2013. április 23., kedd

Új szó robban be a köztudatba - Jön a magyar mobiltárca

Az érintésmentes mobilfizetést lehetővé tévő mobiltárca tesztelése idén nyáron indul el Magyarországon, az alkalmazás segítségével a plasztikokat egyetlen helyen, egy okostelefonban elhelyezve lehet majd tárolni. Így a különböző bankkártyákat, kuponkártyákat, beléptetőkártyákat, pontgyűjtőket, illetve akár a bérleteket és jegyeket is virtualizált formában, érintésmentes fizetésre és belépésre is lehet majd használni. Az infrastruktúra kellően fejlett az induláshoz, a mobiltárca üzleti modelljét azonban még csiszolgatják. A projektet vezető Mobiltárca Szövetség szerint a fizetési piac szereplőit a közös ellenség, a készpénz egy oldalra állítja.



Magyarországon is lesz mobiltárca

Az NFC (érintésmentes fizetést lehetővé tévő) technológia telefonba építésével egy ügyfél összes bankkártyája egyetlen eszközzel helyettesíthetővé válik. Az így virtualizált bankkártyákkal érintésmentes fizetést is lehet végezni, emellett hűségkártyákat, kuponkártyákat, beléptető-kártyákat és akár bérleteket, és jegyeket is képes tárolni. Ezáltal egy pénztárca majdnem teljes tartalmát egy helyen, a mobiltelefonban lehet tárolni (a személyazonosító okmányokat, plasztikokat egyelőre még nem képes kiváltani egy mobiltárca).

Mi az NFC?

Az NFC technológia (Near Field Communicatio) a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern kontaktmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.


2011 júniusában alapították meg Magyarországon a Mobiltárca Szövetséget, amelynek tagjai között szerepel a három hazai telekommunikációs vállalat, IT-vállaltok, kártyatársaságok és két bank (OTP, Citibank) is. "A Mobiltárca Szövetség a mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének előmozdítására, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítására és betartatására, a szakmai színvonal biztosítására és folyamatos fejlesztésére, valamint a technológia mögött lévő platform egységesítésére alakult." - írja a szövetség a honlapján.

Lemák Gábor, a Mobiltárca Szövetség főtitkára szerint "a mobiltárca nem más, mint amikor a bankkártyákat és egyéb plasztikkártyákat a mobilokba költöztetik". Míg a bankkártyák általánosságban véve csak egy (fizetési) funkciót látnak el, addig a mobiltárcák kétirányú kommunikációra alkalmasak (lásd alább). A magyar alkalmazás pilotja júniusban indul 3000 fő részvételével. A tesztben egyelőre az OTP Bank ügyfelei vehetnek részt, de jövőre más bankok csatlakozását is várják a programhoz.

Ahhoz, hogy valaki használhassa a mobiltárca alkalmazást, először is egy NFC-s mobiltelefonra van szüksége. Már mindegyik mobilszolgáltatónál széles palettán érhetők el ilyen készülékek, a Samsung, a Nokia, a HTC, az LG és a többi nagy okostelefon gyártó is rendelkezik saját NFC-s eszközzel, az Apple azonban legújabb iPhone-jába sem építette bele az NFC chipet. A következő lépés az alkalmazás letöltése, majd ezután a felhasználónak regisztrálnia kell a plasztikjait. Egy kártya adatainak megadása után körülbelül 24 órát kell várni, amíg a szolgáltató befejezi az adott kártya virtualizálását.

Mire jó egy okostelefonos pénztárca?

A virtuális plasztikokkal a mobiltelefon POS terminálhoz való érintésével lehet fizetni. Minden egyes regisztrált kártya esetén az utolsó 10 tranzakciós naplóbejegyzést (logot) eltárolja az alkalmazás, vagyis lekérdezhető, hogy milyen tranzakciók történtek egy kártyával. Bankkártyáknál az utolsó átutalásokat és fizetéseket, az aktuális egyenleget, hűségkártyánál a pontegyenleget is ellenőrizni lehet a mobiltárcával. Az érintésmentes kártyákhoz hasonlóan egy limitet (alapesetben ez 5 ezer forint) határozhatnak meg a mobiltárca felhasználók. A limit alatti fizetéseket PIN-kód megadása nélkül is bonyolíthatják, az e felettieknél viszont mindenképpen meg kell adni a biztonsági azonosító kódot.

Marketinginformációkat is közölni lehet az ügyfelekkel a tárcán keresztül. Fel lehet hívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a meglévő pontjaikat milyen akciók keretében, milyen termékekre válthatják be. Ezt történhet úgy, hogy minden mobiltárca tulajdonos megkapja a hirdetést például egy időszaki kuponakcióról, aki egy adott hűségkártyával rendelkezik. Ugyanakkor, mivel az NFC-s okostelefonok gyakorlatilag mindegyike rendelkezik a helymeghatározást lehetővé tevő technológiával, a helyadatok megosztásával helyfüggő (location based) marketinginformációkat, ajánlatokat kaphat a felhasználó, amint belép egy boltba vagy plázába.

Távoli fizetésekre is alkalmas lesz a megoldás?

