2012. október 21., vasárnap

Izrael tüzet nyitott a gázai blokádot áttörni készülő hajóra

Izraelt azzal vádolják, hogy egy Gázába tartó hajóra lőtt. A palesztinbarát aktivistákat és humanitárius segélycsomagok szállító hajót lövés érte. Ezt a hajótulajdonos svéd cég szóvivője, Victoria Strand nyilatkozta. „Az Estelle névre hallgató hajót lövés érte, éppen most tájékoztattak erről” – mondta Strand. Elmondása szerint, a lövés előtt néhány izraeli hajó érkezett a térségbe.
A hajó, melynek célja, hogy áttörje a Gázai-övezet körül fenntartott izraeli blokádot a három hónapos útja során több európai kikötőben is megállt, hogy utasokat és segélyszállítmányt vegyen a fedélzetére. Legutóbb október 7-én futott ki Nápolyból, fedélzetén nyolc nemzetből származó palesztinbarát aktivistákkal, akik közt vannak izraeli állampolgárok, valamint svéd, spanyol, görög és norvég képviselők is. A szállítmánya cementből, gyógyszerekből, valamint egyéb humanitárius célú termékekből és gyerekkönyvekből állt.
Az izraeli hadsereg szóvivője szerint senki sem sérült meg az gázai partoktól harminc tengeri mérföldre elrendelt elfogó akcióban. A hajót ezután az izraeli Asdod kikötőjébe irányították. Az izraeli kormány közölte, hogy nem engedi a külföldi hajókat 12 tengeri mérföldnél közelebb a Gázai-övezethez.
A 2008-2009 telén végrehajtott nagyszabású izraeli támadást követően határozott úgy Izrael, hogy a Hamász elszigetelése érdekében minden külföldi hajónak megtiltja a betérést a Gázai terület vizeire. Palesztin aktivisták szerint a blokád célja a Gázai övezet népes lakosságának kollektív megbüntetése.
2010-ben súlyos következményei lettek annak, hogy egy hat hajóból álló török segélyflottilla Gázába tartott. Az izraeli hadsereg 2010. május 31-én feltartóztatta őket a gázai partok közelében nemzetközi vizeken. A Mavi Marmara nevű hajó elfoglalásakor kilenc aktivistát megöltek. A történteket követően feszültté vált a török-izraeli viszony. Ankara azt követelte, hogy Izrael hivatalosan kérjen bocsánatot, és kártalanítsa a katonai akció halálos áldozatainak hozzátartozóit.
Palesztinbarát aktivisták az Estelle fedélzetén
Izrael ugyan mindeddig elutasította a követelést, de lazított a Gázai övezetet sújtó szárazföldi blokádon, ezután több élelmiszert engedtek be a Gázai övezetbe. De embereket, építési és hadászati célra is használható vegyi anyagokat továbbra is szigorúan tilos átvinni a blokádon.
Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO 2010 májusában kelt határozata szerint a blokád alatt álló övezetben súlyos hiány van gyógyszerekből és gyógyászati segédeszközökből. A WHO követelte az izraeli blokád megszüntetését is.

Szekeres Pál