2012. január 15., vasárnap

Gyógyító fűszerek

Térdfájásra gyömbér, depresszióra sáfrány - gyógyító fűszerek
Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek és gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.
.
Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket. - állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora.
A professzor szülőhazájában, Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya. Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez.fűszer
Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.
Chili – az anyagcsere serkentésére
A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket.
Egy kutatási eredmény szerint az étkezés előtt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.
A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL - koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.
Gyömbér – gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
.
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.
.
Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat
Fahéj – a vércukorszint stabilizálására
Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelelő fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.
Kurkuma – csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést
A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.
Aggraval doktor szilárd meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.
Sáfrány – a kedélyjavító.
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó nők 8%-ához képest.
.
Petrezselyem – lassítja az emlőrák progresszióját
A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák előrehaladását. A kutatásban részt vevő Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.
Zsálya – edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást
A gyógynövény-szakértők a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.
Egy előzetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.
Rozmaring – javítja mentális képességeket
Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vevő személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását.
(DRportal.hu)

Készpénznélküli társadalom: biometrikus személyiazonosítás India 1,2 milliárd lakosának

A közvélemény sajnos szinte minden esetben hasonlóan reagál a cikkekben kifejezett aggodalmakra. Bár egyre többen felismerik az ilyen rendszerekben rejlő komoly veszélyeket, a legtöbben nem hajlandók elhinni, hogy a kormány képes lenne, vagy egyáltalán akarna olyan rendszert létrehozni, ami az emberek folyamatosan megfigyelését szolgálja saját biológiai információik segítségével. Mások, akár fásultságból akár tudatlanságból, nem tudják elképzelni, hogy a műszaki óriáscégek által rájuk zúdított eszközök létrehozásának saját szórakoztatásukon kívül más célja is lehet.
Az Indiában jelenleg folyó események jó figyelmeztetésül szolgálhatnak arra nézve mi vár a fejlett országokra.
India országos programot indított, aminek lényege, hogy mind a 1,2 milliárd lakosát Egyedi Személyazonosító Számmal lássák el (Unique Identification Number – UID). Minden számhoz hozzárendelik az egyén biometrikus azonosítóit is, szám szerint hármat: ujjlenyomatokat, írisz térképet és arcképet. Az ujjlenyomatok mind a tíz ujjról készülnek és mindkét szem írisztérképét rögzítik.
A projektet az Indiai Egyedi Azonosító Hatóság (UIDAI) irányítja a személyazonosság lopás és az állami segélyekkel kapcsolatos csalások elleni harc nevében. India kiterjedt népjóléti és biztonsági hálózattal, programokkal rendelkezik, az orvosi ellátástól a fűtési támogatáson keresztül a szegények megsegítéséig. Az ilyen segélyekkel való visszaélés komoly problémát jelent az országban, ami leginkább az Indiára annyira jellemző korrupt politikusoknak és bürokratáknak köszönhető, akik gyakran nem létező személyek nevére utalnak támogatást, saját bevételüket gyarapítva a csalással.
Tehát egyrészről az egymilliárd személyből álló adatbázis felállítása szükséges lehet a visszaélések megszüntetése végett, ugyanakkor az adatbázishoz nemcsak az indiai kormány szociális osztályai és hivatalai kapnak vagy szereznek majd hozzáférést. Már most, még a program elindulása előtt számos bank, helyi önkormányzat és egyéb intézmény jelezte, hogy használni szeretné az adatbázist.
Aaron Saenz a Singularity Hub-tól a következőket írja:
Az UID rendszert a szociális programokon túl számos más területen is használni fogják. Az UIDAI hatóság már számos intézménnyel tárgyal (bankokkal, helyi önkormányzatokkal), az UID rendszer használatáról a személyazonosság ellenőrzése céljából. Ezek az intézmények bizonyos díj megfizetése fejében használhatják majd a rendszert. Az már most is látható, hogy kiépítését követően az UID rendszer lesz a személyazonosság megállapításának preferált módja Indiában.
