2012. december 16., vasárnap

Oroszország leállította az Amerikából érkező hússzállítást

Oroszország leállította az Amerikából érkező hússzállítást. Az Orosz Föderáció és az Egyesült Államok más más szemszögből látják a történteket. Oroszország állítása szerint a hús a náluk tiltott ractoparmin nevű készítményt tartalmaz, az USA szerint pedig Oroszországnak ez a fellépése válasz volt a "Magnitsky" - törvény elfogadására. A amerikai szenátus szerint Oroszország lépése sérti a WTO szabályait.
Az orosz Mezőgazdasági Hivatal betiltotta a húsiparban a ractoparmin használatát. Ez egy a takarmányba kevert gyógyszer, ami arra szolgál, hogy csökkentsék a marha illetve a sertéshús zsírtartalmát. A készítmény úgy éri el a hatását, hogy az állat növekedése közben zsír helyett az izomtömeg növekszik. A kutatók szerint a ractoparmin az embereknél szív és érrendszeri betegséget, egyes esetekben pedig ételmérgezést is okozhat. Ennek használatát már 160 országban betiltották köztük Kínában és Oroszországban is. Kanadában, az Egyesült államokban, és további 22 országban viszont megengedett a használata.
Hivatalosan Oroszország nem tiltotta be a szállítást csak értesítették az érintett országokat (köztük az Amerikát is) arról, hogy dokumentumokkal igazolják azt, hogy a hús nem tartalmaz ractoparmint, mivel ez Oroszországban tiltott.
Oroszországnak ez a lépése a külföldi országok közül leginkább az Egyesült Államokat érinti. Az ország negyedik legnagyobb importőre az USA, aki évente 500 millió dollárt keres ezen. A jelenleg Oroszországba tartó 200 konténer húsáru értéke 20 000 000 dollár.
A Amerikából származó hús hiánya hatással lesz az orosz piacra is, mivel az import húsáru az orosz piac egyharmadát teszi ki. Az Egyesült Államok szerint a tilalom csak egy egyszerű politikai lépés amivel Oroszország reagált a december 6-án elfogadott "Magnitsky" törvényre. 
Korábban az orosz fél ígéretet tett arra, hogy átfogó és hatásos intézkedésekkel fog válaszolni, ha a "Magnitsky" törvényt elfogadják az Egyesült Államokban. Amerika most a WTO szabályok megsértésével vádolja Oroszországot és azt várják, hogy a közeljövőben Oroszország vonja vissza a tilalmat, teljesítve így a WTO-val szembeni kötelezettségeit. Oroszország viszont nem látja úgy, hogy szabályt szegett volna, így nem kíván foglalkozni a kérdéssel.
"Lehet spekulálni arról, hogy az intézkedés megtorlás volt-e, vagy sem, de az határozat alapja az, hogy a hús olyan adalékanyagot tartalmaz, ami tiltottnak számít Oroszországban" fogalmazott Victor Supyan, az Amerikában élő orosz származású gazdasági szakember.
- pravda.ru -
Fordította: Völgyesi Szabolcs

