2013. február 10., vasárnap

Az Európai Unió nem akar fizetni a NATO-ért?

Joe Biden amerikai alelnök nemrég nyilvánosan szemrehányást tett az EU országainak a katonai kiadások elfogadhatatlan csökkentése miatt. Az EU vezetése a védelmi politika problémáinak sajátos látásámódjával mentegetőzik. Valójában az európaiak nem látják, kivel szemben kell felfegyverkezniük - állítják a szakértők - és racionális egoizmust tanusítanak.
A NATO 2012-es politikai jelentésében megállapították, hogy a teljes katonai kiadásokból 72%-ban részesedik az USA. A tanulmány megállapította, hogy Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Franciaország szisztematikusan csökkentik katonai kiadásaikat, ami ”azt veszélyezteti, hogy az európai szövetségesek az Egyesült Államok nélkül cselekedhessenek”.

Az európaiakat kritizálva az amerikaiak valójában arra próbálják meg kényszeríteni a szövetségeseiket, hogy legalább a viszonylag kisebb, Európa közelében lévő problémáikat önállóan oldják meg. Azonban az Egyesült Államok aligha jut ebben sikerre – vélekedik Fjodor Lukjanov, az ”Oroszország a globális politikában” újság főszerkesztője.

Az amerikai belpolitika fő témája a gazdaság, az óriási államadósság csökkentése, és egyre kitartóbban kérdezik a szövetségeseiktől: ”ha a szövetségben egyenlő jogokkal rendelkezünk, akkor miért az Egyesült Államok fizeti az összes költség több mint 70%-át?”. Nem hiszem, hogy bármi is megváltozna, mivel az európaiaknál először is, szintén válság van, másodszor pedig, az európaiak már nem értik, hogy miért van szükség minderre, amikor a háborúk egyre távolabb esnek a felelősségük határától.

A szövetségi kapcsolatok szempontjából az Egyesült Államok szemrehányásai objektív jellegűek – vélekedik Igor Korotcsenko katonai szakértő. Azonban valamilyen elméleti konfrontáció kedvéért Európa egyáltalán nem hajlandó felfegyverkezni.

Az ellenség képe Oroszország személyében halványul, az orosz fegyveres erők konfigurációja az ország nyugati felén egyértelműen annak a jele, hogy nem készülünk globális támadó hadműveletekre a nyugat ellen. Ebben a tekintetben pedig egy ésszerű racionalizmus mutatkozik meg – én így jellemezném az európai kormányok taktikáját.

Európa a védelem tekintetében így is elég kényelmesen érzi magát a NATO nukleáris ernyője alatt, és hamarosan még jobban fogja érezni magát az amerikai rakétapajzs alatt – jegyezte meg Ivan Konovalov politológus. Továbbá az európai hadsereg koncepciója szintén sok politikus számára kényelmes megoldás.

Az egységes európai hadsereg létrehozását Európa összes parlamentjében tárgyalják. A probléma azonban az, hogy ki fog mindezért fizetni? Amennyiben ismét Franciaország és Németország veszi magára a felelősséget, akkor az már túl nagy pénzügyi terhet jelentene a számukra. Ugyanis egyértelmű, hogy a többi ország csupán a katonákat és a technikát biztosítaná. Ezért amíg nem sikerül megoldni a pénzügyi problémát, addig nem jön létre az európai hadsereg sem.

A szakértők körében elterjedt az a feltételezés, amely szerint az Egyesült Államok már elfáradt az olyan tehertől, mint a NATO, a közeljövőben pedig a saját geopolitikai érdekeiket próbálja majd meg érvényesíteni a Föld különböző régióiban található régi és új szövetségesek katonai potenciálja révén.
http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_10/Az-Europai-Unio-nem-akar-fizetni-a-NATO-ert/

40 új kikötő dokkot ad át a forgalomnak márciusig Irán

Mintegy 40 új kikötő dokk kerül átadásra Irán-szerte március végéig. Közel 60 kicsi és nagyobb többcélú kikötőt hoznak létre az egész országban. Iránnak jelenleg mintegy 11 fő, azaz nagy kapacitású kikötője van, amelynek a ki és a berakodási kapacitása 172 millió tonna. Irán azt tervezi, hogy növelje a kereskedelmi kikötők kapacitását 100 százalékkal 2013. március végéig. Több kikötő kapacitása megduplázódik, köztük a nagy kikötőké is. A kikötők jelenleg 135 millió tonnás kapacitást használnak csak a ki és a berakodáshoz.
A kikötők konténer kapacitása 5,7 millió darab, de ebből csak 3 milliót használnak ki.
Irán kereskedelmi forgalma az első nyolc hónapban elérte a 65,5 milliárd dollárt.
Az ország 150 országgal bonyolított le kereskedelmi forgalmat ebben az időszakban.
Az export elérte 28 millárd dollárt, míg az import meghaladta a 37,4 milliárd dollárt az elmúlt nyolc hónapban. Irán éves kereskedelmi forgalma az ötödik öt éves terv végére várhatóan eléri majd a 160 milliárd dollárt.
Ungvári Bertalan

Irán repülő üzemanyag szállító lesz


Mahmúd Ahmadinezsád elnök felavatta a benzin előállító kapacitás egy új fázisát és így az ország képessé válik arra, hogy csatlakozzon a Föld repülőgép üzemanyag szállítóinak sorába. Csütörtökön az 1979-es Iszlám Forradalom győzelmének 34. évfordulóján az elnök felavatta az Abadan olajfinomító benzintermelési egységének újabb szakaszát.
Az új egység az Abadan finomító kapacitását a 94-es és 95-ös super prémium benzinből két millió literrel fogja növelni naponta, amely megfelel az Euro-4 szabványnak is. A fejlesztéssel növelik Irán legrégebbi finomítójának benzintermelési kapacitását napi 15 millió literre.
Az Abadan benzintermelő üzeme iráni szakértők segítségével épült fel és képes helikopter üzemanyag előállítására is.
Korábban Irán bejelentette terveit arra, hogy felavat három megaprojektet Shazand, Lavan és Abadan finomítóknál a Perzsa naptári év végére március 20-ig, így fokozva ezekben a létesítményekben a prémium benzintermelését 12 millióról 25 millió literre naponta.
Ezek a projektek Irán teljes benzintermelését 70 millió literre fogják növelni naponta és így az ország hosszú távon benzin exportőrré válik a jövőben.
Miután amerikai nyomásra nemzetközi támogatói nem adnak el több olajat Iránnak, Irán önállóan állít elő üzemanyagot.
Ungvári Bertalan