, akár szélgenerátor segítségével. Én valami csepegtetős rendszert alakítanék ki, kíméli a földet, takarékos, egyszerű. Szolgáltatás, még de nem igazán tudod pótolni az a gázfőzés. Helyette van a villany vagy indukciós főzőlapok, vagy a régi jól bevált sparhelt.
Ezek után beszélhetünk az élelemtermelésről. Nincsenek boltok, piacok. Idővel fog kialakulni valami kereskedelem, de nem lesz olyan szintű, mint most egy hipermarket. Említettem a készletnél, legyenek készültségben vetőmagjaid. Zöldségek, hüvelyesek, gabonák. A telken lehet pár gyümölcsfa, dió, mogyorófa, szőlő stb. Ha már itt tartunk, termessz gyógynövényeket, legyen erről egy-két könyved, melyik mire jó, hogyan kell termeszteni és fogyasztani. A gyógynövények szinte minden betegségre tudnak gyógyírt nyújtani a férgességtől a migrénen át a belső szervi problémákig. Na, jó migrént csak kezelni lehet, gyógyítani nem. De van köztük fájdalomcsillapító és antibiotikus hatású is. Remek csere áru és nagyon hasznos lehet a háznál egy ilyen veteményes, ha már nincsenek gyógyszertárak. Fontos még, hogy legyen a háznál kézi gabonaőrlő! Ezzel lisztet tudsz őrölni. kb. 50-70.000 Ft. , különben nem tudom, hogyan fogsz kenyeret sütni. Az élelmiszertartósításról is kell rendelkezned tudással, könyvvel és eszközökkel (befőttesüvegek, műanyag tárolók, vödrök). Én személy szerint a vákuumtartósítás híve vagyok, hiszen levegő még a baciknak is kell! Igazán jó és elfogadható árú megoldást nem találtam, kivéve a hegesztő-vákuumozó gépek, amik segítségével levegőmentesen zacskózhatjuk el az ételeket. Babérból is rendelkezzél jó sokkal, mert a zsizsik utálja, a moly meg a levendulát.
Összességében rengeteg eszközzel kell felszerelni egy ilyen házat az önellátó gazdálkodáshoz. Tulajdonképpen egy második otthont kell kialakítanod. Persze egy minimalista otthonra gondolok, nehogy szaladj az IKEA-ba! Sok minden most szolgáltatásként a seggünk alá van tolva, ezekről mind gondoskodnunk kéne. Áram, fűtés, meleg víz, liszt, cukor, alkohol, gyógyszerek, gabona, élelem, élelmiszertartósítás, tiszta ivóvíz, izzók és rengeteg eszköz, mivel a gyártásuk le fog állni.
Fontos, hogy gyakorolj, készülj. Legyen megfelelő kondíciód, eddzél, túrázzál. Gyakorold az eszközök használatát. Tanulj! Tanulj önvédelmet, elsősegélyt, vadászatot, túlélést. Tarts lőgyakorlatokat (szabályokat betartva, nehogy a sitten érjen a világvége). Ismerkedj az alternatív energiaforrásokkal (napelem, kollektor, szélgenerátor), tudd javítani, és amelyiket lehet építeni (szélgenerátor, kollektorok). Jó, ha van az alfabázison ehhez építőelemek, hogy tudj tartalékra, kereskedésre építeni! Képzeld, el mi mindent kaphatsz egy ilyen árucikkért, mikor nem lesz meleg víz vagy áramellátás! Legyen tudás bázisod! Akár megtanulva, akár készenlétbe helyezve könyvek formájában. Fontos témakörök: gazdálkodás-termesztés, élelmiszertartósítás, gyógynövények, öko építészet, elsősegély-gyógyászat stb.
Remélem ez a kis összefoglaló, útmutató sok hasznos tanáccsal lát el téged. Sok mindenre kell gondolni, mert amiket most nem veszel számba, az később már pótolhatatlan lesz! Ki kell gondolnod, mit hogyan fogsz csinálni, mire kell felkészülni, mi mindennek kell, hogy a rendelkezésedre álljon, az élethez, a termeléshez, tároláshoz stb. Nagyon összetett téma ez. Kaptál egy kis ízelítőt mi mindenünk van! Becsüld meg, légy hálás érte! Kényelmes életet élünk.
