A szem tökéletes működéséért és az éleslátásért felős vitaminok az
A-, C-, és E-vitaminok mellett van három karotinoid vegyület a
zeaxantin, az astaxantin és a lutein, amelyek nagyon erőteljes
antioxidánsok, és nagy mennyiségben találhatóak az egészséges szemben.
Hiányuk összefüggésbe hozható szinte minden szembetegséggel, a
látásromlással, az időskori vaksággal, az „öregszeműség”-gel
(presbiopia), a szürkehályoggal (cataracta), és a manapság legnagyobb
problémát okozó - sajnos ma még gyógyíthatatlan - időskori macula
degenerációval (AMD = Age-related Macula Degeneration). Mindezek a
problémák megelőzhetőek lennének, ha rendszeresen fogyasztanánk kellő
mennyiségű zeaxantinban, astaxantinban és luteinben gazdag
élelmiszereket.
Ezt a nyerskoktélt a megelőzés miatt raktam össze nagyon magas
lutein, astaxantin és zeaxantin tartalmú tápláléknövényekből.
Negyedévente beiktatott 2 hetes kúraszerű fogyasztása megelőzheti a
fent említett szemproblémák mindegyikét.
Ráadásul isteni finom!
Hozzávalók:
- 30 ml bio gojilé, vagy egy marék előző este vízbe áztatott aszaltgoji az áztatóvízzel együtt
- 100 ml frissen facsart narancslé
- 1 mangó felkockázva
- 1 maréknyi felkockázott nyers sütőtök
- 1 marék nyers vagy fagyasztott spenót
- 1-2 levél kelkáposzta
- 1 szál zellerzöld
- 30 ml cukormentes málnaszörp
- 200 ml homoktövistea
- és 30 ml homoktövis velő
Elkészítése:
- A hozzávalókat turmixoljuk össze
- higítsuk tisztított vízzel, ha szükséges - általában 150-200 ml-t felvesz
Merészebbek egy púpozott teáskanál AFA algát is tehetnek bele.
Akkor érjük el a turmixszal a legtökéletesebb hatást, ha reggel éhgyomorra egyszerre elfogyasztjuk az egészet,
és csak rá 1 órára eszünk reggelit, ami lehetőleg Kolláth-reggeli,
kása, vagy zöldsaláta legyen teljeskiörlésű kenyérből készült
pirítóssal.
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/szemvidito-es-latasjavito-turmix.html