Saenz szerint az UIDAI programja lehet a legfőbb fizetési és hozzáférési módszer is:
Előbb-utóbb a rendszert és az abban foglalt biometrikus adatokat fizetésre is fel lehet használni (amennyiben bankszámlát is hozzárendeltek az azonosítószámhoz) vagy egyszerűen hozzáférési kódként, mondjuk otthonunk vagy autónk kinyitására is. Fizethetünk ujjlenyomattal az étteremben vagy bejuthatunk otthonunkba egy „pillantással”.
Saenz és a rendszer támogatói egyre hangoztatják, hogy a program „csupán egy számra, nem pedig személyazonosító igazolványra vonatkozik”. Ez azonban megkérdőjelezhető, hiszen Saenz maga is elismeri, hogy hamarosan a jogosítványok és személyi igazolványok is tartalmazni fogják az UID-ban rögzített információkat.
A kérdés, hogy mely információkat fogják tartalmazni és hogyan. Minden információ rögzítésre kerül a dokumentumokon vagy sem? Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a lényeg szempontjából tulajdonképpen mindegy, hogy az információ egy fizikailag legyártott dokumentumon is rögzítésre kerül-e, ha a kormány így is úgy rendelkezik vele digitálisan. Mindenesetre valószínű, hogy előbb-utóbb a rendszer személyi igazolványok kiállításával is bővülni fog, de ettől függetlenül minden indiai állampolgár biometrikus adatait rögzíteni és tárolni fogják. Az adatbázis így is úgy létrejön.
A kormány nyilatkozatai alapján azt is tudni lehet, hogy a kormány hírszerző szervezetei is hozzáférhetnek majd az adatokhoz a „banki tranzakciók, mobiltelefon vásárlások és terrorista gyanús egyének és szervezetek megfigyelése és nyomon követése céljából.” Az új rendszerrel ez könnyű feladat lesz, hiszen minden alkalommal, hogy egy indiai bármilyen állami szolgáltatást igénybe vesz, jogosítványt igényel, kórházba kerül, biztosítást köt, bankszámlát nyit, stb. az illető azonosítható, így követhető lesz.
A részvétel egyelőre önkéntes alapon működik, de hamarosan kötelező lesz, ahogyan azt minden hasonló rendszernél láthattuk. Az ilyen megfigyelési módszereket mindig fokozatosan vezetik be.
Először, a beetető szakaszban, a tranzakciók sebességének felgyorsítását, a hatékonyságot és kényelmet hangsúlyozzák. A következő lépésben a kormányhivatalok, intézmények és vállalatok elkezdik a régi azonosító rendszerek, módszerek háttérbe szorítását, leépítését és már csak az új technológiára koncentrálnak. A hagyományos azonosítási módszerek még mindig rendelkezésre állnak, de az illetékesek ezeket már körülményesnek, megterhelőnek tartják, és ezt érzékeltetik is az ügyfelekkel. Előbb utóbb a régi módszerek teljesen megszűnnek, így az új azonosítás már nem választható opció, hanem az addig használt szolgáltatás további használatának egyetlen módja.
Amint az indiai bankok, cégek, kormányhivatalok elrendelik az új azonosító rendszer kötelező használatát, a rendszeren kívüli normális élet lehetősége eltűnik az országból. Az új biometrikus azonosító rendszernek pontosan ez a célja. Az UID program kifejezetten leszögezi, hogy a cél egy készpénznélküli társadalom kialakítása Indiában. A pályázatot elnyerő MindTree’s IT Services elnök-vezérigazgatója a következőket nyilatkozta:
„Az új azonosító rendszer elősegíti a készpénznélküli társadalom kialakulását. Minden árus vagy kereskedő rendelkezni fog a biometrikus adatok leolvasására alkalmas eszközzel, így az állampolgárok ujjlenyomatukkal is fizethetnek majd. Akár egy zsák rizsért is.”
Nyilvánvalóan a fent leírtak ellenére is sokan lesznek, akik szerint ez nem több összeesküvés elméletnél. Ettől függetlenül mindenki láthatja, hogy az indiai kormány lépése szorosan követi a nyugati országok igyekezetét, hogy képesek legyenek megfigyelni, nyomon követni és rögzíteni minden egyes személy minden egyes lépését és kommunikációját az ország határain belül, sőt kívül is.
Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában bevezetett új technológiák, mint az érleolvasók, biometrikus munkaidő rögzítés, hangfelismerés és viselkedés metrika, mind bolygónk lakóinak állandó nyomon követését segítik elő.
Csak egy diktatúra akarhat birtokába jutni ezeknek az információknak. Csak egy nagyon határozott célokkal rendelkező diktatúra tenne ilyen komoly erőfeszítéseket a rendszer kiépítésére. India lehet az első olyan ország, ahol ez az egész lakosságra nézve sikerülhet. Nem tudhatjuk melyik nemzet lesz a következő.

Forrás: Activist Post

A gyerekek a világhálón kiesnek a családi védőhálóból

Az új technológiák világa leginkább a fiataloké. Sokkal többet tudnak róla, mint a felnőttek, és gyakran kikerülnek a szülők ellenőrzése alól. Érdemes szűrőket beiktatni, hogy nagyobb eséllyel kerüljék el a veszélyeket.
Ismert tény, hogy a gyerekek jobban eligazodnak az interneten, mint a szüleik. Egy — az olasz Famiglia Cristiana című keresztény családi folyóiratban ismertetett — felmérés azt tanúsítja, hogy a gyerekek jobban tudatában vannak a generációs különbségeknek, az őket a felnőttektől elválasztó távolság nagyságának, mint a szüleik. Fennáll a veszély, hogy ezen  a területen a szülők nem képesek ellenőrzés alatt tartani gyermekeik nevelését. A Symantec által közzétett adatok szerint csupán a szülők 1%-a van tisztában azzal, hogy nem tudja, merre jár gyermeke a világhálón. Ugyanakkor minden 10 gyerekből 1 állítja, hogy szüleinek fogalma sincs, mit is csinál az interneten.
Sok gyerek bevallotta, hogy amikor felnőtt közeledik, átvált a képernyőjén egy másik oldalra. A szülők gyanakodnak ugyan, de jóval kisebb mértékben, mint amilyen mértékben megtörténik ez. Az olasz kamaszok 13%-a vallotta be a névtelen felmérésben, hogy amikor nem látják, akkor felnőtteknek szóló portálokat nézeget. Az egész világra kiterjedő felmérés szerint a kamaszok 33%-a vásárol a neten szülei beleegyezése nélkül. Nagy a veszély, hogy bajba sodorják magukat, vagy negatív tapasztalatokat szereznek. A leggyakoribb kockázat persze az, hogy számítógépük vírussal fertőződik, de ezen túl valódi bűntettek áldozataivá is válhatnak.
A számok sokat elárulnak. Míg a szülők 1%-a, a gyerekek 11%-a gondolja, hogy a szülő nem tudja, mit csinál gyermeke a neten. A szülők 19%-a gyanítja, hogy gyermeke másképp netezik, ha ő is ott van, míg a gyerekek 36%-a vallja be, hogy másképp viselkedik szülei jelenlétében. A gyerekek 36%-a állítja, hogy már áldozatává vált on-line bűntetteknek, és 59%-uk került már a neten kellemetlen helyzetbe.
Az olasz Famiglia Cristiana folyóirat ezért azt javasolja, hogy a  szülők használjanak webes figyelőszoftvert, például a Norton Online Family ingyenes szolgáltatást (https://onlinefamily.norton.com/familysafety/basicpremium.fs). Ez lehetővé teszi, hogy a szülők ellenőrizhessék, merre navigál gyermekük, mennyi időt tölt a neten, és szűrőket is be lehet tenni a koruknak nem megfelelő tartalmak letiltására.

Magyar Kurír