2008. november 16., vasárnap

János Károly és a spanyol gazdaság

ABC
A spanyol király, János Károly a közeli napokban Japánba készül látogatni, ennek kapcsán a madridi lap elemzést közöl arról a szerepről, melyet az uralkodóház felvállalt annak érdekében, hogy csökkentse a nemzetközi pénzügyi válság által Spanyolországra, illetve az ország gazdaságára gyakorolt nyomást. A cikk megállapítja: az uralkodó, miként a Fülöp koronaherceg által játszott gazdaságdiplomáciai szerep nem újkeletű. Az eddig is megelőzött mindennemű egyéb prioritást, mindössze jelenleg arról van szó, hogy a világválság még láthatóbbá tette az elmúlt évtizedek ezirányú politikai erőfeszítéseit.
Az ABC emlékeztet arra, hogy János Károly figyelme azt követően fordult erőteljesen a gazdasági folyamatok felé, hogy megtette első amerikai útját. A ’80-as évek elején, egy ottani körútból visszatérve létrehozta a spanyol gazdaságélénkítést szolgáló Cotec Alapítványt, mely révén a beruházások és a fejlesztések stratégiai szerepe felértékelődött a spanyol gazdaságpolitikában. Igaz, az ország nem tartozik az uniós vezető gazdasági hatalmak közzé, még az OECD-listán is a középmezőny része, mindazonáltal az elért eredmények magukért beszélnek. Mind a beruházások, mind pedig a humán tőke tekintetében elmozdulás történt a kezdeti holtpontról.
Ugyanakkor e pillanatban Spanyolországnak – a válságtól függetlenül is – újra kell gondolnia gazdaságpolitikáját. Szembe kell nézni azzal, hogy Kínában olcsóbban termelnek meg bármit, mint az Ibériai félszigeten, a kelet-európai munkaerő pedig messze nem olyan drága, mint a spanyol.
Minden bizonnyal ez magyarázza a spanyol gazdaságdiplomácia új útkereséseit, melyekre János Károly már megtett, illetve most tervezett útjaiból is következtetni lehet. A listán előkelő helyen szerepel a Közel-Kelet, illetve az Arab-öböl dinamikusan fejlődő miniállamai mint Kuvait vagy az Egyesült Arab Emirátusok, de Szaúd-Arábia is. Madrid pedig nyitott Dél-Amerika és Japán felé.
A spanyol gyáriparosok szövetségének elnöke az uralkodót „az ország legjobb gazdasági nagyköveteként” aposztrofálta nemrég, ami nagyon is indokolt. De látni kell azt is, János Károly azzal tette a legtöbbet a spanyol gazdaságért, hogy tudatosította a szerepvállalókban: Spanyolország gazdaságát nemzetköziesíteni kell. Be kell vonni külföldi tőkét, a spanyol tőkének – és termékeknek – pedig helyet kell találni a világban. Az egy országon belül értelmezhető nemzetgazdaság fölött eljárt az idő.
Az, hogy a királyi számítás – a jelek szerint – csak részben realizálódott, és sok reményt elvisz most a válság, nem az uralkodó hibája. Már csak azért sem, mert a spanyol történelemben ő az első, aki ilyen hosszú békés időszakot tudott garantálni az ország polgárainak, és a gazdasági teljesítmények felmérésekor ezzel a ténnyel is számolni kell.

http://www.abc.es/20081116/nacional-nacional/ofensiva-contra-crisis-20081116.html

Moszkva mégis csökkenti az olaj exportvámját

The Financial Times
Harmadával csökkenhet az orosz olajexportra kivetett illeték decembertől - adja hírül a londoni gazdasági napilap. A korábban már bejelentett, de elhalasztott lépéssel Moszkva a nyersolaj világpiaci árának zuhanását igyekszik ellensúlyozni. Az oroszországi olajvállalatok ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy ha nem enyhítenek a magas adókon, akkor kénytelenek lesznek csökkenteni a jelenleg veszteséges az exportot. Ez pedig az orosz állami bevételek további csökkenéséhez és komoly piacvesztéshez vezetne.
Az európai kereslet csökkenése következtében hétfőn 50 dollár alá esett az uráli nyersolaj világpiaci ára, amire 2007 eleje óta nem volt példa. A The Financial Times emlékeztet rá, hogy a Kreml hordónként 39 dollár vámot vet ki az olajra, ezért a jelenlegi világpiaci árak mellett az olajcégeknek hordónként 17 dollár vesztesége keletkezik.
Az exportvám csökkentését már korábban bejelentették, de Moszkva a múlt héten elhalasztotta a bevezetését. A londoni lap becslései szerint az idei év első tíz hónapjában 6 százalékkal csökkenő olajexport visszaesése a következő hetekben az adóenyhítés ellenére tovább folytatódhat. Az olaexportőrök azt szeretnék, ha a kormány jövőre tovább csökkentené az adóterheket, erre a Kreml azonban aligha lesz hajlandó a gazdasági válság idején.

http://www.ft.com/cms/s/0/e2ee2774-b4d6-11dd-b780-0000779fd18c.html?nclick_check=1