2013. június 2., vasárnap

Az új Xbox One egy játéknak álcázott megfigyelőeszköz lesz

Emlékszem, amikor a videójátékok arról szóltak, hogy Mario segítségével kimentsük a királylányt az ellenség karmaiból, és amikor ez sikerült, a játék befejeződött, a gépet pedig ki lehetett kapcsolni. Az új Xbox One megjelenésével ennek a kornak úgy tűnik vége, mivel a sokak által kedvelt konzol legújabb modellje egy kikapcsolhatatlan megfigyelőeszköz lesz.
Az Xbox One a mozgás és hangérzékelésre kifejlesztett Kinect tartozékkal együtt lesz kapható és alapértelmezés szerint a kamera és mikrofon mindig bekapcsolt állapotban vannak. Ez még csak hagyján, de a Kinect csatlakoztatása nélkül az eszköz egyáltalán nem használható, így a kamera és a mikrofon akkor is működik, amikor maga az eszköz ki van kapcsolva, a kamera pedig a sötétben is lát. Mire képes még? Például le tudja olvasni a játékos arckifejezéseit és meg tudja állapítani, hogy hány ember tartózkodik a szobában. Arról is keringenek hírek a videójáték oldalakon, hogy a Microsoft az alapján fizettetne díjat az eszközön lejátszott filmek vagy játékok után, hogy hányan vannak a helységben.
Azt pedig senki sem tudja, hogy a rögzített adatokkal mi történik, illetve, hogy milyen adatbázisba kerülnek továbbításra, hiszen a játék csak működő Internetkapcsolattal hajlandó elindulni. A Microsoft azzal indokolja ezt a tulajdonságot, hogy csak így lehetséges a gép bekapcsolása az „Xbox on” (Xbox bekapcsol) hangutasítással. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Xbox folyamatosan figyeli minden szavunkat, nehogy lemaradjon az „Xbox on” parancs teljesítéséről.
Az új képességek, amelyekre senki sem vágyott a felhasználók közül, komoly aggályokat keltettek szerte a világon.
Tim Vines, a Civil Liberties Ausztrália szervezettől a GamesFIX-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Microsoftnak igencsak sok kérdésre kell válaszolnia egy olyan konzollal kapcsolatban, ami minden szót hall és minden mozdulatot lát.
„Meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy kikapcsolhassák a kamerát és a mikrofont, akkor is, ha az esetleg korlátozza az eszköz funkcióit,” mondta. Az adatvédelem arról szól, hogy „mi döntjük el, mit osztunk meg,” mondta.
Természetesen, amennyiben a Microsoft ezt nem teszi lehetővé, az emberek a pénztárcájukkal is szavazhatnak. Ne vegyék meg az új Xbox-ot.
Vines szerint a Microsoft köteles lenne elárulni, mi történik a felhasználók adataival. „Mivel az új játék az ausztrál törvények értelmében kimeríti a kémeszköz fogalmát, a cégnek nyilatkozni kellene arról, hogy más is hozzáférhet-e ezekhez az adatokhoz.”
Peter Schaar, berlini adatvédelmi biztos szerint az Xbox One nem egyéb, mint egy játéknak álcázott megfigyelőeszköz.
„Az Xbox One mindenféle személyes információt rögzít folyamatosan. Figyeli a reakcióidőmet, a tanulékonyságomat, az érzelmi állapotom, majd ezeket az adatokat egy külső szerver segítségével feldolgozza és akár harmadik feleknek is tovább küldheti. Önmagában az a tény, hogy a Microsoft kémkedhet utánam a saját nappalimban egy beteg rémálom.
A helyzeten az sem sokat segítene, ha a Microsoft úgy dönt, mégis lehetővé teszi a kamera és a mikrofon kikapcsolását, mert a múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy ezeket a beállításokat a gyártó, egy szervezet vagy akár a technikához kicsit is értő elmebeteg könnyűszerrel felülírhatja távirányítással. Egy korábbi cikkben már leírtuk, hogy maga David Petraeus, a CIA igazgatója is elismerte: az internetre kapcsolt eszközöket az állampolgárok megfigyelésére használják.
Szóval nézzük csak. Akarok több száz dollárt fizetni a saját megfigyelésemért? Hadd gondolkozzak egy kicsit… Ööö, nem!