Egyes részekhez írtam árakat. Tudom ez összességében sok és drága. Ezek nagy részére a mai életben nincs szükség, mert egy cég vagy szolgáltató végzi vele a munkát pl. gabonaőrlés, ivóvíz ellátás, nem a te gondod. Ha krach van, akkor már a te gondod lesz. Mindenki azokat veszi meg és annyit, amennyit akar vagy tud. Ez az írás csak iránymutatás, javaslatok összessége. Tekintsd ezeket befektetésnek. Kicsit kockázatos, mert lehet, hogy csak paranoia az egész, de ha mégis bekövetkezik, akkor többszörösen fog megtérülni neked a befektetésed! Bizonyos eszközeid értékesebbek lesznek, mint az arany! Lehet, hogy bánni fogod a kiadásaidat, de eljöhet az idő, hogy azt fogod bánni, hogy sajnáltad azt a pár ezer forintot ezekre és akár az életedet is odaadnád, csak, hogy szeretteid, gyermekeid még egy napot élhessenek, vagy ne kínlódjanak! A te döntésed, a te befektetésed!
Ez az írás a teljesség igénye nélkül készült!
Írta: Balogh Ádám
(varositulelo.blog.hu)

Cigányok a csendőr szemével 1930-ból





http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=3307

A megújuló energia rejtett természetvédelemi költségei

A Natura 2000 a közös örökség védelmére jött létre, de az atomizált ellenőrzés miatt a vadvilág még mindig az egyes tagállamok változó politikájának van kiszolgáltatva. Luke Dale-Harris, ökológiai témákkal foglalkozó szakújságíró megkérdőjelezi a Natura 2000 alkalmasságát arra, hogy hatékony környezetvédelmi szabályozóként működjön.
Amikor szabadon keresztül vándorolnak Európán, a madarak nincsenek tisztában az alattuk elterülő láthatatlan országhatárokkal. Ugyanazokat az útvonalakat követik, amelyek az idők kezdete óta eljuttatják őket a meleg vidékekre, s amelyeket csupán a táj változatlan körvonalai – egyik oldalon az Atlanti óceán partvidéke, a másikon pedig a Kárpátok hajlatai – jelölnek. De az számít a legjobban, amit nem kaphatnak meg: a jövőjüket – beleértve a mi jövőnket is – az egész kontinensen változóban lévő politikai és gazdasági árapály diktálja.
Ma a legnagyobb becsben a növekedés és a haladás áll, a természetes világ ki van szolgáltatva az emberiség törekvéseinek. A szabadpiac, a saját pályáján haladva, kiszipolyozza a saját fennmaradásához is alapvetően fontos, életet adó földet. A világ érzékenyebb és gazdasági szempontból felesleges fajai – a hiúz, a békászó sas, vagy a mezei tücsök, folyami zuzmó – csak addig marad fenn, amíg a létezésüket erkölcsi parancsnak, kiirtásukat pedig szégyennek tekintjük. Ez a természetvédelem mozgatórugója. A szégyen és az erkölcs azonban kultúrafüggő és még azon belül is meginoghat. A természet azonban nem. A sikeres természetvédelmi programokhoz, különösen a levegőben és a vízben élő fajok esetén, az országhatárokon átnyúló politikára és világszerte olyan törvényekre van szükség, amelyek azonos szabálykönyvből merítenek.
Felmerül az érv, hogy csak egy, az egész Európa által pénzügyileg támogatott, s egy legfelsőbb bíróság előtt elszámoltatható, átfogó irányító szervezet képes lényegi hatást elérő, távlatos természetvédelmi programokat bevezetni. Ez ugyanaz a logika, mint ami a kezdetektől fogva irányította – elméletben - az egész európai környezetvédelmi politikát. Kezdve a madarakra vonatkozó irányelvek 1979. évi megfogalmazásával, az élőhelyekkel kapcsolatos irányelveken át végül a több mint 26 000 védett területet magába foglaló Natura 2000 hálózatig, az az elképzelés, hogy a vadvilág közös örökségünk, s így a védelme nemzetközi együttműködést igényel, központi premissza volt.