A tárca az induláskor csak az NFC-s tranzakciókat fogja kezelni, ami egyben azt is jelenti, hogy csak NFC képes telefonokon fog futni az alkalmazás. Középtávon viszont várhatóan egyéb más fizetési alkalmazásokat is integrálnak majd a mobiltárcába. A nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanis azokban az országokban, ahol már kereskedelmi megoldásként működik az NFC-s mobiltárca, ott az indulást követő rövid időn belül (jellemzően egy éven belül) a távoli (remote) mobilfizetési megoldásokat is beépítik az alkalmazásba - mondta el Lemák Gábor. Ilyenek lehetnek például a QR-kódos fizetések vagy a személyek közötti (peer-to-peer) tranzakciók.

Az infrastruktúra kellően fejlett az induláshoz

Az alkalmazás a meglévő banki infrastruktúrára épül, ami azt jelenti, hogy maga a Mobiltárca lényegében véve nem különbözik egy érintésmentes (contactless) fizetésre alkalmas plasztikkártyától. A tárca ugyanazt a szabványt, protokollt használja, mint amit a PayPass mobile contactless kártyáknál alkalmaznak. Ez azt is jelenti, hogy az érintésmentes bankkártyás fizetést elfogadó POS terminálok a mobil érintésmentes tranzakciókat is támogatják, vagyis a kereskedőknek ezen kívül nem merül fel költsége az NFC-s mobilfizetés elfogadásával kapcsolatban. Egyéb fejlesztések vagy informatikai illesztések sem szükségesek ehhez.

Egy mobiltárcát éppen úgy kell kibocsátani és elfogadni, ahogyan egy PayPass (MasterCard) vagy PayWave (Visa) kártyát. A PayPass infrastruktúrát 2009-ben kezdték el kiépíteni, már 8 bank bocsát ki és fogad el ilyen kártyákat. A legtöbb bank ráadásul a lejáró kártyaportfóliókat kizárólag érintésmentes kártyák kibocsátásával pótolja. PayWave kártyákat még csak kis számban bocsátanak ki, de a kártyák elterjedésével minden bizonnyal a Visa megoldása is bekerülhet a Mobiltárcába.


Érintésmentes fizetés elfogadására Magyarországon az MNB legfrissebb adatai szerint közel 17 ezer POS terminál képes, vagyis a teljes POS hálózat termináljainak valamivel több mint 20 százaléka.

Új szó robban be a köztudatba - Jön a magyar mobiltárca

A kibocsátott kártyákat tekintve a contactless kártyák aránya 7 százalékra tehető az összes bankkártyához képest.

Új szó robban be a köztudatba - Jön a magyar mobiltárca

Mire alapozzák a mobiltárca üzleti modelljét?

A mobilfizetés kivitelezésének egyik legnagyobb akadálya a cégek és intézmények együttműködési üzleti modelljének felállítása, amely a feladatok és a hasznok felosztását jelenti elsősorban. "Egy kialakulóban lévő ökoszisztémában le kell ülnünk egy asztalhoz, és vért-verítéket nem kímélve meg kell tudunk arról egyezni, hogy ebben a szép új világban ki hogyan, és mit tesz, és hogyan részesül a bevételekből" - mondta az NFC-ről szóló előadásában Takács Zoltán, a Telenor képviselője az App!2012 konferencián. Ez azért is fontos, mert "egyetlen szolgáltató és egyetlen bank már sokszor próbált ilyen szolgáltatást sikerre vinni (...), de addig, amíg ez nem elérhető minden mobilfelhasználó számára, addig a modell nem igazán életképes" - tette hozzá Takács Zoltán.

Lemák Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint "a bankok rettentően félnek attól, hogy a mobilszolgáltatók, mint új szereplők, a meglévő bankkártyás piacukból harapnak ki egy darabot". A pénzintézetek attól tartanak, hogy ezzel az árbevételük és profitjuk egy részét elveszítik, hiszen a telekommunikációs cégekkel is meg kell osztozniuk a tranzakciókból származó bevételen. "Amit viszont szem előtt kell tartani, hogy mind a bankoknak, mind a mobilszolgáltatóknak van egy közös ellensége: a készpénz. Ez az ellenség képes az ökoszisztéma szereplőit egy oldalra állítani" tette hozzá Lemák Gábor.

A fizetési szolgáltatók továbbra is attól szenvednek, hogy az emberek jellemzően nem használják a bankkártyájukat a fizikai kereskedőknél. Az MNB statisztikája szerint 2012 végén a belföldi kártyás tranzakciók durván háromnegyedét a készpénzfelvételek adták, és csak negyedét a kártyás vásárlások. A többség tehát a bankkártyáját jellemzően készpénz felvételére használja. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kereskedőknél történő fizetések körülbelül háromnegyede készpénzben zajlik.

Új szó robban be a köztudatba - Jön a magyar mobiltárca

A mobilszolgáltatók azzal érvelnek, hogy az új technológia képes megváltoztatni a jelenlegi kártyahasználati szokásokat, az emberek nagyobb előszeretettel veszik elő majd a telefonjaikat, mint a bankkártyájukat. Ezáltal növekedhet a fizetési tranzakciók száma a készpénzes fizetések rovására, és így egy "nagyobb tortát" oszthatnak fel a szereplők egy más között.

Ki fizet kinek, és mennyit?

