2013. december 17., kedd

Itt a hatalmas orosz-ukrán megállapodás!

Viktor Janukovics ukrán államfő, illetve küldöttsége kedden Moszkvába látogatott, hogy az ország szorult gazdasági-pénzügyi helyzetében segítséget kapjon orosz partnerétől. Amint az ukrán helyzetről szóló mai elemzésünkben is említettük, ez a nehézség részben abból adódott, hogy az ország a nyugati nyitás kinyilvánításával párhuzamosan kereskedelmi szankciókat tapasztalt meg Oroszország felől.

A mai moszkvai tárgyalásokon egy cselekvési tervet fogadott el az orosz és az ukrán vezetés, amelynek részeként idén és jövőre megszűnnek a két ország kereskedelmében lévő korlátozások – többek között ezt jelentették be a felek a ma délutáni sajtótájékoztatón. Az oroszok emellett olcsóbban adnák a gázt és 15 millárd dollárért vennének ukrán értékpapírt, hogy ezzel is segítsék az ukránokat.
A mai megállapodás egyik része az, hogy idénre és 2014-re feloldják ezeket a korlátozásokat, illetve törekednek a két ország közötti szorosabb gazdasági együttműködésre.
Vlagyimir Putyin orosz államfő a Bloomberg tudósítása szerint a sajtótájékoztatón emellett azt is bejelentette, hogy a Gazprom 1000 köbméterenként 268,5 dollárért adhatja majd a gázt az ukránoknak, ami így említése szerint jelentős anyagi segítség lesz Ukrajna számára. Ez az ár éves szinten Timothy Ash, a Standard Bank londoni elemzője szerint mintegy 3 milliárd dollárnyi anyagi könnyebbséget jelenthet Ukrajna számára.
Putyin emellett azt is bejelentette, hogy 15 milliárd dollár összegben pénzt használnak fel az orosz jóléti alapból, hogy abból (feltehetően erre a célra kibocsátott) ukrán államkötvényt vásároljanak. Az összeg egyébként nagyjából egybeesik azokkal a számokkal, amelyekről a napokban ukrán illetékesek is beszéltek egy potenciális orosz pénzügyi segítségnyújtás kapcsán. A 15 milliárd dollár nagyságát érzékelteti, hogy az ukrán államadósság 69 milliárd dollár körüli összeget tesz ki.
(portfolio)

Bal-Rad komm : Nagyjából ekkora (15 milliárd dollárnyi) segitséget kértzek az ukránok az Eu-tól is, a társulási szerződés aláirásáért cserébe.
Az unió viszont javallotta nekik, hogy mivel ő nem tud ennyi pénz-semennyit sem-erre a célra forditani, hát Ukrajna forduljon bizalommal az IMF-hez.
Az be is ajánlott 650 millió dollár HITELT!
Ők ennyit szántak Ukrajna megvásárlására!

Janukovicsék ekkor dobták be a törölközőt! Először. Mert azt nem feltételezheti senki normálisan gondolkodó, hogy ilyen cirkuszok után az orosz vezetés még megbizik a jelenlegi ukrán elnökben és kormányában?! Márpedig az orosz politikai vezetés jólelkű-de nem hülye!

Az EU-pedig? Egyenlőre úgy néz ki, hogy belevásolt a foga az ukrán jablakoba! Majd kigyógyul! (De vélhetőleg inkább belepusztul.)
Megállapodás Kijev és Moszkva között - a nyugat őrjöng


A tegnapi napon - 17.én - Moszkva és Kijev egy sor megállapodást írtak alá. Putyin és Janukovics megállapodása értelmében egy harmaddal csökkent a földgáz ára Ukrajna számára. A nyugati elemzők azonnal belekezdtek a kiabálásba, hogy ez csak részben segíti ki Kijevet, csakhogy ez az ár még nem a vámuniós ár. Amint Ukrajna Eurázsiai Vámunió tagja lesz, még további csökkentés várható. Másrészről Jnukovics egyértelműen közölte a nyugati tárgyaló partnerekkel, hogy csak akkor tárgyal, ha azonnal kap Ukrajna 20 milliárd Dollár támogatást. Még nem is lett volna gond a pénz, de Janukovics tárgyalási bizonytalansága miatt az atlanisták nem adtak pénzt (ráadásul összességében az aláírásért beígért 30 milliárddal együtt az már 50 milliárd lett volna, ami iszonyat pénz). Moszkva azonban azonnal fizetett. Az első 3 milliárd eurónyi csomagot máris utalják Kijevnek, a többit 2014 folyamán.
Eddig szólnak a hazai hírek, és ezek mentén nyilatkozgatnak a hazai és a nyugati gazdasági elemzők. Folyik természetesen a cionista fröcsögés, hogy ez csak egy évre lesz elég, hogy ettől még a gazdaság összeomlik. Éppen ezért nem foglalkoztunk a hazai és a nyugati fősodratú médiával, hanem körülnéztünk az orosz és ukrán lapokban. Ott találtuk meg a lényeget. Putyin és Janukovics ugyanis nem csak erről állapodtak meg. Arról is, hogy az Ukrajna területén található földgáz és kőolaj kitermelésére a Gazprommal közös konzorciumot hoznak létre, és megkezdik nemsokára a lelőhelyek feltárását, valamint Ukrajna továbbra is jelentős gázmennyiséget fog szállítani a nyugati országokba. Arról is megállapodtak, hogy a csőd szélére jutott ukrán repülőgép ipar együttműködési szerződést köt a Sukhoj és az Antonov gyárakkal, és becsatlakozik az An70 és a Sukhoj Superjet 100 gyártásába. Mindkét gép hatalmas megrendeléseket kapott, a gyárak önmagukban nem képesek a legyártásra, csak hatalmas fejlesztések árán. Az ukrán cégek azonnal bekapcsolódhatnak a gyártásba.
Megállapodás született arról is, hogy a régi hadiipari kapcsolatokat felújítja a két ország. Moszkva az elmúlt két évben sorra mondta fel Kijevvel a közös fegyvergyártási megállapodásokat, mivel az EU tárgyalások miatt Ukrajna bizonytalanná vált, mint társ, mint beszállító hosszú távra. Most ezeket a megállapodásokat újra előveszik és leporolják. Mit jelent e Kijevnek? Azt, hogy Ukrajna visszakerülhet azokba a fegyvervásárló körökbe, akik Oroszországtól vásárolnak. Mindenki tisztában volt vele, hogy ha Ukrajna EU tag lesz, akkor az atlantisták nyomására hadiiparát tönkreteszik, és a frissen megvásárolt járművek és fegyverek alkatrész nélkül maradnak. Így az ukrán fejlesztések (voltak nagyon jó fejlesztéseik, mint például az új ukrán BMP) vásárló nélkül maradtak. Ezek az eszközök most már újra piacot kaphatnak.
Végül pedig a legfontosabb, hogy Ukrajna és Oroszország között leépített egyéb gazdasági kapcsolatokat Kijev visszakapja. Mennyiben fontos ez? Annyiban, hogy Ukrajna gazdasági kereskedelmének egyharmadát(!) Oroszországgal bonyolította. Ez az egyharmad mostanra visszaesett a felére (tehát jelenleg 1/6), és helyette Ukrajna nem talált új piacokat. Ha megnézzük, hogy mekkora Ukrajna GDP-je, könnyen kiszámolhatjuk milyen rendkívül jelentős, hány milliárd eurós visszaesésről is beszélünk) Most Putyin ígéretet tett, hogy már 2014 folyamán újra elérheti a két ország kereskedelme ezt a szintet, sőt, tovább is emelkedhet.
Ezen ismeretek tükrében az összes nyugati gazdasági elemezgetést bedobhatjuk a kukába. Lehet az Stratfor, vagy akármilyen menőjenő elemzés. Ezen atlantista pribékek elemezgetése semmi egyéb, mint tehetetlen fröcsögése. Nem képesek sem megemészteni, sem belátni, hogy Moszkva többszörösen többet tudott Ukrajnának adni és ígérni mint a Nyugat.
Ezen megállapodások után, az Ukrajnai ellenzék nyugodtan beletörődhet, hogy nem lesznek buzi vonulgatások, homiházasságok, kereszténygyalázások, hanem Ukrajna rálép a keleti "útra".
Abban, hogy az ellenzéki degenerált cionista söpredék vezetőket nemsokára becsukják jó hosszú időre, már csak reménykedünk.
Kemény Gábor


