2012. június 11., hétfő

Bérbe vett anyaméhek

„Önfeláldozó jócselekedet vagy prostitúció, ha egy nő átengedi a méhét, hogy egy másik nő gyerekét kihordja? A béranyaság rohamosan terjedő jelenség, és komoly etikai kérdéseket vet föl. Bulgáriában éppen most, június hónapban kerül a parlament elé egy törvényjavaslat, amely lehetővé tenni a béranyaságot. A bolgár egyházak és civil szervezetek tiltakoznak, és ehhez több uniós ország támogatását kérik. A Képmás magazin júniusi számában Krúdy Tamás írása e témával foglalkozik.
Miért engem ítélt arra a Jóisten, hogy ne tapasztalhassam meg a szülés örömeit, hogy kimaradjak az élet továbbadásának körforgásából?” – sóhajtott fel az amerikai Alex Kuczynski, és nem is hagyta annyiban a dolgot. Befizetett egy béranyaprogramba és azóta meg is született a kisfia, Max. Nem ő szülte, de az ő petéjéből és a férje ondósejtjéből keletkezett, így genetikailag az övé. Egy másik nő hordta ki, akinek Alex ezért fizetett. Amerika több államában engedélyezett a kereskedelmi béranyaság, ezt használták ki.
Jelenleg az Európai Unió minden országában tilos a kereskedelmi célú béranyaság, és csak néhány országban, például az Egyesült Királyságban engedélyezett az altruisztikus vagy rokoni béranyaság rendkívül szigorú felügyelet mellett.
Más országokban viszont engedélyezett a kereskedelmi célú béranyaság is. Ilyen az USA néhány állama, Európában Ukrajna, Oroszország, és Grúzia, Ázsiában Izrael, Thaiföld, valamint a béranya-nagyhatalomnak számító India.
Mégis, kinek az érdeke?
Minden kisgyerek aranyos, és életbe szólítani egy új embert, csodálatos dolog. Azonban ha ez csak bűnös úton valósulhat meg, akkor jobb nem megtenni. Még a legnemesebb cél sem szentesíti a gonosz eszközt. A béranyaság esetében a gyerek és az őt kihordó nő nem több, mint egy árucikk, akit adnak és vesznek, miközben súlyosan sérül emberi méltósága. A megrendelők eldönthetik, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen az anya, akitől a petesejtet kapják és meghatározhatják azt is, hogy milyen legyen az az anya, aki végül is kihordja nekik a babát.
Minden jóérzésű emberhez
A Katolikus Egyház nem tartja elfogadhatónak a béranyaság gyakorlatát és ehhez az álláspontjához a különböző vallási csoportokon kívül most egy meglehetősen szokatlan szövetséges is csatlakozott, nevezetesen a feministák, akik a nők kizsákmányolásának egy újabb lehetőségét látják ebben – egyébként teljes joggal.
A béranyaság jelenlegi gyakorlata több nemzetközi egyezményt is sért, például „A Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény” 7. paragrafusát, amelyik kimondja a gyermek jogát a saját eredetének pontos megismeréséhez. Az Európa Tanács nem ismer olyasmit, hogy „gyermekhez való jog” vagy „örökbefogadáshoz való jog”, és alapvető fontosságúnak a már létező családok védelmét tartja és nem az egyes személyek család és gyermek utáni vágyát.
Jelenleg az Európai Unió egyetlen országában sem engedélyezett a kereskedelmi béranyaság, ám Bulgáriában éppen most, június hónapban kerül a parlament elé egy törvényjavaslat, amelyik ezt lehetővé tenné. A bolgár egyházak, valamint emberi méltóság- és életvédő csoportok egy emberként lépnek fel a törvényjavaslat elfogadása ellen és ehhez a többi uniós ország közvéleményének a támogatását is kérik, hogy hathatós nyomást gyakorolhassanak a bolgár parlamentre és kormányra.
A mozgalom egyik vezetője Mihaela Djorgova bolgár tévés személyiség, a Társadalom és Érték Társaság társalapítója és koordinátora. Mihaela Djorgova arra kér minden társadalmi és civil szervezetet, amely egyetért a kereskedelmi béranyaság tilalmának fenntartásával, hogy támogassa az ügyet. (A magyarországi Média a Családért Alapítvány már megtette).  Ehhez egy támogató e-mail szükséges, a szervezet felhatalmazott képviselőjének nevével, pozíciójának, illetve az általa képviselt társaság nevének és címének (országgal együtt) megadásával , a következő  címre: mihaeladjorgova@mac.com.
A levél, amelyet a bolgár kormány, illetve a parlament képviselőinek el akarnak küldeni, és amelyhez a támogatást kérik, a Képmás és a Média a Családért Alapítvány honlapján olvasható angolul, illetve magyar fordításban.    