Egy másik fontos részét képezi a kialakítandó üzleti modellnek, hogy a mobilszolgáltatók nem a tranzakciók után szednek be díjakat, hanem az okostelefonokban lévő SIM-kártyák biztonsági elemének (secure element) egy részét adják bérbe a bankoknak. Így az NFC-s fizetések a bankkártyás tranzakciókhoz hasonlóan ingyenesek maradnak a lakosság számára. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a Mobiltárcás fizetéseket is tranzakciós adó sújtja, azonban a bankok a kártyás vásárlásokat, és emiatt az NFC-s mobilfizetést is (legalábbis egyelőre) ingyenesen biztosítják lakossági szempontból. (A tranzakciós adó ügyfelekre való áthárítása elsősorban a készpénzfelvételeknél és az átutalásoknál jelent meg.)

A SIM-kártyákon biztonságosan, titkosítva tárolhatják a bankok a biztonsági kulcsokat, amihez csak a bank férhet hozzá. Ezért a tárhelyért cserébe fizetnek díjat a telekommunikációs cégeknek. Ezt a díjat rental fee-nek, vagyis SIM-kártya bérleti díjnak nevezi a szakma. A nemzetközi tapasztalatok szerint a díjat időszakokra vetítve vagy átalányként, esetleg forgalom alapján is meghatározhatják, de előfordulhat az is, hogy a rental fee egy kártya életciklus-menedzsmentjéhez kapcsolódik. Utóbbi azt jelenti, hogy egy kártya letiltásakor, felfüggesztésekor vagy kibocsátásakor számítják fel a díjat - mondta el Lemák Gábor.

Jöhetnek a személyjegy-alapú fizetések is?

A különböző biometrikus, azaz személyjegy alapú azonosítási és fizetési módok jelentősen megkönnyíthetik a jövőben a biztonságos és kényelmes fizetések elterjedését. A számos biometrikus technológia közül azonban egyelőre egyik sem hozta meg a kívánt áttörést. Általában túlságosan drágák, vagy nem eléggé biztonságosak a személyjegy-alapú megoldások. Az arcfelismerő technikák például egy képpel is manipulálhatóak, az ujjlenyomat-, vérerezet- vagy írisz-olvasók drágák, a hangfelismerést egy ügyes csaló is átverheti. Pedig a biometrikus azonosítással kiváltható lenne például a számos PIN-kód megjegyzésének terhe, illetve a bonyolult, többlépcsős azonosítási eljárásokat is meg lehetne spórolni.

forrás
Portfolio

Bambariadó!


Bambariadó!Amerika legnyilvánvalóbb hamis zászlós támadásával azért kell foglalkozni, mert hamarosan világszerte sűrűn alkalmazott gyakorlattá válnak a kormányok és titkosszolgálatok által megrendezett álmerényletek és a hazafiak terroristává minősítése. A bostoni terrortámadás nem az első hihetetlen tény, amit Amerika elszenvedett a hírszerzéstől és a bűnüldözéstől, de a hihetetlen azért hihetetlen, mert nem lehet elhinni, pedig ismerhetnék az AIPAC, az Anti-Defamation League (ADL) mellett, az Abraham Foxman fémjelezte Southern Poverty Law Center (SPLC), és Amerika "szerződött nevelője", Morris Dees terrorista fenyegetések elleni katonai törvény végrehajtási módszereit. Ezeket a szervezeteket Izrael finanszírozza és irányítja. Netanjahu ezért emlegeti gyakran: "amikor Amerika szenved, az Izraelnek nyereség", és minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy több legyen a "betegség", mint a "kúra".

A bűnözők mindig is az emberek együttérzésén élősködtek. Mire a füst kitisztult, az Izrael-lobbi és a DEBKA is azonosított hazai terroristákat közép-keleti kapcsolatokkal, mint bűnösöket a bostoni robbantások kapcsán. Egyedül vetették fel annak a megerősítését, hogy egy nagyon is valós összeesküvésről volt szó. Ezúttal is, mint a legtöbbször nyilvánvalóan hamis zászló alatt. Percekkel a bostoni támadás után, az amerikai hírszerzés és a Különleges Műveletek közössége megosztották érzékeny információikat Amerika legjobb kém-hírszerzőivel. Az emberi jelfelderítés legnagyobb hozzáférése és a feladat követése nagyon megdöbbentő következtetésre jutott: "Egy amerikai ügynökség is részt vett az akcióban, és ez véleményük szerint az FBI".

Az Amerikai Különleges Műveleti Közösség a végén már támadás alatt állt. A csoport hosszú ideje szoros baráti szövetséget alakított ki izraeli társaival, most szkeptikusok a megsavanyodott kapcsolat, Netanjahu rossz vezetése miatt. Sok amerikai elit harcos megdöbbent amikor megtudta, hogy csoportjaik terroristaként szerepelnek, mert a "konzervatív" politikában a hazafiság "veszélyt jelent" a nemzetbiztonságra, de bebizonyosodott, hogy sok katonai és hírszerzési vezető származik Tel-Aviv-ból. Ez pedig már hazaárulás.

Előzmények:

2005-ben, Bush elnöksége alatt, Michael Chertoff izraeli állampolgár állította fel a Department of Homeland Securityt. Amíg a DHS titkári munkáját végezte, az összes bűnüldözési és terrorizmus elleni műveletet felügyelte az izraeli ellenőrzés. Irányította az összes szerződéskötést az izraeli vállalatokkal, az összes felszerelés beszerzését, és a képzést. Minden amerikait, aki részt vesz a jogalkotási és politikai területen a védelem, a hírszerzés, a bűnüldözés és a terrorizmus elleni erőfeszítésekben, Izraelbe vitték kiképzésre. Több tízezren tették meg ezt az utat. Ennek köszönhető a közelmúltbeli izraeli kifogás, hogy az új szenátus mintegy 40 tagja még nem tette "tiszteletét" Izraelben, mert Izraelt úgy tekintik, mint a "mindentudót".