De a természet védelme igen távol állt az 1951-ben a Párizsi Szerződést aláíró eredeti Hatok gondolataitól, amikor megalkották az Európai Szén- és Acélközösség szabályait, amely a későbbiekben az Európai Unió gerince lett. A háború által szétszakított és évtizedeken át recesszióval küzdő kontinensen létrejövő Unió alapító elve a béke volt, állványzata pedig a gazdasági növekedés és a prosperitás. Ma, 60 évvel később, az állványzat a saját súlya alatt roskadozik, mert – sajátos iróniaként – a növekedés fáradhatatlan keresése azzal fenyeget, hogy térdre kényszeríti azt a struktúrát, aminek a támaszaként szánták. Az EU környezetvédelmi politikája, menthetetlenül a saját pályájához kötve, általában azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a vad gazdaság mellékhatásait, miközben a lehető legkevesebb akadályt gördít az útjába. A környezetvédelemnek, a megújuló energiától egészen a biológiai változatosságig, a jövedelmezőség és a hatékonyság közötti kényelmetlen vonalon kell egyensúlyoznia.
Amikor Ritt Bejerregaard, az EU akkori környezetvédelmi biztosa beszédet mondott 1998-ban a „Natura 2000 és az emberek” konferencián, a fő üzenete az volt, hogy a természetvédelem és a gazdasági fejlődés kéz a kézben járhatnak. „Ez egy partnerkapcsolat.” – mondta a hallgatóságnak. „A természetbe beletartoznak az emberek, s az emberek a természet részei.” Azután elébe ment a cáfolatoknak, s kifejezte félelmeit, hogy „igen gyakran ez olyan megállapodás (a partnerség), amelyben mindkét oldal elveszi, amit tud, s a másik félnek pedig magáról kell gondoskodnia.” De ebben az esetben, bizonygatta, az embereknek már elegük lett ebből a hozzáállásból, „s arra készülnek, hogy felvállalják a saját tennivalóikat, s másoktól is ugyanezt várják el.”
Ma a Natura 2000 hálózatot még mindig az optimizmusnak és a hitnek ez a bizonytalan érzése tartja egyben. A hálózat által lefedett terület mára Európa közel 1/5-ét teszi ki, de eközben a szabályozást lazán kellett hagynia, s azok ellenőrzését szinte teljesen át kellett engednie a tagállamoknak. Olyan körülmények között, amikor a gazdaság még mindig mélyreható recesszióval küzd, ez azt jelenti, hogy – különösen Kelet-Európában – a dolgok nagyon is gyakran a megszokott mederben folynak. A bányaipari vállalkozások, az intenzív mezőgazdaság és a környezetvédelmi szempontokra érzéketlen fejlesztés újra és újra megtalálja a törvények közötti réseket.
A leggyakoribb bűnös veti fel ugyanakkor a legtöbb kérdést, és – paradox módon – erről beszélnek a legkevesebbet. A megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések, leggyakrabban szélerőművek, napelem parkok és vízi erőművek, az egész kontinensen átlyuggatják a Natura 2000 helyszíneket, sok esetben megsértik az EU környezeti hatásokra vonatkozó irányelveit és a nekik otthont adó ország törvényeit is. Ezekről a fejlesztésekről igen gyakran tudomást sem vesznek: a zöld lobbi azzal mentegeti őket, hogy jó ügy érdekében jönnek létre, a helyi önkormányzatokat és a földtulajdonosokat pedig kifizetik a földhasználatért.
Bár a fenntartható energiaforrásokra való átállás ökológiai szükségszerűség, a megvalósítása ugyanúgy történik, mint bármely más iparágé. A megújuló energiával foglalkozó cégeket az vonzza ezekre a távoli helyekre, hogy a föld olcsó, a környék gyéren lakott és a természeti erőforrások gazdagok. A szigorú környezetvédelmi szabályokat általában könnyedén megkerülik, mivel a környezetvédelmi hatástanulmányokat (EAI) maguk a megújuló energiával foglalkozó cégek fizetik. Ahogy a BirdLife International munkatársa, Marina Cazacu mondja: „a hatástanulmányok minősége nagyon változó. Sok esetben csak azt ismétlik meg, amit a cég állít – kijelentve, hogy a fejlesztés és a környezet között nincs ellentét.”