Gyökeres demográfiai változások előtt áll Nagy-Britannia

Gomba módra szaporodnak a mecsetek, az iszlám iskolák, a saría bíróságok, valamint a muszlim tulajdonban álló üzletek és bankok Nagy-Britanniában. A folyamatot jól tükrözik a legutóbbi népszámlálási adatok is, amelyekből kiderül, hogy a szigetországban az elmúlt évtizedben megduplázódott a muszlimok száma. Mindez annak is köszönhető, hogy egyre több „fehér” tér át a muszlim hitre. Meglepő módon döntő többségük nő. A Hetek írása.

„Ami egykor főként keresztény ország volt, azt most a növekvő muszlim lakosság lepi el, amelynek célja, hogy megőrizze iszlamista identitását és megvédje magát Nagy-Britannia sátánista értékeitől” – így beszélt a muszlimok jövőjéről az a szélsőséges szervezet, amelynek a tüntetésén 2007-ben az egyik woolwichi támadó, Michael Adebolajo is részt vett. A „muszlimok a keresztesek ellen” nevű csoportot 2011 novemberében betiltották, de az tény, hogy gyökeres demográfiai változás szemtanúi lehetünk a szigetországban.

A legutóbb készült, tavaly év végén nyilvánosságra hozott népszámlálási adatokból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben négymillió bevándorló érkezett Nagy-Britanniába. A fővárosban, Londonban most először kisebbségbe kerültek a „fehér britek”, és majdnem kétszer annyi muszlim él az országban, mint tíz évvel ezelőtt. 2001 és 2011 között másfél millióról 2,7 millióra nőtt a muszlimok száma, ami a teljes népesség 4,8 százaléka. Néhány brit város lakosságának mintegy fele már muszlim, az olyan nagyvárosokban pedig, mint London és Manchester, a népesség 14 százalékát teszik ki. Egyesek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek az arányok valójában nagyobbak lehetnek, mert a népszámláláskor a válaszadók 7 százaléka nem nyilatkozott vallásáról. De ha ilyen ütemben halad a muszlim népesség növekedése, akkor 2030-ra már öt és fél millió muzulmán fog élni Nagy-Britanniában, ami több, mint például Kuvait muszlim lakossága.

A muszlim népesség jelentős növekedése több okkal magyarázható: egyrészt továbbra is érkeznek iszlám országokból bevándorlók a szigetországba, másrészt pedig a muszlim családokban sokkal több gyermeket vállalnak, mint a briteknél. Ennek eredményeként a fiatalabb generációkban nagyobb a muszlimok aránya. Figyelemre méltó emellett az a jelenség, hogy egyre több brit tér át az iszlám hitre. Becslések szerint évente mintegy ötezer „fehér” választja az iszlámot; ami viszont még meglepőbb, hogy az áttérők többsége – egyes felmérések szerint 60 százalékuk, más beszámolók szerint háromnegyedük – nő. Ráadásul sokan közülük a keresztény hitnek fordítottak hátat. Ezt a tendenciát is jól tükrözi a népszámlálás eredménye, amely megállapította, hogy a keresztények száma csökkent az elmúlt tíz évben.

Az biztos, hogy a muszlim szervezetek és az egyetemeken működő iszlám diáktársaságok rendkívül aktív tevékenységet folytatnak, hogy vallásukat terjesszék, népszerűsítsék. Több, a sajtónak is nyilatkozó áttért brit – többségük fiatal nő – elmondta, hogy a főiskolákon és az egyetemeken találkoztak muszlimokkal, akik megismertették velük az iszlámot. Egyeseknek a felsőoktatási intézményekben tapasztalt kicsapongó életvitellel szemben nyújtott alternatívát az iszlám, mások pedig muszlim udvarlójuk miatt fordultak a vallás felé. Ezek a nők önként és dalolva viselik a hidzsábot, vesznek fel muszlim neveket, buzgón imádkoznak a mecsetekben, sőt olyan is akad közöttük, aki még azt is megszokta, hogy pakisztáni férjén egy másik feleséggel is osztoznia kell.