Évekkel később, amikor sok amerikai megtudta, hogy több százezer palesztint meggyilkoltak, másokat évtizedekre koncentrációs táborokba zártak, miközben Izrael a további összeesküvéseit szőtte az állítólagos "vér ellenségei" ellen szövetségeseivel, Törökországgal, Egyiptommal, Kuvaittal, Jordániával, Katarral, Bahreinnel, és az Egyesült Arab Emírségekkel, már nehéz volt nem megérteni történteket. Ahelyett, hogy a készségek javítására oktattak volna a tehetséges izraeli szakértők, arra oltották be a résztvevőket "agymosás keretében", hogy "nézz a másik irányba", bűnrészesként abban, hogy aláássák az USA rendszerét.

"Így amikor megtudtuk, hogy az University of Mobile sífutó edzője, Ali Stevenson is részt vesz a maratoni futóversenyen, a rendőrség közölte vele, rohannak a terrorizmus "fúró" megfékezésére, és a dolgok világossá váltak".

Ezek a rendszerfúrók felügyelik a Department of Homeland Securityt, amely szervezet izraeli cégeket alkalmaz alvállalkozásban. Színészeket hívnak, hogy viseljenek hátizsákot, "szimulált" robbanóanyagokkal, hogy megvizsgálják a biztonsági rendszereket. Számos esemény "szereplője" a hátizsák, amelyekben "szimulált" kuktabombákat vesznek észre a publikált fényképeken.

"Ugyanez történ Londonban 2005. június 7-én, amikor egy izraeli cég bérelt fel színészeket, hogy "eljátszák" a terroristák szerepét 'szimulált' bombákkal a hátizsákokban, és meggyilkolva vagy megsebesítve vele 700 ingázót."

A fentiek csak kettő a sok ilyen "véletlen" közül, de jól látható az Izraelhez kapcsolódó terrorista beszivárgás az amerikai biztonsági infrastruktúrákba. Ennek eredményeként ma már látható, hogyan jönnek létre a "magányos fegyveres" lövöldözések, amelyek sokkal "hihetetlenebbek", mint a bostoni bombamerénylet. (A norvégiai lövöldözés esetében is kiderült, hogy a "bekattant" merénylő kinek dolgozott, de az legutóbbi nagy port kavart amerikai iskolai lövöldözés esetén is kiderült, hogy az áldozatokat puskával lőtték le, pedig a puskáját a kocsijában hagyta a "mészáros".)

Amikor George W. Bush "vállalta az elnökséget", az FBI már vizsgálta az AIPAC, az amerikai izraeli Közügyek Bizottságának szerepét, mint kémkedési szervezetét. Stephen Rosen és Keith Weissman, izraeli állampolgárok az AIPAC-nak dolgoztak, akiket letartóztattak kémkedés vádjával, és mellettük Lawrence Franklin amerikai tisztviselőt is. A belbiztonsági Chertoff és a főügyész, John Ashcroft elrendelte az ügyészségen Rosen és Weissman kiutasítását, és Franklin, mint társ-összeesküvő börtönbe zárását. Az első Bush jelöltnek ki kellett vonni a forgalomból a NYC rendőrbiztosát, Bernie Kerik ügynököt, Rudy Giuliani volt polgármester "9/11-es hősét", mert fegyvereket és robbanóanyagokat találtak nála, melyekkel a Holland és Lincoln alagutat próbálta elpusztítani. Kerik börtönben van, de a fegyverek és a robbanóanyagok eltűntek, minden kivéve az öt híres videót - melyekről már korábban beszámoltam - "a 9/11-et ünneplő táncoló izraeliekről".

A bostoni robbantásokkal kapcsolatos agynélküliség szülte, hogy három nappal az esemény után az FBI kiadott egy elmosódott fényképet egy "esetleges gyanúsítottról" . Ugyanezt a fényképet kristálytiszta HD minőségben mások már közzétették a Facebook-on, és egy nappal korábban a Veterans Today-en is. A fényképen más gyanúsítottak is nagyon jól kivehetők, de az FBI döntött úgy, hogy csak egy homályos reprodukciót adnak közre, és csak egy gyanúsítottal. Hogy miért tették ezt? Amikor az izraeli DEBKA Files kimondta, hogy az egyik gyanúsított "közel-keleti", helyesnek látszott. Egy világosan azonosításra alkalmas fényképen a gyanúsított kék melegítőben nem hasonlítható közel-keletire.

Lehet, hogy nem izrael és az FBI közé kell tenni a fényképet, és megkérdőjelezhető, hogy honnan indult a bomba, mert ez még egy nehezen bizonytható prioritás, de az FBI és az izraeli cégek régóta toboroznak és képeznek ki terroristákat az USA-ban, majd tartóztatják le őket ("just in time"). A gyanú annak köszönhető, hogy a katonai és hírszerző ügynökségek számára is gyanús, hogy az FBI ténylegesen is résztvett-e az Egyesült Államok elleni terrortámadás tervezésében és a végrehajtásában. Ugyanis ezt támasztja alá a nyilvánosságra került amatőr felvétel is, melyen Tamerlan Carnajevet élve, sérülésektől mentesen fogták el, de az alábbi kép tanúlsága szerint "megbetegedett" és "véletlenül" az elfogott testvére sem "beszédképes".