Mindvégig ez volt a helyzet a dobrudzsai vonulási úttal kapcsolatban: ezen a forgalmas útvonalon jut el Románián és Bulgárián keresztül egészen a törökországi Boszporusz szorosig a békászó sas, a kerecsensólyom, a vörös nyakú lúd és sok más vándorló madár. Az útvonal jelentős szakaszai a Natura 2000 védelme alatt állnak, de ez nem akadályozta meg, hogy több mint 500 szélturbinát tervezzenek a környékre, amelyek közül 752 védett román területekre esik, további több száz pedig már működik is védett területen Bulgáriában. A hatás az átvonuló madarakra, amelyek közül több is már eleve veszélyeztetett, megsemmisítő lehet. Spanyolországban és Kaliforniában ezt már megfigyelték korábban: a turbinákkal való ütközés idővel kritikus szintre csökkentette az általában hosszabb élettartamú és alacsony szaporulattal bíró nagyobb madarak állományát. Az EIA jelentések azonban kivétel nélkül támogatták a szélerőművekre vonatkozó javaslatokat, kijelentve, hogy a turbinák és a természeti környezet között minimális konfliktus merül fel. Románia és Bulgária környezetvédelmi minisztériuma ellenvetés nélkül sietve elfogadta ezeket a jelentéseket, nehogy elveszítsék ennek a bőkezűen támogatott és gyorsan növekvő iparágnak a partnerkörét. Az ellenkezés – alternatív hatástanulmányok készítése - a magánszemélyekre és a nem kormányzati szervezetekre maradt, akik szűkös anyagi háttérrel és az idő múlásától fenyegetve dolgoznak: ugyanis, ha a turbinákat egyszer már felszerelték, aligha fogják őket leszerelni.
A romániai ornitológiai és környezetvédelmi szervezet, a Milvus Group, az utóbbi két évben táborokat szervezett a turbinák által várhatóan közvetlenül érintett madarak számlálására. A bizonyíték meggyőző: az ország különböző részeire javasolt turbinák egyértelműen ellentétesek az európai környezetvédelmi irányelvekkel. De ez még nem elég. A jelentésnek a román Környezetvédelmi Ügynökség elé kell kerülnie, s elfogadás esetén tovább az Európai Bizottsághoz. Ha eljut idáig, a jogi eljárás lassú, s a döntés mindig túl későn születik meg. Ez történt tavaly novemberben Bulgáriában, ahol a kormány végül engedett az RSPB és bolgár partnerei nyomásának és törvényben tiltotta meg a szélerőművek és napelemes parkok építését a bolgár Natura 2000 helyszíneken. „Fantasztikus eredmény ez nekünk” – mondja Daniel Pullan, az RSPB munkatársa, „de túl későn született meg.”: a legtöbb tervezett szélerőmű már megépült és működik.
A Milvus igazgatója, Tamas Papp azt mondja, hogy a Natura 2000 védjegy nem nyújtotta azt a védelmet, amit ígért. „A védett területek szabályozásának ereje túlságosan megosztott. Így az érzéketlen fejlesztésekkel szembeni fellépés hosszú és körülményes folyamat és nagyon nehéz eredményeket elérni. A Natura 2000 a közös örökség védelmére jött létre, de az atomizált ellenőrzés miatt a vadvilág még mindig az egyes tagállamok változó politikájának van kiszolgáltatva, „
A zöld energia irányába való elmozdulást sokkal erősebb központi politika támogatja. A Brüsszelből érkező támogatás és tanácsok gyors növekedést eredményeztek az iparágban és jelenleg úgy tűnik, hogy a terület eléri, illetve sok esetben meg is haladja a 2020-ra kitűzött célokat. Ezzel szemben a biológiai változatosság szintje elmaradt minden ezzel kapcsolatos célkitűzéstől, és mindaddig, amíg az EU nem ad ennek a kevésbé jövedelmező környezetvédelmi formának ugyanolyan támogatást, mint a megújuló energiának, ez így is marad. 
(greenfo.hu )

Tízezer dolláros díj a bibliai teremtéstörténet megcáfolójának

A teremtéstudomány egyik kaliforniai szakértője 10.000 dolláros díjat ajánlott fel annak, aki egy döntőbíró előtt képes bebizonyítani, hogy az evolucionistáknak igazuk van, és a Biblia téved az élet kialakulását illetően.
Dr. Joseph Mastropaolo, aki korábban kineziológiát tanított, tízezer dollárt ajánlott fel saját pénzéből a Szószerinti Teremtésper (Literal Genesis Trial) elnevezésű kihíváshoz.
A másik félnek is 10.000 dollárt kell felajánlani, a győztes pedig mindent visz.
Mastropaolo weboldalán elmondja, hogy az evolúció „minden tudományos bizonyítékot nélkülöz”.
„Ennek a megállapításnak a legfőbb bizonyítéka, hogy a kihívást továbbítottuk a világ valamennyi, szókimondásáról és kritikáiról ismert evolucionistája számára, hogy szálljanak versenybe a díjért,” mondja Mastropaolo, hozzátéve, hogy „az evolúció sehol sem létezik a világegyetemben, soha nem is létezett, és nem is fog, kivéve egy 2500 éves babonán alapuló kiforgatott fantazmagória formájában.”
