2012. szeptember 2., vasárnap

Judapest: "Jó pénzért mindent..."

Jerevánban tiltakozó akciókat tartanak. Az örmények fellázadtak Ramil Szafarov azeri katonatiszt Bakunak való kiadatása miatt, aki megölte örmény kollégáját, Gurgen Markariant. Szafarov életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Magyarországon, azonban kiadták Azerbajdzsánnak, ahol azonnal kegyelmet kapott Ilham Alijev elnöktől és szabadlábra került. Tegnap Szerzs Szargszjan a köztársaság elnöke bejelentette, hogy Örményország mindenfajta diplomáciai és hivatalos kapcsolatot megszakít Magyarországgal.
Örményország nem várt ilyen árulást Magyarországtól. Amikor 2004-ben megtörtént a tragédia, a NATO képviselői határozottan kérték Jerevánt, hogy ne politizálja a helyzetet és bízzon a magyar jogszabályokban. Az azeri Ramil Szafarov halálra szabdalta az alvó örmény Gurgen Markarjant, akivel angol nyelvet tanult együtt Magyarországon a NATO «Partnerség a békéért» programja keretében. Szafarovot Magyarországon életfogytigalni börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért, amelyet nem bánt meg, amnesztiára való jog nélkül. Másfelől az örmény kormány biztosítékot kapott Magyarországtól arra, hogy a bünözőt nem küldik Azerbajdzsánba.
Azonban Baku nyomása erősebbnek bizonyult Budapest Jereván előtt tett elkötelezettségénél – jegyezte meg Azsdar Kurtov a Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének szakértője.
Nem titok, hogy az azerbajdzsáni külpolitika sokkal sikeresebb annál, amit Jereván folytat, a pénzügyi tényezőnek köszönhetően. Azerbajdzsán aktívan kihasználja gazdag ásványi erőforrásait, nemzetközi tartalékaiban nem kevés pénzt halmozott fel. Ezeket a tartalékait pedig külpolitikájának megerősítésére használja fel. Magyarország pedig ma az egyik leggyengébb része az Európai Uniónak. A magyarországi infláció magasabb, mint Görögországé. A magyar kormány aktívan érdekelt pénzügyi támogatásból való részesülésben, az azerbajdzsáni kormány pedig pont ezt a tényezőt használta ki.
Közben Örményország egyértelműen szem elől vesztette a helyzetet, amiért meg is fizetett. A diplomáciai kapcsolatok megszüntetése ebben az esetben természetes, és lényegében véve az egyetlen lehetséges reakció Jerevántól Budapest lépésére. Ugyanakkor Örményországnak minden esélye meg van ahhoz, hogy előnyére fordítsa a helyzetet – vélekedik Vlagyimir Bruter politológus.
Örményország viszonylag stabil lobbival rendelkezik számos európai országban. Ha az örmény lobbisták a nyugati országokban felhívják a figyelmet, akkor Örményország erkölcsi szempontból nem veszít. Elsősorban felhívhatja a figyelmet arra, hogy Azerbajdzsán egy olyan ország, amellyel nagyon nehéz megegyezni, mivel gyakran nem tesz eleget kötelezettségeinek. Hiszen itt politikai megállapodásra volt szükség. Az a tény, hogy az amerikai külügyminisztérium úgy nyilatkozott, csalódott Baku kegyelemről szóló döntésében, arról tanúskodik, hogy a nyugati hatalmak tisztában voltak a tárgyalásokról. A tárgyalások viszont arról szóltak, hogy az azeri katonát kiadják Azerbajdzsánnak, akit azonban nem engednek szabadon, hanem ott tölti le a büntetését.
Amíg a Magyarországgal való kapcsolatok megszüntetése némileg formális lépés, nem pedig súlyos következményekkel járó, addig Örményország és Azerbajdzsán viszonya ismét súlyosan megromlott.
ruvr.ru
Jövőnk.info megjegyzés: Így van ez, amikor egy országot zsidók és zsidó szelleműségiek vezetnek. Jó pénzért mindenre kaphatóak, mert "van az a pénz", amiért az erkölcsöt és a természetjogból fakadó igazságosságot is figyelmen kívül hagyják az anyagi szempontok miatt. A bűnös büntetést érdemel. A kisebb bűnös kisebb büntetést, a nagyobb bűnös nagyobb büntetést. Egy katonához méltatlan aljas gyilkosság pedig a legnagyobb büntetést, amit meg is kapott a gyilkos a bíróságon Magyarország hatályos törvényei szerint. Mindazonáltal a magyarországi államvezetés egy ócska kurva.


