2014. július 4., péntek

Ilyen jól jövedelmez a használt ingatlanokkal való tisztességtelen kereskedés?

  kartellezés

…”Az egységes adatbázis bevezetése a két ingatlanforgalmazó mammutnál azt jelenti, – hogy uralják a piacot és ezáltal a kisebb konkurencia nem jut ügyfelekhez, vagyis megeszik a kishalakat. – Végül pedig a mammutokból alakult kartell, – egyedül határozza meg az eladási és vételi árakat, – mivel hatalmas adatbázisával kiszorította a versenytársakat…

Azt csak úgy a rend kedvéért mondjuk még el, – hogy a fenti két ingatlanforgalmazó cég a franchise partnerein keresztül, nemcsak az eladók saját maguk által felkínált otthonoknak, hanem – banki ingatlanoknak az értékesítését is végzi. -  Hogy ez valójában mit is jelent, – erre a mai magyarországi devizahitelezési- és számlaadóssági-válság ismeretében, – nem nehéz rájönni…”

***

“Kartellgyanú miatt indított eljárást a GVH – a Duna House Franchise Kft.-vel és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft.-vel szemben” – olvashattuk a Gazdasági Versenyhivatal honlapján.
GVH_Versenyhivatal_Hungarian_Competition_Authority_logo _ Forrás. WikiAz eljárás 2014. július 3-án kezdődött, s hónapokig is eltart, – ám a fenti két ingatlanforgalmazó cég, az eljárás végeztéig sem ül a babérjain, – s egy diadalmas sikerpropagandának is nevezhető közös elemzést juttatott el az MTI-hez, – július 20-án.

A következő címszó alatt: “Élénkült a használt lakások piaca az első félévben” – lássuk tehát:

- Hír és vélemény -
Hír – MTI: “Az Otthon Centrum (OC) kicsivel 10 százalék feletti, míg a Duna House (DH) 13 százalékos forgalombővülésről számolt be az első félévben a használt lakások piacán az MTI-hez eljuttatott elemzésében.
A két ingatlan franchise hálózat a saját forgalma alapján számolt be a piac változásáról.
Otthon Centrum logoAz Otthon Centrum adatai szerint Budapesten a téglaépítésű lakások közül a 9 millió forintos, 45-55 négyzetméter alapterületűek voltak kelendők. A paneleknél is ez az alapterület dominált, de ott az ár felment 10 millió forintig. A családi házak körében a 20 millióba kerülő, 80 és 100 négyzetméter közöttiek voltak a legkelendőbbek.
A keleti és nyugati országrész használtlakás-piaca nagyon közel került egymáshoz. A tégla és a panel lakások közül is a 7-8 milliósakat, míg a családi házaknál a 8 milliósakat keresték a vevők.
Duna House logoA DH adatai szerint Budapesten egy átlagos panellakás fajlagos ára 177 ezer forint/négyzetméter, ennél csak Győr-Moson-Sopron megyében mértek magasabb átlagárat, 182 ezer forintot. A legolcsóbb Borsod-Abaúj-Zemplén megye 84 ezer forinttal.
A fővárosi kerületek közül a DH felmérése szerint Angyalföld, a második kerület, Zugló, majd a hatodik és a hetedik kerület a legnépszerűbbek.
A teljes piacra a Duna House adott becslést, ez 45 ezer volt az első félévben. A 13 százalékos bővülés előrevetíti azt, hogy az év végére elérheti a forgalom a bűvös 100 ezret.
A növekvő keresletet két tényezővel magyarázza az OC: az elhalasztott kereslettel, illetve azzal, hogy a jelenlegi kamatszint ide vonzza már a befektetőket is. A mai árakkal és bérleti díjakkal kalkulálva a hozam – 10 éves befektetési időszakot alapul véve – 7-8 százalék.
Az áralku az egy évvel ezelőtti 14 százalékról 12 százalékra csökkent az idei első félévben az OC tapasztalata szerint. Ebből 4,2 százalék volt az árcsökkentés, míg 7,8 százalék a szerződéskori alku.
Az átlagos alku ennyi a DH-nál is, de ott megjelennek a kerületek és a megyék adatai is. Például a legnépszerűbb Angyalföldön csak 8 százalék volt az alku, míg a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben 11 százalék. Vidéken magasabb az alku aránya, például Zalában 14, Békésben 15 százalék.
Az értékesítési idő a forgalom növekedésével fordított arányban csökkent. Az OC adatai szerint a tégla lakásoknál egy év alatt 140-ről 127 napra, a paneleknél 96-ról 90 napra. A családi házaknál ugyanakkor 216-ról 231 napra nőtt az értékesítési idő.” – olvasható a Duna house és az Otthon Centrum az MTI-hez eljuttatott közös diadaljelentésében.
Vélemény – SzRTI: És most lássuk részletesen, a Gazdasági Versenyhivatalnak a fenti két ingatlanforgalmazó céggel szemben, – a kartellgyanú miatt indított eljárását, mely lényegében nem másról, – mint a mesterségesen előidézett piaci előnyökhöz való jutásról, vagyis a tisztességtelen kereskedésről szól:

