2008. október 24., péntek

Vigyázó szemetek Pekingre vessétek!

The Times
A brit miniszterelnök arra kéri az elmúlt években jelentős devizatartalékot felhalmozó közel-keleti és távol-keleti államokat, hogy töltsék fel az IMF kasszáját. Valószínű ugyanis, hogy Izland, Ukrajna és Magyarország után újabb államok kérnek majd segítséget a Nemzetközi Valutaalaptól, és elképzelhető, hogy az IMF 250 milliárd dollárnyi vésztartaléka nem lesz elég a bajba került országok megmentésére - írja a londoni lap.
A legnagyobb segítség Kínából érkezhet: Peking közel 2000 milliárd dollár külföldi devizát halmozott fel az elmúlt évek során. Ez közel tízszerese az eurozóna tartalékainak. A konzervatív lap értesülései szerint Gordon Brown a napokban telefonon kezdeményez tárgyalásokat Wen Jiabao kínai miniszterelnökkel. A brit miniszterelnök négy napos ázsiai körútján pedig a közel-keleti olajállamok vezetőivel is egyeztet a kérdésről.
„A Kelet segítségének azonban nagy ára lesz - figyelmeztet a The Times. - Kína, Japán és az Öböl-államok a segítségért cserébe nagyobb befolyást akarnak majd a jelenleg Amerika és Európa befolyása alatt álló Nemzetközi Valutaalap és a Világbank irányításában."

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article5034215.ece