Az ausztrál kormány felülvizsgálja a kötelező Internetszűrőt

Az ausztrál kormány módosította az Internet szűrésére vonatkozó törvényjavaslatot, amit sokan a Kínában és Iránban használatban lévő tűzfalakhoz hasonlítottak.
Az Interneteszürőt eredetileg Kevin Rudd korábbi miniszterelnök javasolta 2007-ben és lényegében arra kötelezte volna az Internetszolgáltatókat, hogy a kormány által nem kívánatosnak vélt weboldalakat blokkolja.
A Wikileaks által még 2010-ben közzétett lista szerint az ausztrál kormány által tervezett szűrőprogram feketelistáján többek között „póker oldalak, YouTube linkek, Wikipedia oldalak, eutanáziával foglalkozó oldalak, kisebb vallások, mint például sátánista, fetitista és Keresztény vallások oldalai, sőt még egy utazásszervező és egy Queenslandi fogorvos oldala is” szerepelt.
A tervezet ellen számos csoport tiltakozott, köztük maguk a szolgáltatók, népjóléti csoportok, a Google, az amerikai nagykövet és több civil szervezet is.
Sok aktivista a Kínában és Iránban működő szigorú tűzfalhoz hasonlította a javasolt szűrőrendszert.
Az eredeti tervezetben szereplő, „dadus állam szűrőként” emlegetett filtert most egy karcsúbb változat váltja fel, ami csak azokat a weboldalakat fogja blokkolni, amit az Interpol gyerekpornográfia terjesztőként azonosított.
A telekommunikációról szóló törvény értelmében ezeket az oldalakat az Internetszolgáltatók kötelesek lesznek blokkolni.
Sokan azonban továbbra is azt kérdezik, hogy egyáltalán miért ragaszkodik az ausztrál kormány az ország internetforgalmának szabályozásához, akkor is, ha ezt elvileg az illegális tartalmak kiszorítása érdekében teszi.
Amikor a szűkített listával ellátott szűrőt bevezetik, semmi sem akadályozza majd meg a kormányt abban, hogy később újabb weboldalakat adjon hozzá, hiszen erre vonatkozóan semmilyen szabályozást nem tartalmaz a javaslat.
Ezzel a részleges győzelemmel szinte egy időben az ausztrál kormány a Telekommunikációról szóló 1979-es törvény módosítására tett javaslatát is visszavonta, ami előírta volna az Internetszolgáltatók számára, hogy gyűjtsék, rögzítsék és minimum 2 évig tárolják a felhasználók telefonszámait és az internetforgalommal kapcsolatos adatokat.
Figyelembe véve milyen negatívan érintette az ausztrál kormány népszerűségét a karbonadó tervezett bevezetése és, hogy a következő választásig csupán 12 hónap van hátra, vajon a mostani hirtelen színváltás nem csupán egy politikai és nem pedig erkölcsi döntés? 

Forrás: The Globalist Report

Lélekmentés: Országos kampány az élet védelmében a fagyhaláltól

Lélekmentés néven vasárnap országos kampány indult az élet védelmében a fagyhaláltól. Az akciót kezdeményező társadalmi csoportok arra kérik az ország lakosságát, hogy védelmezzék embertársaik életét az idén újra arató fagyhaláltól. Odafigyeléssel, segítséggel, és törődéssel a legnagyobb szolgálatot tehetik, ami embertől elvárható: életeket menthetnek meg – tudatta a Magyar Szociális Fórum a kezdeményezők közös nyilatkozata alapján.
„Az élet a legfőbb érték. Védelmezése erkölcsi parancsolat. Humanista értékrend nem békélhet meg azzal a tömegméretű pusztulással, amelyet a fagyhalál okoz Magyarországon évről-évre. Ősz óta máris negyvenre tehető azoknak az embertársainknak a száma, akik a szabad ég alatt, és fűtetlen otthonukban fagytak meg, vagy kórházba kerülésük után hunytak el, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Tavaly 330-an, előtte pedig több mint négyszázan váltak a fagy áldozataivá. Hazánkban egy millió négyszázezer lakásban nincs fűtés” – tűnik ki a nyilatkozatból.
A lélekmentés odafigyeléssel és törődéssel kezdődik: forró teával, töpörtyűvel, hagymával, és C vitaminnal. Segíteni kell a magányos, beteg, idős embereknek, hogy fűtött helyre kerüljenek, kapjanak egy tál meleg ételt, egy jó szót! Vigyél magaddal egy szendviccsel többet, hogy odaadhasd rászoruló embertársadnak! – üzenik. Segíteni kell a vészhelyzetbe került embereknek, biztonságba kell helyezni őket! – áll a felhívásban.
A kormánytól azt kérik, hogy bocsásson a hajléktalanok rendelkezésére melegedő helyeket, nyisson meg előttük olyan középületeket, amelyekben fűtés van, és rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra, nyissa meg éjszakára előttük a vasúti pályaudvarok fűtött várótermeit, állítson be fűtött vagonokat és konténereket. Gondoskodjon a nincstelenek meleg étellel történő ellátásáról.
A lélekmentők a társadalmi erők, a pártok, a szakszervezetek és a helyi közösségek élet iránti felelősségére apellálnak. Felszólítják őket: bizonyítsák be, hogy képesek a nemes cél érdekében félre tenni ellentéteiket, és összefogni a legfőbb érték védelmében. Mozgósítsák szervezeteiket, szimpatizánsaikat, minden lehetséges módon vegyék ki részüket a humanitárius akcióból.
A lélekmentő kampányhoz önkéntesek jelentkezését, és felajánlását várják az alábbi címre: branyo.jani@gmail.com

(Magyar Szociális Fórum)