Párhuzam az örmény-magyar-azeri esethez


Hasonló eset történt a zürichi reptér irányítójával, egy 36 éves dán férfival, aki a SKY-Guide irányítóközpontban teljesített szolgálatot 2002 július 1-én.
Tévedése miatt egy orosz Tupoljev összeütközött a DHL cég egy Boeing teherszállító gépjével a Boden tó fölött. Mindenki meghalt: pontosabban 71-en. Az orosz (baskír) gépen javarészt gyerekek ültek. Az egyik gyerek apja 2 év múlva beutazott Svájcba és az általa hibásnak vélt dán származású irányítót (családapát) egy telefonhívással kicsalta a háza elé és megölte. A dán felesége és a gyereke mindezt halálfélelemmel eltelve végignézte az ablakból. Ezek után a svájci rendőrség nagy erőkkel körözni kezdte a gyilkost, aki baskír építészmérnök volt, és hamarosan le is tartóztatták és a per után börtönbe zárták.
Később Oroszország folyamatos kérésére átadták a gyilkost az orosz hatóságoknak, ahol hamarosan amnesztiát kapott. A hazaérkezésekor a repülőtéren nagy tömeg várta. Nemzeti hősként ünnepelték. Nemsokára a kormány építészeti minisztere lett!
Ebben az esetben is 3 ország volt érintve, mivel Svájcban egy baskír megölt egy dán férfit. A magyar-azeri-örmény ügy mintájára a dánoknak meg kellett volna szakítaniuk a diplomáciai kapcsolatokat a svájciakkal, amiért ezek kiadták a gyilkost az oroszoknak. Semmilyen diplomáciai botrány nem lett belőle. Még levélváltás sem esett a két ország külügyminisztériuma között!
Örményország viszont túlreagálja a dolgokat az azeri gyilkos miatt Magyarországgal kapcsolatban. Maximum az azeri diplomáciai kapcsolatokat lenne joga felbontani, de nem a magyart. Azeri kapcsolatuk viszont nincs, marad a magyar fél a bosszúnak.
Remélem a magyar kormány illetékes tagjai felhasználják ezt az információt és meg tudják nyugtatni örmény barátainkat!
Tisztelettel: István

Azerbajdzsán 3 milliárdért vette meg az elitéltet Magyarországtól?


 Tiltakozó akciókat tartanak Jerevánban, amiért Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, egy örmény katonatiszt gyilkosát.

Körülbelül 300 ember gyűlt össze a Magyar Konzulátus épületénél Jereván központjában, ahol felgyújtották a köztársaság zászlóját.

A konzulátus ajtóit és falait a ”Viszlát, Magyarország”, ”Megőrültél Magyarország?”, ”Fizess 3 milliárdot és vedd meg a gyilkost” feliratú plakátokkal ragasztották tele. Ezt megelőzően a tüntető akciót az örmény Külügyminisztérium épületénél zajlott.

A Magyar Kormány tegnap R. Safarovot kiadta Azerbajdzsánnak, akit I. Alijev elnök azonnal kegyelemben részesített.

Pénteken Jereván hivatalosan bejelentette a Budapesttel való diplomáciai kapcsolatok megszüntetését.

Korábban az örmény sajtó magyar lapértesülésekre hivatkozva közölte, hogy Azerbajdzsán magyar államkötvények vásárlására készül 2-3 milliárd euró értékben.