A teljes cikk a Képmás magazin júniusi számában olvasható.
Magyar Kurír

Alapítása után nyolcszáz évvel egy euróért eladják a belgiumi Binche Oltáriszentség templomát.

A Brüsszeltől mintegy 50 kilométerre fekvő középkori város szívében álló templomban június 10-én, vasárnap tartották az utolsó istentiszteletet, egyszersmind tisztelegtek valamennyi vallási közösség előtt, amely alapítása – 1186 – óta megfordult benne. 1976-ban a templomot jelképes egy frankért a legszentebb Oltáriszentség apácái a plébániának adományozták, amikor elhagyták az épületet.
„Támogatás híján egy olyan kis plébánia, mint a miénk, nem tudja kifizetni a villanyt, a biztosítást, megjavíttatni a födémet, az ablakokat vagy az esőcsatornákat. Legalább 100 ezer euróra lett volna szükség. Így úgy döntöttünk, hogy eladjuk, akár egy euróért is” – Mondat el Michel Diricq, az egyházközség koordinátora.
A koordinátor a hívekkel együtt aggódik az épület jövőjéért, és reméli, hogy új tulajdonosa „nemes célra” használja majd fel. Eddig különböző ajánlatokat kapott, akadt, aki előadóteremnek, akadt, aki könyvtárnak és olyan is, aki szállodának szeretné használni. Mint mondta, még a nyár vége előtt dönt a kérdésben.
Binche-ben nagy visszhangja is volt a templom sorsának, de a sajnálatos példa nem egyedüli Belgiumban, sőt Európában. Brüsszelben a Szent Katalin-templom rövidesen zárt piac lesz, az Ixelles negyed egyik elhagyott templomában New York-i mintára 2010-ben bár, étterem és diszkó nyílt. A binche-i templom új tulajdonosai flandriai példákból is ötletet meríthettek. Mechelenben 2009-ben elegáns szálloda nyílt a minorita szerzetesek egykori kolostorában.
        
A belgiumi katolikus egyház nem kíván nyilatkozni arról, hány templomra várhat hasonló sors, de elvben nem ellenzi az épületek más célra történő hasznosítását. „Egyes városnegyedekben például a muzulmánok vannak többségben. Érthető, hogy itt a templomokat kevéssé látogatják, tehát más felhasználást találhatunk számukra” – fejtette ki Tomm Scholtes, a belga püspöki kar szóvivője.

MTI/Magyar Kurír

350 éves az Egyesült Államok legrégibb plébániája

 

A Maryland déli részén fekvő St. Francis Xavier-plébániatemplom közössége szombaton Donald Wuerl bíborossal együtt ünnepelte az évfordulót.
A washingtoni főpásztor beszédében utalt arra, hogy a katolikus közösség a történelem során jelentős részt vállalt a város – Newtown – felépítésében, és mindig buzgó evangelizációs lelkület jellemezte.

A Xavéri Szent Ferencről elnevezett plébániatemplomot 1662-ben szentelték fel. 
Andrew White jezsuita szerzetes az elsők között volt, akik 1634-ben kikötöttek ezeken a partokon. Ekkor vette kezdetét a jezsuita misszió, amelyet a protestáns hitvallású lakosság gyakran megnehezített. 1661-ben végül egy házaspár, William és Temperance Bretton adományaként olyan területhez jutottak, ahol fel tudták építeni templomukat és a hozzá kapcsolódó temetőt. 1967-ben a washingoni érsekség vette át a templomot a jezsuitáktól.

