2013. június 2., vasárnap

Forrong a Világ


n04

Bal-Rad: “Botorság lenne nem észrevenni a törökországi és a magyar viszonyok közötti párhuzamokat. Eltérés pillanatnyilag csak abban van, hogy a magyar otthon kushad-csendben. Nézi a televízióban a tudósításokat… Körülöttünk lassan lángba borul Európa-de a magyar egyenlőre csak bámulja a tüzet!…”

Az Amnesty International tudomása szerint a kormányellenes demonstrációk legalább két részvevője meghalt Isztambulban a tüntetők elleni rendőri erőszak következtében.
A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szombat este Londonban kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a hozzá befutott jelentések szerint a tiltakozók és a rendőrség összecsapásaiban több mint ezren megsérültek.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az AI közölte azt is, hogy éjjel-nappal nyitva tartja az erőszakcselekmények fő helyszínéhez, az isztambuli Taksim térhez közeli irodáját, ahol a rendőri erőszak elől menekülő demonstrálók menedékre lelhetnek. Az irodában folyamatosan húsz orvos dolgozik a sérült tüntetők ellátásán.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az Amnesty International szombati londoni közleménye szerint a könnygázgránátok “nem megfelelő” rendőrségi alkalmazása járt a legsúlyosabb következményekkel. Nem is lehet tudni, hogy emiatt hányan sérültek meg, de vannak információk arról, hogy a kilőtt könnygázgránátok sok esetben súlyos fejsérüléseket okoztak az eltalált tüntetőknek.
Számos alkalommal a rendőrség szándékosan vett célba tüntetőket a könnygázgránátokkal, és hírek szerint sok demonstráló elvesztette látását a közelről kilőtt könnygáztöltetek miatt – áll az emberi jogi szervezet jelentésében.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
Az AI tudomása szerint a rendőrség szorosan beépített térségekben is használt könnygázt, márpedig ennek az eszköznek a bevetése ilyen területeken különösen veszélyes az egészségre. Egyes esetekben könnygázgránátokat lőttek be olyan lakásokba és üzlethelyiségekbe is, amelyek menekülő tüntetőket fogadtak be.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az Amnesty International olyan jelentéseket is kapott, amelyek szerint tüntetőket 12 órán át tartottak fogva túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül. A szervezetnek információi vannak arról is, hogy sérült demonstrálóktól – rendőri őrizetben vagy az utcákon – megtagadták a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférést.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
Ügyvédek elmondták az emberi jogi szervezetnek, hogy a rendőrség olyan sérült tüntetőket is fogva tart rendőrőrsökön, akiknek kórházi kezelésre lenne szükségük – áll a szombati londoni közleményben.
Forrás: AFP/Ozan Kose
A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tiltakozók nagyon kevés esetben léptek fel erőszakosan, így egyértelmű, hogy a rendőri erő alkalmazásának nem lehetett célja az erőszakcselekmények visszaszorítása; a valós cél a tüntetők elriasztása a további tiltakozó akcióktól.
Üzenet vörös festékkel: “Anya! Forradalmat csináltam!”
Az Amnesty International közölte: világszerte sürgős felhívást intézett aktivistáihoz, hogy lépjenek akcióba Törökországgal kapcsolatban, és felszólítja Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendőri erőszak leállítása érdekében.
Forrás: AFP/Gurcan Ozturk
A szervezet európai igazgatója, John Dalhusien a közleményben “szégyenteljesnek” nevezte a teljesen békés tiltakozó megmozdulások elleni “szélsőségesen durva” fellépést.
Forrás: AFP/Bulent Kilic
(MTI)
Bal-Rad komm: Roppantul érdekes dolog az, ami Törökországban zajlik. A véresbe fordult demonstrációk egy park “eltüntetése” miatt kezdődtek. “Befektetők” a park helyén bevásárlóközpontokat (!) akarnak-ezért kell a parkot megsemmisiteni.
Ez ellen kezdett el tiltakozni néhány aktivista-ám pillanatok alatt -szinte forradalmi hangulat alakult ki. (Nem szabad figyelmen kivül hagynunk azt sem, hogy néhány nappal ezelőtt súlyos összecsapásokba torkolló tüntetések voltak a török-szir határ menti török városokban, amelyeken a tüntetők követelték Sziria “békén” hagyását. Mint ismert, Törökország Izraelre függesztett tekintettel, szinte automatikusan szajkózza a latorállam Sziriával kapcsolatos fenyegetéseit, és fenyegeti Sziriát!)
Az isztambuli történések már messze túlmutatnak egy közpark ügyén. Rendszerellenes és kormányellenes formát öltöttek-és ez megrémitette a “fényes Portát”
Isztambulban-talán nem meglepő módon-a vörös szin lett az uralkodó, és ez bevaditotta a hatalmat. Az ottani rendőri brutalitás pedig csak olaj volt a tűzre.
De hogy mennyire nem a parkról szól már ez a történet, hát itt van egy elemző jellegűként kezelhető blogbejegyzés:
“Összesen egy évig éltem Isztambulban, nyilván nem vagyok a legnagyobb autoritás a témában. De valahogy a nemzetközi (és a magyar) sajtó is mintha azt sugallná, hogy ez az egész még mindig a parkról szól (amit mondjuk teljesen megértenék, egyszerűen döbbenetes, hogy mennyi AVM, azaz bevásárlóközpont van abban a városban. 96-ot olvastam valahol, nem lepne meg).
Ez már rég nem a parkról szól, még csak nem is annyira az alkoholról, ami a 444-es cikkben kapott nagy szerepet. Ezek voltak az utolsó cseppek a pohárban, de már nagyon régen érezni lehetett a feszültségeket. A szórakozóhelyek felszámolása, a legnagyobb üzletek AKP általi átvétele, az iszlám oktatás iskolákba való beszivárgása, az atatürki elvek semmibe vétele – már mind erre utalt. (Ne higgyétek, hogy amikor azt mondom, az atatürki elvek semmibevétele, akkor az zavar mondjuk 10 hatvan éve feletti bácsit. Törökországban 16 éves, one directioner lányoknak a handlerje “Atatürkiye” twitteren, és rengeteg huszonévest láttam Atatürk-ös tetoválásokkal.) Nem hittem volna, hogy amíg a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, addig bármi ilyesmi fog történni, de a park úgy tűnik, lehetőséget adott az összes, eddig széttöredezett AKP-ellenző számára, hogy összefogjanak.
Ami ma Isztambulban történik, az rendőri és politikai túlkapás. Éles lőszert még enm vetett be a rendőrség, de közelről, emberekre célozva lőnek ki füstbombákat. Meg nem erősített hírek szerint (“word on the street”) ma délután a rendőrség az Agent Orange nevű vegyi fegyvert kezdte el használni a tüntetők ellen.
Olyan emberek vonulnak utcára, akik a lehető leginkább apolitikusok. Az FB falam szinte már csak az Occupy Gezi-ről szóló hérekről van tele, és mindenki, akit ismerek, kint van, és mindenkinek a főnöke is. A fő gócnak tekinthető téren álló Marmara hotel megnyitotta a kapuit a gáztámadást elszenvedettek előtt, az egyetemek, sport klubok is. Az emberek feloldják a wifi jelszavaikat, mert a kormányhoz közeli mobilszolgáltatók leállították a 3G szolgáltatásaikat, hogy az emberek ne tudjanak tweetelni – a twitter és a FB ugyanis az egyetlen helyek, azhol a tüntetésekről valódi információkhoz lehet jutni: a török tévék egyszerűen nem említik a tüntetéseket. Nem az van, hogy mondjuk a CNN Türkiye azt mondja, “csak pár száz ember” vagy ilyesmi: egyáltalán, semmit nem mondanak róla. Több ember jelzése szerint a vidéken élő szüleiknek fogalmuk sem volt, hogy mi történik Isztambulban (és Ankarában, és Izmirben).”-irja a magyarinfo.blog szerzője.
Botorság lenne nem észrevenni a törökországi és a magyar viszonyok közötti párhuzamokat.
Eltérés pillanatnyilag csak abban van, hogy a magyar otthon kushad-csendben.
Nézi a televizióban a tudósitásokat.
Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból, Görögországból, Bulgáriából.
Nézi a magyar a beszámolókat, és a többség látja-érzi az azonosságokat.
DE EGYENLŐRE TÖBBET NEM KIVÁN TENNI! NÉZ-ÉS EGYETÉRT!
Körülöttünk lassan lángba borul Európa-de a magyar egyenlőre csak bámulja a tüzet!
Akit pedig a tűz látványa untat, elvonul hálaadó szentmisére, vagy egy barackfa köré gyűlik az Új Himnuszt énekelni!

