2008. október 17., péntek

A frankofón államok találkozóján is a válság a fő téma


Le Nouvel Observateur
Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken a kanadai Québec-be érkezett a frankofón országok soros találkozójára, melynek homlokterében az idén a környezetvédelem és az ezzel összefüggő tudományos és politikai kérdések állnak.
A párizsi hetilap ugyanakkor felhívja a figyelmet: a látogatás egyik pikáns, de politikailag jól kihasználható momentuma lehet az az erőfeszítés, mellyel a francia elnök „megbékíteni” kívánja majd a Kanadától mindinkább eltávolodni vágyó, itteni francia érzelmű lakosságot. Ez ugyanis rossz néven vette tőle májusi kijelentését, melyben azt magyarázta, hogy Párizs és Québec testvéri közelsége nem idegenítheti el Franciaország és Kanada barátságát.
A találkozónak praktikus haszna akkor lehet – írja a Le Nouvel Observateur –, ha Sarkozynek sikerül elérnie, hogy Kanada több erőfeszítést tegyen a gázemisszió radikális csökkentése terén. „Az iparosodott államok kötelessége, hogy jó példával járjanak elől a klímaváltozás, illetve az üvegházhatás leküzdésében” – nyilatkozta a francia elnök megérkezésekor.
Szombaton Québecbe érkezik José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is, aki bekapcsolódik az Európai Uniót, annak elnökekét képviselő Sarkozy, illetve a kandadai miniszterelnök, Stephen Harper tanácskozásaiba. A találkozó deklarált célkitűzése az Unió és Kanada – főként gazdasági – kapcsolatainak élénkítése, illetve bővítése azoknak a közös projekteknek, amelyek egy ambiciózus, újtípusi partnerség alapjait vethetné meg.
Nem kétséges, a kanadai tárgyalások egyik központi kérdése a globális pénz és gazdasági válság lesz, nyilatkozta Sarkozy, melyet egyedül egy újrateremtett, megreformált kapitalizmus révén küzdhetünk le. „A jelenlegi krízisnek bátorítani kell bennünket, hogy mielőbb megszabaduljuk a piac mindenhatóságának mítoszától” – jelentette ki a francia elnök.

http://tempsreel.nouvelobs.com/actualites/international/20081017.OBS6326/la_crise_sinvite_au_sommet_de_la_francophonie.html