Az áttértek „buzgalmának” egyik legszélsőségesebb példája a 2005. július 7-ei londoni robbantás egyik elkövetőjének özvegye. Samantha Lew­thwaite 17 éves korában lett iszlámhívő. 2002-ben feleségül ment a jamaicai származású Germaine Lindsay-hez, akivel az interneten ismerkedett meg. Amikor férje felrobbantotta magát az egyik londoni metróvonalon, ő hét hónapos terhes volt. Azóta viszont férje nyomdokaiba lépett: a négygyermekes özvegy évek óta külföldi terrorszervezeteknek dolgozik, és jelenleg Afrikában folytatja „tevékenységét”, valószínűleg az al-Kaidához köthető Al-Shabaab terrorcsoport tagjaként. A 29 éves, kék szemű nő feladata a Nagy-Britanniában és máshol összegyűjtött pénzek eljuttatása szomáliai terrorsejteknek. Részt vett merényletek kitervelésében: 2011 karácsonyán nyugati turistákat akartak megtámadni az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában, de a kenyai rendőrség meghiúsította az akciót. A hatóságok szerint köze lehetett egy tavalyi merénylethez is, amelynek célpontja egy zsúfolt pub volt Mombasában, és amelyben három ember, köztük egy kilencéves fiú halt meg. Állítólag a Twitteren nőkből álló öngyilkos osztagot igyekszik toborozni Kelet-Afrikába.

Az iszlám hit terjedését mutatja Nagy-Britanniában a mecsetek épülése is. Míg 1961-ben mindössze hét mecsetet tartottak hivatalosan számon, addig 2011-ben már ezerötszáz muszlim imahely működött a szigetországban. A muszlimok politikai befolyása pedig a 2010-es választásokon lett nyilvánvaló: rekordszámú muzulmán képviselő jutott be a brit törvényhozás alsóházába, miután a voksoláson muszlimok tömegei vettek részt. És amire még nem volt példa, a nyolc képviselő közül ketten a konzervatív párt színeiben foglalhatták el helyüket a parlamentben.

Terjed a szigorú iszlamista törvénykezés, a saría alkalmazása is, amiért egyébként teljes erőbedobással kampányolnak a radikálisok. A muszlimok közel 81 százalékánál ugyanis elsőbbséget élvez a muszlim identitás a brit állampolgársággal szemben. Egy 2009-es jelentés szerint 85 saría bíróság működhet Nagy-Britanniában párhuzamosan a hagyományos bíróságokkal, amelyeken a családi viták, válások mellett pénzügyekben és kisebb bűncselekményekben is ítélkeznek az iszlamista bírók. Egy 2011-es felmérés szerint a muszlim családok 40 százaléka támogatja a szigorú iszlamista törvénykezés bevezetését, míg egy másik közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a fiatal muszlimok több mint egyharmada élne szívesen a saría előírásai alatt. Ahogy arról lapunk már beszámolt, a helyzet már odáig fajult, hogy az év elején Londonból olyan videofelvételek kerültek fel az internetre, amiken muszlim járőrök utasítanak rendre nem éppen udvarias formában járókelőket a brit főváros egyes részein, hogy tartsák be az iszlamista előírásokat, mert muszlim területen vannak (Erkölcsrendőrök Londonban. Hetek, 2013. január 25.)

Egy globális iszlamista csoport egykori tagja szerint mindez csak az előjele annak, ami Nagy-Britanniában és más európai országokban várható. Maa-jid Nawaz a The Telegraphnak elmondta: az ilyen muszlim járőrök sokkal veszélyesebbé válhatnak, ha harcban edzett dzsihádisták csatlakoznak hozzájuk. Nawaz felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több brit és Európában született dzsihádista használja ki az arab tavasz okozta káoszt, és utazik olyan országokba, mint Szíria, Líbia, Mali vagy Szomália, hogy valódi harcokban szerezzen tapasztalatot, majd pedig hazatérjen.
ATV

Angliából is elmennek a diplomások


Naponta átlagosan 986 ember vándorol ki Angliából, több mint a felük a gazdaságilag legaktívabb 25 és 44 év közötti korosztályból kerül ki – írja a Daily Mail.
A problémára Nick de Bois konzervatív parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, aki szerint az agyelszívás katasztrofális hatással lehet a brit gazdaságra. De Bois szerint az angol közéleti viták többnyire a bevándorlással kapcsolatos problémákra összpontosulnak, ugyanakkor figyelmen kívül hagyják azt a „hatalmas kárt”, amit a tehetséges angolok kivándorlása okoz a gazdaságnak.
A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2001 és 2011 között összesen 3 millió hatszázezer ember hagyta el végleg az Egyesült Királyságot, közülük mindössze 125 ezer lépte át a nyugdíjkorhatárt elköltözése előtt. A kivándorlási hullám 2008-ban tetőzött 427 ezer emigránssal, a számok azonban a konzervatív képviselő szerint azóta is riasztóan magasak.
Angliából többnyire diplomás gyógyszerészek, vegyészek, légiközlekedési szakemberek és mérnökök vándorolnak ki. A legnépszerűbb célpont Ausztrália, ezt követi az Egyesült Államok és Spanyolország, de szintén sokan választják Franciaországot, Németországot, Kanadát és Új-Zélandot is új lakóhelyüknek.
Nick de Bois szerint a megoldást az egyéni eredmények magasabb szintű elismerése jelentheti, amit a személyi jövedelemadók csökkentésével kéne kezdeni. A képviselő ennek ellenére úgy látja, a magasabb jövedelem nem mindenkit motivál, a konkrét intézkedések mellett az is rendkívül fontos lehet, hogy a kormány hogyan kommunikál az állampolgáraival.

Importálják a szemetet

Kezdeném egy, a magyar fül számára értelmezhetetlen mondattal. A városban, amelyről szó lesz, kevés a szemét. Szó szerint! Nincs elég belőle. Úgyhogy a város vezetése szemetet importál. Részben Angliából, elég sokat Svédországból, de most már Amerikából is – hajón szállítva.


Szemetet!

A tengeri transzport ugyanis olcsó, így aztán ezertonna-szám érkezik a szemét a norvég fővárosba. Oslóról van szó, most már elárulom, ott panaszkodnak arra, hogy nincs elég szemét.

Az észak-európai mentalitás, az újrahasznosítás, a jövőbelátás mostanra ugyanis azt eredményezte, hogy Oslóban a központi fűtés, például az iskoláké, mind-mind szemétégetésen alapszik. Arrafelé újrahasznosítják és energiává alakítják még a mérgező szennyezőanyagokat is, olyan futurisztikus technikával, hogy a város levegője a világ egyik legtisztább lélegzetét ajándékozza az ott élőknek.

Az észak-európaiak „szemétből energiát” programnak hívják azt a fejlesztést, amely vészes hiányhelyzetet okozott. A svéd, a norvég és a finn szemétégető és energiaellátó rendszer évi 700 millió tonna szemetet képes elégetni, miközben ennek a három országnak a lakossága együttvéve is „csak” 150 millió tonna szemetet termel. A „csak” szót azért tettem idézőjelbe, mert a probléma tényleg súlyos. Hiszen az energiaellátó és fűtőrendszer kapacitásait arrafelé az elmúlt években úgy alakították ki, hogy azt feltételezték: jön majd szemét bőven.

Micsoda probléma, ugye?

Azért lesz hideg a norvég iskolákban, mert apu és anyu nem szemetel eleget otthon. Így aztán az oslói városvezetés jobb híján szemetet vásárol, a már említett helyekről. A szemétimport lebonyolítói azért szervezik gőzerővel az amerikai szállítmányokat, mert hosszú távon egyelőre csak az a „piac” tűnik stabilnak. A norvégok lebiggyesztett ajakkal panaszolják, hogy most már a németek is kezdik túlépítkezni magukat szemétégetőkből, az osztrákokról pedig már jobb nem is beszélni. Lassan nem marad Európában elég szemét ahhoz, hogy legyen mit újrahasznosítani.

Kelet-Európa, a mi térségünk egyelőre nem került szóba, mert innen túl drága lenne szemetet szállítani. Pedig vihetnék, csak sajnos teherautóval, a jelenlegi benzinárakon, nem gazdaságos. Az óceánon át viszont megéri, a tengeri szállítás gazdaságosabb, olcsóbb, ha szeméttonnákra vetítjük. Amerika dobálja csak nyugodtan továbbra is ki minden kávézó összes papírpoharát, műanyag kanalakat és tányérokat az olcsó étteremhálózatokban, éljen, éljen, jól jön mindez Norvégiában.

Ide jutott a világ.

A szemétről most már úgy beszélnek, mint értékes „nyersanyagról”. Olvasom a külföldi lapok gazdasági hírei között, hogy a szemétpiac növekvő ágazat, érdemes belefektetni, szemétgyűjtő vállalatokat létesíteni, logisztikát szervezni, országhatárokon átívelő cégeket alapítani. Az oslói panaszok legbizarrabb vetülete valószínűleg az, hogy Norvégia amúgy tele lenne másféle energiahordozókkal is. Az Északi-tenger olajkészleteinek köszönhetően olajexportőr, óriási gázkészletekkel rendelkezik, miközben a hegyekben 1100 vízerőmű áll a rendelkezésére.

Ki gondolta volna a mai, környezettisztaságért aggódó korban, hogy néhány európai város vezetése lassan azt kéri majd a polgáraitól, hogy szemeteljenek sokat és bátran.

Ha télen nem akarnak fázni…

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/politikai-hirek/2527-importaljak-a-szemetet

A titkosszolgálat segítője

A megtévesztés mestere címmel hétfő este kezdődik az ifjú bűvész, Ben Earl négyrészes sorozata a Discovery Channel műsorán. Tudására a brit titkosszolgálat is felfigyelt, érdemes lesz tehát a négy téma köré felépített epizódokat megnézni.
A megtévesztés mestereként kísértésbe esik, hogy a mindennapokban saját boldogulására használja fel képességeit?
– Ez mindenképpen így van, hiszen a képességemet használom fel a megélhetésem biztosítására – jelenleg egy televízióműsorban –, így hát nap mint nap hasznot húzok abból, amire képes vagyok. De azt hiszem, ön inkább arra gondol, hogy vitatható célokra is felhasználom-e a tudásomat. Gondolkoztam már ilyesmin, viszont a kreativitás hiányozna abból, ha így csalnék a mindennapokban. Nem előadóművész lennék ilyen helyzetben, hanem csak egy bűnöző. Engem az előadások izgatnak. 
A brit titkosszolgálat figyelmét is felkeltette ezekkel. Mit szerettek volna öntől?
– Nem mondhatom el pontosan, de már jó néhány éve volt annak, hogy megkerestek azzal kapcsolatban, hogy konzulensként vegyek részt a megtévesztéssel foglalkozó speciális programjaikban. Egyrészt magas rangú katonai hivatalnokok részvételével zajló konferenciákon adtam elő, másrészt magas rangú tisztekkel kezdtem el dolgozni, amit mindmáig csinálok is. A megtévesztéssel és bűvészmutatványokkal kapcsolatos tudásom miatt vagyok számukra hasznos segítség. 
Eddig is tudtuk, hogy a rendőrség használ különböző mentalistákat meg mindenféle paranormális tevékenységgel bíró embereket. De a 21. században ennyire futja, hogy már mindenféle vásári mutatványosokat meg kell foglalkoztatni a titkosszolgálatnak. Eddig is voltak 007-es ügynökök, meg mindenféle akcióhős. Na de hát kérem, mégiscsak a legtöbb pénzzel bíró titkosrendőrségről van szó. Bele sem tudok gondolni én laikus ésszel mit is tudna nekik mutatni, tanítani. Ez már jobb mint a mozivásznon bemutatott nagy filmek.
Aztán majd jönnek a gólyalábakon mászkáló kommandósok, akik az első emeletre jutnak egyből meg a többi agyament hülyeség.
Hová a nagy tudomány, szakkönyvek sok éves tapasztalat, a tudósok meg a nagy fejlesztők, mikor egy pár könyvből meg innen onnan összeszedett bűvésztrükkös ember a hatalom védelmezője.
Eddig is tudtuk, hogy mindenféle eszközhöz nyúl a rendőrség, és kormány, de mindig felül tudják múlni önmagukat.
Továbbra is figyeljük és várjuk különféle technikákat a hatalom megvédésére! 
Varró Péter

