A CÉKLA szerteágazó gyógyhatását - Hála Istennek, mindenhol termesztik kis hazánkban - a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, ami hadiállapotban még jól jöhet. Ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
Gátolja a ráksejtek szaporodását. Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló szerepe van.
Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a cékla leve valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. Sok helyen kiegészítő gyógymódként alkalmazzák vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövény szakértő szerint kiváló influenza és meghűlés elleni szer. Ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganatainál, valamint a magas vérnyomás kezdeti stádiumában, valamint vakbél irritáció esetén.
Dr. Ferenczi Sándor állatkísérleteknél megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga (betain) tumor ellenes hatású. Később azoknál az embereknél, akik kemoterápiás kezelésen estek át (a kezelés hatására romlik a vérkép), néhány hetes cékla lé kúra után jelentős javulás tapasztalható.


Céklalével tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.
A lékúrára alkalmas cékla bio-termesztésű, ahol a talaj nincs nitrát tartalmú műtrágyával kezelve és leveleit folyamatosan napfény éri!

Tóth János - Hernád Völgye H.H.K.