Kapcsolódó oldalak: CARNAJEVET ÉLVE FOGTÁK EL és vilaghelyzete.blogspot.hu
 
Tulok 

10 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé -erre az eredményre jutottak brit tudósok

A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető. "Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelentős hatáshoz" - idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.
A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.A nitrát a talajban fordul elő, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek.

Észak-Korea Mongóliától kér segélyt

Észak-Korea arra kéri Mongóliát, hogy segítsen az élelmiszerhiány elleni harcban. A KNDK nagykövete Cahiagin Elbegdordzs mongol elnökkel rendezett találkozóján kijelentette, hogy országa „kemény” élelmiszerhiánnyal nézhet szembe. A nagykövet arra kérte az elnököt, hogy vizsgálja ki az Észak-Koreának nyújtandó élelmiszersegély lehetőségét.
Az észak-koreai hírügynökségek nem jelentették be hivatalosan, hogy zavar lenne az élelmiszerellátás terén, azonban a világsajtóban időnként hírek jelennek meg arról, hogy a KNDK-ban éhség van. Az újabb éhínség egyik valószínű oka lehet a múlt évi nyári árvíz, amely megsemmisítette a vetés jelentős részét.
(Oroszország Hangja)

Tenken pusztított leginkább a földrengés

Heves megye 13 településéről érkeztek jelzések a földrengésről, Tenken 50 ház megsérült. A 4,8-es erősségű rengés epicentruma Egertől délre volt, de Fejér megyében és Budapesten is érezték.
Az elsődleges vizsgálatok szerint a legtöbb kárt a Heves megyei Tenk településen okozta az éjszakai földrengés, itt mintegy ötven ház károsodott, személyi sérülésről nem érkezett bejelentés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden reggel az MTI-vel. Épületsérüléseket jeleztek Heves városából, valamint Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről és Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás. A közlemény szerint Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához.
A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéből. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, de az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.
Legutóbb is Füzesabonynál rengett
A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával kedden reggel kezdődik meg. Kedd hajnalban, 0 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek lakossági hívások - áll a közleményben.
Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.
Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

MTI

Érezhető utórengése volt a keddi földmozgásnak

Érezhető utórengése volt szerda hajnalban az előző napi földrengésnek a Heves megyei Tenk község közelében – közölte Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-vel. A közlemény szerint 05:39-kor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű földrengést néhányan érezték. Az utórengéshez köthető károkról az obszervatóriumba eddig nem érkezett lakossági bejelentés – tette hozzá a szeizmológus.
Az érintett körzetben élőket a belviz is igencsak súlytja. Többen attól félnek, hogy a viz visszahúzódását követően a keddi földrengés okozta károk sokasodni fognak.

CIONBÉRENC KORMÁNYT NEM TŰRHETÜNK




Orbán Viktornak döntenie kell, hogy melyik népnek a kormányfője? A közel 15 milliós Kárpát-medencei őshonos magyar nemzeti többségnek? Vagy 0.1 %-os létszámú bevándorolt izraelita kisebbségnek? Jelenleg a Fidesz kormány a pattogó bolhát elefánként próbálja láttatni, de ennél is nagyobb baj, hogy Orbán egy fenékkel két lovat szeretne megülni...Orbánnak mielőbb felelnie kell a közvélemény számára a magyarellenes uszítások és tettek miatt.
Ez már beteges
Nem tudom ki hogy van vele, de ami az utóbbi hetekben megy Magyarországon zsidó-ügyben, az valami döbbenetes. Persze az eddig sem volt titok, hogy az elmúlt 20 év minden magyar kormánya kivétel nélkül kiszolgálta a cionista érdekeket, azonban ami mostanság folyik, az már nem kiszolgálás, az már nem maximális izraeli érdekérvényesítés, az egész egyszerűen a zsidóknak való beteges megfelelési kényszer. Mára eljutottunk oda, hogy a metéltek már nem csak a háttérből irányítanak, mára eljutottunk oda, hogy az utasítások ma már nem csak az informális csatornákon mennek, mára eljutottunk oda, hogy már a látszatra sem adnak. Egész egyszerűen azért, mert már ez sem érdekes. Mint egy harmadik világbeli gyarmaton, ma már nyílt parancsolgatás, üzengetés zajlik, ami előtt a magyar kormány szolgaian meghajtja a fejét és kiadja a cionistáknak megfelelő utasításokat. És nem kell már értelmes indok sem. Nem kell már semmi. Ilyenkor nem számítanak a jogállami normák, ilyenkor nem számít, hogy mi felel meg a hatályos törvényeknek és mi nem. Csak az a lényeg, hogy a zsidó kívánságok kielégítésre kerüljenek. A miniszterelnök néhány hete Steiner elvtárs ajvékolására betiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok által szervezett Adj gázt! elnevezésű rendezvényt mondván az áthallásos és provokatív hangulatú, mivel egy napra esik az Élet menete című rendezvénnyel. Az az apróság pedig semmit nem számított, hogy a motorosok felvonulása délelőtt lett volna, a zsidó-menet pedig délután négykor. A betiltásra reagálva a motorosok egy újabb rendezvényt jelentettek be immár Tavaszi évadnyitó címmel és az útvonalból kivették a Dohány utcai zsinagógát is. Az újonnan bejelentett vonulást a BRFK tudomásul vette, és közleményében jelezte, hogy azt a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fogja. Azonban a zsidóknak ez sem volt jó. Steiner Pál újabb ajvékolásba kezdett és felszólította a miniszterelnököt, hogy „haladéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy a rendőrség megakadályozza a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnapra tervezett felvonulását.” OV azonnal válaszközleményt adott ki, melyben azt üzenete, hogy „Nyugalom, a kormány tudja a dolgát!”. És a kormány tudta is. Az újabb motoros demonstrációt még aznap betiltották. Hasonló szituáció zajlott le aztán szombaton Pécsett is. Ott a helyi rendvédelmi erők lecsaptak 18 fiatalra, akik éppen el akartak indulni a Mecsekbe túrázni. A bűnük mindössze annyi volt, hogy a maguknak szervezett túrát Adolf Hitlerről nevezték el, tekintettel a Harmadik Birodalom vezérének születésnapjára. A rendőrség emberei mindenkit igazoltattak, átvizsgálták a ruházatot, a csomagokat, majd garázdaság elkövetése miatt előállították őket a pécsi rendőrkapitányságra, végül pedig kiadtak egy közleményt: „A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a leghatározottabban fellép minden olyan magatartással szemben, amely a közrendet, közbiztonságot, valamint az állampolgárok jogait sérti vagy veszélyezteti”. Vajon mitől lesz antiszemita és így betiltandó rendezvény egy tavaszi motorozás, ami már sem a nevében, sem az időtartamában, sem az útvonalában nem tartalmaz olyat, ami bárhogy is sérthetné a "szent" Élet menetét? Vajon mitől lesz garázdaság egy baráti társaság túrázása? Nem volt náluk transzparens, nem voltak tablók, nem volt semmi, csak nevet adtak a sétának. Se a motorosoknál, sem a túrásoknál nem valósult meg semmilyen konkrét törvénysértés. A hatalom pusztán csak feltételezésre alapozva akadályozta meg mindkettőt. Ez így pedig az egyik legalapvetőbb jogelv semmibe vétele. A tények alapján tisztán és egyértelműen látszik: Magyarországon a magyar polgárok szabadságjogait önkényesen, törvénytelenül, és egyes szélsőséges zsidó-, illetve posztkommunista politikai csoportok kifejezett kérésére, közbenjárására korlátozzák. Ezt pedig úgy nevezik, hogy zsidó diktatúra. (radicalpuzzle )