Bal-Rad - Nemzeti érzelmű radikális baloldali hírportál
Törökországban elszabadultak az indulatok, a hírek szerint Németországban is blokád alá vették az Európai Központi Bankot, egy hete pedig Svédországban indult be a verkli.


Megrázták Svédországot a zavargások



Szombatra virradóra Stockholm elővárosaiban és több kisebb svéd városban is folytatódtak az egy hete tartó, váratlanul kirobbant zavargások. A történtek fontos társadalmi feszültségekre világítottak rá, de egyelőre sem a hatósági fellépés, sem a kormány bejelentései nem vetettek véget az autókat és iskolákat tönkre tevő gyújtogatásoknak.
A hét végére sem ültek el a zavargások Svédországban, miután a hét elején több stockholmi elővárosban és külvárosi kerületekben alakult ki sokszor ostromállapotra emlékeztető helyzet. A Stockholm külvárosi területein autókat és iskolákat gyújtogató, frusztrált fiatalokat egyelőre sem a rendőrök, sem a svéd médiában megszólaló politikusok nem tudták csillapítani, de annak nincs jele, hogy egyre többen csatlakoznának a néhány tíz főből álló csoportokhoz.
Szombatra virradóra több városra is átterjedtek a hét elején a svéd fővárosban kezdődött zavargások, melyekben már ötvennél is több embert vettek őrizetbe, száz ügyben indult nyomozás. Stockholmban ugyan nyugodtabban telt az éjszaka, csak két autót rongáltak meg, de Örebróban 25-30 fiatal felgyújtott egy iskolát, megtámadott egy rendőrörsöt, Linköpingben nyolc autót, egy iskolát és egy óvodát gyújtottak fel. Södertaljeban pedig egy üres ház égett le, de Uppsalából és Malmőből is zavargásokról érkeztek hírek.
tag-reuters (53) Fotó: Fredrik Sandberg


Iván András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése