2013. február 6., szerda

Brüsszel: megoldást keresnek az üresen álló templomok számára

A Mechelen-Brüssel Egyházmegye a belga főváros több templomát más funkcióban igyekszik hasznosítani. Az átalakítási tervek között új bevásárló központokba történő integráció is szerepel.
Brüsszel elérte az a határt, amikor kritikussá vált az üresen álló templomok száma. Ökológiai és gazdasági okokból nem tudják mind a 108 templomot működtetni – erről számolt be Tony Frison egyházmegyei megbízott. Néhány egyházközséget összevonnak, és keresik a megoldásokat az épületek számára. Még nem döntöttek arról, hány templomban történik funkcióváltás.
Egy éve folynak tárgyalások a városvezetés és az Egyház között a belvárosban lévő Sainte Catherine-templom használatáról. A városvezetés zöldségpiacot nyitna; az Egyház meditációs központban gondolkodik. Túl erősen kötődnek hívek és a szomszédságban élők a templomhoz – érvel az Egyház.
Már megszületett a döntés, hogy a Szent Család-templomot a Schaarbeek városrészben részben bezárják. Mivel bevásárló utcán áll a templom, ezért nem kizárt, hogy hozzákapcsolják egy új bevásárló központhoz. 
KNA/Kathpress/Magyar Kurír