2008. december 19., péntek

Válságkezelés és demokrácia

The Moscow Times
„A demokrácia alkalmatlan a válságkezelésre. Jobb időkben a társadalmak még csak-csak megengedhetik maguknak a konszenzuális döntéshozást, de ha komolyra fordul a helyzet, akkor jobb, ha nem folytatják a demokratikus finomkodást. Tiszta szerencse, hogy Oroszországban az elmúlt évek során a mostani gazdasági válságok kezelésére alkalmas rendszer alakult ki" - ironizál Alexei Bayer, moszkvai születésű New York-i közgazdász az angol nyelvű moszkvai lapban.
Emlékeztet rá, hogy míg az Egyesült Államokban hosszas kongresszusi viták előzték meg a 700 milliárd dolláros bankmentőcsomag elfogadását, az autógyáraknak szánt támogatás pedig végül elvérzett a szenátusban, Oroszországban fennakadás nélküli válságkezelésre van mód. A Kreml dönt, és már költik is dollár százmilliárdokat.
A baj csak az - fejezi be az élcelődést Bayer -, hogy míg az Amerikában a demokratikus döntéshozás során jól meghatározott, szigorú feltételeket szabtak a megmentett bankoknak, Oroszországban egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen feltételekhez kötötte Moszkva a rendkívüli segélyt. Az orosz devizatartalékok augusztus óta 150 milliárd dollárral csökkentek, a kormány 36 milliárd dollárt adott a bankoknak és 200 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot hirdetett, de egyelőre semmi jele a válság enyhülésének.
A diktatúrák hívei előszeretettel hivatkoznak a peloponnészoszi háborúra, ahol az autokratikus Spárta legyőzte a demokratikus Athént. Sokak szerint Amerika is számos nem demokratikus döntést hozott biztonsága érdekében a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után: a szabadságjogokat korlátozva szélesítette a titkosszolgálatok hatáskörét és foglyul ejtett emberek tömegét tarja fogva bírósági ítélet nélkül. Mindez Bayer semmit sem bizonyít. „Az állami irányítás alatt álló tervgazdaságok ikerinflációhoz, az innováció befagyásához és gazdasági visszaeséshez vezetnek."
Ami pedig a jövőt illeti, Bayer szerint a válság jövőre tovább mélyülhet, Moszkva pedig súlyosbíthatja az önkényes, nem demokratikus döntéshozással.

http://www.moscowtimes.ru/article/1039/42/373148.htm