2008. november 24., hétfő

Kína és Amerika egymásra vannak utalva


Newsweek
Kína segítsége nélkül megfékezhetetlen a globális gazdasági válság. Rendkívül súlyos következményei lesznek, ha nem sikerül meggyőzni Pekinget, hogy elemi érdeke összefogni az Egyesült Államokkal. Barack Obamának ezért különösen körültekintően kell majd kijelölnie Amerika új kínai nagykövetét - figyelmeztet Fareed Zakaria az amerikai hetilapban.
A tekintélyes publicista szerint egyre inkább körvonalazódik a konszenzus, hogy a gazdasági válságon csak az állami kiadások növelésével lehet úrrá lenni. Az összeomlás megakadályozása érdekében engedni kell a fiskális szigorból: a költségvetési hiány növekedése kevésbé égető probléma, mint a recesszió. A költekezéshez azonban pénz kell, és jelenleg csak Kína rendelkezik a szükséges devizatartalékokkal.
Szeptemberben Kína megelőzte Japánt, és az Egyesült Államok legfőbb hitelezőjévé lépett elő: becslések szerint az amerikai államkötvények 10 százaléka a kínai állam tulajdonában van. Peking 2000 milliárd dollár tartalékkal rendelkezik, amiből futná további hitelekre, csakhogy a kínai vezetés attól tart, hogy az ázsiai ország növekedése is lassul, ezért elsősorban a hazai gazdaság élénkítését tartja szem előtt. A munkanélküliség növekedése miatt ugyanis tüntetések törhetnek ki, és veszélybe kerülhet az ország - és a pekingi vezetés - stabilitása.
A hazai gazdaság védelme mellett azonban Pekingnek az Egyesült Államokat is támogatnia kell. Ha az amerikai gazdaság recesszióba esik, akkor csökken a kereslet a kínai export iránt - írja Zakaria.
A pekingi nagykövetre így rendkívül fontos feladat hárul. Meg kell győznie a kínai politikusokat, hogy ne csak a belső kereslet támogatásával segítsék a kínai gazdaságot, hanem folytassák az amerikai fogyasztás támogatását, hogy a külső kereslet se csökkenjen.

http://www.newsweek.com/id/170357/page/1

Eurót Nagy-Britanniának?


The Independent
A pénzügyi válság miatt felerősödtek az euró bevezetését sürgető hangok Nagy-Britanniában. Sokan Izland példájára hivatkozva állítják, hogy eljött az ideje annak, hogy a szigetország is csatlakozzon az euróövezethez. Andreas Whittam Smith veterán pénzügyi elemző szerint azonban túlzottak a félelmek, és Nagy-Britanniának érdekében áll megtartania a fontot.
Kétségtelen, hogy Nagy-Britannia nagy bajba kerülne, ha a betétesek hirtelen megrohannák a brit bankokat: a szigetország pénzintézetei a nemzeti össztermék négy és félszeresének megfelelő betéttel rendelkeznek. Ha a befektetők megrohanjá a pénzintézeteket, és egyszerre akarják kivenni a pénzüket, akkor a bankok csődjét még a Bank of England sem tudná megakadályozni, hiszen a brit központi bank sem kapna elég hitelt. De ebből nem következik, hogy a brit bankrendszer különösen nagy veszélyben lenne. Izlandon az arány ennél is rosszabb volt: a bankokban a nemzeti össztermék kilencszeresének megfelelő betétet helyeztek el. A svájci bankok pedig az ország GDP-jének hatszorosát őrzik. Nagy-Britannia tehát semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint más európai államok.
Sőt, Whittam Smith szerint a jelenlegi helyzetben kifejezetten előnyös Nagy-Britannia számára, hogy nem csatlakozott az eurózónához. A brit kormány a jegybanki alapkamat megváltozásával jelentősen beavatkozhat a gazdasági folyamatokba. Az eurózónában az egyes tagállamoknak nincs erre lehetősége. Miközben az exportra termelő Németország gyengébb eurót, Sarkozy francia elnök alacsonyabb jegybanki kamatot szeretne - de az ellentétes nemzetgazdasági érdeket aligha tudják érvényesíteni, hiszen az euró árfolyamát és az alapkamatot az Európai Központi Bank határozza meg. „A gazdaság talpra állítása nehezebb lesz az euróövezeten belül."

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/andreas-whittam-smith/andreas-whittam-smith-has-the-time-finally-come-for-us-to-join-the-euro-1032224.html