„Adj Helyet a Helyinek!”: országos mozgalom indul

„Adj Helyet a Helyinek” elnevezéssel indul mozgalom, melynek első lépéseként 70-80, a helyi termékeket népszerűsítő „eladóteret” kívánnak létrehozni.
A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, valamint regionális partnerszervezeteik indítják a hálózati mozgalmat.
Az” Adj Helyet a Helyinek” mozgalom közvetlen célja a helyi alapanyagokból - helyi tudással és munkával - előállított élelmiszerek és kézműipari termékek népszerűsítése, a hazai fogyasztásban játszott szerepük növelése. Ennek középpontjában a kiváló minőséget, de kis mennyiségben előállító termelők piaci ismertségének növelése, értékesítési lehetőségeik bővítése, az értékesítési (népszerűsítő) pontok hálózatának kialakítása, a bevásárló közösségek létrehozásának segítése áll.
Mindezen keresztül a mozgalom elindítói szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a termékek változatossága és minősége javuljon, a vásárlók a termelőtől közvetlenül, vagy termelői áron juthassanak hozzá a termékekhez, csökkenjen a termékek által megtett távolság, és a hazai vásárlók a terméken keresztül megismerjék a termelőt, és annak a tájnak az értékeit, turisztikai lehetőségeit is, ahonnan a termék származik.
A mozgalom során első lépésben – 2013. május 31-ig – mintegy 70-80, - az országot egyenletesen lefedő „Adj Helyet a Helyinek” pontot kívánnak létrehozni, ahol a vásárlók közvetlenül termelői áron juthatnak hozzá a helyi termékekhez a kihelyezett - vagy a hely gazdája által biztosított – polcokról.
Ezekhez a helyekhez csatlakozhatnak már meglévő, vagy újonnan szerveződő bevásárló közösségek, amelyek lehetőséget biztosítanak a termelő és a vásárló személyes találkozásával megvalósuló árucserére. Az értékesítési pontok száma folyamatosan növekedhet, ezért lehetőséget kínálnak arra is, hogy a minősített termelők közvetlenül szállítsák termékeiket a hozzájuk közel lévő pontokra.
A mozgalomba bekapcsolódó partnerekről, az értékesítési helyekről, a programban részt vevő termelőkről és támogatókról részletes információt talál a www.pannonhelyitermek.hu honlapon.

Április 21. margójára


Április 21. margójáraBár első olvasatra lehangolónak tűnhet, hogy az április 21-i események, megmozdulások, tüntetések, a "papírformát" hozták, vagyis a holokauszt megemlékezés "Élet Menete" felvonulása az április 16-i emléknapjától eltérően 21-re "tolódott", és a deviza alapú hitelesek "rendszerváltó" tüntetését is próbálták háttérbe szorítani vele. Ezen az sem változtatott, hogy a nemzeti érzelmű motorosok többször betiltott és engedélyezett megmozdulása végül a banki adósok demonstrációja mellett kötött ki, mely eseményről gyéren, elhallgatva a valódi célokról, nem tájékoztatott a média. Az illegitim 2/9-es támogatottságú rendszer elleni megmozdulás más nemzetközi körülmények között már önmagában is megtorlást váltott volna ki, de így beérték a média agyonhallgatásával, félretájékoztatással és a tüntetők előző napi rádiós átverésével.

