Most virágzik a rózsa. A rózsa színe, a szépsége, az illata, a tavasz, a nyár, az őszi utolsó, esetleg épp már a tőre fagyó rózsabimbó…
Rózsabokor

Ugye sok minden eszetekbe jut, ha azt mondom RÓZSA. De ki hinné, hogy e csodálatos irodalmi szépség nem csak a szem gyönyörködtetésére szolgálhat, hanem épülésünkre, gyógyulásunkra is másfajta boldogságként. Nem utolsó sorban az elnyűtt katona szíve-lelke is új erőre kap látványától és elfogyasztása után egyaránt.
Szörpje
Vörös rózsa szörp

A gyógynövényekből, virágokból készült szörpök, nem csupán ízletesek és frissítő hatásúak, de gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek.
A vörös rózsa illatos szirmaiból készült szörp, mely számos gyógyhatással bír.


* antibakteriális és gyulladásgátló,

* nyugtatja a szívet és az idegeket,
* kiegyensúlyozottá tesz,
* javítja a kondíciónkat,
* összhangot teremt a szívünk és az elménk között,
* elűzi a depressziót.

Pozitív hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket - ha nem cukrot alkalmazunk az elkészítésénél, hanem valamilyen természetes édesítőt, akkor cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, vagy szárított formában is hatásos - ,

Szárított formában aromazáró tasakban

* afrodiziákum,
* magas antioxidáns és E vitamin tartalmú.

A kellemes, üdítő szörp vagy lekvár fogyasztásával ezeket a gyógyító tulajdonságokat is élvezhetjük.

Lekvárja

Hozzávalók:

30 dkg sötétvörös,illatos rózsaszirom
2 l víz
cukor

Elkészítés:

A rózsaszirmot a vízben addig főzzük amíg a víz piros lesz a szirmok pedig kivilágosodnak. Citromhéjjal, fahéjjal ízesíthetjük. Leszűrjük és 1 liter lére 1 kg cukrot számítva 20 percet főzzük,miután kihűlt palackozzuk, gőzölni nem kell, de hagyományosan melegen elrakva, dunsztos megoldásban is működik. A lekvár készítésénél általában almával lehetséges elrakni, mert az alma viszonylag semleges ízvilágnak számít. De a birset, körtét, naspolyát, szilvát is kellemessé és plusz gyógyerővel,  vitaminnal ruházza fel.

Tóth János - Hernád Völgye H.H.K