ruvr.ru

Safarov kiadatása kapcsán


2012. szeptember 3-án az MTI közölte, orosz médiaforrásai már úgy beszélnek Magyarországról, hogy a magyar kormány a CIA tudta nélkül nem folytathatott tárgyalásokat az azeri kormánnyal a kiadatás ügyében, az amerikaiak már a kiadatást megelőzően tudtak a folyamatban lévő megegyezésről. Mivel rengeteg téves információ kering az interneten kiadatás-ügyben, ismét fel kell hívnunk a figyelmet a tényekre.
Az alig néhány hónapja bejelentett NATO reform értelmében a tagállamok kormányai a NATO területi egységének megőrzése érdekében kötelesek a mindenkori NATO vezetés utasításait azonnal és maradéktalanul végrehajtani. A NATO vezetésnek nem csak a védelmi politikába van beleszólása, hanem közvetlen beavatkozhat a kormányok költségvetésébe, és a tagállamok külpolitikája a NATO külpolitikájának alá van rendelve. Az azeri „baltás gyilkos” kiadatása Azerbajdzsánnak nem a magyar külpolitika ügye, hanem a NATO külpolitikai lépése, melyben Magyarország alárendelt félként, utasítás szerint járt el. Ebben az ügyben a magyarországi kormánynak nincs és nem is volt beleszólása. Gejdar Dzsemal, az Oroszországi Iszlám Bizottság vezetőjének megállapításai Ramil Safarov kiadatásával kapcsolatban helytállóak. Ugyanis ebben az ügyben nem a magyar külpolitikáról és az örmény-azeri ellentétről van szó, hanem a NATO és Oroszország közti, mára már a felszínen is ellenségesnek nevezhető viszonyról. Dzsemal megemlítette, hogy a kiadatás-ügynek a szíriai konfliktushoz van köze, és ez a megállapítás helytálló, ugyanis a magyar állam Safarovot csak és kizárólag azért szolgáltatta ki az azeri hatóságoknak, mert a NATO vezetés azt úgy akarta.
A „kiadatás-ügy” kiváltó okai 2008-ban a grúz háborúval kezdődtek. Oroszország ugyanis közvetlen katonai támogatója Iránnak és Szíriának, és mióta nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz fél támogatólag lépne fel, ha a nyugati szövetségesek lerohanják Iránt vagy Szíriát, a NATO szisztematikusan igyekszik elvágni az orosz ellátási útvonalakat. A nyugati fél addig nem fog hivatalosan is katonai beavatkozásba kezdeni, ameddig ez a művelet sikertelen marad. Az Irán közelében állomásozó orosz csapatoknak szüksége van egy ellátási útvonalra, amely Oszétián és Örményországon keresztül húzódik.
A 2008-as grúz háború annak (is) köszönhető, hogy a NATO megpróbálta elvágni ennek a folyosónak az északi részét. A térség fontossága miatt az orosz válasz nem is váratott magára. Mivel a folyosó északi részén sikertelenül jártak, a NATO szisztematikusan halad délre, a következő lehetséges beavatkozási pont Örményország, és ennek kapcsán megpróbálják kihasználni az örmény-azeri konfliktust a térség berobbantására. Ha Örményország és Azerbajdzsán közt háború robbanna ki, azonnal megjelennének a kérdéses területen a NATO „békefenntartók”, és igyekeznének az orosz ellátási útvonalat ellenőrzés alá vonni. Ennek irányába tett lépések az azeri nacionalizmus felerősítése, az örmény nemzeti öntudat sértettségben tartása az örmény népirtás (politikai) tagadásának bátorítása, és esetünkben a magyarországi kiadatási ügy is azt a célt szolgálja, hogy a térséget berobbantsa. Hogy a CIA tudtával? Azt mondhatnánk, inkább a CIA szervezésében.
A kérdés csak az, hogy a magyar kormány ebben az ügyben tudatosan is közreműködött, vagy a magyar külügyet mint hasznos idiótát használták fel erre a célra. Utóbbira utal, hogy a kiadatás-ügy kapcsán magyarországi térfélen kisebb kommunikációs zűrzavar keletkezett. Hogy ebben Orbán idiotizmusának mekkora szerepe volt, az megint más kérdés, mindenesetre árulkodó, hogy a kormány napokon át nem fogalmazott meg hivatalos választ ebben a kérdésben.
Ez nem csak azt jelenti, hogy Magyarországot a nyugati (cionista) hatalmi tömb megint a saját céljaira használja szennyesként, hanem hogy a magyar külügy olyan politikai analfabétákat sorakoztat fel, akik hasznos idiótaként tökéletesen megfelelnek ilyen célokra, és utólag csak értetlenül állnak a történtek előtt. Ha nem állnak értetlenül, az sokkal rosszabb, mert egy ilyen ügyben való tudatos részvétel kimeríti a hazaárulás fogalmát. El lehet gondolkozni rajta, hogy az Orbán-kormány a CIA közvetlen irányítása alatt milyen veszélyeket tartogat még Magyarország számára, mert a közeljövőre vonatkozóan vannak még hasonló esetek a tarsolyukban.
Fenyvesi Áron

Már autón is hódít a kalocsai motívum

Egy somogyi formatervező személygépkocsiját ékesíti a magyar népi motívum, mely újra hódít. A kalocsai motordíszítéséről már ismert művész éjjel-nappal dolgozott az aprólékos munkát igénylő mintán.
A magyar népi motívumokat leginkább ruhákon és fali tányérokon keresők nagyot nézhettek, amikor Szabó Éva iparművész nemrég fehér robogóját kalocsai népviseletbe öltöztette. Ahogy a motor, úgy egy autó kalocsai mintával díszítése is szokatlan lehet, a Sevyca™ mesterének, viszont mondhatni már kézre áll a két komponensű, professzionális festék. Mint meséli, sokszor csak egy-két milligramm szükséges egy árnyalatból, de ahhoz, hogy tökéletes harmóniában készüljön az ősi magyar díszítés elengedhetetlen a gondos szín és ecsethasználat. Nem véletlen, hogy az autó hátsó részének pingálása több, mint három nap alkotómunkát igényelt. Vallja, hogy e népi motívum nem lehet az enyészeté, nem bújhat el skanzenekben és múzeumokban, hanem olyan hordozóra kívánkozik, amivel az emberek nap, mint nap találkozhatnak.

kalocsai motívum autó

A Sevyca™ mestere szeretné minél több helyre elvinni hazája egyik kiemelkedően gazdag díszítését. Tervei között szerepel saját autójának kalocsai mintába bújtatása, de lelkesedése olyannyira határtalan, hogyha kérik, egy házat, de még egy utasszállító repülőt is kipingálna.

http://www.sevyca.com/