Ukrajna – Savanyú a szőlő


E_u_gységA háttérhatalom által támogatott fősodor média újabb „jereváni-rádió”-s hírrel adja tudtul, hogy savanyú a szőlő. Vagyis az EU markából kicsusszanni látszó Ukrajna Oroszországgal történő tárgyalásait megállapodásait támadja cinikusan és eltorzítva.

Mint az egyre romló ukrán gazdasági és pénzügyi helyzet mutatja, nem Magyarország (és még jó néhány EU tagállam) az egyetlen, aki dilettáns és hazájuk ellenségeinek elkötelezett politikusokban bővelkedő állam.

Az ukránok valódi érdekeit felismerve és képviselve a Janukovics-kormány a hírek szerint olyan megállapodásokat igyekszik tető alá hozni Oroszországgal, melyek pozitív hatásukat tekintve, olyan előnyöket kínál Ukrajna számára, amivel az EU nem kelhet versenyre.
Ilyen – többek között – a most tárgyalt gáz-szerződés, mely szerint az orosz földgázt Ukrajna az eddigi árnál egyharmaddal olcsóbban kaphatja a jövőben. Azonban mielőtt a „jereváni hír” szerinti hatalmas kedvezményt egyedülállónak hinnék, jó, ha tudjuk, hogy például, Örményország 50%-al olcsóbban jut az orosz földgázhoz.
Valamint azt is tudnunk kell, hogy a nagyon magas gázárat épp annak az EU-párti és még veszíteni sem tudó Timosenkónak „köszönheti” Ukrajna, aki most a börtönből kormánypuccsra szólította fel az ukránokat.

Nézzünk néhány tényt, ki mit ígért
Piacokat ígértek
Oroszországnak ezen ígérete mögött már most is és a múltban is az a tény húzódik meg, hogy jelentős felvásárlója az ukrán mezőgazdasági és ipari termékeknek.
Ukrajna_EU_csatlEzzel szemben az EU ígérete valójában az EU termékeinek felvevő piacává tenné Ukrajnát (is!) nem pedig fordítva. S ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az ukrán nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó EU-s tárgyalók belementek abba, hogy az ukrán mezőgazdaságból és iparból kiszorítsák a hazai termelőket. A közlekedésben, a mezőgazdaságban és az ipar számos területén egyeduralmat adva az EU-nak. A nyugat multi cégeinek.
Az EU-s megállapodás szerinti hadiipari megrendelések ígérete valóságban az ukrán hadiipar megszerzésére irányul, melyet még jelenleg is szoros orosz-ukrán együttműködés jellemez. Kimondhatjuk, gyakorlatilag a félelmetes orosz haditechnikai fejlesztések e részének, – melyektől jogosan rettegnek – zökkenőmentes megszerzésére a valódi mögöttes cél.

Jogrend harmonizáció – a pénzért és hatalomért bármit elve
Szemben a normális értékekkel, melynek Oroszország egyik legerősebb bástyája, csatlakozás esetén, az EU-ban támogatott erkölcstelenségnek kellene utat engedni. És ezúttal nem csupán a szexuális erkölcsökre (szexuális szabadossághoz való jogokra) kell gondolni, hanem a pénzügyi, a gazdasági és a politikai erkölcstelenség elszabadítására is. Melynek társadalom-romboló hatásai már megmutatkoznak most is az IMF hitelek kapcsán. Ennek köszönhetően Ukrajnában már most is óriási probléma a korrupció, hogy az ukrán maffiát, – mely egyre jobban összefonódik a nyugati pénzoligarchiával-, már ne is említsük.

Munkaerőpiac
Óriási tévedés azt hinni, hogy az ukrán munkanélküliek (jelenleg ugyan elég alacsony az ukrán munkanélküliségi ráta) majd az EU-ban találnak munkát. Először is épp az erkölcstelen pénzvilág által támogatott ukrán maffia távoltartása jelenti az EU-nak az egyik legnagyobb gondot, tehát ez pont ellene hat a hirtelen munkavállaló elvándorlásnak. De ezen kívül az ukrán munkavállalók sem kerülnek már elbírálás alá, mint EU-tagország béli társaik. Ugyanis a valóban jól fizető állások csupán a nagyon jól képzett szakemberek számára állnak nyitva (mint az orvosok, informatikusok, hadiparban és tudományos fejlesztéseken dolgozók) ez ugyanis egy ország az agyleszívásának tipikus módszere. Ezen kívül csak az erősen kizsákmányoló alja-munkára van lehetőség.

Semmi nem az, aminek látszik
ukraine_natoTermészetesen sorolhatnánk napestig részletekbe menően az egyes konkrét gazdasági területeken bevezetendő tervezett EU-s fosztogatást. De ezek csak járulékos károk a fő csapásirány mentén, mely nem más, mint Oroszország katonai fenyegetettségének növelésével elérni az oroszok két vállra fektetését, majd természeti kincseinek elorozását, melyhez semmilyen eszköz felhasználásától nem riadt vissza az atlantista pénzoligarchia az elmúlt évszázadokban. Ne felejtsük el, hogy az EU-s csatlakozás egyúttal a NATO tagságot is jelentené, ezt bizonyítja, hogy az erre való törekvések prioritásként jelentek meg.
Vagyis Ukrajna EU-s leigázása pénzügyi, gazdasági és katonai szempontból egyaránt, valójában egy újabb lépés Oroszország felszámolása irányában.
Ahogy Magyarország EU-s megszállása (és a Kelet-EUrópai régió bekebelezése) sem jelentett mást, mint az ország pénzügyei, gazdasága, jogrendje és katonai potenciálja feletti hatalomátvétellel megvalósított lépést az orosz határok felé.
Míg Oroszország bekerítésének, (végül megszállásának) piszkos tervét nyugat felől az EU, délről pedig az ugyanazon cionista bankoligarchia vezette az USA és bábkormányai hajtják végre.