A mai napig egyetlen egy embert sem lehetett rávenni a 374.000 evolucionista közül, akik személyes vagy a szervezeten keresztül kiküldött meghívót kaptak, hogy a világ elé tárják az elméletet alátámasztó bizonyítékaikat.
A személyesen meghívottak között volt például Richard Dawkins, az Oxford Egyetem professzora, aki Mastropaolo szerint „valószínűleg az evolúciós folyamatok elsőszámú népszerűsítője a világon és egy jottányi tudományos bizonyítékkal sem rendelkezik,” valamint George Will, Pulitzer díjas újságíró.
A Szószerinti Teremtéspert egy kaliforniai bíróságon tartanák Santa Ana-ban, a fellebbviteli bíróság egyik bírója előtt, akit a felek közös megegyezéssel választanának.
„A bizonyítéknak tudományos jellegűnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy objektív, érvényes, megbízható és kalibrált,” mondja Mastropaolo.
„Nincs korlát megszabva a prezentálható bizonyítékok számára az evolucionisták részéről,” jegyzi meg Mastropaolo a weboldalon. „Amennyiben rendelkeznek tudományos bizonyítékkal, arra sincs korlát, hogy hány alkalommal nyerhetik el a tízezer dolláros díjat (kevesebb, mint 6 hónap alatt meghaladhatják az 1 millió dollárt).”
„Ők nem buta emberek, sőt értelmesek, olyannyira értelmesek, hogy tudják, ilyen tudományos bizonyíték nem létezik, még a mini perre elegendő sem,” nyilatkozta a Guardian-nek.
Dr. Joseph Mastropaolo két alelnöki díjat is nyert, egyet a légtér biztonsága, a másikat a légi egészségtan terén elért munkájáért. Huszonhat éven keresztül tanított biomechanikát és fiziológiát a Long Beach-i California State Egyetemen.
 Forrás: WND.com

Esőistent játszani


Múlt vasárnap hatalmas hóvihar tombolt Pekingben, huszonkét éve nem jött ilyen korán a hóesés. A kínai időjárás-befolyásoló hivatal bejelentette, hogy ők okozták az időjárási anomáliát. Repülőkről ezüst-jodiddal permetezték a felhőket, hogy azokból eső essen az aszály sújtotta északi országrészre, de jött egy hidegfront, és a felhőkből eső helyett hó hullott. Bár némileg tudjuk már befolyásolni az időjárást, a módszereink korántsem kiforrottak. Pedig az eső egyre nagyobb értékké válik.




Káros folyamatok


A múltban és napjainkban számos olyan projektet terveztek – főként a vízi energia iránti szomjtól vezérelve –, amely legtöbbünkben ösztönös ellenérzést vált ki. Talán működésbe lép ilyenkor az öntudatlan jó-rossz felismerő rendszerünk.

Az északi folyók megfordítása
A Szovjetunió szinte teljes történetét végigkísérték azok az újból és újból felmelegített tervek, amelyek szerint az egyébként „haszontalanul” a Jeges-tengerbe ömlő folyók folyásirányát megfordítva öntözővízhez juthatnának Közép-Ázsia sivatagban tengődő lakói. Hosszas tervezgetés után, 1970-ben kezdődtek el a munkálatok: a Pecsora és a Káma folyót igyekeztek a Volga és a Kaszpi-tenger felé terelni. Miután egy 113 kilométeres szakaszt szintbe hoztak három 15 kilotonnás atombomba segítségével, a nemzetközi tiltakozás hatására leállították a munkát. Még legalább 250 atombombára lett volna szükség. A nyolcvanas években további tizenkét folyót terveztek megfordítani, de – szerencsére – ebből sem lett semmi.

Háromszoros-gát
Az utóbbi évtized legtöbb (külföldi) vihart kiváltó építkezése a Jangce folyón épülő kínai Háromszoros-gát volt. Szinte teljesen kész van, áramot is termel. Kína áramszükségletének kilencedét fogja fedezni, de ennek ára van. A gát 632 négyzet-kilométeres tavat duzzaszt majd fölfelé a Jangcén, ennek következtében több mint száz város el fog tűnni a szárazföldről. A városok másfél millió lakosát kitelepítik, többé-kevésbé kárpótolják a hírek szerint. A gát valószínűleg visszafordíthatatlan változást okoz a környezetben, és mintegy 1200 kulturális és régészeti emlék vész el a mesterséges tó felszíne alatt.

