2013. május 25., szombat

Ételért sorban állók rendőri zaklatása

Rendőrök vegzálták az ételosztásra váró éhezőket a Blahán kanyargó kilométer hosszú sorban pénteken, a déli órákban. Mi lehetett a céljuk? Szerintem az, hogy megfélemítsék és megalázzák a legszerencsétlenebb sorsú embereket. Semmi extra, “as usual”.
Nem életszerű ugyanis azt feltételezni, hogy az igazságszolgáltatás elől bújkáló körözött bűnözők állnak be az Ételt az Életért Alapítvány pultjai előtt órákon át egy tál meleg ételért sorban állók közé, hogy bárki felismerje, kiszúrja őket, sőt, kis szerencsével százezres példányszámban jelenjen meg az arcképük a hírportálokon és a print médiában.
Arról nincs hír, hogy kiemeltek és előállítottak-e valakit a rendőrök az ételre várakozó szegények közül.
A rendőr az intézkedés megkezdése előtt köteles nevét, rendőri mivoltát, szolgálati helyét, az intézkedés tényét és célját közölni.
Tényleg érdekelne, mi lehetett az ételosztásra várók igazoltatásának a célja, ha nem az, hogy rúgjanak egyet azokba, akikbe az Orbán-kormány egyébként is csak rúgni szokott.
Hogy elvegyék az éhezők kedvét attól, hogy a nyílt utcán mutatkozzanak, a szegénységükkel hivalkodva parádézzanak, és ezzel megütközést keltsenek, együttérzést, netán lelkiismeretfurdalást ébresszenek a rendszer támogatóiban és csendes szolgálóiban.
Az igazoltatás során a rendőr az intézkedés alá vont személy ruházatát és csomagját is átvizsgálhatja.
Vajon belenéztek a rendőrök az egy tál meleg ételért sorban állók motyójába is?
Beletúrtak a zsebükbe kiflicsücsök, száraz kenyérvég, összetarhált aprópénz, nyugdíjasigazolvány, befizetetlen csekkek, netán szúró- és vágófegyver, lőfegyver, kézigránát, vállról indítható rakéta után kutatva?
Eddig csak a nagy ünnepek alatt álltak kilométeres sorok a fővárosban az Ételt az Életért Alapítvány ételosztására várva.
Mostanra úgy tűnik, eljutott az ország oda, hogy egy sima hétvége + hónap közepe kombó is padlóra küldi a legszegényebbeket.
Mihez kezd velük az Orbán-kormány?
Rájuk küldi a karhatalmat, hogy alázzák meg őket és vegyék el a kedvüket a sorbanállástól. Még jó, hogy agyon nem vertek valakit a derék rendőrök azok közül az igazoltatottak közül, akik 2013. május 24-én Magyarország fővárosának közepén egy tál meleg ételért sorban álltak, hogy a hétvégi éhezés előtt legalább egyszer jóllakhassanak.
etelosztas blaha lujza ter 2013_05_24
Budapest, 2013 05.24. Nem szinházjegyért állnak sorba!
(maria)

A szír haditengerészet elsüllyesztett egy izraeli tengeralattjárót

Megerősítést nyert a hír, miszerint május elején a szír haditengerészet közvetlen Szíria partjai mellett megsemmisített egy izraeli tengeralattjárót. A behatoló méretéről és típusáról nem jutott ki információ, de annyi bizonyos, hogy a találat megsemmisítette az izraeli gépet.
Az esetről csak kevés részlet tudható: az ellenséges objektum észlelését követően a szír haditengerészet egy közelben állomásozó egysége parancsot kapott a kilövésére. A torpedó célba érését követően az egység megfigyelés alatt tartotta a célpontot, amint az a tengerfenékig süllyedt. Az eset május 2-án, hajnali fél 3-kor történt. Azt követően a partvidéken élő szemtanúk a szír légierő helikoptereinek többszöri megjelenéséről számoltak be.
Az ország destabilizálásának kezdete óta nem ez az első eset, hogy a szír haditengerészet közvetlen a partok mellett ellenséges objektumot lőtt ki. Viszont volt több, a nyugati országok számára kifejezetten megalázó helyzet, amit utána a nemzetközi diplomáciában hosszas magyarázkodás követett. A konfliktus kezdetekor a szír partok mentén a német haditengerészet egy egységét észlelték, amit a szír védelmi erők eltávolítottak a térségből. Azt követően a német pénzügyminiszter reklamált a szír haditengerészet lépése miatt, mondván, hogy a hajó "nem kémkedett", csak "megfigyelt" és "információt gyűjtött".
Az utóbbi hónapokban rendszeresen izraeli léghajók jelennek meg a térségben. Ezek kialakítása többnyire olyan, hogy - miután a szír haderő lelövi őket - földet éréskor felrobbannak és valamennyi gyűjtött adatot megsemmisítenek.
A tengeralattjáró kilövéséről mélyen hallgatnak, de azt érdemes megjegyezni, hogy 3 nappal az eset után az izraeli haderő a terroristáikkal összehangolt bosszú-hadjáratba kezdett. Aznap a szír haderő mintegy 19 ellenőrző pontját érte támadás Damaszkusz külvárosi területein.
Hídfő.net