Összeesküvés-elmélet?
Ahogy a történelem folyamán látható valójában két ellenpólus létezik az atlantista (ma ezt nyugodtan nevezhetjük cionista pénzoligarchiának is) és az eurázsiai irányzat (melyet Oroszország képvisel a legmarkánsabban). Ennek küzdelmét tapasztalhatjuk az elmúlt évszázadok során. Ugyanakkor Kínáról sem szabad elfeledkezni, mely annak a BRICS-nek is tagja mely az atlantisa irányzat ellenlábasa – s mely még nagy meglepetéseket tartogat a nyugat számára. E hatalmi törekvéseknek, küzdelemnek voltak mérföldkövei a világháborúk, a gazdasági válságok, forradalmak, és puccsok, válogatott módszerű népirtások.
E témának igen bő irodalma található az interneten, könyvtárakban, irattárakban, és igen sok bizonyíték van eltemetve, vagy nehezen hozzá férhetővé téve, titkosítva. Ám ez csak annyiban kapcsolódik cikkünk jelent témájához, melyben az Ukrajnáért folyó küzdelem egy szeletét világítottuk meg, mely csak egy lépése a háttérben zajló sakkjátszmának, hogy a mögöttes célokat is megmagyarázza.

Vörös Sólyom Munkacsoport – Audie/Szabad Riport


Azarov: A megállapodások lehetővé teszik az ország szociális fejlődését
Az Oroszországgal elért megállapodásoknak köszönhetően jelenleg semmi sem fenyegeti Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását – jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kormánya szerdai kijevi ülésén.
A 15 milliárd dolláros orosz hitelről és a gázár csökkentéséről előző nap Moszkvában született megállapodásokat “történelminek” nevezte a kormányfő. “A megállapodások lehetővé teszik az ország szociális fejlődését célzó állami költségvetés elfogadását a jövő évre, ami eddig nem volt lehetséges” – hangsúlyozta Azarov.
A parlament csütörtökön tárgyalná a 2014-es költségvetést, az ellenzék viszont kedden és szerdán is megakadályozta a törvényhozás ülésezését.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Viktor Janukovics elnöknek sikerült megegyeznie Oroszországgal egy “gazdaságilag megalapozott” gázárban, ami “lehetőségeket nyit az ipar, az energetika és a kommunális szolgáltatások gazdasági fellendülésére”. Utalva a Julija Timosenko által kormányfőként 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodásra.
Azarov kiemelte, hogy egyúttal lezárult az a három és féléves időszak, amely “napról napra kivéreztette az ukrán gazdaságot a nemzeti érdekek elárulásával, s ezért a felelősséget azok a politikai erők viselik, amelyek ma is instabilitást gerjesztenek az országban.”
Julija Timosenkót az említett gázmegállapodásért ítélte a bíróság hivatali visszaélés vádjával hétév börtönbüntetésre azután, hogy Janukovics lett Ukrajna államfője.
“Ma határozottan kijelenthetem, beköszöntött a pillanat, amely perspektívát biztosít számunkra és erős meggyőződést abban, hogy megőrizzük a szociális, egyúttal a gazdasági, pénzügyi stabilitást is. Semmilyen gazdasági faktor nem veszélyezteti jelenleg Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását” – hangoztatta a kormányfő.Hozzáfűzte, hogy az ukrán és az orosz államfő megállapodásainak köszönhetően a következő évek tervezhetőek lesznek, és az ukrán lakosság is érezni fogja életkörülményeiben a stabilitást.
Az ellenzéknek, illetve az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőknek üzenve leszögezte: “senkinek nem engedjük, hogy megingassa az ország helyzetének súlyos erőfeszítések árán elért normalizálódását”.
Kedden Moszkvában Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a két ország állami gázvállalatai a 2009-es gázegyezményt kiegészítő megállapodást írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország a jelenleginél jóval olcsóbban, azaz ezer köbméterenként 268,5 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának 2014 januárjától. Emellett Putyin bejelentése szerint Oroszország 15 milliárd dollárért készül ukrán államkötvényeket vásárolni.
(MTI)
Bal-Rad komm : Elméletileg megnyilt az élet normalizálódásának lehetősége Ukrajnában! Elméletileg!
A valóban nagystilű orosz közreműködés megteremtheti ennek lehetőségét.
Ám a Majdanon dúló “unionisták” még alaposan bekavarhatnak a konszolidációs folyamatokba-kiváltképp igy a kezdetekkor.
Ugyanakkor valószinűsithető az is, hogy a két ország államfője a sok megállapodás között-amiket aláirtak-talán “egyéb természetű” dologban is megállapodtak. Amik garantálhatják a nyugalom helyreállitását Kijevben-és úgy általában-Ukrajnában. Könnyen elképzelhető, hogy Oroszország a megállapodásokat is “segit” betartani! Nagyon helyesen!
Szomorú lehet most Juliska a harkovi cellácskájában, de a Szvobodának is van némi aggodalomra oka!
Klicsko is eltöprenghet, hogy mégiscsak jobban tette volna, ha a boxringnél marad!
Ott akkora pofonokra nem számithatott, mint amilyenekbe még-akár már a közeljövőben-a politikában belerohanhat.
A vörös sarokban ugyanis Misa öklét fáslizzák a Kreml csapatának trénerei.
A brüsszeli kiskakas pedig kornyadtan csipog a kék sarokban! (Ám az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi kijevi vezetés is majd csak a nézőtérről fogja kukkolni a későbbiekben Misa KO-ját.)
Persze-sajnos-még a kékek nem adták fel a kilátástalan küzdelmet. Ukrajna népére még várnak megpróbáltatások. De nekik legalább van remény!
Nekünk is van, csak…

Jogász szemmel is kifogásolható, – a Kúria döntése


Jogász szemmel is kifogásolható, - a Kúria döntése
Banki Adósok Devizaadósok:

- A Kúria 2013.12.16-i döntése -

A jogegységi határozat pontjai:
1. A devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyeknél az adós az adott időszak ban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.
Vélemény:
Az európai polgári jog és magyar Polgári Törvénykönyv „arany” alapszabálya, hogy a szerződéseket nem elnevezésük, hanem tartalmuk szerint kell elbírálni.
Mivel az adósok ténylegesen nem kaptak külföldi devizá,t a szerződés alapján külföldi devizában sem adósodhattak el.
A külföldi devizahitel hiányában a külföldi deviza csupán a forinthitel kifejezése külföldi devizában, amely a forinttartozás egyenértéket kifejező devizaként a terheket az árfolyamváltozás miatt nem növelheti.(Valójában emiatt nincs is árfolyamváltozás)
Nem lett megvizsgálva, hogy a bank egyáltalán, hogy tudott külföldi devizában hitelezni, ha annak csak töredékével rendelkezett, ha egyáltalán rendelkezett
2. Ez a szerződéstípus önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jog szabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jó erkölcsbe, nem uzsorás szerződés, nem irányul lehetetlen szolgáltatásra és nem színlelt szerződés. A Kúria ehhez hozzáteszi: a szerződési terheknek a szerződés megkötését követő – előre nem látható – egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető, tekintettel arra, hogy az érvénytelenségi oknak a szerződés megkötésekor kell fennállnia.
Vélemény:
Az adóst csak akkor terhelné az árfolyamkockázat, ha a kölcsönt külföldi devizában kapta volna, további feltétele, ha előzetesen tájékoztatják az árfolyam teher irányáról és mértéké- ről-legalább becslés szintjén-, mivel a pénzintézetek elemző részlegeinek ez a feladata.
A szerződések e tekintetben sértik a Ptk 23l.§-ban illetve az 1996 évi CXII Tv 213.§.(l.) bek b.) pontja utolsó fordulatában foglaltakat
Józan ésszel nem hihető, hogy a magyarországi bankok kb. 3.5oo Milliárd Ft értékű devizaalapú szerződést „vakban” kötötték volna meg, nem ismerve az árfolyamváltozás irányát. A hivatalból való árfolyamirány előzetes ismeretére tanúvallomások állnak rendelkezésre
Az árfolyamváltozás irányának hivatalból ismeretét feltételezi maga a Pénzintézeti Törvény 1996.évi CXII. Tv. is, amely előírja, hogy amennyiben a szerződés megkötésekor valamilyen költség pontosan nem határozható meg, azt a banknak meg kell becsülni. (Az árfolyamváltozás vonatkozásában a Kúria Partiscum ügyben korábban hozott ítélete indokolásban foglaltak szerint az árfolyam forrásköltség.)
Az európai jog, a magyar Polgári Törvénykönyv, de a Legfelsőbb Bíróság egyes döntései szerint is a jó erkölcs fogalma a tisztességes polgárok egymás közötti jogügyleti gyakorlatából vezethető le.
A tisztességes polgárok között nem gyakorlat olyan kölcsönszerződés kötése, ahol, nem ismert, hogy mennyi a kölcsön pontos összege, illetve, hogy az a jövőben egyoldalúan és a mérték előzetes megbecslése nélkül változtatható.
Ha igaz az, hogy a bank igénybe vett külföldi devizát, úgy annak költségei nem ismertek, de pl. ismert, hogy a CHF alapú kölcsönök esetében a báziskamat o.l-o.5%/év mértékű volt, szemben az annak 2o-25-szörösen magasabb kölcsönkamat kiszabásával az adósok felé.
Véleményünk szerint a báziskamat 5-6-szorsát meghaladó kamatmérték uzsora jellegű.
Az érvénytelenség tekintetében a bankok előtt ismert volt a külföldi deviza és a magyar forint árfolyamának változása, mégpedig az adósok hátrányára, tehát az érvénytelenségi ok a szerződéskötéskor is fennállt. Ezt támasztja alá a már jogszabályilag az előzőekben felhívott és a bankokra kötelező előzetes becslési kötelezettség
3. A pénzügyi intézményt a jogszabály alapján terhelő tájékoztatási kötelezettségnek ki kellett terjednie az árfolyamváltozás lehetőségére és arra, hogy annak milyen hatása van a törlesztő-részletekre.
Vélemény:
Ez a pont konform az EU jogával. Viszont a bankok által alkalmazott és még becslést sem tartalmazó csak az általánosság szintjén mozgó tájékoztatás nem felel meg az EU jogának illetve a magyar Polgári Törvénykönyvnek. Szerintünk a formális tájékoztatás elégtelenségére ki kellett volna terjednie a döntésnek.
Ez azért lényeges, mert a szerződés előre és egyoldalúan meghatározott feltételei egyedi tájékoztatásának elmaradása azt jelenti, hogy azok a tartalmi részek nem képezhetik a szerződés tartalmát. (Ezek általában az árfolyam, kamat és költségváltozásra vonatkozó részek, amely alapján a szerződés tisztességes feltételek mellett helyreállítható és tisztességes elszámolást követően továbbteljesíthető)
Ezen pontban foglaltak helyes értelmezése alapján az adósok lehetőséget kaphatnak a tisztességes feltételek alkalmazására. (Pl.az utólagos árfolyamváltozás –többletteher kiiktatására)
4. Ha a bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, a bíróságnak elsősorban a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie, feltéve, hogy az érvénytelenség oka kiküszöbölhető.
Vélemény:
A magyar joggal szemben is érvényes EU Jog szerint a tagállami bíróság nem módosíthatja a szerződést. Tehát csupán arra jogosult, hogy megállapítsa, hogy a szerződés mely részei maradnak érvényben.
(Ha az előzetes tájékoztatás a korábbiakban felhívottak szerint elmarad, a visszamaradó részek alapján-mivel nem tájékoztatták a feleket az egyoldalúan módosítható árfolyam kamat és költségek változásnak mértékéről legalább a becslés szintjén-, tulajdonképpen minden utólagos változást hatálytalanítanak és a szerződés az eredeti feltételek mellett köti a feleket.(93/13/EGK Irányelv 6. cikk. (1.) bek., azaz nincs utólagos és korlátlan egyoldalú módosítási lehetőség.)
5. Ha a bíróság a fogyasztói szerződés valamely rendelkezését érvénytelennek találja, a szerződés azonban az érvénytelen rész nélkül is teljesíthető, akkor ez azt jelenti, hogy az érvénytelennek minősített kikötés nem vált ki joghatást, a szerződés azonban egyebekben változatlan feltételekkel köti a feleket.
Vélemény:
Az előző ponthoz fűzött indokolás szerint
6. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződési feltétel mikor felel meg az átláthatóság követelményének, a jogegységi tanács a döntését az Európai Unió Bírósága előtt C-26/13. szám alatt folyamatban levő előzetes döntéshozatali eljárásban történő határozathozatalt követően fogja meghozni.
7. A bírói szerződésmódosítás arra szolgáló jogi eszköz, hogy egy-egy konkrét szerződés esetében orvosolja a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötés után bekövetkezett körülményváltozások valamelyik fél lényeges jogos érdeket sértő hatását. Nem alkalmas jogi eszköz azonban arra, hogy társadalmi méretű gazdasági változásoknak azonos típusú szerződések nagy tömegét hasonlóan – csak az egyik fél számára hátrányosan – érintő következményeit orvosolja. Ha ezeket a hátrányos következményeket a jogalkotó bizonyos körben jogszabállyal rendezte, a jogalkotó beavatkozás e körben az egyedi bírói mérlegelést kizárja.
Vélemény:
Azzal teljesen egyet lehet érteni, hogy a szerződések tartalmát nem a bíróságnak, hanem a jogalkotónak, a Parlamentnek kell megállapítani. Pl egymondatos törvény-módosítással visszaható hatállyal megszüntetni a pénzintézetek 2000 évtől hatályosított egyoldalú szerződés-módosítási jogát, amely minden jogellenesség alapvető oka.
Nem vizsgált feltételek:
A 9o/88/EK Irányelvvel módosított 87/102/EGK Irányelv szerint a jelzálogjoggal biztosított fogyasztói szerződéseket nem lehet egyoldalúan módosítani.
A 2008-as IMF-Magyarország hitel kapcsán az állam vállalta, hogy ha a törlesztés összege az alapösszeghez képest 125% fölé emelkedik, úgy az afölötti rész 8o%-át az adós helyett átvállalja.
Az állam ugyancsak vállalta, hogy a saját hibáján kívül munkanélkülivé váló adósok esetében nem engedi az ingatlanjukat elzálogosítani-elárverezni. Gyakorlatilag helyettük vállalta fizetni a hiteleket
A fentiek alapján nagyon sok szerződést fel sem lehetett volna mondani és árverezni sem.
Bp. 2013.12.17.
Dr. Czirmes György