Forrong a Világ


n04

Bal-Rad: “Botorság lenne nem észrevenni a törökországi és a magyar viszonyok közötti párhuzamokat. Eltérés pillanatnyilag csak abban van, hogy a magyar otthon kushad-csendben. Nézi a televízióban a tudósításokat… Körülöttünk lassan lángba borul Európa-de a magyar egyenlőre csak bámulja a tüzet!…”

Az Amnesty International tudomása szerint a kormányellenes demonstrációk legalább két részvevője meghalt Isztambulban a tüntetők elleni rendőri erőszak következtében.
A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szombat este Londonban kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a hozzá befutott jelentések szerint a tiltakozók és a rendőrség összecsapásaiban több mint ezren megsérültek.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az AI közölte azt is, hogy éjjel-nappal nyitva tartja az erőszakcselekmények fő helyszínéhez, az isztambuli Taksim térhez közeli irodáját, ahol a rendőri erőszak elől menekülő demonstrálók menedékre lelhetnek. Az irodában folyamatosan húsz orvos dolgozik a sérült tüntetők ellátásán.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az Amnesty International szombati londoni közleménye szerint a könnygázgránátok “nem megfelelő” rendőrségi alkalmazása járt a legsúlyosabb következményekkel. Nem is lehet tudni, hogy emiatt hányan sérültek meg, de vannak információk arról, hogy a kilőtt könnygázgránátok sok esetben súlyos fejsérüléseket okoztak az eltalált tüntetőknek.
Számos alkalommal a rendőrség szándékosan vett célba tüntetőket a könnygázgránátokkal, és hírek szerint sok demonstráló elvesztette látását a közelről kilőtt könnygáztöltetek miatt – áll az emberi jogi szervezet jelentésében.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
Az AI tudomása szerint a rendőrség szorosan beépített térségekben is használt könnygázt, márpedig ennek az eszköznek a bevetése ilyen területeken különösen veszélyes az egészségre. Egyes esetekben könnygázgránátokat lőttek be olyan lakásokba és üzlethelyiségekbe is, amelyek menekülő tüntetőket fogadtak be.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az Amnesty International olyan jelentéseket is kapott, amelyek szerint tüntetőket 12 órán át tartottak fogva túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül. A szervezetnek információi vannak arról is, hogy sérült demonstrálóktól – rendőri őrizetben vagy az utcákon – megtagadták a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférést.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
Ügyvédek elmondták az emberi jogi szervezetnek, hogy a rendőrség olyan sérült tüntetőket is fogva tart rendőrőrsökön, akiknek kórházi kezelésre lenne szükségük – áll a szombati londoni közleményben.
Forrás: AFP/Ozan Kose
A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tiltakozók nagyon kevés esetben léptek fel erőszakosan, így egyértelmű, hogy a rendőri erő alkalmazásának nem lehetett célja az erőszakcselekmények visszaszorítása; a valós cél a tüntetők elriasztása a további tiltakozó akcióktól.
Üzenet vörös festékkel: “Anya! Forradalmat csináltam!”
Az Amnesty International közölte: világszerte sürgős felhívást intézett aktivistáihoz, hogy lépjenek akcióba Törökországgal kapcsolatban, és felszólítja Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendőri erőszak leállítása érdekében.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
A szervezet európai igazgatója, John Dalhusien a közleményben “szégyenteljesnek” nevezte a teljesen békés tiltakozó megmozdulások elleni “szélsőségesen durva” fellépést.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
(MTI)
Bal-Rad komm: Roppantul érdekes dolog az, ami Törökországban zajlik. A véresbe fordult demonstrációk egy park “eltüntetése” miatt kezdődtek. “Befektetők” a park helyén bevásárlóközpontokat (!) akarnak-ezért kell a parkot megsemmisiteni.