Eseményként az "index" egy vérfagyasztó hazugságot is tálalt, miszerint "Ha ugyanis a forinthiteleknél jóval alacsonyabb kamat mellett folyósított devizahitelek forrása nem egy nagyon olcsón elérhető deviza (euró vagy a még olcsóbb svájci frank) lett volna, hanem a drága forint, akkor az átlagosan 6-7 százalékon kamatozó devizahitelek és a 9-10 százalékos forintforrások közötti különbözetet a bankok veszteségként kellett volna elkönyveljék". A szélsőliberális hírportál amnéziában szenvedhet, mert évekbe telt, mire a bankok és a bankok hátát védő kormány egyáltalán elismerte külföldi és belföldi bizonyítékok illetve hiányuk miatt, hogy a bankok nem vásároltak devizát, és forintot kölcsönöztek ki.

Az idézett mondatok már csak azért sem felelnek meg a valóságnak, mert a magas jegybanki alapkamatot használták fel a Gyurcsány és Bajnai kormányok arra, hogy minél nagyobb hozamot és hasznot lehessen kivinni az országból államkötvényekkel, miközben az EKB számára fizetett pénzkiadási illetékből az MNB finanszírozta a deviza alapú hitelek forintfedezetének 95-98%-át, ha nem az egészet. A bankok és a kormányok összefonódását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a forint árfolyamával tetszőlegesen manipulálják a pénzpiacot, a lakossági és vállalati hitelezést, valamint a gazdasági mutatókat, amit a terveik szerint meg is tettek.

Orbán a nyugdíjalapok államadósság törlesztésére felhasznált 3000 milliárd forintját, 20% infláció "kiharcolásával" úgy tüntette el, hogy észre sem lehetett venni, létezett-e valaha. A "merész kiállása" az IMF ellen 20% forintgyengülést okozott, majd még mielőtt tárgyalásokra került volna sor az IMF-fel, előre lefeküdt nekik. A deviza alapú hitelezés esetében is tudták, és kizárólag a bankok és a kormány, hogy az árfolyamkülönbségeken hatalmasat fognak kaszálni. Milyen rizikója lett volna a bankoknak? Tudták, hogy a hiteleket az MNB finanszírozza a lakosság adójából kiadott pénzből, amit a svájci-frank kiáramlásának hiánya miatt nem fogja árfolyam csökkenés követni, viszont a forint tetszőlegesen lerontható.

A csalássorozatnál már csak az a kérdés, hogy kik lehettek az értelmi szerzők, de a svájci bankrendszer 2010. májusi bedőlése, bedöntése behatárolja a kilétüket. A "haszonélvezők" szintén jól behatárolhatóak. Talán nem ártana körülnézni "jeles politikusaink" és "befektető barátaik" offshore számláin magyar államkötvény-ügyileg, mivel a legbiztosabb "üzlet" az, amikor a garanciát a saját hasznára az biztosítja, aki a szabályozás irányítását is végzi. Ebbe az árfolyamkockázat beépítéses csalásban az a legnagyobb átverés, hogy szándékosan kínáltak olyan hitelkonstrukciókat, amelyek sokkal előnyösebbnek tűntek a forinthiteleknél, másként nem lett volna mód a lakosság csőbehúzására, totális kizsigerelésére és az ingatlanok fokozatos kisajátítására. Mindez része egy bizonyos réteg meggazdagodásának előkészítésére és a terveik végrehajtásra, valamint az előírt módszeres kirablásra, amivel elérhető a javak kisajátítása.

A ijedelmekkel ellentétben, bár kicsi volt a valószínűsége a provokációnak, ha Európa kifosztása előrehaladottabb állapotában, mondjuk a devizatartalékok és nyugdíjalapok minden tagországra kiterjedő ellopása után került volna sor erre a "rendszerváltó" szándékú megmozdulásra, a média a "törvényes rend elleni, ország és népakarat ellenes" felforgató tevékenységről, "a demokrácia ellen elkövetett terrorcselekményről" írna, ahogyan csövön kifér...
A FIDESZ-KDNP illegitim, népszavazással meg nem erősített alkottákolmánya elég részletesen kitér arra, hogy ilyen esetben milyen szankciók léphetnek életbe, de most még megelégedtek az agyonhallgatással és a "politikai partnereik" (MSZP, MAZSIHISZ stb.) által biztosított figyelemeltereléssel, mert még nincs itt az ideje a nemzetközi helyzet szerint egy katonainak mondott fellépésre.

Az érintett jogos igazukat követelőknek az mondható, hogy a tüntetés nem módja és főleg nem lehetősége az illegitim, hatalombitorló, elnyomó és kifosztó rendszer leváltásának, mivel békés formátuma okán erre nem alkalmas, és nem békés kivitelezése esetén minden mozgatható erőt bevetnének a rendszeren változtatni kívánók ellen. A jelenleg tapasztalható általános passzivitás eredményeként jelentkező elégtelen erő, az aggodalmak ellenére központi parancsra még könnyen kezelhető formájú a hatalom részéről, pedig ez a hatalom magában a lakosság passzivitásában, megélhetőségi mozgathatóságában rejtőzik. Változtatásra csak egyetlen tényező képes. A szinte mindenkire kiterjedő tömeges érintettség!
Feltehető a kérdés, hogy a pártokat szavazataikkal, véleményükkel, részvételükkel támogatók mikor értik meg, hogy az 1989-óta tomboló terrorrendszer nem értük van, hanem ellenük. "Ma nekem, holnap neked..."
 