Tovább küzdeni, akár a Nemzetközi Bíróságon is, – a Kúria döntése ellen!

A Kúria döntése II.

Elborzadva nézzük, hallgatjuk a médiában a jogegységi döntéssel kapcsolatos nem jogászok vagy ezen ügyekben gyakorlati tapasztalat nélküli jogászok világvégét jövendölő megnyilatkozásait a devizaalapú hitelek ügyében…
A devizaalapú hitelek jogilag “ezer sebből” véreznek, amelyből egy-kettő ki lett ideiglenesen húzva, de számtalan további támadási felület maradt:
Maga a döntés is tartalmaz ilyet, a bankot terhelő tájékoztatási kötelezettség megszegése tekintetében:
Ugyanis előzetesen tájékoztatni kellett volna az adósokat a szerződések megkötése előtt többek között arról, hogy a bankok által hivatalból ismert árfolyam a hátrányukra jelentősen meg fog változni. Amennyiben ilyen tájékoztatás nem történt, úgy az ezzel kapcsolatos utólagos törlesztőrészlet emelés érvénytelen.
Ez nem azonos az árfolyamrés kérdésében történt “tájékoztatás” elmaradással, hanem attól lényegesen és jelentősen több, a probléma kb 95%-ának az okozója.
Az alsóbíróságokat a jogegységi döntés egyébként csak akkor köti, ha az nem ellentétes az Alkotmánnyal vagy az EU Jogával.
Tehát a perlés adott esetben nem mérlegelés kérdése, hanem kényszerlépés, és egyetlen lehetőség, amelynek esélyeit az eddigiekhez képest a jogegységi döntés nem csökkenti, mivel végső esetben nemzetközi bírósághoz lehet fordulni, amely teljesen ingyenes és a nemzetközi jog az érintett kérdéseket lényegesen másképpen oldja meg.
Dr. Czirmes György
A Szabad Riport megjegyzése:
A Hágai Nemzetközi Bíróság ismertetése magyarul: ITT >> – angolul jóval részletesebben: ITT >>
A Hágai Nemzetközi Bíróság honlapja: ITT >>
Elérhetősége: ITT >> - Kapcsolatfelvételi űrlap: ITT >>
Címe:
International Court of Justice
Peace Palace
Carnegieplein 2
2517 KJ The Hague
The Netherlands

Telephone: (+31) (0)70 302 23 23
Telefax: (+31) (0)70 364 99 28

Ha valaki úgy gondolja, – a fenti elérhetőségek birtokában elindíthatja a hivatalos eljárást.
SzRTI

Magyar Szociális Fórum a Kúria döntéséről

A Magyar Szociális Fórum kedden aggodalmát fejezte ki a Kúria hétfői döntésének társadalmi következményei miatt. A deviza-hitelkárosultak úgy élik meg a Kúria döntését, hogy a fennálló törvények alapján kizárták a jogi megoldás lehetőségét, és még azokat az ítéleteket is felülírták, amelyek a bankok által megkárosított emberek javára eddig születtek - áll az MSZF közleményében.

"Azokra a Hitelkárosultakra, akiktől ma már a felvett kölcsön kétszeresét és háromszorosát követelik vissza, vérlázítóan hat a Kúria állásfoglalása, miszerint a hitelszerződés nem ütközik jogszabályba, sem jóerkölcsbe, és nem is uzsoraszerződés" - írják.

A Magyar Szociális Fórum szerint a Kúria egy társadalomellenes jogrend alapján hivatalból hozott társadalomellenes döntést. Ez a jogrend teszi lehetővé, hogy a bankok azt tehessenek adósaikkal, amit csak akarnak, az adósokat pedig még a sikeres védekezés reményétől is megfosszák.

A fennálló jogrend miatt kerülhet a megtermelt érték fele a felső tízezer kezébe, a másik felén pedig a lakosság egészének kell osztoznia. Ez a rendszer okozza a példátlan társadalmi különbségeket, az igazságtalanságot és a lakosság 60 százalékát sújtó megélhetési válságot. Azt, hogy négy és fél millió honfitársunknak a létminimum alatt kelljen élnie, közülük közel egy milliónak mélyszegénységben, hogy gyermekek tízezreinek kelljen éheznie, hogy elvegyék a rokkantak nyugdíját, mindkét lábára amputált embereket, terhes anyákat, 90 éves asszonyokat lakoltassanak ki, emberek százait kergessék öngyilkosságba, tegyék ki fagyhalálnak, fiatalok százezreit kényszerítsenek arra, hogy hazai boldogulás híján külföldre vándoroljanak - áll a Magyar Szociális Fórum nyilatkozatában.

"A Kúria dugót nyomott egy erjedő palackba, és visszaküldte a kormánynak a palackot. Ha a kormány sürgősen nem változtat a fennálló jogrenden, és nem szolgáltat igazságot a létükért küzdő tömegeknek, a társadalmi feszültség szét fogja vetni ezt a palackot" - tartja az MSZF.

A Magyar Szociális Fórum tömeggyűlésre hívta a fennálló állapotokkal elégedetlen embereket. A megmozdulást pénteken tartják Budapesten.