India folyóinak összekötése
Ahogy a szibériai folyók megfordítása, az indiai folyók összekötésének ötlete is hosszú múltra tekint vissza. Már a gyarmati időkben is születtek tervek, majd a múlt század hetvenes éveiben melegítették fel gyakorlatilag az összes fontosabb indiai folyó csatornákkal való összekötésének tervét. Az évezred elején újabb lendületet kapott projektet hívei szerint nemcsak az áramtermelés indokolja, de az is, hogy a globális felmelegedés és India népességének növekedése miatt az ország vízigénye hamarosan meghaladhatja a folyók jelenlegi vízhozamát. A folyók összekötésével és a „felesleges” víz átirányításával elvileg 350 ezer négyzet-kilométernyi terület válna öntözhetővé, és 34 gigawatt energiát lehetne termelni. Az ellenzők itt is a terv szinte felfoghatatlan, 115 milliárd dolláros költségeit és a környezeti következményeket hozzák föl. A víz átirányítása miatt a folyók torkolatának vízszintje ugyanis csökkenne, sótartalma megnőne, amely a mangrovemocsarak és a bennük élő halak pusztulásához vezetne.

Korántsem szokatlanok Jurij Luzskov moszkvai polgármestertől a meglehetősen furcsa ötletek. Hét évvel ezelőtt az Ob folyó folyásirányának megfordításáról fantáziált, hogy Közép-Ázsia aszálytól szenvedő lakói vízhez jussanak. Sajnos az akkori terv végül nem valósult meg, mivel a mérnökök szerint kivihetetlen volt, de a kudarc nem vette el Luzskov kedvét a nagyra törő ötletek pártfogolásától. Nemrégiben bejelentette, hogy az idén télen a moszkvaiaknak nem kell a város életét hónapokra megbénító hótól tartaniuk, ugyanis a városi vezetés a tudomány nyújtotta lehetőségeket kihasználva semlegesíti a hófelhőket, írja a Time magazin.
A tervnek vannak előzményei Oroszországban. Moszkva két legnagyobb ünnepén, a májusi győzelem napján, illetve a szeptemberi városnapon rendszeresen az orosz légierő repülői vigyáznak arra, hogy a katonai parádét ne zavarja meg az eső. Az önkormányzat 1200 milliárd rubeles (több mint 7000 milliárd forintos) éves költségvetésébe – amely meghaladja New York költségvetését is – a funkcionáriusok szerint belefér az esőmentesítés 60–80 millió rubeles ára. Ilyenkor a légierő repülői cementport, szárazjeget, folyékony nitrogént és ezüst-jodidot szórnak a fővárost veszélyeztető felhőkre, amelyek hatására a csapadék még a városon kívül kihullik belőlük. Hibák azonban időnként előfordulnak. Tavaly nyáron, az ország Szovjetuniótól való függetlenedésére emlékező június 12-i Oroszország-nap előtt egy huszonöt kilogrammos cementeszsák esett egy moszkvai ház tetejére, méteres lyukat ütve rajta. Bár a Reuters jelentése szerint a légierő nem kommentálta az esetet (50 ezer rubelt azért felajánlottak a károsultnak), valószínű, hogy az eső elzavarására hivatott tíz–tizenkét teherszállító repülőgép rakományából való a cement, amely nem porladt szét a légkörben.
A moszkvai tervek szerint a november közepétől március közepéig tartó időszakban hasonló módon harcolnak majd a hófelhők ellen is. A beavatkozás a számítások szerint 175 millió rubelbe fog kerülni, amely a fele annak, amennyit a város költ az utcák hóeltakarítására. Bár emiatt a Moszkva környéki települések még több havat kaphatnak az idén, Luzskov szerint ennek még örülniük is kellene, hiszen így jövőre jobb lesz a termés.
