2008. november 24., hétfő

Eurót Nagy-Britanniának?


The Independent
A pénzügyi válság miatt felerősödtek az euró bevezetését sürgető hangok Nagy-Britanniában. Sokan Izland példájára hivatkozva állítják, hogy eljött az ideje annak, hogy a szigetország is csatlakozzon az euróövezethez. Andreas Whittam Smith veterán pénzügyi elemző szerint azonban túlzottak a félelmek, és Nagy-Britanniának érdekében áll megtartania a fontot.
Kétségtelen, hogy Nagy-Britannia nagy bajba kerülne, ha a betétesek hirtelen megrohannák a brit bankokat: a szigetország pénzintézetei a nemzeti össztermék négy és félszeresének megfelelő betéttel rendelkeznek. Ha a befektetők megrohanjá a pénzintézeteket, és egyszerre akarják kivenni a pénzüket, akkor a bankok csődjét még a Bank of England sem tudná megakadályozni, hiszen a brit központi bank sem kapna elég hitelt. De ebből nem következik, hogy a brit bankrendszer különösen nagy veszélyben lenne. Izlandon az arány ennél is rosszabb volt: a bankokban a nemzeti össztermék kilencszeresének megfelelő betétet helyeztek el. A svájci bankok pedig az ország GDP-jének hatszorosát őrzik. Nagy-Britannia tehát semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint más európai államok.
Sőt, Whittam Smith szerint a jelenlegi helyzetben kifejezetten előnyös Nagy-Britannia számára, hogy nem csatlakozott az eurózónához. A brit kormány a jegybanki alapkamat megváltozásával jelentősen beavatkozhat a gazdasági folyamatokba. Az eurózónában az egyes tagállamoknak nincs erre lehetősége. Miközben az exportra termelő Németország gyengébb eurót, Sarkozy francia elnök alacsonyabb jegybanki kamatot szeretne - de az ellentétes nemzetgazdasági érdeket aligha tudják érvényesíteni, hiszen az euró árfolyamát és az alapkamatot az Európai Központi Bank határozza meg. „A gazdaság talpra állítása nehezebb lesz az euróövezeten belül."

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/andreas-whittam-smith/andreas-whittam-smith-has-the-time-finally-come-for-us-to-join-the-euro-1032224.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése