Ez a legijesztőbb hely az egész interneten – ezzel a szalagcímmel robbantotta a bombát a Shodan nevű keresőmotorról a CNN riportja a héten, és azóta a fél internet a hekker-Google-nek becézett keresőről beszél és rémüldözik felváltva. A legfélelmetesebb az egészben nem is az, hogy a segítségével webkamerákon át kukkolhat az ember, megtalálhat ezernyi, internetre védelem nélkül rákötött ipari rendszert, akár erőművek irányítóközpontjait, hanem az, hogy a kereső már három és fél éve működik. Igaz, a fejlesztője azt állítja, kizárólag etikus hekkerek és biztonságtechnikai szakértők használják, bűnözők nem. Pedig tudnák mire.
Időkjelei: Ha egy keresőmotor ilyesmire képes, el tudjuk képzelni milyen adottságokkal rendelkezhetnek a nagy titkosszolgálatok kémrendszerei, mint amilyen a Stellar Wind nevű program is.
Az Index cikkéből:
A Google, a Bing és a világ összes többi hagyományos keresőmotorja webszerverek tartalmát fésüli át és rendezi találati listákba, ha kérdezünk tőle valamit, feltételezve, hogy az ember olyasmikre kíváncsi, amik a weben vannak. Shodan (a nevét a System Shock című kultikus számítógépes játék főellenségéről, egy gonosz mesterséges intelligenciáról kapta) nem áll meg itt, ő minden kütyüt lát, ami csak az internetre van kötve. A weboldalak tartalmát tároló és kiszolgáló szerverek mellett például webkamerákat, biztonsági kamerákat, ipari rendszereket, nyomtatókat, közlekedési rendszereket, videós telekonferenciákat, riasztókat, mindent, aminek ip-címe van, és a publikus interneten kommunikál.
A félelmetes az a dologban, hogy az ilyen berendezések nagy részét semmilyen védelem, titkosítás, még egy jelszó se védi attól, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a neten keresztül. Ez persze nem úgy megy, hogy két kattintással bárki be tud nézni a szomszéd lánykollégium összes webkamerájába, vagy atomerőművek irányítórendszereiben nyomogathatja a gombokat, Shodan csak megmutatja a hekkernek a lehetséges célpontokat.