Ez ellen kezdett el tiltakozni néhány aktivista-ám pillanatok alatt -szinte forradalmi hangulat alakult ki. (Nem szabad figyelmen kivül hagynunk azt sem, hogy néhány nappal ezelőtt súlyos összecsapásokba torkolló tüntetések voltak a török-szir határ menti török városokban, amelyeken a tüntetők követelték Sziria “békén” hagyását. Mint ismert, Törökország Izraelre függesztett tekintettel, szinte automatikusan szajkózza a latorállam Sziriával kapcsolatos fenyegetéseit, és fenyegeti Sziriát!)
Az isztambuli történések már messze túlmutatnak egy közpark ügyén. Rendszerellenes és kormányellenes formát öltöttek-és ez megrémitette a “fényes Portát”
Isztambulban-talán nem meglepő módon-a vörös szin lett az uralkodó, és ez bevaditotta a hatalmat. Az ottani rendőri brutalitás pedig csak olaj volt a tűzre.
De hogy mennyire nem a parkról szól már ez a történet, hát itt van egy elemző jellegűként kezelhető blogbejegyzés:
“Összesen egy évig éltem Isztambulban, nyilván nem vagyok a legnagyobb autoritás a témában. De valahogy a nemzetközi (és a magyar) sajtó is mintha azt sugallná, hogy ez az egész még mindig a parkról szól (amit mondjuk teljesen megértenék, egyszerűen döbbenetes, hogy mennyi AVM, azaz bevásárlóközpont van abban a városban. 96-ot olvastam valahol, nem lepne meg).
Ez már rég nem a parkról szól, még csak nem is annyira az alkoholról, ami a 444-es cikkben kapott nagy szerepet. Ezek voltak az utolsó cseppek a pohárban, de már nagyon régen érezni lehetett a feszültségeket. A szórakozóhelyek felszámolása, a legnagyobb üzletek AKP általi átvétele, az iszlám oktatás iskolákba való beszivárgása, az atatürki elvek semmibe vétele – már mind erre utalt. (Ne higgyétek, hogy amikor azt mondom, az atatürki elvek semmibevétele, akkor az zavar mondjuk 10 hatvan éve feletti bácsit. Törökországban 16 éves, one directioner lányoknak a handlerje “Atatürkiye” twitteren, és rengeteg huszonévest láttam Atatürk-ös tetoválásokkal.) Nem hittem volna, hogy amíg a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, addig bármi ilyesmi fog történni, de a park úgy tűnik, lehetőséget adott az összes, eddig széttöredezett AKP-ellenző számára, hogy összefogjanak.
Ami ma Isztambulban történik, az rendőri és politikai túlkapás. Éles lőszert még enm vetett be a rendőrség, de közelről, emberekre célozva lőnek ki füstbombákat. Meg nem erősített hírek szerint (“word on the street”) ma délután a rendőrség az Agent Orange nevű vegyi fegyvert kezdte el használni a tüntetők ellen.
Olyan emberek vonulnak utcára, akik a lehető leginkább apolitikusok. Az FB falam szinte már csak az Occupy Gezi-ről szóló hérekről van tele, és mindenki, akit ismerek, kint van, és mindenkinek a főnöke is. A fő gócnak tekinthető téren álló Marmara hotel megnyitotta a kapuit a gáztámadást elszenvedettek előtt, az egyetemek, sport klubok is. Az emberek feloldják a wifi jelszavaikat, mert a kormányhoz közeli mobilszolgáltatók leállították a 3G szolgáltatásaikat, hogy az emberek ne tudjanak tweetelni – a twitter és a FB ugyanis az egyetlen helyek, azhol a tüntetésekről valódi információkhoz lehet jutni: a török tévék egyszerűen nem említik a tüntetéseket. Nem az van, hogy mondjuk a CNN Türkiye azt mondja, “csak pár száz ember” vagy ilyesmi: egyáltalán, semmit nem mondanak róla. Több ember jelzése szerint a vidéken élő szüleiknek fogalmuk sem volt, hogy mi történik Isztambulban (és Ankarában, és Izmirben).”-irja a magyarinfo.blog szerzője.
Botorság lenne nem észrevenni a törökországi és a magyar viszonyok közötti párhuzamokat.
Eltérés pillanatnyilag csak abban van, hogy a magyar otthon kushad-csendben.
Nézi a televizióban a tudósitásokat.
Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból, Görögországból, Bulgáriából.
Nézi a magyar a beszámolókat, és a többség látja-érzi az azonosságokat.
DE EGYENLŐRE TÖBBET NEM KIVÁN TENNI! NÉZ-ÉS EGYETÉRT!
Körülöttünk lassan lángba borul Európa-de a magyar egyenlőre csak bámulja a tüzet!
Akit pedig a tűz látványa untat, elvonul hálaadó szentmisére, vagy egy barackfa köré gyűlik az Új Himnuszt énekelni!