A washingtoni érsekséghez ma 600 ezer katolikus hívő tartozik – írja a Vatican Insider.

Magyar Kurír

Európai szuperállam német vezetéssel

Június 28-29-én Európa pénzügyi vezetői újabb tanácskozásra gyűlnek össze, hogy előterjesszék tervüket az adósságválság megoldására. A megoldást, amint az várható, nem adják ingyen.
Az emberek nem szívesen adják fel szabadságukat, ahogyan egyetlen ország sem mond le egykönnyen szuverenitásáról. Nem véletlenül látjuk, hogy az egyes országokban kialakuló, illetve sokszor szándékosan előidézett pénzügyi krízisek „megoldásaként” a vezetők újabb problémákat teremtenek, vagy tovább mélyítik a már meglévő gondokat. Adósságot adósságra halmoznak, míg végül minden ország a hitelezők rabszolgájává válik, és nem marad más hátra, mint elfogadni a globalisták megoldását: a világkormány, vagy jelen esetben az ahhoz vezető Európai Egyesült Államok bevezetését, ami átmeneti békét és gazdasági stabilitást hoz majd.
„A tíz szarv, amelyet láttál, tíz király, akik még nem kaptak királyságot, hanem a fenevaddal együtt kapnak királyi hatalmat egyetlen órára. Ezek egy véleményen vannak, felajánlják erejüket és hatalmukat a fenevadnak.” (Jelenések 17:12-13)
A pénzügyi válság megoldásaként az európai vezetők egyre közelebb kerülnek egy tényleges, az eddiginél sokkal szorosabb szövetségi egység létrehozásához Európában.
Most már Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is egy központi hatalom létrehozására buzdítja Németországot, ami átvenné a hatalmat az egyes országok költségvetési és pénzügyi politikája felett, mivel az eurózóna válság rájuk is negatív hatással van.
Az Index a következőket írja:
Június végén az európai intézmények vezetői előállnak egy tervvel, ami az eurózóna közös kormányzását készítheti elő. A német támogatással kovácsolódó terv mögött nagy a zsarolási potenciál: a kezelhetetlen adósságok szétterítésébe a németek akkor mennének bele, ha a tagállamok feladnák szuverenitásuk igen jelentős szeletét. Az elmúlt két és fél év mintha ennek a főpróbája lett volna.
Több mint két éve szokás az aktuálisan közelgő európai válságtanácskozásokat sorsfordítónak nevezni. A június végére tervezett Európai Tanácsra is érvényes ez, és akár még az is kiderülhet, hogy „ez most tényleg olyan lesz”. Valami nagy tervvel készülnek előrukkolni Európa vezetői, valami olyannal, ami előkészítheti az Európai Egyesült Államokat.
A június végére tervezett tanácskozás valóban komoly változásokat hozhat Európában. A tanácskozáson előterjesztésre kerülő javaslat szerzői között szerepel Mario Draghi, az EKB elnöke (a Goldman Sachs korábbi alelnöke) és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is (aki egy maoista szervezet vezetőjeként kezdte pályafutását), Angela Merkel felügyeletével.
Természetesen számos európai vezető attól tart, hogy egy német vezetés alatt álló európai szuperállam bármiben rákényszerítheti akaratát a többi tagállamra. Mivel úgy tűnik a vezetők között nincs egyetértés, elképzelhető, hogy a terv megvalósításához a válság további mélyítésére illetve további államok bedöntésére van szükség.
Nagy-Britannia például egyelőre hallani sem akar egy ilyen megoldásról és David Cameron kijelentette, nem fog olyan megállapodást aláírni, ami egy szorosabb fiskális egység bevezetésére irányul.
Számtalan vezető szájából hallhattuk ugyanakkor, hogy az eurózóna csak egy szoros pénzügyi egység bevezetésével működhet hatékonyan, ehhez pedig az szükséges, hogy a gazdag régiók támogassák a szegényebb országokat. Ez egy nagyon fontos pont, mivel tudjuk, hogy a világkormány kommunista ideológiájú lesz, és részben azzal nyeri meg a tömegeket, hogy a válság megoldásaként szétosztja a gazdagok, vagy gazdag országok javait a szegényebbek között.
„Zavartalanul eljut a leggazdagabb tartományba is, és olyat tesz, amilyet sem elődei, sem ősei nem tettek. Prédát, zsákmányt és kincseket osztogat híveinek, és az erődök megtámadására is terveket sző egy ideig.” (Dániel 11:24)
Nem tudjuk, hogy a hamarosan kezdődő tanácskozás eredményeként ez az új egység valóban létrejön-e, de az biztos, hogy minden efelé mutat. A kétnapos tanácskozás után valószínűleg többet tudunk majd.
Az Index cikkéből:
Egészen biztos, hogy a június 28-29-i csúcson nem jelentik be, hogy Európa kormányai mostantól valamiféle elöljáróságokká fejlődnek vissza. De hogy erre löknék a kontinens történelmét, az elég valószínű. A terv lényege, hogy az európai országok költségvetési politikája, adórendszere, bankrendszere, nyugdíjrendszere, szociálpolitikája, munkajoga minél egységesebb legyen, és minél inkább központi ellenőrzés alá kerüljön. Az ördög persze a részletekben van, de az irány egyértelmű: a nemzeti mozgástér nagyon nagyot szűkülne.
Magyarországra a terv belátható ideig biztos nem vonatkozik. Ez ugyanis csak a közös pénzt használókra terjedne ki. Most már nem cél, hogy mindenki egyetértsen, a német kormány világossá tette: aki bújt, bújt, aki nem, nem, megyünk. Még az is benne van, hogy a zónán belül alakul ki egy erősebben integrált csoport.