Az időjárás befolyásolásának gondolata évezredes múltra tekint vissza. A görög mitológia Euripidész által is színre vitt története szerint a trójai háború előestéjén Agamemnón kénytelen volt feláldozni lányát, Iphigéniát Auliszban. Az áldozattal Artemisz istennőt kellett megbékítenie, aki leállította a szelet, így megbénítva az akháj flottát. Az ókori Rómában egy szent követ, a lapis manalist használták esőcsinálásra. A város falain kívül, Mars templomában őrizték, de amikor aszály pusztított, bevitték a városba, és tőle reméltek esőt. A középkorban és az újkor hajnalán természetesen a boszorkányokat vádolták azzal, hogy irányítják az időjárást. A XVI–XVII. század fordulóján élt VI. Jakab skót (és I. Jakab néven angol) király meggyilkolására szövetkezett a vádak szerint például néhány boszorkány, amikor fekete mágia segítségével vihart gerjesztettek a tengeren, hogy elsüllyesszék a király hajóját. A középkorban a finneket sokan azzal vádolták, hogy uralmuk alá hajtották az időjárást, ezért a vikingek nem szívesen vittek magukkal finneket hódításaikra. E babona olyan mélyen beleivódott a tengerészek tudatába, hogy még a XX. század elején is előfordult, hogy a matrózok ódzkodtak finneket felengedni a hajójukra.
Az éghajlat befolyásolásának első ötlete talán Neumann Jánosban fogalmazódott meg, aki arra az esetre dolgozott ki egy elvileg végrehajtható tervet, ha a Föld újabb jégkorszakba sodródna (bár a gondolattal Hollywood is eljátszott néhány éve, ma már tudjuk, hogy épp az ellenkező forgatókönyv valósul meg). Az éghajlat lehűlése egy idő után önmagát gerjesztő folyamattá válik. A felszínen rekedő fehér hó megváltoztatja a terület fényvisszaverő képességét (albedóját), így a talaj kevesebb napsugárzást nyel el, és felerősödik a lehűlés. Neumann elképzelése szerint ezért korommal vagy más sötét anyaggal kellene beborítanunk a gleccserek fehér felszínét.
A gyakorlatban is kipróbálható időjárás-alakító technikák megjelenésére a második világháború végéig kellett várni. Az egyetlen rutinszerűen alkalmazott módszer az időjárás megváltoztatására a Moszkvában is tervezett „felhőmagvasítás”. Az eljárás során elősegítik a vízpára lecsapódását és jéggé fagyását (a jégképződés kiindulópontjai, magvai hiányában még fagypont alatti hőmérsékleten is folyékony marad a víz). Vincent Schaefer amerikai kémikus és meteorológus fejlesztette ki a felhőmagvasítás technikáját 1946-ban. Szárazjéggel hűtötte le hirtelen a nulla Celsius-foknál hidegebb folyékony vizet tartalmazó felhőt, amely így lecsapódott és megfagyott. A felfedezés után egy hónappal Schaefer kollégája, Bernard Vonnegut (Kurt Vonnegut testvére) kifejlesztette a másik máig alkalmazott technikát is. Ő ezüst-jodidot permetezett a felhőbe, amelynek kristályszerkezete hasonló a jégéhez, így kristályosodási magként szolgálhat a jégképződéshez. Azóta számos más anyag hasznosnak bizonyult a felhőkicsapódás elősegítésére, a legújabb kutatások alapján a nagy vízmegkötő képességű (higroszkópos) anyagok, például a só használata látszik ígéretesnek az úgynevezett meleg felhőkben.
– A zivatarfelhők csapadékképződési mechanizmusába avatkozunk be oly módon, hogy mikrométernél is kisebb átmérőjű ezüst-jodid-kristályokból jégképző magvakat gyártunk. A mi módszerünk szerint a talajon készítjük ezeket a kristályokat, amelyeket a kialakuló zivatarfelhő a párás, meleg levegővel együtt felszippant – magyarázza Bereczky Károly meteorológus, a Magyarországon jégeső-mentesítést végző Nefela Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés munkatársa. – Talajgenerátoroknak nevezett, jégképző magvakat gyártó berendezéseket telepítettünk tíz kilométerenként a falvakba. Így amikor a zivatarfelhő kezd kialakulni, már tízszer-százszor több jégképző mag lesz benne, mint egyébként.
Az ezüst-jodid-kristályokból kiindulva a zivatarfelhőben jóval több kisméretű jégszem keletkezik, ezek nem okoznak akkora kárt, mint a nagyok, sőt a légkör alsó három kilométeres, fagypontnál melegebb rétegén áthaladva a fél–egy centiméteres szemek el is olvadhatnak.
Ahogy a nagy léptékű hatást előidéző technikai fejlesztések általában, az esőkeltés sem kerülhette el a hadmérnökök figyelmét. Valószínűleg sok ország hadserege próbálkozott az időjárás hadicélú befolyásolásával, a legtöbb adat mégis az amerikai hadsereg ilyen kezdeményezéseiről vált nyilvánossá. A vietnami háború idején, 1967 és 1972 között az amerikai hadsereg repülői rendszeresen permetezték ezüst-jodiddal az észak-vietnami és laoszi esőfelhőket a kommunista haderők ellátási útvonala, a Ho Si Minh-ösvény fölött, ez volt a Popeye hadművelet. Tevékenységük következtében átlagosan harminc–negyvenöt nappal hosszabbodott a monszunidőszak. Az esőzések földcsuszamlásokat okoztak, és sártengerré változtatták az utakat, így lelassult a forgalom. Egy katonatiszt a stratégiát a háborúellenes hippimozgalom „Make love, not war!” (Szeretkezz, ne háborúzz!) jelmondatát kicsavarva a „Make mud, not war!” (Dagonyázz, ne háborúzz!) bonmot-val jellemezte. Az összeesküvések hívei az 1969-es woodstocki fesztivál közben is felhőpermetező repülőket láttak az égen, őket vádolva azzal, hogy a markánsan pacifista rendezvény alatt végig esett az eső. A Popeye hadművelet végül kitudódott, és egy 1972-es The New York Times-cikk megjelenése után két nappal a permetezést leállították. 1977-ben Genfben aláírták a környezetmódosítási egyezményt, amely betiltotta a hasonló módszerek hadi alkalmazását.
A felhőmagvasítást tehát már évtizedek óta alkalmazzák, jelenleg több mint százötven időjárás-befolyásoló projekt zajlik a világ negyven országában. Furcsa módon azonban alig áll rendelkezésünkre kísérletes bizonyíték arra, hogy valóban a bejuttatott anyagok okozzák az esőt, és nem pusztán véletlen egybeesésről van szó. Kínában, ahol a tavalyi olimpián is működtek az ezüst-jodid-permetezők, a New Scientist szerint például évi százmillió dollárt költenek efféle programokra anélkül, hogy az eredményességet objektív eszközökkel ellenőriznék.
Hazánkban 1976 óta működik az időjárást befolyásolni hivatott program, amely kifejezetten a jégesők elleni védekezést szolgálja.
– Általában nem sikerül annyi jégmagot bejuttatnunk, hogy egyáltalán ne essen jég, de a károk így is csökkennek. A módszer hatékonysága negyven és hetven százalék között mozog – mondja Bereczky Károly. A Nefela egyesülés honlapján közölt adatok szerint a jégeső-mentesítés megkezdése előtt Baranya megye és a déli országrész Magyarország legveszélyeztetettebb körzete volt. Évente átlagosan a termés 3,6 százaléka semmisült meg a jégverés miatt, de 1987-ben majdnem húsz százaléka elpusztult. Az egyesülés működése óta a termés kevesebb mint egy százaléka megy tönkre, amely 72 százalékos csökkenést és 2,4 milliárd forintos megtakarítást jelent.
A globális klímaváltozás elleni küzdelemben grandiózus tervek születnek szinte naponta, amelyek kiötlőik szerint megoldást jelenthetnek az éghajlat melegedése okozta gondokra. Az óceánok vízhőmérsékletének emelkedése már napjainkban is emberéletekben és sok milliárd dollárban mérhető károkat okoz, hiszen érezhetően gyakoribbá és intenzívebbé válnak a hurrikánok. A modern időjárás-befolyásoló kísérletek nagy része a hurrikánok, ciklonok és tájfunok lecsillapítására irányul. Tudjuk tehát, hogy e szélviharok hogyan alakulnak ki, nincs is más dolgunk, mint lehűteni a tengerek vizét, és a hurrikánokat máris csírájukban fojtottuk el. Ha valamit, ezt a tervet könynyebb kitalálni, mint végrehajtani, egy friss szabadalom szerzői, közöttük a Microsoft alapítója, Bill Gates mégis éppen ezt indítványozzák, írja a Popular Science magazin. Hatalmas hajóflottát indítanának, amelyek összekevernék a felszíni meleg vizet a mélyből felhozott hideg vízzel. A lehűtött óceán fölött kevesebb, gyengébb hurrikánok alakulnának ki. A terv – elméleti megvalósíthatósága esetén is – irdatlan költségeit a hurrikánok sújtotta vidékeken beszedett biztosítási díjakból teremtenék elő.