Bal-Rad - Nemzeti érzelmű radikális baloldali hírportál
Törökországban elszabadultak az indulatok, a hírek szerint Németországban is blokád alá vették az Európai Központi Bankot, egy hete pedig Svédországban indult be a verkli.


Megrázták Svédországot a zavargások



Szombatra virradóra Stockholm elővárosaiban és több kisebb svéd városban is folytatódtak az egy hete tartó, váratlanul kirobbant zavargások. A történtek fontos társadalmi feszültségekre világítottak rá, de egyelőre sem a hatósági fellépés, sem a kormány bejelentései nem vetettek véget az autókat és iskolákat tönkre tevő gyújtogatásoknak.
A hét végére sem ültek el a zavargások Svédországban, miután a hét elején több stockholmi elővárosban és külvárosi kerületekben alakult ki sokszor ostromállapotra emlékeztető helyzet. A Stockholm külvárosi területein autókat és iskolákat gyújtogató, frusztrált fiatalokat egyelőre sem a rendőrök, sem a svéd médiában megszólaló politikusok nem tudták csillapítani, de annak nincs jele, hogy egyre többen csatlakoznának a néhány tíz főből álló csoportokhoz.
Szombatra virradóra több városra is átterjedtek a hét elején a svéd fővárosban kezdődött zavargások, melyekben már ötvennél is több embert vettek őrizetbe, száz ügyben indult nyomozás. Stockholmban ugyan nyugodtabban telt az éjszaka, csak két autót rongáltak meg, de Örebróban 25-30 fiatal felgyújtott egy iskolát, megtámadott egy rendőrörsöt, Linköpingben nyolc autót, egy iskolát és egy óvodát gyújtottak fel. Södertaljeban pedig egy üres ház égett le, de Uppsalából és Malmőből is zavargásokról érkeztek hírek.
tag-reuters (53) Fotó: Fredrik Sandberg


Iván András