2009. szeptember 19., szombat

A recesszió visszaszívja a nőket a munkaerőpiacra


The New York Times
A gazdasági visszaesés számos magas képzettségű nőt, aki abbahagyta szakmai karrierjét, hogy otthon maradhasson gyermekeivel, visszaterel a munkaerőpiacra. E nők közül sokan évek óta először keresnek munkát, ugyanis férjüket elbocsátották, vagy attól tartanak, hogy elbocsáthatják, illetve mert csökkentették a férj fizetését vagy a család befektetései vesztettek értékükből.
Így például februárban, mintegy 20 évvel azután, hogy kilépett munkahelyéről, Trudi Foutts Loh úgy érezte, teljes munkaidejű állást kell találnia. Annak idején azért hagyta abba a munkát, mert ügyvédként nem tudott elég időt szentelni két gyermekének. Most befektetései sokat vesztettek értékükből, de szerencsére egy volt egyetemi évfolyamtársa felvette ügyvédi irodájába. Lisa Hughes férjével költözött 16 éve Kaliforniába, ahol a férfi a World Poker Tour technikai igazgatójaként kapott állást. A recesszió nyomán férjét elbocsátották és így Lisa 16 év után először állást keres, s ha nem talál, kész magánvállalkozóként dolgozni.
A közgazdászok szerint ezeket a magasan képzett nőket a recesszió nem kiszorítja a munkából, hanem visszaszívja az aktív szakmai gyakorlatba. „Azoknak a 78 százaléka, akik elvesztették az állásukat, férfiak" - mondja Joan Williams, a kaliforniai egyetem szakértője. „Ez törékennyé tett sok olyan családot, amely létét egyetlen keresőre alapozta, és számos nőt arra bírt, hogy visszatérjen a munkába, méghozzá hamarabb, mint bármikor gondolta volna".
A szövetségi munkaügyi statisztikai hivatal szerint 2009 első félévében a felsőfokú képzettséggel rendelkező, 25-44 éves dolgozó vagy munkát kereső feleségek aránya 78,4 százalékra nőtt a 2007 évi 76 százalékról, miközben a munkanélküliség általában nőtt. Ugyanebben az időszakban a hasonló korú és képzettségű, illetve családi helyzetű dolgozó férfiak aránya kis mértékben csökkent (97,4 százalékról 97,1 százalékra).
Előzőleg a kutatók inkább azt feltételezték, hogy a tehetősebb dolgozó anyák a 90-es évek és a mostani évtized gazdasági fellendülései idején inkább félbeszakították szakmai karrierjüket az első gyermek megszületése után. Nem feltétlenül saját kezdeményezésükből történt ez, hanem azért is, mert a munkáltatók nehézzé tették a családi élet és a szakmai feladatok összeegyeztetését. Más szakértők szerint ezeket a nőket a 2001-es visszaesés kényszerítette arra, hogy kilépjenek a munkaerőpiacról, mert akkor már amúgy is évek óta lassan nőtt a munkahelyek száma.
Mindenesetre az elemzők nagy része úgy vélekedett, hogy a nőknek csak egy elenyésző kisebbsége választhatott aközött, hogy dolgozik-e vagy sem - abban pedig a legtöbben egyetértettek, hogy bármilyen okból is hagyták abba ezek a képzett nők a munkát, a recesszió visszatereli őket a munkaerőpiacra.

http://www.gatorsports.com/article/20090919/ZNYT01/909193020/1003/NEWS?Title=Recession-Drives-Women-Back-to-the-Work-Force