 

Hogyan kéri a mikrocsipjét? Beültetve vagy ehető formában?


Komputerchipek és szilícium mikrogépek várnak, hogy testünkbe juthassanak. Ideje eldönteni milyen formában szeretnénk őket: beültetve, lenyelve vagy „intim összeköttetésen” keresztül. Az új eszközök minden ízlésnek megfelelő formában elérhetők már.
Egyes technológiák már megkapták a hatósági engedélyt, másoknál még folyik az engedélyeztetési eljárás, megint más modelleknél pedig a kísérleti szakasz fejeződött be. A precíziós technológia területén kiírt 10 millió dolláros Qualcomm Tricorder X fejlesztői pályázat első határideje egy éven belül lejár, így igazi vezeték nélküli mobil diagnosztikai forradalom várható. Az új szenzorok a korábbinál jóval több információt szolgáltatnak a felhasználó egészségéről, arról, hogy milyen gyógyszereket szed és mikor vette be őket utoljára. Egyes szenzorok célja az egészség védelme, de mindenkinek saját belátása szerint kell döntenie, hogy melyiket választja és, hogy milyen módon fogja védeni személyes adatait.
A beültethető szenzoroknak számos fajtája létezik, hiszen állatok azonosítására már évek óta használják őket. A hatósági engedélyezési eljárás alatt álló modellek között van például a glükóz szintet figyelő chip cukorbetegek számára vagy a szívbetegeknek ajánlott vérnyomás ellenőrző szenzor. A legújabb agyba ültethető modell a kutatók reményei szerint lehetővé teszi a paralízisben szenvedő betegeknek, hogy gondolataikkal irányítsák a körülöttük levő berendezéseket.
A beültethető szenzorok közös tulajdonsága, hogy minden olyan alkatrésszel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a testben rögzített információk vezeték és elemek használata nélküli továbbítását. Ezek már működőképes újítások, bár némelyik modell még az engedélyre vár. Amikor az orvos jelzi vagy a beteg úgy érzi, hogy egészsége veszélyben van, a legtöbben nem mondanának nemet egy ilyen eszköz beültetésére.
Ezzel szemben az egészségesek talán túlságosan tolakodónak tartják ezt a technológiát. Sebaj, van másik.
(a) A szenzor közelről (b) A szenzor egy tablettán elhelyezve (c) A szenzor egy kapszulában (Credit: Proteus Digital Health)
A lenyelhető chipek a legtöbb ember számára emészthetőbb megoldásnak tűnnek. Szó szerint.
Ezekből jelenleg három fő típus létezik. A Given Imaging által gyártott kameratabletta, ami fényképeket készítve és továbbítva halad végig az emésztőrendszeren, már elérhető a háziorvosok számára.
Talán egyesek látták már a reklámot, amint Lance Armstrong lenyel egy CorTemp hőmérőt a HQInc cégtől. Ez a tabletta az emésztőrendszeren végighaladva folyamatosan közvetíti a beteg testhőmérsékletét, ami a sportolók és magas környezeti hőmérsékletben dolgozók számára lehet hasznos. Ez esetben is egy TricordertAz Űrszekerekből származó trikorder1 szó, egy multifunkcionális hordozható eszközt jelent, amely képes az adatokat érzékelni, elemezni és rögzíteni.utánzó eszközről van szó, ami vezeték nélkül továbbítja a testhőmérsékletre vonatkozó adatokat egyenesen a testből.
A harmadik lenyelhető érzékelős tablettát a Proteus Digital Health gyártja [Időkjelei: Többek között a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával] és egy nagyon egyszerű műveletre képes: jelenti, hogy valóban lenyeltük-e. A Proteus jelenlegi, első terméke tulajdonképpen egy szilícium chippel ellátott placebo tabletta, ami a gyomorba érve jelzi a mobiltelefonunknak, hogy célba ért. Ezt az információt azután a telefon saját beállításainknak megfelelően továbbítja az orvosnak, gondviselőnek, vagy akinek akarjuk. Amennyiben a Proteusnak igaza van saját termékét illetően és valóban széles körben elterjed, olyan sok szilícium lapocskára lesz szükség, amennyit a világ összes számítógépe jelenleg használ. A telefonok pedig tele lesznek a gyógyszerszedéssel kapcsolatos információkkal.
Sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség ilyen tolakodó eszközökre, vagy személyes adataikat féltik. Számukra fejlesztették ki a szenzorok harmadik típusát, az intim érzékelőket, amelyeknek kutatási fázisa bármikor befejeződhet.
Két tudományos munka is foglalkozik a felragasztható, tetoválásszerű érzékelőkkel, amelyeknek egyszerű felhelyezése és használata túlságosan jó ahhoz, hogy ne terjedjen el robbanásszerűen és könnyen megnyerheti a Qualcomm pályázatot is. Mindenesetre úgy tűnik, hogy ezt a megoldást a legtöbb ember elfogadja.
  1. Az Űrszekerekből származó trikorder szó, egy multifunkcionális hordozható eszközt jelent, amely képes az adatokat érzékelni, elemezni és rögzíteni. []
Forrás: Forbes.com