Vasember és elektronfegyver - az amerikai fegyverkezési mesegyár

Annak idején, a hidegháború végén az USA olyan fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót, amely sokban hozzájárult a birodalom szétverhetőségéhez, mert olyan hangulatot hozott létre az emberekben, hogy a nyugat évszázaddal járt a katonai technológiák terén a szovjetek előtt. A nagy csillagháborús terv, a lézerágyúk híre, a mesebeli csodafegyverek mind mind sokkolták a keleti világrész lakóit. Aztán most, több mint húsz évvel a nagy változások után, már tudjuk, az egész semmi egyéb nem volt, mint mese habbal. A nagy csodafegyverekből semmi nem létezett, az egész csak filmtrükkök garmadája volt. Úgy látszik a holdra lépéses stúdiókban felvett film nagyon jó alap volt, rájöttek így az egész világot meg lehet hülyíteni.
Érdekes módon, a nagy csillagháborúsok mára még egy nyamvadt űrrakétával sem rendelkeznek nem hogy űrrepülővel, a NASA egy nagy nulla, a nemzetközi űrállomás nagy része az orosz űrállomás. Az iraki és afganisztáni háborúkban sem villantottak semmi a nagy "hájtek" technológiából, csak levitézlett repülők (Intruderek és Corser II gépek repültek az első öböl háborúban még) és tankok iszonyatos tömegekben, ezrével repkedtek és vágtáztak a sivatagban. Semmi egyébre nem támaszkodva, mint a számbeli sokszoros fölényre, olyan hadseregekkel szemben, amelyek 10-20 éve mindenféle alkatrész utánpótlás híján szinte nem is léteztek már. Ilyen ellenfelet legyőzni nem dicsőség, ha egyáltalán legyőzték volna, de éppen most kalapálják őket hülyére a csillagháborús emlékeikkel együtt mezítlábas hegyipásztorok.
Az USA gazdasága omladozik, semmi egyéb nem tartja életben mint az a gigászi csalás, amit a FED művel a dollár körül. Ahogy nemrégiben az orosz gazdasági szakember fogalmazott "egy hazug jólétben élnek, de ennek könnyen vége lehet pillanatokon belül". Érezhető, hogy egyre több helyen maradnak alul a politika és a hadászat terén is. Milyen mélyen hallgat a nyugati média a pár hónappal ezelőtt lezajlott földközi tengeri csatáról, ahol az USA és a Nyugat hajói néztek farkasszemet az orosz hadihajókkal. A végén szépen egyetlen lövés nélkül elvesztették ezt az ütközetet, eloldalogtak haza. Esélytelenül gyengék voltak az orosz erőkkel szemben. Az USA pedig mit tesz, előveszi az idióta rajzfilmes mese habbal receptet. Most újra energiafegyvert rendszeresítenek meg lézerágyút, sőt olyan vasember filmből kopírozott ruhát fejlesztenek, amely még az ominózus filmbeli ruhánál is többet tud. Természetesen ez mind készen van és már azonnal rendszeresítik is, tegnapra.
Egyetlen egy valami marad el. Az, hogy végre mutatni kellene valamit, mert egyetlen dolog az ami állandóan hiányzik, az eredmény. A kimutatható, tartós és bizonyítható eredmény. Az nincs sehol. Eredmények  csak addig voltak, (persze ezek az eredmény inkább csak a bomlasztásról, a szétverésről, a kifosztásról, halálról és szenvedésről szóltak) amíg voltak kifosztható gyarmatok. Most, hogy ezek elfogytak az atlantista világ sebesen merül a kátyúba, és gőzerővel azon dolgozik, hogy újragyarmatosítson. Ukrajnában vagy éppen Afrikában, az teljsesen mindegy. Kifosztható bányák, olajlelőhelyek kellenek, éhbérért dolgozó rabszolgákkal, és piacokkal, ezek kellenek az amerikai felfújt lufihoz hasonló mesterségesen generált magas életszínvonal fenntartásához, vagy amint a feketék nem kapják meg a segélyeket, rögtön megrohamozzák a rendőrőrsöket.
Filmek, felvételek a rendszeresített csodafegyverekről? A mai technikával bármit lehet fimre tenni. Olyan mintha lenne is, meg nem is lenne. Összetákolt drótok meg makettek. Ha majd látunk győztes háborút, amit ezekkel a csodafegyverekkel vívtak meg, akkor lehet elkezdeni a lézerágyú meg plazmavető (vagy mi) csodálását. Addig elégedjünk meg a hollywoodi fantasztikumokkal és kezeljük őket is meseként.

http://www.hidfo.net/2013/12/17/vasember-es-elektronfegyver-az-amerikai-fegyverkezesi-mesegyar

Az amerikai szenátor beszólt a magyaroknak

Ben Cardin, demokrata szenátor a magyarországi emberi jogokról beszélt a szenátus előtt múlt hétvégén. "Sajnos a magyarországi helyzet továbbra is aggasztó!" - jelentette ki a politikus. Cardin a közelmúltban már több, szerinte súlyos emberjogi sérelmekkel kapcsolatos kérdést megfogalmazott és részt vett Szájer József márciusi, washingtoni meghallgatásán is. Ben Cardin elmondta, hogy nagyon aggasztónak találja a Magyarországon tapasztalható fasiszta nosztalgiát és Horthy Miklós, valamint más antiszemita politikus kultusz számba menő tiszteletét. Nehezményezte az egyháztörvényt és megemlítette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget övező vitákat. Extrémista cselekedetnek tartja a köztéri hanuka jelképek megrongálását és Radnóti Miklós szobrának ledöntését (utóbbiról kiderült,hogy egy cigány fiatalember döntötte le gépjárművével). "A szélsőségek elharapózását illetően egyértelműen a Jobbikot terheli a felelősség." - mondta. Óvatosságra hívta fel a figyelmet egyes Fideszes politikusokkal kapcsolatban is. Hivatkozott a médiahelyzetre és hasonló, általa szélsőségesnek nyilvánított törvényekre. A jenki megint eligazította a magyarokat. Az eszelősen és közveszélyesen demokrata Cardin hazugságaitól hangos a világsajtó. Jajveszékelnek a nemlétező magyarországi neonáci térnyerésen. A demokrata világ meg el is hiszi. Mondja Cardin, aki egy olyan országból jött, ahol a neonácik felvonulásából minden hétre jut, ahol horogkereszttel masíroznak köztereken és ahol havonta egy iskolai mészárlás történik. Nehezményezi a magyarországi helyzetet Amerikából, majd ők előírják nekünk, hogyan szabad viselkedni. Ők a világ csendőrei. Amerikában közben elég erőteljesen felgyorsultak a rájuk nézve negatív folyamatok. Sokan az Államok szétesését, faji háborút vizionálnak. Mindenesetre az is tény, hogy az USA gazdasága széthullóban van. Cardin nézzen körül otthon, mielőtt nekünk, magyaroknak osztogatja a jótanácsait.
Dunai István