A csodálatos magyar nyelv

1. Géza, kék az ég.
2. Óh, a tahó!
3. Római fővezér s rézevő fia Mór.
4. Nem áll ott törött toll, ámen.
5. Mér dúl a lúd rém? (waczak)
6. Tied a Deit!
7. Ah, tán nátha?
8. Szárad a darázs.
9. Kerek erek.
10. Goromba rab morog.
11. A Sári pap írása
12. Indul a kutya s a tyúk aludni
13. Réti pipitér.
14. Rám rak a görög, akar már
15. Ő szerelő, talán Kón zsidó disznóknál a tőle Rezső
16. Te pék, láttál képet?
17. Barbara arab rab.
18. Erőszakos kannak sok a szőre.
19. Kitűnő vőt rokonok orrtövön ütik.
20. Öreg erős paprikafa alá álla a fakír pap Sőre Gerő
21. Tán őtet kitehetik tetőn át?
22. Kis erek mentén, láp sík ölén odavan a bánya rabja: jaj, Baranyában a vadon élő Kis Pálnét nem keresik
23. Rémes tóga bagót sem ér
24. Csá kék ács
25. Kendö gyürü rügyödnek
26. Lapp alak merev távolsági igás lovát verem kalappal (DorCica)
27. Eröszakos kannak, sok a szöre.
28. Az a hat lo Bartokot rabolta haza.
29. Erős a sas őre.
30. Kelemen nem Elek
31. Kis erek menten lap sik olen oda van a banya rabja jaj a baranyaban elo kis palnet nem keresik
32. Kék a Kék
33. A tyúkólba rab dobál de kenguru rúg neked lábodba rabló kutya.
34. Évák eledele kávé
35. Keresik a tavat a kis erek.
36. Régi pap igér.
37. Erre arra erre.
38. Csak a mama makacs.
39. Sokáig él légi ákos.
40. Apáca lenyel a cápa.
41. Te mező neveled eleven őzemet.
42. Rám német nem lel, elmentem én már.
43. Rút, dagadt úr.
44. Kosarasok kosara sok.
45. Életem Etelé.
46. Nálatok az az ako talán?
47. A tálamba bab, maláta.
48. Ah, tán nátha?
49. A fasori pap papirosa fa.
50. Némedi pap ide mén.
51. Komor romok.
52. Kis elek elesik.
53. Kelemen nem elek.
54. Indul a pap aludni.