Kartellgyanú miatt indított eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. július 3-án eljárást indított a Duna House Fanchaise Kft.-vel és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft.-vel szemben. Az ügyindítás első lépéseként a vállalkozások székhelyén helyszíni kutatást tartottak a Hivatal munkatársai.
A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy az országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő vállalkozások között 2013-ban olyan együttműködés jött létre, amelynek keretében egyes megbízások mindkét ingatlanközvetítő hálózat értékesítői számára elérhetővé és értékesíthetővé váltak, illetve az érintett ingatlanok mindkét ingatlanközvetítő hálózat weboldalán megjelentek.
A GVH szerint valószínűsíthető, hogy a megállapodás következtében a két ingatlanközvetítő által az érintett megbízások esetén alkalmazott szolgáltatási feltételek, így különösen az alkalmazott jutalékok egységessé válhattak, ami a jutalékok emelkedéséhez vezethetett. A vállalkozások közötti együttműködés hosszabb távon alkalmas lehet továbbá arra, hogy a két vállalkozás piaci részesedését az ingatlanközvetítői piac eladói oldalán jelentősen tovább növelje, kiszorítva a versenytársakat az érintett piac ezen oldaláról.
A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.
A helyszíni kutatás lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni kutatáshoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.
Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-57/2013.
Budapest, 2013. július 4. - Gazdasági Versenyhivatal
kartellezésA szerkesztőség plusz megjegyzése: Nos, ezen kissé száraz hivatali megfogalmazások után lesz, akiben felmerül a kérdés: “Ha valakik megsértik a kartelltörvényt, – az hogyan érinti az ingatlanos üzletben kényszerűségből résztvevő kisembereket, – az eladókat, vagy a vevőket, – s egyáltalán, hogyan érinti magát a társadalmat?”
Erre a válasz röviden a következő lehet: Az egységes adatbázis bevezetése a két ingatlanforgalmazó mammutnál azt jelenti; – hogy uralják a piacot és ezáltal a kisebb konkurencia nem jut ügyfelekhez, vagyis megeszik a kishalakat. – Végül pedig a mammutokból alakult kartell, – egyedül határozza meg az eladási és vételi árakat, – mivel hatalmas adatbázisával kiszorította a versenytársakat. S ez az árdiktátum nem felel meg az ingatlanokat érintő tranzakciók legkisebb résztvevői, az eladók érdekeinek, – de még a vevőknek sem. – Kizárólag az ingatlanforgalmazóknak előnyös, – hiszen sokkal nagyobb profitra tehetnek szert.
Azt csak úgy a rend kedvéért mondjuk még el, – hogy a fenti két ingatlanforgalmazó cég a franchise partnerein keresztül, nemcsak az eladók saját maguk által felkínált otthonoknak, hanem – banki ingatlanoknak az értékesítését is végzi. – Hogy ez valójában mit is jelent, – erre a mai magyarországi devizahitelezési- és számlaadóssági-válság ismeretében, – nem nehéz rájönni.
Duna House franchise 2014.07.21.
Banki ingatlanok értékesítése – Duna House franchise 2014.07.21.
Megjegyzendő még; hogyha a GVH ilyen tetű lassan dolgozik, s a versenyhivatali eljárás valós ideje tényleg fél év lesz, – akkor bizony ezen idő alatt, – még jó pár ilyen önbizalomtól duzzadó, győzelmi propaganda elemzést tehet közzé a Duna House és az Otthon Centrum, – betegre keresve önmagát, – miközben az eladóknak nincs lehetőségük, az alacsonyabb szolgáltatás igénybe vételére, a kartellezés miatt.
Úgyhogy csipkedhetné magát az állam által (a nép pénzéből), fizetett Versenyhivatal. Nehogy véletlenül valakinek az a szentségtörő gondolat jusson eszébe, – hogy szándékosan ilyen lusta és lassú az eljárás…
Szabad Riport