2008. október 3., péntek

EU: bankgarancia ötvenezer euróig


The Financial Times
Az EU pénzügyminiszterei keddi luxemburgi találkozójukon bejelentették, hogy a tagállamok az elkövetkező egy évben 50 000 euró értékhatárig garantálják az európai bankok magánbetéteseinek pénzét, de tudomásul veszik egyes tagállamok korábbi bejelentését magasabb betétgaranciára 100 000 euró erejéig. A döntés lényegesen alulmúlta a várakozásokat, amelyek szerint a pénzügyminisztereknek közös európai befektetővédelmi rendszer létrehozásában kellett volna megállapodniuk. Az sem világos, hogy a határozat hogyan érinti a jelenleg hatályos magasabb (pl. Olaszország), korlátlan (pl. Németország, Írország, Görögország) vagy részleges (pl. Belgium) állami garanciákat.
A miniszteri tanácsra nagy politikai nyomás nehezedett, hogy az európai állam- és kormányfők október 15-16-án esedékes csúcstalálkozója előtt közös álláspontot alakítsanak ki a pénzügyi válság európai kezelésére. A tanácskozás eredményeképpen azonban továbbra is az a hivatalos álláspont, hogy a tagállamok a közösségi jog keretei között szabad kezet kapnak bankok feltőkésítésére, banki tulajdonszerzésre, illetve a bankok tartozásainak garantálására.
A pénzügyminiszterek német és brit nyomásra elvetették azt az olasz javaslatot, amely alapján minden EU-tagállam nemzeti jövedelmének meghatározott hányadát tartalékalapba helyezné a hazai bankok esetleges megmentésére. Az elmúlt héten lebegtetett francia-holland javaslat egy hasonló közös európai garancia-alapra ezúttal napirendre sem került. Elfogadtak viszont a miniszterek hét irányelvet, amelyek meghatározzák a tagállamok mozgásterét a bankok konszolidációja során. Ezek szerint az állami támogatás csak ideiglenes jellegű lehet, a beavatkozás terhét főszabály szerint a bank részvényesei viselik, és az állami támogatásra vonatkozó közösségi normákat tiszteletben kell tartani. A beavatkozó tagállam jogosult a bank vezetését eltávolítani, és a vezetés javadalmazási rendjét módosítani.
Neelie Kroes, az EU versenypolitikával foglalkozó biztosa bejelentette, hogy a Bizottság a héten új irányelveket tesz közzé, amelyek lehetővé teszik a bankok feltőkésítésének és az új befektető-védelmi rendszerek gyorsított vizsgálatát.

http://www.ft.com/cms/s/0/e967ca4a-9444-11dd-953e-000077b07658,dwp_uuid=70662e7c-3027-11da-ba9f-00000e2511c8.html?nclick_check=1