Izrael nem ad több állampolgárságot az újszülötteknek

Izrael nem ad ki több állampolgárságot születés alapján, ha a gyermek egyik szülője sem izraeli állampolgár. Ez a döntés leginkább a bevándorlók miatt született meg, ám érinti a diplomatákat is. Hivatalos izraeli indoklás szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy a bevándorló családok ne az ott született gyerekeiket használhassák fel indoknak az országban maradáshoz, és a szociális rendszeren való élősködéshez. Az új törvény szerint ilyen esetekben a kórház, ahol a szülés zajlott, állít ki egy csak héber nyelvű iratot arról a tényről, hogy a gyerek ott született, egyfajta ún. “születési igazolást”. Ez a dokumentum viszont nem egyenlő az állampolgársággal. Ehhez a rendelkezéshez társul még az a döntés, hogy a fent említett gyerek születési igazolására nem kerül fel az apa vezetékneve, a gyerek az anya vezetéknevét kapja meg.
Emellett az izraeli kabinet meghozott egy olyan döntést is, miszerint a Szudánból és Eritreából érkező bevándorlók egy évig zárt táborokban fogva tarthatóak.
Az izraeli kormány célja a fenti rendelkezések bevezetésével teljesen egyértelmű: olyan nehézzé tenni a bevándorlók állampolgársághoz jutását és letelepedését, amennyire csak “jogi keretek között” lehetséges.
Ami a legnagyobb önellentmondás ebben az egészben, hogy a zsidó lobbista ernyőszervezetek valamint nemzetközi cionista bizottságok számos államot a bevándorlást maximálisan elősegítő rendelkezésekre kényszerítenek. Izrael a saját népét óvni kívánja mindenfajta keveredéstől más népekkel (főként az afrikai államokból érkezőkkel) viszont nemzetközi színtéren a cionista világhatalomnak a nemzetek olyan mértékű elkorcsosítására törekszik, hogy totálisan elveszítsék az identitásukat. Ekkor megérkeznek a művelt zsidó szakértők, és új identitást adnak a "gólyoknak", miszerint az ő életük célja a zsidó ingyenélés maximális kiszolgálása. Ez egy erejét vesztett, genetikailag felhígított, hagyományaitól és nemzeti identitásaitól megfosztott nemzet esetében már könnyen kivitelezhető.
Nagy Kálmán

Stratégiai veszély lehet Izraelben a szegénység

Az izraeli gyerekek harmada a szegénységi küszöb alatt él, és szegényebbek lettek az idősek - áll az izraeli társadalombiztosítási hatóság 2012-es évet felmérő, kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A mintegy nyolcmilliós lakosságból 23,5 százalék szenved szükséget, köztük 439 500 család, ez a családok 19,4 százaléka. Különösen aggasztó, hogy a gyermekek harmada, és az idősek 22,7 százaléka került ebbe a csoportba, és egy év alatt három százalékkal nőtt az öregkori szegénység.

A két keresős családok öt százaléka a küszöb alatt maradt, pedig egy évtizede a szegénység még csak két százalékukat sújtotta. Ahol legalább egy családtag dolgozott, ott 13,7 százalék maradt szegény, ami az 1999-es 7 százalékos arányhoz képest súlyos romlás.

Ahol egyik szülő sem dolgozik, ott a családok kétharmada került a szegénységi küszöb alá, de ebbe a csoportba az összes izraeli családnak csak tíz százaléka jutott.

A beszámolót átvevő Simon Peresz államelnök - a katonai rádió honlapja szerint - kijelentette: - Izraelben nincsenek szegények. Ha vannak szegények, akkor ez azt jelenti, hogy az egész nép szegény".

Jichák Hercog, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője a jelentés nyomán kijelentette, hogy a számára, és hogy a jelenlegi kormánynak nincs terve a "szegénység járványa" ellen.
Hír24

Amerikai bojkott Izrael ellen a palesztinok miatt

Oktatási bojkottot hirdetett az izraeli egyetemek és főiskolák ellen az American Studies Association (ASA) amerikai tudósszövetség Izraelnek a palesztinokkal szembeni politikája miatt – jelentette be az ötezer fős tagsággal rendelkező szervezet.

A tagok közül 1252-en szavaztak, és kétharmados többséggel hagyták jóvá a bojkottot, amely része egy Izraelt elszigetelni akaró nagyobb kampánynak. Ez a kampány az Egyesült Államokban alig valami, Európában némi visszhangra talált. A szavazás interneten történt és vasárnap fejeződött be.
Az izraeli megszállás hatása a palesztin tudományos életre

Így az amerikai kultúra és történelem tanulmányozásával foglalkozó ASA lett a legnagyobb amerikai tudósszervezet, amely támogat bármilyen Izrael-ellenes bojkottot. Határozata, amely felszólítja az amerikai oktatási intézményeket, hogy ne működjenek együtt izraeli társintézményekkel, azonban csak jelképes, mert a szervezetnek nincs eszköz a kezében arra, hogy kötelezze akár a tagokat, akár bármilyen amerikai intézményt a bojkott betartására.

„A határozat szolidáris azokkal a tudósokkal és diákokkal, akiket megfosztanak a tudományos szabadságtól, és célja, hogy ezt a szabadságot mindenki – köztük a palesztinok is – megkapják” – olvasható az ASA közleményében. A dokumentum hivatkozik arra, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ egyes határozatait, és hogy az izraeli megszállás bizonyíthatóan hatással van a palesztin tudósokra és a diákokra, valamint arra is, hogy az izraeli felsőoktatási intézmények milyen mértékig részei annak az állami politikának, amely megsérti az emberi jogokat.

Izrael szerint minden ellene irányuló bojkott esetében igazságtalanul választják ki az országok közül a zsidó államot.
MNO

Bálint Zoltán: Nincs már miről beszélni

Most jött el az ideje, hogy mindenkinek be kéne fejezni a dühöngést, a panaszkodást, a Kúria határozatával kapcsolatos események napi hússzori megosztását, na meg a kormány szidását.
Felesleges.
Csak a birka béget hiába, és a farkast ez nem igazán érdekli.
Mi pedig nem vagyunk birkák.
Nekünk tettekre van szükségünk, nem csoportterápiás beszélgetésekre, kerekasztalokra, húszmilliomodik felháborodott interjúra, ahol elmondjuk, micsoda gazság is történik velünk. Ettől az ellenségeink ugyanúgy folytatják a kifosztásunkat. Egy perc lelkiismeret-furdalásuk, egyetlen álmatlan éjszakájuk nem lesz tőle.
Tehát az én személyes jó tanácsom mindenki felé a következő:

Aki nem akar érdemben részt venni Magyarország rendbe tételében, akár a Haza Nem Eladó Mozgalom sorai között, akár másutt (ha talál erre méltó, józan, és bizonyságot tett társaságot), az egyszerűen ne foglalkozzon tovább a témával! Felejtse el, és élvezze az életet úgy, és ameddig csak tudja!

Ugyanis teljesen feleslegesen sokkolja, stresszeli önmagát és a környezetét. Megkeseríti azt az időt is, amit még nyugodtan, fedél alatt tölthetne. Mire oda jut, hogy felmondják a szerződését, letiltják a fizetését és költözni kell a lakásból, már roncs lesz.
Inkább legyen a családjával, higgadtan beszéljék meg, hogy fogják megoldani az életüket, amikor már a banké lesz minden, és készüljenek fel. Vagy tervezzék meg a külföldre szökésüket.
Ugyanis a külföldre távozó is jobb magyar, mint az itthon depresszióssá, öngyilkossá váló magyar. Aki ide jut, se magának, se másnak nem lesz hasznára többé.
Vegyük tudomásul, hogy most ez a helyzet. Kifosztottak vagyunk, elárultak minket. Minek ezt éveken át ragozni?

Aki változtatni akar, az emberelje meg magát, és álljon fel a fotelból
! Eleget beszélgettünk már, ennek tovább helye nincs. Mindjárt itt a tavasz, és a választások az utolsó esélyünk! Az abban való részvétel pedig munkával jár.
Senki nem hozza el a megváltás. Megváltás akkor lesz, ha Magyarország népe, vagy annak egy kisebb, de elszánt rétege kiharcolja magának. Ez eddig is így volt, nem újdonság. Aki nyitott szemmel járt, eddig is tudta ezt, és nem a Kúriától várta a megváltást.
Természetesen a  pártoknak sem tetszik a Kúria döntése. A Fidesznek azért, mert nem vették le a terhet a vállukról, továbbra is nekik kéne kezdeni valamit a helyzettel. De hát ők annyiszor “megmentették” már a devizaadósokat, hogy akármit tesznek ezután érdemben, az felér egy újabb őszödi beszéddel. Elismerik vele, hogy éveken át hazudoztak a nyomorultak feje felett, hogy a problémával nem érintettek szimpátiáját elnyerjék.
Rogán Antal szerint a Kúria a bankok oldalára állt.
Ez nem igaz, nem állt oda. A Kúria oda állt, ahová eddig az országrontók állították. A Fidesz most kirakat-vergődött egyet a jogegységért, hát a Kúria odatolta, egyék meg, amit főztek.
Rogán Antal nyilván pontosan tudja ezt. Keménykedése nem a devizaadósoknak szól, hanem a választópolgároknak. “Nézzétek emberek, milyen keményen beszólunk még a Kúriának is!” Átlátszó, ócska trükk. De ha nem trükk, hanem szimpla tehetetlenség, a helyzet akkor sem jobb.
A többit pár véleményét olvassa el, akit érdekel, de különösen ajánlom az Együtt – PM gyöngyszemét.  Álláspontjuk lényege (nyilván Bajnaiék a maguk módján következetes álláspontja alapján), hogy az adósokat egyetemleges felelősség terheli. Tehát ne tessék a Kúriát sem utasítgatni, sem a döntést véleményezni, “jogállami” megoldás kell, ami “elosztja” a terheket az adósok, a bankok és az állam között.
A Jobbik országosan tüntetne. Nekik sem volt sürgős mostanáig, megelégedtek Z. Kárpát Dániel dörgedelmes parlamenti felszólalásaival, meg az igencsak kétes elemekből összeállt, ún. Otthonvédelmi Tanács teadélutánjain történő parádézással. A cigányok, és a zsidók kérdése mellett nyilván ennyire futotta az időből és energiából.
Az LMP legalább annyiból korrekt, hogy a további károkozást mérsékelné a közjegyzői okiratokon alapuló kilakoltatások (?), és a követelések eladásának megszüntetésével.
Nekik még ajánlatos lenne átnézni legalább a végrehajtási törvényt, ha már a rendszerváltás gondolatáig ők sem jutottak el. Pedig anélkül “nem lehet más a politika”.
Szó, ami szó, emberek, aki ezek után még mindig azt hiszi, hogy létezik ma Magyarországon bárminemű, hatalmi pozícióban lévő erő, ami akár csak ki merné mondani a valóságot, az sürgősen igyon egy jó erős kávét!
Mostantól digitális formátumban megyünk, mint a számítógépek által értelmezhető gépi kód: igen vagy nem. 1 vagy 0.
Vagy részt veszünk a választási előkészületekben, és bejutunk a Parlamentbe, vagy nem. Előbbi, az 1, utóbbi a 0.
Harmadik lehetőség nincs. Legfeljebb a remény, hogy ha mi nem, majd más megcsinálja.
Erre viszont a jelenlegi felhozatal alapján senki ne kössön nagy összegű fogadásokat.


http://kaslerarpad.hu/?p=5918#post-5918

Tüntettek: egy éve nem kapnak fizetést a borsodi melósok

A BÉM dolgozói elmaradt bérükért tüntettek hétfőn. Eddig 45 ezer forintot kaptak egy év alatt, több családnál már a közműveket is kikapcsolták. A környezetvédelmi hatóság februárban leállíttatta a termelést, a tulajdonosok csődvédelmet kértek, a szakszervezet szerint pedig szét akarják rabolni az üzemet.
Elmaradt egyévi bérükért és munkahelyük megtartásáért demonstráltak a BÉM Borsodi Érc, Ásvány- és Nyersanyag Feldolgozó Mű Zrt. dolgozói hétfőn, a cég főbejárata előtt.
A 185 munkavállalóból mintegy ötvenen jelentek meg, transzparensekkel, ezeken egyebek között az állt: Nem közmunkát, munkahelyet akarunk! Hozzátartozóink eltartottak eddig! Hogyan Tovább?”
Szikszai András, a BÉM Zrt. Vasas Szakszervezet titkára a helyszínen azt mondta, eddig kitartottak, dolgoztak. A dolgozók csaknem egy év óta, összesen 45 ezer forintot kaptak, most már a munkabérüket szeretnék. Számos családnál kikapcsolták már a vizet, a villanyt vagy a gázt – tette hozzá.
Felidézte, hogy a gyár vesszőfutása két éve kezdődött. Először betört a víz, majd volt egy kábeltűz, de ekkor a munkások mindent megtettek a munkahelyükért. Azokat a támadásokat viszont, amelyeket a Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület és sajókeresztúri önkormányzat indított ellenük, már nem tudták megoldani – részletezte.
Megfogalmazása szerint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, kommandós jelleggel ellenőrizte az üzemet, de semmi olyat nem talált, ami aggodalomra adott volna okot. Ám ez év februárban leállíttatta a cégnél a termelést, arra hivatkozva, hogy a BÉM Zrt. sajókeresztúri üzemében a 75 méteres fém kémény által kibocsátott füstgáz hőmérséklete nem éri el a 95 Celsius fokot. A szakértő szerint azonban a gyár eléri a határértéket, de a környezetvédelem véggáz-hőfokot mért – jelezte Szikszai András.
A tulajdonosok csődvédelmet kértek, de a szakszervezeti vezető megfogalmazása szerint ez esetben a dolgozónak semmi sem jár, csak az, ami hitelezők kielégítése után megmarad.
Szikszai András rámutatott: a munkavállalók csak ígéreteket kaptak új befektetőről, munkáról, arról, hogy “újraélesztik a gyárat, mint sokszor ezelőtt”, de ez idáig semmi sem történt.
Hangsúlyozta, hogy nem akarják feladni munkahelyüket, azt,  amiért eddig dolgoztak. Megóvják az üzemet azoktól, “akik szét akarják rabolni”, és hulladékvasként értékesítenék. A dolgozók nem közmunkából akarnak élni, hanem a termelő üzemben dolgozni – szögezte le Szikszai András.
Megjegyezte: megkeresték a térség és a megye politikusait, képviselőit, de érdemi választ eddig nem kaptak.
(MTI)